Kemal Okuyan: Kılıçdaroğlu için oy isteriz
Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, seçimlerin ikinci tura kalması halinde Millet İttifakı'nın adayını destekleyeceklerini açıkladı.
Türkiye Komünist Partisi'nden (TKP) Millet İttifakı'nın adayına destek açıklaması geldi.
Flash TV'de yayınlanan Hafta Sonu Gündem programının konuğu olan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "TKP muhalefete yönelik tüm eleştirilerine rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la ikinci turda baş başa kalacak Millet İttifakı adayını acaba destekler mi diye merak ediyoruz. Değişik isimler var ama Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkıyor. Herşeye rağmen Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekler misiniz?" sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
"Çok net söyleyeceğim anlaşılsın diye. İkinci turda diyelim ki Erdoğan'la Kılıçdaroğlu yan yana geldiler. Biz Erdoğan'a ilişkin sözümüzü zaten söylüyoruz. Kılıçdaroğlu ve genel olarak muhalefete ilişkin sözümüzü gene çok net bir biçimde söyleriz. Ama 'Türkiye'nin önünden Erdoğan çekilsin ki alternatifin çözüm olmadığını halk görsün' deriz ve Kılıçdaroğlu için oy isteriz."
Okuyan, sözlerinin devamında da, "Erdoğan'ın psikolojik bir bariyer haline geldiğini, engel haline geldiğini görüyoruz. Yani normalin ötesine geçti. İkincisi, bugünkü muhalefetin Türkiye'de yaldızının dökülmesi 6 aydır, 1 yıldır. Oraya hazırlanmamız gerekiyor. O yüzden yanlış anlaşılmasın, biz sözümüzü söyleyeceğiz gene" ifadelerini kullandı.
https://halktv.com.tr/gundem/kemal-okuyan-kilicdaroglu-icin-oy-isteriz-662465h
Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda adı değişmeyecekse Millet ittifakı büyük bir ihtimalle Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterecek. HDP ve TİP, kendilerine katılacak başka yapılarla birlikte üçüncü seçenek olarak ayrı bir aday gösterirse, TKP'nin kendi başına veya paydaşlarıyla birlikte uygun bir stratejiyle aday çıkarmasının belli bir mantığı, anlamı ve yararı olacaktır. Yok eğer millet ittifakı, HDP ve TİP ile birlikte ortak bir adayda anlaşırlar ve birinci tura tek bir adayla girerlerse TKP'nin tek başına veya EMEP ve SOLpartiyle beraber aday çıkarması uygun olmayacaktır diye düşünüyorum. Nasıl olsa yine aynı tarihte TKP'nin ister tek başına veya isterse belli koşullarda anlaşarak bir ittifakla parlamento seçimine girmek gibi bir olanağı varken, birinci tur cumhurbaşkanlığı seçimine tek adayda anlaşan muhalefet cephesine katılmamasının toplumda kabul göreceğini hiç sanmıyorum. Dolayısıyla böyle bir siyasi tercihin ne mantığı, ne anlamı ve ne de yararı olacaktır, diye düşünüyorum.
Türkiye'nin sosyalizme ihtiyacı olduğu kadar TKP'ye de ihtiyacı var. TKP özellikle bu tür kritik dönemeçlerde (bence) hata yapmamalı. Anlıyorum, toplumsal alanda etkin olmaya ihtiyaç var ama, dinci faşizmin egemenlik kurduğu bir süreçte meclis-düzen muhalefetiyle yan yana görüntü vermemek ve bu yolla düzen-meclis cephesine sıkışmış olan sol-sosyalist bireyleri oradan koparma çabası bir yanıyla sonuçsuz kalmaya ve hatta tepki-öfke çekmeye mahkum gibi geliyor bana. AKP ve Saray Rejimi'nden sıtkı sıyrılan kitlelerin bu tür muhalefete muhalefet etme siyasetinden rahatsızlık duymaktadır. Haklı olarak bu dönemin o dönem olmadığını düşünecek ve referandum niteliğine bürünecek olan cumhurbaşkanlığı seçiminde sosyalistleri ve özellikle TKP'yi yanında görmek isteyecektir. TKP'ye kazandıracak tavır bence budur. Muhalefetin Erdoğan karşısına tek adayla çıkması durumunda TKP bu sürecin dışında kalmamalı. Sonrası için önemli bir adım olacaktır, diye düşünüyorum.
'Sağı daha fazla meşrulaştıracak bir adaya kesinlikle oy vermeyiz'
İkinci turda Kılıçdaroğlu'na oy tartışmasına ilişkin soruya yanıt veren Okuyan şöyle konuştu:
"Topladığımız konferansta biz net bir karar aldık, cumhurbaşkanlığı seçiminde emekçi halkın adayını çıkarmak. Bu bizim kararımız. Bana sorulan soru şöyleydi, 'Erdoğan ile Kılıçdaroğlu ikinci tura kaldı, TKP ne yapar?' Bizim şöyle bir kararımız daha var, Erdoğan'ın yeniden seçilmesine yardımcı olacak bir tavır geliştirmeyeceğiz biz. Bu çok açık ama bu tek kararımız değil. Sorduğunuz soruda nasıl bir profil eki var. Kılıçdaroğlu ya da İmamoğlu veya dışarıdan bir adayın profil olarak çok farkı kalmadı. CHP ya da genel olarak muhalefet toplumu çok uzun bir süredir sağa doğru ittiriyor, sağı meşrulaştırıyor. Halkın çok büyük bölümü Erdoğan'ın gitmesine odaklandı, biz bütün gücümüzle bunun temel mesele olmadığını anlatmaya çalışıyoruz ama öyle bir kilitlenme yaşanıyor ki, 'Cumhurbaşkanlığı adaylığında ikinci tura kalırsa kimi desteklersiniz?' sorusu soruluyor. Sağı daha fazla meşrulaştıracak bir adaya kesinlikle oy vermeyiz. Akşener söz konusu olduğunda, geldiği gelenek açısından bizim açımızdan meşruiyeti olmayan birisidir. Bu Kılıçdaroğlu'nun politikalarını savunmamız anlamına gelmiyor. Ben o programda uzun uzun işçi sınıfı hareketinin, devrimci hareketin önünde CHP'nin engel olduğunu uzun uzun anlattım.
Halkımız haklı olarak Erdoğan'ın gitmesini istiyor. Biz konferansta bir karar aldık, bu karar uyarınca bir soru geldi, Kılıçdaroğlu ikinci tura kalırsa diye, veririz ama daha süre var.
'Asıl mesele Türkiye işçi sınfının siyasete ağırlık koyması'
Bugün Türkiye'de ciddi bir mücadele başladı belki çok yansımıyor medyaya ama işçiler zamlara, enflasyona karşı çok ciddi bir mücadele başlattı. Metal işçileri ayakta, kuryeler ayakta, tekstil işçileri ayakta, dün bir çorap fabrikasında işçiler direndi ve kazandılar. Şimdi biz bu mücadeleye odaklanmak istiyoruz, asıl mesele Türkiye işçi sınfının siyasete ağırlık koyması. Belki önümüzdeki dönemde öyle şeyler olacak ki adayı konuşamaz hale geleceğiz. Bizim amacımız bu, emekçi halk ayağa kalkıp sözünü söylemeli.
Şu günkü koşullarda karşımıza böyle bir konu olursa biz aldık kararımızı zaten. Bugünkü koşullarda böyle devam ederse, biz ilk turda adayımızı çıkarırız, ikinci tura kalırsa Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında bir kilitlenme olursa... Belki de Erdoğan aday olmayabilir, anketlerde yüzde 20-30'larda kalabilir. Bu mümkün. O yüzden bizimkisi Millet İttifakı'na destek değil, şuna destek, Erdoğan varlığıyla Türkiye toplumunun daha da sağcılaşmasına neden oluyor.
Biz Erdoğan'a karşı Millet İttifakı'nı desteklemeyeceğiz ama dediğim gibi bir kilitlenme oldu, ikinci turda bir CHP'li adayla Erdoğan karşı karşıya geldi, örneğin Kılıçdaroğlu. Biz burada eleştirimizi ve sözümüzü söyleyerek adım atacağız. CHP'nin bugünkü siyasi çizgisiyle TKP arasında bir karşıtlık var. Biz CHP'ye ya da bir adaya destek vermeyi düşünmüyoruz ama bir kilitlenme olursa bu aday ya da yeni bir cumhurbaşkanı sorunları çözmeyecek diyeceğiz halka. Bu sorunları çözecek olan halkın örgütlenmesi. Biz mücadelemiz ve hedeflediğimiz Türkiye üzerinden Erdoğan gölgesinin kalkması için böyle bir karar alırız."
Sağı daha fazla meşrulaştıracak bir adaya kesinlikle oy vermeyiz (sol.org.tr)
Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda baştan beri bir türlü netlik oluşturamadık. Erdoğan karşıtlığı bu seçimde millet ittifakının adayını desteklemek şeklinde gerçekleşecek. Bu kadar. Taö dört kez birbirinden farklı anlamlara gelecek açıklamalar yapmanın hiç gereği yok. SOLparti, EMEP, TİP bu konuda ne diyorsa, hangi siyasi tutumu alıyorsa TKP'nin alması gereken tutum da o. Bazen aynı şeyleri söylemek, bazen ''biz o değiliz, biz farklıyız'' açıklamaları yapmak, bir öyle bir böyle, partililerde bulanıklığa yol açıyor. Diğer sol partilerle benzer şeyleri söylemek partiyi zayıflatmaz, çok farklı eleştirilere yol açmaz ki. Kendi kendimizi gerilime sokmak kararsızlığa bulanıklığa yol açıyor. Yalpalama algısına yol açıyor.
Bağımsız siyaset gözleri yaşanan sürece kapamak değildir. ''yesinler birbirini'' demek ise hiç değildir. Aynı tarihlerde asgari iki seçimin olması, cumhurbaşkanlığı seçiminin dinci faşizme karşı bir referandum niteliğine bürünmesine yol açıyor. Bu seçim için sürekli ''biz farklıyız'' demeye getirmenin bir yararı yok. Zaten biz farklıyız, ''cumhurbaşkanlığı seçiminde ne yapacaksınız'' sorusunun yanıtı bu kadar karmaşık ve gerilim yüklü olmamalı.
''Erdoğan'a karşı muhalefet güçlerinin yanında olacağız. Seçim yaklaştıkça ve muhalefetin adayı da netleştikce bu ilkesel duruşumuz çok daha netlik kazanacaktır.''
Bu kadarı yeterli değil mi?
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, soL TV'deki Bakış programında Kılıçdaroğlu'na oy isteme konusunda tekrar açıklama yapmış, şöyle:
TKP direnciyle bilinen, ilkeleriyle bilinen ve öyle olan bir parti. Burada şu bekleniyor, TKP aklar ve karalarla siyaset yapar, onun dışında bir şey olunca olay oluyor. Yalnızca bu da değil. Bir siyasi parti, HDP toplantı yapıyor, bizi davet ediyor, gidiyoruz… Ortalık bir anda karışıyor, “TKP de HDP’nin kuyruğuna takıldı” diye. TKP HDP ile birlikte seçime mi girmeye karar verdi diye telefonlar aldık.
Burada bir tuhaflık var, Türkiye’de siyasi tartışma diye bir şey kalmamış.
Yeni bir şey, iki turlu bir tartışma. Biz karar aldık, seçime kendi adımız, adayımızla gireriz diye. Ve ilk turda aday çıkarma kararı aldı TKP, ya birlikte dostlarımızla ya olmazsa kendimiz. Peki, ikinci tura kaldı TKP ne yapacak diyorlar?
Söz konusu programda bir kilitlenme olursa, diyelim Erdoğan-Kılıçdaroğlu arasında bir kilitlenme oldu, biz orada o artık referanduma dönüşür, toplumun Erdoğan öfkesinin karşısında durmayız. TKP, konferansta karar aldı, TKP CHP için Türkiye devriminin önündeki en büyük engel dedi.
Pata bir durum oldu, Kılıçdaroğlu-Erdoğan arasında sıkışma oldu, biz öyle bir şey çizeriz ki TKP olarak keşke oy vermeseydi derler. Ya da illa böyle olacak diye bir şey yok, önümüzde bir yıl var, belki toplumsal muhalefet o kadar hızlı toplanacak ki, seçim önemini yitirecek. Biz ısrarla şunu söyledik, bugünkü veriler ışında.
'TKP olasılıkları değerlendirdi, biz rahatız nerede ne yapacağımıza ilişkin'
Biz TKP’nin devrimci çizgisinden eminiz bir. İkincisi, seçimlerde strateji olmaz, seçimler sizin stratejisinizin taktik arayışıdır. Seçim stratejisi değil, taktiği olur. Burada da çok geniş bir deneyim var. Tarihimizde, dünya komünist hareketinin tarihinde, Lenin’in Bolşeviklerin mücadele tarihinde çok zengin pratikler var. Onların da başına gelmiş. Bir yerde faşistlerin seçilme riski varsa burjuva demokratlara oy verebiliriz demişler, boykot demişler, koşullara bağlı olarak. TKP olasılıkları değerlendirdi, biz rahatız nerede ne yapacağımıza ilişkin. Öyle bir gelişme olur ki, hiç masada olmayan olasılıklar gündeme gelebilir."
https://haber.sol.org.tr/haber/kemal-okuyan-el-koyacagiz-toplum-adina-emekci-halk-adina-bedel-odemeden-el-koyacagiz-325984
“Laiklik ve emekle ilgisi olmayan, aynı zamanda emperyalizmle hiçbir derdi olmayan altı partiyle karşı karşıyayız.'' demiş Kemal Okuyan. '' Bu altı partinin AKP’ye göre tercih edilebilir olması söz konusu değil. '' diye de eklemiş. ''Eşitlemiyoruz ama bu çizgiyle belki de AKP’den daha tehlikeli bir tablo'' yaratabileceklerinin altını çizmiş.
Seçim tarihi henüz belli değil. Sanırım o zamana kadar bir karara varacaktır.
Katıldığı Flash tv.'de kendisine sorulan soru üzerine K.Okuyan Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda bu kez şunları söylemiş: ''Biz TKP olarak "sürece bir bakalım" diyerek yaklaşmıyoruz. Başkalarına bakarak hareket etmeyeceğiz. Mutlaka emekçi halkın adayının çıkartılmasından yanayız. Bunu başkalarıyla birlikte yapmanın yollarını arıyoruz. Kimse ikna olmazsa TKP aday çıkarak. Profili ne olur derseniz: Bugün çile çeken büyük çoğunluğun dertlerini sağlıklı şekilde ifade edip, mücadeleye ikna edecek ve “ben” demeyecek bir aday olmalı.''
TKP cumhurbaşkanlığı seçiminde '' halkın büyük çoğunluğunun dertlerini sağlıklı bir şekilde ifade eden bir aday'' konusunda ısrarlı. Sanırım seçim ikinc kalırsa o zaman da Kılıçdaroğlu için oy isteyecekler. Ama birinci turda aday çıkarmanın doğru olduğuna ve gerekliliğine inanmışlar. Bence TKP bu konuda kararlıysa ve kararını da değiştirmeyecekse cumhurbaşkanlığı seçimine tek başına aday çıkararak girmeli. Böylece ne kadar oy aldığı ortaya çıkar ve bu tavrın halktaki karşılığı da net bir biçimde görülür.
Yararı olmaz mı?
TKP: Cumhurbaşkanı adayı çıkaracağız.
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, önümüzdeki seçimlere ilişkin partisinin izleyeceği stratejiyi açıkladı. Sol Parti, TKH ve Devrim Hareketi ile anlaştıklarını belirten Okuyan, işbirliği sürecini yakında ilan edeceklerini söyledi. Millet İttifakı'nı da eleştiren Okuyan "Bu koalisyon bu kafayla giderse 6 ay sonra iktidarı alsa da Türkiye daha felaket bir noktaya gelir" dedi.
Kahvaltıya katılan gazetecilerden Barış Terkoğlu, konuşulanları Cumhuriyet'teki haberinde kaleme aldı.
Terkoğlu'nun haberi şu şekilde:
***
Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde bir grup gazeteciyle kahvaltı düzenledi. Toplantıda, TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Okuyan, seçimlerde ne yapacaklarına yönelik soru üzerine, "seçimi seçimden ibaret görmediklerini" söyledi. Okuyan, sözlerinin devamında şöyle konuştu:
"Politikamız, solda ilkesel olarak anlaşabildiğimiz kesimlerle ittifak ilişkisi kurmak ama seçimlere parti olarak girmek. Diğer sol partilerle yaptığımız görüşmelerde hemen hepsi kendi adlarıyla girmekte kararlıydı. Belki EMEP için bu şu anda tartışılıyor. Onun dışında Sol Parti, TKH da kendi adıyla girmek istiyor.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise mümkünse sol partilerle ortak aday çıkarmak istiyoruz. Mümkün değilse TKP bir Cumhurbaşkanı adayı çıkaracak. Yakın dostumuz olan siyasi partileri ikna etmeye çalışıyoruz."
Sol Parti, TKH ve Devrim Hareketi ile belli başlı başlıklarda anlaştıklarını bildiren Kemal Okuyan, işbirliği sürecini yakında ilan edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı adayı çıkaracağız (sol.org.tr)
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan bu akşam 23.00'te Halk TV'de gazeteci Şule Aydın'ın konuğu oldu.
Okuyan'ın açıklamalarının satır başları şu şekilde:
(Cumhurbaşkanlığı seçimleri) İsimler değil programların konuşulması lazım. Ben muhalefetteki adayların arasındaki program farklarını bilmiyorum. Biz program ve ilkelere bakıyoruz öncelikle. Bu açıdan herhangi bir fark göremiyoruz ismi geçen adaylar arasında. Varsa da bunlar konuşulmuyor.
Ülke en ağır yoksulluk dönemlerinden birini yaşıyor. Biz yoksulluğu gündeme getirecek ve radikal çözümü savunacak bir politika geliştirmek zorundayız. Cumhurbaşkanlığı adayı da, seçimler de buna bağlı. Siyaset bir bütündür, parçalara ayıramayız.
Bizim açımızdan aday toplumun çektiği -başta ekonomik olmak üzere- sorunlara dair sözü olan ve çözümü gerçek bir kurtuluş projesine dayanan biri olmalı.
O yüzden cumhur/millet ittifakı adayları bizi kapsamıyor. Zaten bir şahıs da çözemez bu sorunları.
Biz isteriz ki benzer düşünen sol partilerle ortak aday gösterelim, ama olmazsa TKP olarak mutlaka bir aday göstereceğiz.
(2. turda ne yapılacak?) Bunu konuşmak için çok erken. Bir kere seçimlere henüz vakit var. Bu süre çok değerli. Biz bu süreyi şuraya ya da buraya destek olur muyuz tartışmasıyla geçirmeyeceğiz. TKP adına şunu söyleyebilirim, seçime kadar kimi destekleyeceğimizi tartışmaktan ziyade toplumu ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.
https://haber.sol.org.tr/haber/kemal-okuyan-turkiyede-kriz-yok-derin-bir-esitsizlik-ve-yoksulluk-var-337876