Solda sosyal medya kullanımı
Solcu kesimin SM kullanımında dikkat çeken bir diğer özellik ise Latince argumentum ad hominem sözüyle ifade edilen insan karalama merakı ve tutkusudur.
Metin Çulhaoğlu
Sosyal medya (twitter, facebook, instagram, vb.) kullanımının günümüzde ne kadar yaygın olduğu biliniyor. Batı ülkelerinde, sosyal medya kullanımının beyin fonksiyonları üzerindeki etkilerini ve insanları bu mecraya yönelten başlıca nedenleri ele alan araştırmalar yapılıyor.
Sosyal medya (SM) kullanımının kendi başına “zararlı” ve “bozucu” bir eylem olduğunu düşünmüyoruz. Yaşadığımız çağda vazgeçilmez hale geldiği gibi insanlar arası iletişim açısından yararlı pek çok yanından söz edilebilir.
Bunları bir yana koyduktan sonra, sosyal medya kullanımının bizdeki, yani Türkiye solundaki kimi özelliklerine kısaca göz atacağız.
Olumsuzlukların daha ağır bastığını peşinen söyleyerek…
***
Olumsuz özellikler arasında hemen dikkat çeken, soldaki SM kullanıcılarında yaygın görülen negativizmdir.
Geri planda örneğin sinizm, septisizm gibi felsefi bağlantıları da olan yaklaşımlar hiç yer almadığından doğrudan negativizm diyoruz. Özetle, doğrusunu söyleme, yanlışı düzeltme ve alternatifi gösterme gibi çabalara pek girmeden hiçbir şeyi beğenmiyorsun, her şeyde bir kusur buluyorsun…
Solcu kesimin SM kullanımında dikkat çeken bir diğer özellik ise Latince argumentum ad hominem sözüyle ifade edilen insan karalama merakı ve tutkusudur. Burada da şarkıdan, yani söylenen sözden, ileri sürülen görüşten daha fazla öne çıkan şarkıcı, yani kişinin kendisi ve ona atfedilen olumsuz özellikler oluyor. Şarkıda tek bir yanlış bulunmuşsa, bunun doğal sonucu şarkıcıda ve kimliğinde en az beş kusur, yanlış, deformasyon, vb. tespit edilmesidir.
Üçüncü özelliğin postmodernizmin soldaki SM kullanıcısı üzerindeki etkileri olduğunu düşünüyoruz. Burada da insanların toplumsal olgulara ilişkin ampirik gözlemlerinin gerçek yaşamdaki karşılığına bakılmaz; tersine, “maddi gerçek” olarak görülmesi istenilen durumun kişinin öznel gözlemleriyle “inşa edildiği” ya da “edilmek istendiği” düşünülür.
Ardından, vur abalıya…
Bu üç özellik, sosyal medya dediğimiz ortamda linç denilen tepkilerin de temelini oluşturuyor.
***
Solda SM kullanımı diyorsak burada duramayız.
Az önce sıralanan özelliklerin, solda bir şekilde örgütlü, belirli bir örgütsel aidiyet içinde yer alan insanlarda çok daha sınırlı kaldığını, buna karşın “bağımsız” solcularda yaygın olduğunu görüyoruz.
Bu durumun, ne kadar sol örgütlerin kendi üyelerine ve çevrelerine yönelik “Bu alana fazla girmeyin” telkinlerinden, ne kadar örgütsel aidiyeti olan solcuların kendi öz disiplinlerinden kaynaklandığı konusunda net bir fikrimiz yok; gene de birincisinin belirli bir payı olsa bile ikincisinin daha ağır bastığı kanısındayız.
***
Az kalsın unutuyorduk; bir de şu “cımbızlama” denilen durumlar var.
“Cımbızlama” eskiden de vardı; ama sosyal medyayla birlikte yayılma alanı çok ama çok genişlemiş durumda.
Fazla uzatmamak için iki örnekle yetineceğiz.
Zamanında sosyal medya olsaydı, cımbızlama yöntemi sayesinde Engels’i “İngiltere’de işçi sınıfının durumu” adlı eserinden hareketle Manchester sanayi işçisini insandan saymayan bir misantrop, Abdullah Öcalan’ı da bir zamanlar söylediklerinden ve yazdıklarından dolayı “Kürt düşmanı” ilan etmek mümkün olurdu…
***
Sonuçta, kendini kabul ettirme, kendini belirli bir gruba ait hissetme, başkalarından beğeni alma, vb. hep doğal ve insani yönelimlerdir; dahası, bunlar insanın serbestlik (özgürlük?) arayışlarının bir parçası sayılabilir.
Sosyal medya kullanımında sorunlu olan, insanları, bu arayışlara eşlik etmesi gereken zorunluluk ve sorumluluk duygularından da azade edebilmesidir…
Özgürlüğün, bilincine varılmış zorunluluk-nedensellik olduğunu (Christopher Caudwell) hepimizin iyi bellemesi gerekiyor.
https://ilerihaber.org/yazar/solda-sosyal-medya-kullanimi-140866
Sosyal medyada AKP'nin bir trol ordusuna sahip olduğu biliniyor. Bu trol ordusundan birilerinin sola sızmadıklarını ve hatta ajan provokatör olarak iş tutmadığını iddia edebilmek mümkün müdür? Bir örnek üzerinden yürümek istiyorum. Burayı takip edenler bilir, önceleri burada ve arada bir de olsa sözde sol, sosyalist forumlarda kalem oynatan bir arkadaşın yazıp çizdiklerini eleştiririm. Önceleri, yorumlarını bilgisizce yazılmış, kimi önyargıların tutsağı haline gelmiş derme çatma yazılar olarak tanımlardım.Sonra sonra trol ve hatta ajan provokatörlüklüğe daha yakın bulduğumu söylemiştim. Kendi kendime abartıyor muyum diye sorduğum da oluyor;sonra...-bir kararsızlık hakim oluyor.
Geçenlerde Kadıköy Nazım'da rastlaşmıştık; bu mekana sık sık uğramasına da anlam veremiyorum; TKP karşıtlığı değil, tam bir TKP ve ''türevlerine'' (TİP ve TKH) düşmanlık içinde, ama her fırsat bulduğunda toplantılarına da mekanlarına da gitmekten geri durmuyor. Benimsemeyebilir, siyasetini yanlış da bulabilir, bundan söz etmiyorum, bir düşmanlık söz konusu; tıpkı Cumhuriyet, laiklik, Atatürk, burjuva devrim...-bu topraklarda tarihsel anlamda ne kadar ilerici olan şey varsa onlara duyduğu düşmanlık gibi...
Artık bizde yazmıyor; diğer sözde sol forumlar da kapalı olduğu için sosyal medyada boy gösteriyor. NHKM'de otururken, ''bir komünist sistem partilerine oy vermez'' dedi. Şaşırıyorum, böyle söylediği için değil, bugüne kadar hep tersini yaptığu için. Daha dün, yani açık seçik kuyrukçu olduğu dönemde ''oylar HDP'ye''diyen de oydu ve HDP için sistem partisi diyen de o. Bir komünist sistem partisine oy vermezse, vermemesi gerekiyorsa dün yaptıkları neydi?
( Sorun da zaten bir komünistin düzen partisine oy verip vermemesi de değil, iktidardaki kötülüğe karşı tavır alıp almaması... AKP'ye dolaylı destek verecek ya, AKP karşıtlığını da AKP'yle aynı hizaya getirerek durumu kurtarıyor, dolaylı yoldan trollük yapıyor.)
Bildim bileli AKP'yi karşısına almamıştır; ne AKP devlet haline gelmeye çalışırken ve ne de mutlak egemenliğini kurduktan sonra... Sanki her şey uyarında gidiyormuş ve sanki çok sıradan bir sınıflı toplumdaymışız da, sosyalistler düzeni değiştirecek bir toplumsal ve siyasal güç olmuşlar, bu arkadaş AKP'yle, demokrasiyle uğraşmayın kapıda sosyalist devrim bizi bekliyor... Böyle söylemiyor, söyleyemiyor, böyle bir tavır sergilemeye ve bu yönde bir algı oluşturmaya çalışıyor.
Daha önce de yazmıştım, özeniyor, takp ediyor, beceremese de taklit etmeye çalışıyor ama hiç anlamıyor, anlamadığı için de anlatamıyor, tutarlı değil, boyundan büyük cümleler kurmaya çalışıyor; bir ara TKP için ''burjuvaziden içazetli'' sözünü diline yapıştırmıştı. Çok önemli ve altı dolu bir şey söylemiş gibi sürekli tekrarlardı; ulusalcı, sosyal şoven ve hatta neo-faşist hakaret sözcükleriyle birlikte...
Bir keresinde açıklaması için zorlamıştım. İki üç gün nette dolaştı durdu ve sonra bir şeyler bulup geldi. Neymiş, tarihsel TKP'nin tüzüğünde proletarya diktatörlüğü yazıyormuş, SİP/TKP'nin ise yazmıyormuş, TKP proleter diktatörlükten vazgeçmiş, O dönemdeki Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu yapılan pazarlıklarda komünist ismine bu koşulla izin vermiş, falan. Aynen böyle, İlkokul üçüncü sınıfndaki bir çocuk kavrayışıyla bunları söyledi. Burjuvaziden icazet bu nedenle SİP/TKP'sinin kaderi haline gelmiş.
Dediğim gibi, önceleri cehaletin dip yapmış hali diyordum. Bir keresinde solun yurtsever değil enternasyonalist olması gerektiğine ilişkin bir yorumda bulunmak istemiş ve açık seçik solcuların yurtlarını sevmemesi gerektiğine söylemeye kadar vardırmıştı işi.
Bir tutarlılık yok, bir akıl yürütme yok; bilgi zaten yok, samimiyet yok, hiçbir şey yok, bütün bu yazılıp çizilenlere, ve söylenenlere bakıldığında her şey belki de bir ego tatminine dayanıyor, buna ihtiyaç duyuyor, diye içimden geçirdiğim de oluyor ama...
Ama bir insanın bu kadar cehalet yaşaması ve bu cehaletle bu kadar iri cümleler kurup bu denli iddialı olmaya çalışması mümkün olamaz, diyorum. O zaman, trollükle ilişkilendiriyorum, ya da ajan provokatörlükle... Bu kez de böyle bir donanımsızlıkla insana trollük veya provokatörlük görevi de vermezler diyorum...
Ne var ki, asıl sorun bu da değil, bunlar olacak, cehalet de yaşanacak, trollük veya provokatörlük de olacak, önemli olan bu tipleri samimi solculardan ayırd edebilmek, yalnız başlarına bırakabilmek ve ciddiye de almamak. Çok da zor değil aslında... Kendi kendimize şu soruyu soralım yeter, Saray Rejimi, AKP-MHP ittifakını karşımıza almadan bu ülkede siyaset yapılabilir mi? Mümkün değil. Ben ''solcu bile olunamaz'' diyorum. Bu kötücül iktidarı görüş ve yorumlama alanının dışnda tutan birine solcu denilemez. Ülke yangın yerine dönmüşken, saray rejimi insanlarımıza, halkımıza her anlamda kan kusturuyorken, ve bugün Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı gibi, bir yandan da milyon dolarları yurt dışına kaçırmaya çalışıyorken, sanki her şey süt limanmış gibi davranan birilerinden kuşkulanalım.
Ciddiye almayalım ama, kuşkulanalım...