Seçim ilk turda biter
BirGün’e konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, sembolik birinin aday olmayacağını belirtti. AKP’nin oyunun yüzde 30’un altına indiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Seçim ilk turda biter” ifadelerini kullandı. İktidar-mafya ilişkisine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Göstermelik üç beş kişiyi tutuklamakla olmaz” dedi. Kılıçdaroğlu, iktidarda “Giderayak ne götürürsek kârdır” anlayışı olduğunu vurguladı.
Nurcan GÖKDEMİR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın ile Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir’in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, iktidar sahipleri ile mafyanın iç içe geçtiğini söyledi. Yolsuzlukla suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin “Kılıçdaroğlu yalan söylüyor” sözlerine de CHP Lideri, “Mal varlığını açıklasın” çağrısı yaptı.
AKP’nin oylarının yüzde 30’un altına düştüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Kılıçdaroğlu, ‘restorasyon dönemi’ diye isimlendirdiği seçim sonrası dönemin çok önemli olduğunu belirterek, ilk dönem için sembolik bir ismin aday gösterilmesinin söz konusu olmayacağını bildirdi.
(...)
• ALTILI MASA-ADAYLIK •
FARKLILIKLARI AŞARIZ
Altılı Masa’nın performansından memnunum. Altı liderin bir araya gelip Türkiye’nin temel sorunlarının çözülmesi konusunda ortak irade ortaya koyması ülke açısından da bizim açımızdan da çok önemli. Sağlıklı, tutarlı, kararlı, acele etmeden yolumuza devam ediyoruz. Altı lider de iyi bir şekilde çalışıyor. Komisyonlar da çalışıyor.
Oluşan iktifak içinde farklı düşünceler kuşkusuz var. Örneğin neoliberal politikalara karşıyız. Çünkü bu politikanın temel prensibi, "Altta kalanın canı çıksın" şeklinde. Oysa sosyal devlet altta kalanın da kurtulması demektir. Bunu da ifade ettik. CHP bu görüşünde ısrarlı. Aynı cümlelerle olmazsa bile benzer kaygılar tüm liderlerde var. Altılı masada da gelir dağılımının bozulmasının Türkiye için yarattığı riskler eleştiriliyor. Farklılıkları aşarız. Makul olan şey, herkesin kazandığı bir Türkiye’dir.
ADAY KONUŞMADIK
Şu kadarını söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı adayını altı lider belirleyecek. İçeriden dışarıdan bir yorum yapmak doğru olmaz. Bu soruya sadece ben muhatap olmuyorum, diğer siyasi liderler de oluyor. Kendi aramızda konuştuk, eğer öyle bir soru gelirse biz Cumhurbaşkanı adayımızın niteliklerini kamuoyuna açıklayacağımız metinler yazalım ve bunu tekrar edelim. Ben de dolayısıyla o metindeki cümleyi tekrarlayayım. Samimiyetle söyleyeyim, aday konuşmadık. Masada takvim de konuşulmadı. Çünkü biz önce, neyi nasıl yapacağımızı ve hedeflerimizi ortaya koymalıyız. Cumhurbaşkanı adayının bu hedefleri gerçekleşmek için çaba harcayacağını taahhüt ettik. Önce bunları bir bilmeliyiz. Bunlar üzerinde bir anlaşma sağlamalıyız. Bu anlaşmayı sağladıktan sonra diğer aşamaya geçebiliriz.
SEMBOLİK ADAY OLMAZ
Önemli bir dönemece giriyoruz. Hem seçim süreci hem sonrasını yönetecek kişi önemli. Seçilen adayın topluma güven vermesi, liderlerle uyumlu çalışması lazım. Öyle sembolik birini getiremezsiniz. Olamaz. Adayın, masanın almış olduğu kararları hayata geçirebilecek kararlılıkta olması, var olan güvenin asla sarsılmaması lazım. Devletin geleneklerini bilmesi lazım. Kendi egosunu yenmesi lazım. "Her şeyi ben bilirim. Yetkim var. Nereden çıktı bu parlamenter sistem?" dememesi lazım.
HDP diğer sol partilerle bir araya geldi ve "Acaba başka bir ittifak kurulsa mı?" diye düşündüler. Bizim dışımızda başka bir ittifak da çıkabilir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda biter. Sayın Temel Karamollaoğlu, "Yüzde 99,9" demiş ama yüzde 100 diyebiliriz. Umarım öyle olur. Bunun için iki adaylı bir seçim olacağını düşünüyorum. Parlamenter seçimde farklı ittifaklar olabilir. Var da zaten, HDP’nin bir ittifak arayışı, sol yapıların ittifak arayışı var. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın ortak bir adayının olması daha yerinde olur. Ortak adayın da demokrasiyi savunan bütün partilere güven vermesi gerekir.
• SEÇİM •
AKP YÜZDE 30’UN ALTINDA
AKP yüzde 30’un altında. Haziran sonunda tüm yoklamalarda CHP’nin AKP’yi geçeceğini göreceksiniz. Burada da hiçbir tereddüt yok. AKP’den ve MHP’den kopanlar CHP’ye üye oluyorsa bu önemli bir veridir. Kopuşlar başladı büyüyerek gidecek. Bizim söylediklerimiz yeteri kadar belli kesimlere ulaşmıyor bunu da kabul edelim. Televizyonlar mesela… Sürekli AKP’nin kanallarını izleyenler, dolayısıyla bir süre sonra hayatın gerçeği ile karşılaştığında onların doğru olmadığını görüyor zaten. O alanlara dönük çalışmamızı artırmalıyız. Erken seçim olabilir. Bu, ya Devlet Bahçeli’nin tercihi ya da ikisinin bir araya gelip aldığı bir karar olabilir.
(...)
DOĞU’DA KABUL GÖRÜYORUZ
Hem ülkede yaşanan sıkıntılar hem bölgede yaşananlar karşısında söylemlerimiz etkili oluyor. Haksızlığa karşı durduğunuz zaman toplumun bir vicdanı var. Biz Selahattin Demirtaş için de Osman Kavala için de bir adaletsizlik vurgusu yapıyoruz. Şenyaşar Ailesi için de söylüyoruz, Mavi Marmara olayı mağdurları için de söylüyoruz. Dolayısıyla haksızlığa karşı ortak bir tutumumuz var bu toplumda kabul görüyor. Başlangıçta “Acaba bunlar samimi mi?” sorusu vardı. Ama tutumumuz, ziyaretlerimiz, onlarla konuşmamız samimi olduğumuz yönündeki algıyı güçlendirdi. Eskiden Erdoğan bize “Sivas’ı geçemezsiniz” derdi. Şimdi kendisi Sivas’ın ötesine gittiğinde devlet memurlarını zorluyorlar, gelsin toplantıya katılsın diye. Daha demokrat, halkın her kesimini kucaklayan bir CHP kimliği var şu anda.
https://www.birgun.net/haber/secim-ilk-turda-biter-393802
Seçimi alacak formül bu mu? - YAŞAR AYDIN
Derinleşen krizle birlikte toplumda artan hoşnutsuzluk ve AKP’deki dağınıklık, muhalefet cephesinde “bu iş tamam” duygusu yarattı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu 2018’den bu yana yürüttüğü ve bir anlamda kurucusu olduğu cephe siyasetinde son viraja girildiğinin farkında.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile çarşamba günü Ankara temsilcimiz Nurcan Gökdemir’le birlikte görüşme gerçekleştirdik. Söyleşinin detaylarını dün gazetede yayımladık. Seçim sonuçlarından emin bir muhalefet cephesi var. Muhalefetin ruh halini belirleyen nedenlerden biri hiç kuşkusuz katıldıkları il gezilerinde, toplantılarda yurttaşın tepkileri. Ama bir başka neden de her gün Meclis kulislerinde, komisyonlarda gördükleri, sohbet ettikleri AKP’li vekillerin kendi ifadeleriyle “dağılmış” hali. İktidarın son bir haftası muhalefeti doğrular nitelikte.
MECLİS NORMAL SÜREDE KAPANACAK
İktidarın en yetkili ağızları daha bir hafta önce Meclis’in çalışmalarına devam edeceğini, önlerinde bulunan önemli düzenlemeleri yasalaştıracaklarını ifade etti. Sosyal medya düzenlemesi, Çay Kanunu gibi önemli başlıklar görüşülecekti. Sadece Meclis değil sokaklar da hareketlendi. Çay Kanunu ile ilgili Rize ve Artvin’in ilçelerinde üretici tepkisini göstermeye başladı. Gazeteciler, meslek örgütleri vasıtasıyla neredeyse her gün bir etkinlik düzenledi. Yine Meclis’in torba yöntemiyle vergi, SGK, üniversite gibi birçok maddede af düzenlemesi hazırlayacağı, bunlara EYT’nin bile eklenebileceği yazıldı. Tam anlamıyla erken seçim hazırlığı denilebilir. Ama şimdi Meclis’in 1 Temmuz’da kapanacağı duyuruldu. Peki neden?
Erken seçim tereddütü: AKP son bir yıl içinde ikinci kez belli bir noktaya getirdiği erken seçim formülünden vazgeçti. Ellerindeki tüm kamuoyu yoklamaları istedikleri sonuçtan çok uzakta olduklarını gösterdi.
Taşra çözüldü: Esnaf ve üretici örgütlerinde baş gösteren AKP’ye isyan dalgası endişeyi artırdı. Çay Kanunu gibi düzenlemelerde bile ortaklaşılamadı. Değişikliklerde sorumluluk almaktan çekinen siyasetçiler ve bürokratların sayısı arttı.
Seçim sonrasını düşünenler var: Değişikliklerde imzası ve etkisi görünür olmasını istemeyen kesimler türedi. Öte yandan daha şimdiden tarafsız bir noktaya doğru geçmeye çalışanlar var.
İki kez yaşanan seçim tereddüttü AKP etrafında kümelen kesimlerin en çok endişeye düşüren, “yenilgi kesin mi” sorusunu artıran gelişme oldu.
Uzun bir dönemdir CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu siyasette hamle üstünlüğünü elinde bulunduruyor. 6‘li masayı Meral Akşener ile birlikte bir noktaya getirdiler. Cumhurbaşkanlığı konusunda sorun büyük ölçüde aşıldı. Kamuoyunda adı geçenlerden şansı en yüksek olan masanın adayı olacak.
Aldığımız bilgiye göre CHP ve İYİ Parti, parlamento seçimlerine yönelik de çalışmaya başladı. Erken seçim kararı alınırsa formül belli. İttifak yapılacak ve blok olarak seçime girilecek. Normal zamanda yapılacak seçimler için birden fazla senaryo var. İYİ Parti’nin yükselişi dikkate alınarak iki partinin ayrı olarak seçime girme ihtimali arttı. Altılı masayı rahatsız etmeyecek ve etkin temsillerini sağlayacak şekilde formül arayışı var. HDP’nin kapatılması dahil bir dizi gelişmeye göre farklı hamleler devreye girecek şekilde bir hazırlık söz konusu olduğunu öğrendik.
HDP ile 6’li masada İYİ Parti ve Demokrat Parti dışındaki partilerin çeşitli düzeylerde temas halinde olduğu biliniyor. Kulislerden aldığımız bilgiye göre Deva, Saadet ve CHP üzerinden yürüyecek temas kanallarının güçlendirilmesi konusunda çalışmalara hız verildi. Bazı temel başlıklar konusunda fikir alışverişinde bulunuluyor. Sadece HDP ile değil Demirtaş gibi figürlerle de temas edilmesi gündemde.
Özdağ, İnce, Sarıgül gibi parti ve oluşumlarla temas gibi bir program kısa vadede gözükmüyor.
Kılıçdaroğlu seçimi kazanmaya kilitlendi. Cumhurbaşkanı seçimi konusunda en geniş kesimin kabul edeceği tek bir aday, parlamento seçimlerinde partileri özgür bırakan bir taktik. Tüm adımlarını buna göre atıyor.
https://www.birgun.net/haber/secimi-alacak-formul-bu-mu-393929