Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Güncel Tartışma Konuları
melnur  |  Cvp:
Cevap: 9
17.01.2023- 01:41

Üç başlıkta yazdığın yazıları okuduktan sonra burada yaptığın yorumu sona bırakmak istedim. Çünkü en belirgin yanlışın burada yaptığın yorumda ortaya çıkıyor. Diğerlerinde de var aynı hata ama, buradaki çok daha belirgin.

Sevgili Proleter-Devrimci, Marks'ın sözüdür, bilirsin, çok da yinelenir: ''Olaylar göründüğü gibi olsaydı, bilime ihtiyaç kalmazdı.'' der. Yani görüneni, açıkta olanı, dış görünüşü gerçek olarak kabul edip düşünce ve yargılarımızı o görüntü üzerinden şekillendirmeye çalışırsak çok yanlış yorumlarda bulunur ve olan biteni kavramakta zorluk çekeriz, anlamında. Üstteki yazınız tipik bir örneği bu durumun. Sadece gereksiz bir ''samimiyet'' ve ''ego tatmini'' sözcüklerini de   ekleyerek bir şekil vermeye çalışmışsınız ya da bana bir göndermede bulunmuşsunuz:) ama o da yazıya pek oturmamış ve yazıyı kurtarmaya yetmemiş.

Doğrudur, bir dönem hatta uzunca bir dönem diğer üç sözde sol, sosyalist ve enternasyonal forumlar (handiyse) kuyrukçuluk yapar ve Kürt hareketinin liberallerle ve dahi AKP'yle birlikte ülkeye, bölgeye (hızını alamayanlar dünyaya da) demokrasi ve özgürlük getireceğini savunurlardı. Öcalan'ın Marks ve Lenin hakkında söylediklerini ve bir anlamda reddiyesini ( önceleri savunur muydu, o da ayrı konu) baştacı ederlerdi. Lenin'in UKKTH konusundaki kimi alıntıları da sürekli yineler dururlardı. Hatırlarsınız, sanırım. Ben de karşı çıkardım. Karşı çıktığım için ''ulusalcı, neo-faşist, sosyal şoven ve hatta ''Ergenekoncu'' olarak damgalanıyordum. Sadece ben değil. Başta TKP ve CHP olmak üzere yeri geldiğinde Solparti ( o zaman ÖDP) ve hatta Halk Cephesi de bu yakıştırmalardan payını alırdı.

Uzatmayayım, dediğiniz gibi ben karşıydım, birileri de destek verirdi.
Görünen şey buydu.( Aslında karşı oluşumun nedenlerini sürekli yazardım o dönem ama siz ya hatırlamıyorsunuz ya da nedense, şimdi, görüntüyle yetinmeye çalışıyorsunuz.

Oysa görüntünün altında birtakım gerekçeler var, o gerekçeler analiz ediliyordu ve karşıt pozisyon da o nedenle alınıyordu. Basitçe açıklayayım. Onlar, oralarda UKKTH'yi savunur görünür ve bunu kuyrukçuluklarına malzeme yaparlarken bense UKKTH'nin Kürt sorununa uygulanamayacağını söylüyordum. Sadece Lenin'in yazıp çizdiklerini baz alsak bile bir sosyalist, Türkiye gerçekliği içinde ayrılıkçı bir siyasetten yana olamazdı, olmamalıydı. Detaylarına girmiyorum, bu konuda Lenin'in hemen hemen neler söylediği konusunda epeyce bir araştırma yapıp bir yazı da kaleme almış üç foruma da asmıştım. Karşıtlığımın temel nedeni buydu. ( Yazı bu: UKKTH'den anlaşılması gereken... (solpaylasim.com) )


İkinci konu Kürt ulusalcılığının ulusal haklarının olduğunu ve bunun için demokrasi ve özgürlük konusunu öne çıkarması doğaldı ama yanlış olan bunu AKP'yle yapmaya çalışmasıydı. Bu durum, bu birliktelik AKP'nin önünü açıyor ve devlete egemen olma yönünde örgütlü gericiliğe prim tanıyordu. Bu yüzden şiddetli bir karşı duruş gösteriyordum.İkinci temel karşıtlığım da bu konudaydı. Hala aynı yerdeyim, yani hiç değişmedim. Hem UKKTH ve hem de AKP konusunda aynı şeyleri söyleyebiliyorum.HDP'nin ve özellikle Demirtaş'ın doğrudan ayrılıkçı bir siyaset izlemediklerini, bu konuda PKK ile ayrıştıklarını ve   AKP ve Saray Rejimi karşıtlığında bir pozisyon aldıktan sonra sürekli olarak dışlandığı ve şeytanlaştırıldığını bu yüzden baskıya ve zulme uğradığını söylüyor ve Türkiyelileşme siyasetine destek veriyor, sosyalistlerin bu başlıklarda bir dayanışma içinde olması gerektiğini savunuyorum. Yani?


Yanisi şu sevgili arkadaş, bir önceki koşullarda ortaya çıkan karşıt pozisyonu hala aynı başlıklarda savunmama karşın, bugün ortaya çıkan farklılık nedeniyle HDP ile karşılıklı bir ihtiyaç durumu oluştuğunu ve bu yüzden HDP'nin ötekileştirilme ve şeytanlaştırılmasına karşı çıkarak bu konularda ve elbette Türkiyelileşme konusunda bir samimi dayanışma ( ve hatta ittifak; ayrı bir konu bu) içinde olunması gerektiğini savunuyorum.(Bir kez daha) yani görünenin altındaki özü (gerçeği) görmeye çalışsaydın, konuyu kavrama olanağın olacaktı ve üstteki yorumda bulunmanın gereksizliğini ve yanlışlığını hemen anlayıverecektin. NEDEN sorusu önemli, ben burada defarca anlattığım şeyleri özetlemeye çalıştım, ama UKKTH konusunu savunur görünenler şimdilerde aynı coşkular içinde HDP'yi savunabilirler mi? O zamanlar sürekli olarak ceplerinden çıkardıkları Lenin alıntılarıyla Kürtlerin ayrı devlet kurması gerektiğini dile getirip bu konuda onların yanında olduklarını ve dahası Kürt siyasetinin yanında ve yönlendirmesi altında olduklarını söylüyorlar mı? Farklı bir yerdeyseler, özeleştiri nerede?

( Konu bu kadar da değil aslında, daha yakından bakılmalı, neden sorusuyla birlikte konu ayrı bir çözümleme içermeli. Burada gizli AKP'cilik dediğim konu var ki, burada bu konuya girmek yersiz; gerçi bu konuda da epey yorumlarda bulunmuştum, atlamışsın sanırım.)

Sonuçta, durum böyle, yani görüntünün altındaki gerçek bu .


melnur  |  Cvp:
Cevap: 10
22.01.2023- 05:27

Şu açık; altılı masa ne yaparsa yapsın sadece sosyalistlerin desteğini alsalar bile HDP'nin desteği olmadan seçim kazanılamaz. Tartışmasız bir gerçek bu. Ama bu tartışmasız gerçek, altılı masanın açık seçim HDP'yle iişkiye geçmesi ve onun isteklerini dkkate almasını ve görüşlerini dinlemesii mi gerektiriyor? Keşke olabilse, keşke HDP ve başta TİPve Emep başta   olmak üzere diğer ittifak bileşenlerine masada bir yer olabilse. Sadece seçim kazanmak, referandumda saray rejimini yenilgiye uğratmak için de değil ve aynı zamanda HDP'nin Türkiyelileşme yolunda önünün açılması için çok önemli bir adım olurdu. Ama bu koşullarda, bu konjöktürde mümkün değil. HDP'nin böyle bir beklentiden bir an önce sıyrılması gerekiyor.

Demirtaş ve Ahmet Türk bu hareketin önemli isimleri. Sağduyulu açıklamalar yapıyorlar. Seçimin birinci turda kazanılması için her partinin ve özellikle HDP'nin üzerine düşeni yapması lazım. Anketler farklı sonuçlar gösteriyor bize. Etrafında birleşildiğinde Kılıçdaroğlu kazanabilecekse, böyle bir potansiyel varsa HDP beklentilerini referandum sonrasına bırakmalıdır. Toplumda var olan umudu örseleyecek açıklamalardan kaçınmalıdır. Şurası çok açık, bu saatten sonra ne bölücü siyasetlerin Kürt ve Türk halkı üzerinde bir etkisi ve karşılığı olabilir ve ne de seçim sonrasında açılabilecek olan bir demokratikleşme paketiyle Kürt halkının ulusal haklarının artık görmezden gelinebilmesi mümkün olabilir.

Türkiye şiddetten de, sürekli bir sorunlar yumağının içinde debelenmekten de bıkmıştır. Bu ülkede şiddeti geride bırakacağımız ekmek ve barış günlerine ihtiyaç vardır. Bu adımı atabilmenin yolu hiç kuşkusuz saray rejimini devirmekten geçiyor. Bugün için olmazsa olmazımız budur. Yoksulluğumuzu ve yoksunluğumuzu yenebilmemizin ve bu içinde debelendiğimiz cendereden çıkabilmemizin yolu saray rejimininden kurtulmakla başlıyor olsa da,   sorunlarımızın çözümünün ve gerçek bir ekmek ve barış günlerinin gelebilmesinin yolu hiç kuşkusuz sonrasındaki mücadeleyle de doğrudan ilişkili. Ama altı kalınca ve bir kez daha çizilmeli ki, bu özlem dolu günlerin gelebilmesine yönelik mücadelenin doğru bir zemine oturabilmesinin yolu da saray rejiminin yıkılması ve 20 yılı aşan bu gerici süreçten bir an önce çıkılmasını gerektiriyor. HDP bu konuda gereken duyarlığı gösterecektir ve ''akil adamları''nın yol göstericiliğinde cumhurbaşkanlığı referandumunda gerekeni yapacaklardır diye düşünüyorum.

HDP'nin özellikle Ahmet Türk ve Demirtaş'ın Kılıçdaroğlu vurgusu önemli. Altılı masadan Kılıçdaroğlu kararı çıktığında ve masadaki partiler bu kararın arkasında durduğu ve seçimin kazanılmasına yönelik bir çaba içine girdiklerinde HDP'nin de sosyalistlerin de katkısıyla referandumun birinci turda kazanılacağını düşünüyorum. Ocak ayı altılı masa için   belki son rötüşlerin yapılacağı bir zaman aralığıdır. Sonrasında, çok da zaman yitirilmeden aday açıklanacaktır ve bence bu aday Kılıçdaroğlu'nun da bu kez bir büyük hata yapmamasına da bağlı olarak Kılıçdaroğlu'nun kendisi olacaktır. Bir sosyal demokrat partinin genel başkanlığında olması gereken niteliklerden yoksun olan Kılıçdaroğlu'nun   bir devlet adamı olabilme kapasitesi yönelik bireysel niteliklere sahip olduğundan hiç kuşkum yok. Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı HDP'nin ve hatta sosyalistlerin de ayaklarını yere bastığı bir diyalog zeminini ve o özlemini duyduğumuz ekmek ve barış günlerinin önünün açılabilmesinin bir gerekli koşulu da olabilir. Sonrası bence sonrasının, sonrasındaki şiddetsiz bir mücadelenin işi olacaktır.

Referandum, hep yineliyoruz, sosyalistler için de bir yol ayrımına yol açacaktır. Hangi sol, hangi sosyalistler bu konuda adım atıyor, kim, hangi sosyalist parti bu süreçte halkın heyecanıyla ortaklaşabiliyor, kim ve hangi sol-sosyalist parti yine bu süreçte ekmek ve barış günlerinin mücadelesi için gerekli olan emekçi kesimlerin kazanılması yönünde hem örgütsel anlayışını ve hem de kitlelerle arasındaki mesafeyi kısaltacak bir siyaseti kurabiliyorsa bu süreçte birkaç adım öne çıkacak, halkın güvenini de kazanabilecektir. Kuru soyut bit örgütlenme çağrılarının karşılık bulmadığı, ''komünstler yükseliyor'' ya da ''ordan burdan partiye katılımlar var'' ajitasyonlarıyla bir sonuç alınamadığı gerçeğini artık görebilmeli ve bu tür kronikleşmiş hatalarımızı bırakmalıyız. Zamanı geldi, geçiyor.

Türkiye büyük bir ülke, potansiyeli olan bir ülke, geçmişi yüz akı gençlik liderleri yetiştirmiş bir ülke.İşçi sınıfı mücadelemiz çok büyük başarılarla da dolu. Ama özellikle 12 eylül 1980 yenilgisi ve sonrasında gelen reel sosyalizm yenilgisiyle dumura uğramış, uğratılmıştır. 14 Mayıs tarihi bir milat olacaktır diye düşünüyorum. Örgütlü gericiliğin yenilgiye uğratıldığı ve solun ve sosyalizmin bu yıkıntılar üzerinde yeniden yükselişe geçeceğ bir tarih. Umudu çoğaltmalıyız; resmiyete dökülmese de açıklanan bu tarih umudun da yükselişe geçeceği bir tarih olur umarım. Ekmek ve barış günlerinin sağlamca atılacağı ve tepyeni bir mücadelenin yepyeni kadrolarla verilebileceği bir tarih....

Umarım hep birlikte başarırız.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 11
26.01.2023- 00:46

Tele1'de Emek ve Özgürlük İttifakının iki bileşeni olan EMEP ve HDP'nin katıldığı ve ayrıca Sosyalist Güç Birliği'nden TKP, SOLparti ve TKH'den bir yöneticinin dahil olduğu programı izliyorum. Programın ilk bölümünde moderatör Zeynel Lüle ısrarla referandumda ne yapılacağı sorusunun yanıtını almaya çalışıyor. Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan Emep'in, Sosyalist Güç Birliği'nden SOLpartinin açıklamaları çok net. Birinci turda   Saray Rejiminin sandıkta yenilgiye uğratılmasının gerekrtiğinin altını kalınca çiziyorlar. Ve bunun gereğini de yapmaya hazır olduklarını somut bir biçimde ortaya koyuyorlar. Söz TKP ve TKH yöneticilerine geldiğinde ise bu arkadaşlar   bir türlü somut ve net bir açıklama yapamıyorlar. Açıklama yapıyorlar elbette, bu konuda bir şeyler söylüyorlar da ama Saray rejiminin sandıkta yenilgiye uğratılması konusunda nasıl bir siyasi pozisyon alacakları konusunda tatmin edici bir yanıt üretemiyorlar.

Bugün bir TKP'li arkadaşla bu konuyu konuşmuştum. TKP'nin İBB   seçimlerindeki tutumunu yanlış bulduğumu ve bu yanlışlığın hale devam ettiğini ve muhtemeldir ki   14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanlığı referandumuna da yansıyacağını, bu yüzden partiden istifa etmek durumunda kaldığımı söyledim. TKP'li arkadaş biraz durakladı ve ''eğer TKP altılı masayı desteklerse ben de o zaman istifa ederim'' diye karşılık verdi. Açıkçası can sıkıcı bir durumdu: Arkadaş saray rejimine karşı somut bir karşı duruş almanın altılı masanın dümen suyuna girmek anlamına geldiği şeklinde bir algıya sahipti. İBB seçimlerinde AKP-MHP ittifakını geriletmenn önemini ve 14 Mayıs referandumunda 21 yıllık bir gerici zihniyetin sandıkta mutlak bir yenilgiye uğratılmasının sosyalistler için de   bir zorunluluk haline geldiği gerçeğini kavrayamamak anlaşılabilir ve kabul edilebilir   olabilir mi? Ve bu konuda kimi arkadaşlarımızda var olan bu (yanlış) algının bir nedeninin de TKP ve TKH'deki siyasi kararsızlık olarak niteleyeceğimiz durum olmadığı iddia edilebilir mi?

( Şu anda TKP   PM üyesi üstüne basa basa en öncelikli görevin ''Erdoğan'ın gönderlmesi'' olduğunu söylüyor. Daha önce tıpkı TKH temsilcisi gibi ''işçi sınıfını seçeneksiz bırakmayacağız'' demişti. Benzer sözcükleri K.Okuyan da kullanmıştı. https://www.solpaylasim.com/k8463-kemal-okuyan-kilicdaroglu-icin-oy-isteriz-.html Bir problem oduğu çok açık. Bir de ''Sosyalist Güç birliği bileşenleriyle konuşup referandum konusunda ne yapılması gerektiğine karar vereceğiz'' diyorlar. (Parti disiplini böyle bir şey. Aynı cümle yine Kemal Okuyan'dan da söylenmişti) Tamamı sosyalist dört bileşen bir araya gelip karar veremiyorlar mı? Üstelik bileşenlerden SOLparti seçimin birinci turda kazanılması için ortak adayın desteklenmesi gerektiğini söylemişken, TKP ve TKH arasında da bu konuda - bu kararsızlıkta- hiçbir fark bulunmuyorken, neden hala somut bir siyasi pozisyon belirlenmez?)

Bence kararsızlıktan bir an önce çıkmak gerekiyor, kararsızlık, önüne geçilemeyen bir tutarsızlığa yol açmakta ve o da özellikle üye ve sempatizan kitlede doğru olmayan bir algıya yol açmaktadır.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 12
28.01.2023- 01:35

Oda tv Yazı İşleri Müdürü Can Özçelik sordu, Sosyalist Güç Birliği Bileşenlerinden SolParti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul yanıtladı.

Sosyalist Güç Birliği Cumhurbaşkanlığı referandumunda ne yapacak?



melnur  |  Cvp:
Cevap: 13
29.01.2023- 02:12

6'lı Masa'nın adayını açıklayacağı tarih netleşti

Saadet Partisi’nde 13 Şubat’ta yapılacak toplantı sonrası 6'lı Masa'nın adayı ilan edilecek.

Resim Ekleme


6'lı Masa 30 Ocak'ta programını açıklayacak, 13 Şubat'ta ise adayını.

Cumhuriyet'e konuşan 6'lı Masa'dan kurmaylar, adayın Saadet Partisi’nde 13 Şubat’ta yapılacak toplantı sonrası ilan edileceğini söylerken, “Liderlerin buluşması sonrası yayımlanacak bildiride, yine bir tarih verilerek adayın nasıl tanıtılacağı duyurulur. Adayla beraber geçiş süreci çalışması da anlatılabilir. Böylece hem ‘Aday kim?’ hem de ‘Geçiş sürecinde 6 partinin genel başkanına ne olacak, yetkileri neler olacak?’ gibi sorular netleşmiş olur” dedi.

https://haber.sol.org.tr/haber/6li-masanin-adayini-aciklayacagi-tarih-netlesti-363798

melnur  |  Cvp:
Cevap: 14
01.02.2023- 06:43

Sosyalistler aynı gün yapılacak milletvekili seçimlerine ayrı ayrı girmeli. Nasıl olsa hep beraber girseler de barajı aşma şansları yok, böylelikle seslerini kitlelere daha çok duyurmuş olurlar. Hem bizler de durum nedir, hangisinin siyaseti daha çok ilgi görüyor, bir fikir sahibi olmuş oluruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise gereksiz yere ve gereksiz gerekçelerle cumhurbaşkanı adayı çıkarılmamalı, son kertede AKP'nin değirmenine su taşınmamalı, yüzü sola dönük kesimlerle arayı daha da açmamalı. Hiç kimsenin, hiçbir partinin de   böyle bir hakkı olmamalı...

melnur  |  Cvp:
Cevap: 15
06.02.2023- 07:04

Cumhubaşkanlığı referandumunda 6'lı masa, nam-ı diğer Millet İttifakı bir hata yapmazsa, HDP ve TİP'n başını çektiği Emek ve Özgürlük ittifakının da desteğiyle   saray rejiminin yenilgisi kaçınılmaz olacaktır. Anketlerin söylediği bu. Eğer Kılıçdaroğlu'nun adaylığı kesinleşirse hiç kuşkum yok, Recep Tayyip Erdoğan açık farkla seçimi kaybedecektir. Yok eğer Demirtaş'ın da altını çizdiği gibi bu referandumda tek aday konusunda anlaşamazsak, bunun vebali İYİP üzerinde olacaktır. ''kazanacak aday'' ısrarının toplumsal alanda bir karşılığı yoktur. İYİP parti çıkarları gereği böyle olumsuz bir tavır içindedir. Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı (bence) meclis seçiminde CHP'nin oylarında da artışa neden olabileceği gibi, İYİP içindeki laik demorat kesimlerin de CHP'ye yönelmesine yol açabilecktir. İYİP'in kaygıları bence bu. Yoksa masada Kılıçdaroğlu'ndan başka bir ''kazanabilecek aday'' mı var?

İYİP'in ''karasızlığı'' bence bir yerde noktalanacaktır. Klıçdaroğlu ve CHP hata yapmazsa, bu konuda erken bir geri adım atmazsa Meral Akşener masanın üzerinde oluşacak baskıya dayanamayacak ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylamak zorunda kalacaktır. Sonrası...

İster restorasyon olsun, isterse daha demokratik bir Türkiye yönünde çalışmalarda bulunsunlar seçimin kazanılması referandumda hata yapmayan sosyalistlerin de elini güçlendirecektir.

melnur  |  Cvp:
Cevap: 16
07.02.2023- 01:01

Seçime kalmış dört aydan az zaman. Kemal Kılıçdaroğlu’nun etrafında bir kitle çoğalıyor. Bırakın başarılı başkanlarımız şehirlerine hizmet etmeye devam etsinler. Düz dünyacılığı bırakın. Bunlar boş işler. İktidar partisinin “Kılıçdaroğlu aday olsun” kampanyası bir algı yönetimidir. AKP’nin yaratmak istediği algı “Kılıçdaroğlu’nu istiyoruz, çünkü kazanamaz” algısıdır. Trolleriyle de bunu her gün pompalıyorlar. Bakın gençlik buluşmasında Kılıçdaroğlu’na “aday olma” diyen genç kardeşim sonrasında Kemal Bey ile buluştuğunda “Ben sizi tanımıyorum, etraftan ne duyuyorsam ona inandım, onu söyledim” diyor. AKP’nin yapmak istediği tam olarak bu. Bu oyuna gelmeyin!

https://www.birgun.net/haber/on-ucuncu-cumhurbaskani-kemal-kilicdaroglu-420290

BirGün'deki köşesinde   Güvenç DAĞÜSTÜN yazmış bunları. Katılmamak mümkün değil. AKP bu seçimlerde eskisinden çok daha fazla algı oluşturmaya çalışıyor. Yazarın sözünü ettiği troller konusunu bu yüzden önemsemek gerek.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]