TRT'nin açıkladığı sonuca göre Hatay Samandağ'ı TİP yüzde 50 küsur oyla kazanmış.
****
31 Mart seçimin sıradan bir belediye seçimleri olmadığını sürekli yineliyorduk. Öyle bir sonuç ortaya çıktı ki, Mayıs 2023 seçimlerinden sonra toplumun yıkılan umutları yeniden çok büyük bir coşkuya dönüştü. İlk yorumumuz sanırım, 22 yıl süren bir gericiliğin sona erişinin başlangıcıdır, 31 Mart seçimleri. Erdoğan için çok büyük bir bozgun, toplum için çok önemli bir başkaldırı, bir isyan, Özgür Özel için kendini çok kısa sürede kanıtlama, ve İmamoğlu için de sanırım üç dört yıl sonra gerçekleşecek seçimin potansiyel cumhurbaşkanı adayıdır. Ve çok uzun bir zaman sonrasında CHP Erdoğan AKP'sini geçmiş birinci parti olmuştur. Çok önemsenmeli.
Özetle faşizmin sandık sonuçlarıyla büyük ölçüde geriletilebileceği ortaya çıkmış, demokrasi kazanmıştır.
****
İstanbul'da 39 belediyenin 28'ini kazanmak da sanırım İmamoğlu'na yazar; ''ANAP''lı denilen, ''İmamın oğlu'' olarak küçümsenen İmamoğlu'na. Oysa tek adam rejimini geriletebilecek bir iki lider varsa onların en önemlisinin Ekrem İmamoğlu olduğunu görememek, doğru ve sonuç verecek bir siyaset kuramamak anlamına gelirdi. Görülemedi ve doğru siyaset kurulamadı. Sonuç, bütün çabalara ve çok iddialı açıklamalara rağmen, yine hüsran, yine kalabalıkların dönüp bakmaması...
***
Bir başka gerçek de şu; yarınlara umutla bakmamızı sağlayan şey CHP'dir, İmamoğlu'dur, Özgür Özel'dir. Daha keskin solcu, sosyalist, komünist ve dahi enternasyonalist görünmek adına içinden geçtiğimiz karanlık süreçte ayakları yere basmayan hayaller üzerinde sözde sol-sosyalist bir siyaset kurulduğunu sanmak. Oysa bunun yanlışlığı geçtiğimiz bir iki seçimde çoktan anlaşılmalıydı.
''Tepki oyları CHP'de toplandı'' demek de CHP'nin başarısını açıklamaya yetmiyor. Kuşkusuz pek çok parametre de var ama bence en öne çıkartılması gerekeni AKP, MHP, Hüda Par ve BBP ortaklığına karşı sürekli karşıtlık temelinde oluşturmaya çalıştığı bir siyaseti öne çıkartabilmesiydi. (Kuşkusuz 14-28 Mayıs yenilgisinden hemen sonra genel başkan da dahil büyük bir değişim yaşamış olmasının payı da var.) ''Tepki oylarının'' CHP'ye yönelmesinin nedeni de buydu. Sosyalistlerin durumu ise her zamanki gibi hüsran. SOLparti'nin ve TİP'in birer ilçe kazanmasına rağmen yine de toplumsal alanda var olabildiklerini söylemek pek mümkün değil.
Bir parantez, TİP'te yapısal bir sorun olduğunu düşünüyorum. Genel siyasi çizgisinin doğru olduğunu düşünmekle birlikte sanki içeride başka bir sorun var gibi. Yoksa, 14 Mayıs seçimlerinde yüzde ikiye yakın bir başarı yakalanmışken ve yaklaşık 10 ay sonra bir başka önemli seçim kapıdayken, İLERİportal'ın bu haliyle seçime gitmek nedir? Genel Başkan'ın Gebze'de seçime girmesi ve ''kazanırsam Başkanlığı bırakırım'' demesi de ayrı bir sorun değil mi?
Umarım eteklerdeki taşlar dökülür ve bence en önemlisi, uyuyor diye düşündüğümüz halkımız bile bir tepki ortaya koymuşken bizim anlı şanlı sol-sosyalist partilerimizin üye ve sempatizanları da kulaklarının üzerine yatma alışkanlığını değiştirirler.
Arı kovanına çubuk sokmanın tam zamanı değil mi?
Ne söyleniyordu, bugünün Türkiye'sinde bir solcunun, bir sosyalistin öncelikli görevinin AKP-MHP ittifakının geriletilmesi yönünde siyasi pozisyon alması ve ikincisi de sosyalizmin toplumsal alandaki etkisinin arttırılması yönünde bir sonuca ulaşması olmalıdır. Birincisi gerçekleşti, umut edilenden çok daha güzel bir şekilde hem de 🙂 Peki ikincisi? Yok, olmuyor, yapamıyoruz, beceremiyoruz.
''Sosyalizmin kitlelerle buluşması yine başka bir bahara kaldı'' demek de gelmiyor içimden. Hep aynı hataları yaparak farklı bir sonuca ulaşabilmeyi umut etmenin yanlışlığı biliniyor. Ama işte bir türlü bir şeyleri yoluna koyabilmek mümkün olmuyor, olamıyor. Sorgulayabiliyor muyuz? Anlama çabası gösteriyor muyuz? Kendi dışımızdaki sağı ve solu çok güzel(!) analizlere tabi tutuyor, sıra bir türlü kendimize gelmiyor. Sorun bizim dışımızda. Biz her şeyi doğru yapıyor, doğru pozisyon alıyor, halk'a dokunan siyasetler kuruyor ama işte bazen yeterince çalışamadığımız bazen de...-ondan olmuyor!
Alıştık, ne söyleniyorsa tekrar ediyoruz.
Bir türlü şu biat alışkanlığını terk edemiyoruz.
Arı kovanına çomak sokma iradesini bir türlü gösteremiyoruz.
Seçim yenilgisinden sonra demokrasi demişti, özgürlük demişti, halk iradesine saygıdan söz etmişti, ama işte yine olan oldu. Dakka bir gol birden fazla. Van'da DEM adayı kazandı, yine garip bir gerekçe ve ikinci olan AKP'li adayın belediye başkanı olacağı açıklandı. Diyarbakır dahil seçimi kazanan DEM'li adaylara mazbata verilmiyor. Başka?
Gaziosmanpaşa'yı CHP kazandı, AKP itiraz etti, oylar anında sayılmaya balandı. Benzer durum AKP'nin kazandığı Ümraniye ve Arnavutköy'de yaşandı. Bu kez CHP itiraz etti, itiraz reddedildi.
Ortak paydamız demokrasi olmalı. Sosyal demokratların, devrimci demokratların sosyalistlerin önceliği bu dinci otoriterliğe karşı mutlaka demokrasi ortak paydasında buluşmak olmalı, yoksa...
Seçimler kazanılsa da, kaybedilse de bu otoriter anlayış hiçbir şekilde geri adım atmayacak.
31 Mart seçim sonuçları elbette her şey değil, ama o kadar çok şey ki! Düşünsenize 2002 yılından beri girdiği her seçimi hemen hemen kazanan bir parti bu denli geri plana itildi ve 2. partiye dönüştürüldü. Bu sonuç tek adam rejiminin toplum tarafından açık bir şekilde reddi anlamına geliyor. Daha bir yıl öncesinde merkezi iktidarı tekrar kazanan cumhur ittifakı bu kez yerelde de iktidar olup hegemonyasını daha da genişletmek ve toplumsal muhalefeti tamamen umutsuzluğa sevk etmek istiyordu, olmadı, yapamadı, beceremedi.
Özetle, ne ''yalancı baharı'' bundan güzel, bundan gerçekçi bahar mı olurmuş!
Seçim sonuçlarını kabul etmeleri de pek mümkün olmuyor. Sanırım sandık sayımlarında en az iki kez yenilmeleri gerekiyor. Dün İstanbul genelinde böyleydi, bugün fark o kadar açık ki, ilçe sonuçlarına sarmak zorunda kaldılar.
Seçim bitti, sonuçlar gayet iyi. Özetle AKP artık birinci parti değil. Sosyalist sol ise bildiğimiz gibi; kendi durumunu hiç görmeden, sorgulamadan, ''Neden beceremiyoruz'' diye de hiç sormadan, nesnel durumu analiz etmekle meşgul. Oysa tası tarağı bir kenara bıraksa, zaten üç dört yıl da seçim yok; zaten kendilerini solcu, sosyalist, üye ve sempatizan görenler tarafından da hiç eleştirilmeyen bir konfor alanı içindeler, bu her seçimde neden hüsranı yaşadıklarını bir sorgulasalar...-daha iyi ve yararlı olmaz mı? ''Marks, Engels, Lenin..- hepsini gayet iyi okuduk, sindirdik, Lenin filan hangi yılda, hangi koşulda ne söylüyor, Keza Marks ve Engels te öyle... Hemen hemen hepsini biliyoruz; tv.ye çıktığımızda emperyalizmden söz ediyor, sınıfsal değerlendirmeler de yapıyoruz; her seçime de oldukça iddialı giriyor, çok çalışıyoruz ama neden sonuçlar hep binde birler ya da on binde iki üçlerle sınırlı kalıyor''?
Sanırım bunun yanıtı, ''çünkü biz sosyalistiz, komünistiz, halk bizi anlayacak durumda değil'' olmamalı. Düşünenler olsa bile açıkça söylenmez. Doğru da değil zaten. Peki yanıt ''koşullar değiştiğinde olur, mutlaka olur.'' da olamaz. ( Öyle de söyleyenler var.) Bugünün koşullarında sosyalizme yönelmeyen kitleler, koşullar değiştiğinde neden bize yönelsin? Sırada bekleyen o kadar fazla gerici parti var ki!
Sosyalist sol bu sorunun yanıtını vermeli ve sanki hiçbir şey olmamış ve sanki her şey uyarında gidiyormuş gibi davranmaktan vaz geçmeli.
Eğer gerçekten toplumsal alanda daha etkin olabilmeyi önemsiyorlarsa...
Böyle değillerdi, gerçekten böyle değillerdi. Haritanın kırmızıya boyanması ve AKP'nin kuruluşundan bu yana ilk kez ikinci parti pozisyonuna düşmesinden rahatsız olmuş bir yanları var, sanki.
Birileri anlatmalı, en azından anlatmayı denemeli: 14-28 Mayıs'ta gerçekleşmeyen şey oldu, 31 Mart'ı kazandık. Bundan güzel bir bahar mı olur? Kendi durumuna bakmadan analiz adı altında toplumda ortaya çıkan umudu ''yalancı bahar'' olarak nitelemek ne?