Evet sanırım DEM'de bir şeyler oluyor,tam yansımasa da perde gerisinde bir kaynama olduğu kesin gibi. Leyla Zana'nın onca zaman sonra ortaya çıkıp konuşması ve sözde çözüm sürecinin ''derin dondurucudan çıkarılmasını'' ifade etmesi, öyle kendiliğinden söylenecek bir şey değil gibi geliyor bana. Üstüne üstlük Başak Demirtaş'ın cezaevinde Selahattin Demirtaş'ı ziyaret ettikten sonra ''İstanbul'da aday olabilirim'' açıklamasını yapması da öyle sıradan bir açıklama değil. Bence perde arkasında DEM'de bir şeyler oluyor.
İlk akla gelen AKP ile gizli görüşmeler ve pazarlıkların olduğudur. Zaman zaman böyle iddialar gündeme geldiğinde HDP-DEM yetkilileri de hep yalanlamıştı. Ama şimdi iktidarla muhalefete aynı uzaklıktayız şeklindeki açıklamalar sanki perde arkasında bir şeyler olduğu izlenimi veriyor. DEM İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bir aday gösterirse bence bilerek-isteyerek AKP-MHP ittifakının önünü açmaya karar verdiği anlamına gelecek. Ve süreç böyle işlerse sanırım bu gelişme konusunda çok şey söylenebileceği gibi DEM'in Türkiyelileşme sancıları da çok yara alacak.
Umarım böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız.
Leyla Zana yıllar sonra sessizliğini bozdu, Erdoğan’a 'yeni süreç' çağrısı yaptı
Yıllar sonra sessizliğini bozan eski HDP Milletvekili Leyla Zana, çözüm sürecini ve Erdoğan’la görüşmesini anlattı. Zana, "sürecin dondurucudan çıkarılması" için Erdoğan'a çağrı yaptı.
Eski HDP Milletvekili Leyla Zana, çözüm sürecinin bitişine, yeni süreç ihtimaline ve bugünkü siyasete dair yıllar sonra açıklamalarda bulundu.
Gazete Duvar'dan Vecdi Erbay’a konuşan Zana, bugüne kadar susmayı tercih etmesini, 2015’te Hendek çatışmalarında yaşanan döneme bağladı. Zana, ayrıca sürecin yeniden başlatılması için Erdoğan'a çağrı yaptı.
“2015 yılında siyasal bir deprem yaşadık” diye konuşan Zana, “Özellikle hendekler sürecinde gerçekten siyasal muhataplığın durduğu noktaya vardık. O süreçte kitle ile yüz yüze geldiğimizde verecek hiçbir cevabımızın olmadığını da gördüm. Susmamın nedenlerinden biri budur” ifadelerini kullandı.
Zana, “Toplum bir cevap bekliyor ve sen cevap olamıyorsun. Bu durum benim yedi yıllık bir yas süreci yaşamama neden oldu. Çok derinden yaralandım. Hayat seçimlerden ibaret değil. Sadece seçimler döneminde kitle siyasetçinin aklına geliyorsa bu sorunludur” diye ekledi.
Çatışmalardan bugüne kadar Sur’a gidip görmediğini belirten Zana, “Kendimi hazır hissetmiyorum” dedi.
Leyla Zana, “bir küskünlük var mı?” sorusuna, “Hayır, bu dava bütün kişiliklerden çok daha büyük, çok daha kapsamlı bir dava. Davaya küsülür mü? Davaya küstüğün zaman kendine küsmüş olursun” yanıtını verdi.
DEM Parti açıklaması
DEM Parti’den bu süreçte kendisine belediye başkanlığı için teklif gelip gelmediği sorusu üzerine Zana, önceki süreçlerde de kendisinin milletvekilliği için hiç bir talepte bulunmadığını, “halkın kendisine bu onuru verdiğini” söyledi.
'Erdoğan’a ‘Sayın Öcalan orada’ dedim'
Çözüm sürecine ilişkin konuşan Zana, 2012’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'la gerçekleştirdikleri bir görüşmeyi anlattı.
Erdoğan’a “Bu sistemin kara delikleri yama usulüyle kapanmaz. Siz başbakanken bu anayasanın artık bir biçimde değişmesi lazım. Utançtır, 12 Eylül faşist rejiminin diktiği deli gömleğini artık bu toplumun boynuna zorla geçirmeyin” dediğini belirten Zana, Kürtlerin muhataplığı konusuna da geldiklerini ve “Şu anda sizin dışınızda kim AK Parti'ye güç getirebilir? O zaman bu çatışma sürecini sonlandırmak için kim neyi yaratmışsa onunla oturacaksınız. Sayın Öcalan orada” dediğini belirtti.
Zana, bu anlattıkları karşısında Erdoğan’ın ne dediği yönündeki soruya, “Onu şimdilik açmayalım. 2013’teki süreç pek çok açıdan tarihsel bir fırsattı. Yalnızca Kürtler için değil, Ortadoğu halkları için de öyleydi” yanıtını verdi.
Erdoğan’ın “Silahlar bırakılsın” şartını öne sürdüğü belirten Zana, “Dedim ki, ‘Gerçekçi değil. Neye dayanarak bırakacaklar? Bir projeniz var mı? Bu insanları nereye getireceğiz? Nerede konumlandıracağız?’ O kadar net konuştum” ifadelerini kullandı.
'Öcalan’ı ve Erdoğan’ı devreden çıkarmak istediler'
Leyla Zana, 2013'teki barış sürecinin neden bozulduğu yönündeki soruya, şu yanıtı verdi:
“Bu sorunu Öcalan’sız ve Erdoğan’sız çözmek isteyenler, bu işi kendi aramızda çözeriz diyenler oldu. Dünya kadar risk göğüsleyeceksiniz ve kimileri sizleri bu işin dışında bırakarak yol almak isteyecekler. Kabul eder miydiniz? Zor. Bu kadar net. Bunu ilk defa duyuyorsunuz değil mi? Bunu bazılarının yüzüne vurduğum için bu rahatlıkla söylüyorum. Kişilerin adını vermeyeceğim. AKP'nin içindekiler bana dediler ki, “Biliyor musunuz sizinkiler Öcalan’ı dışlamak için bu süreci bozdular.” Ben de döndüm dedim ki, “Ben başka bir şey daha biliyorum. Siz de Erdoğan'sız bu işi götürmek istediğiniz için süreç bozuldu.” Tek bir cevap alamadım. Karşımdaki sustu.”
Erdoğan’ın buna nasıl izin verdiği şeklindeki soruya ise Zana, “Hatırlayalım, 7 Haziran 2015 seçimlerinde Erdoğan ilk defa Meclis’te çoğunluğu kaybetti. Çözüm süreci yaşanan sıkıntılara rağmen sürüyordu. İddia ediyorum ki, tekrar seçime gitmeyi engelleyecek bir formül yaratılabilseydi, Türkiye'deki vicdanlı, duyarlı kamuoyu, demokratik güçler, Kürtlerin bir kısmı ve Erdoğan, güvenlikçi zihniyete karşı durabilselerdi süreç farklı gelişebilirdi” yanıtını verdi.
Sürecin bozulmasında Milli Güvenlik Kurulu kararlarının mutlaka etkisi olduğunu ancak bunun tek başına yanıt olmadığını belirten Zana, “Bu sorunu çözebilmek için iktidar gücü önemliydi” dedi ve o dönem, “İkinci bir seçime (1 Kasım 2015) gidersek korkarım ki 90’ları arar hale geliriz” dediğini söyledi.
'Erdoğan artık süreci dondurucudan çıkarmalı'
Zana, “O dönem dirsek teması kurulmaya çalışıldı ve Erdoğan’la görüşüldü. Ama artık çok geçti” şeklinde konuştu.
Leyla Zana, süreç içerisinde AKP ile HDP arasında ne konuşulduğunu bilmediğini belirterek, “Yalnızca, en son görüşmemizde, Sayın Öcalan'ın Dolmabahçe Mutabakat metnine ilişkin eleştirileri oldu” dedi.
“Çözüm süreci Erdoğan’ın inisiyatifi dışında mı bitti?” sorusuna Zana, “Sayın Cumhurbaşkanı ‘süreci dondurucuya kaldırdım’ diyor. E artık miadı geçmek üzere, bence dondurucudan çıkarıp bu işi esastan ele almak gerekiyor. Zaman kaybetmeden... Ama görülüyor ki böyle bir çabaları yok. Artık zamanı ötelemeye, ertelemeye tahammül kalmadı” sözleriyle yanıt verdi.
https://haber.sol.org.tr/haber/leyla-zana-yillar-sonra-sessizligini-bozdu-erdogana-yeni-surec-cagrisi-yapti-389445
Başak Demirtaş: DEM Parti uygun görürse İstanbul’dan adaylığı düşünebiliriz
Dün eşi Selahattin Demirtaş’ı Edirne Cezaevi’nde ziyaret eden Başak Demirtaş İBB Başkanlığı'na aday olabileceğine ilişkin iddialarla ilgili konuştu.
Başak Demirtaş DEM Parti'nin uygun görmesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na adaylığı düşünebileceğini söyledi.
Artı Gerçek'ten İrfan Aktan, dün eşi Selahattin Demirtaş’ı Edirne Cezaevi’nde ziyaret eden Başak Demirtaş’la bugün kısa bir görüşme yaptığını, görüşme esnasında Başak Demirtaş’a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olabileceğine dair iddiaları sorduğunu bildirdi.
Aktan, Başak Demirtaş'ın "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için henüz partimiz DEM Parti’den bize bir öneri gelmedi, ama halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açacağına inanırsak, düşünebiliriz” dediğini aktardı.
Habere göre Başak Demirtaş ayrıca “Bu durumda birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için değil, İstanbul'da kazanmak için yarışa gireriz ve iddialı oluruz" dedi.
https://haber.sol.org.tr/haber/basak-demirtas-dem-parti-uygun-gorurse-istanbuldan-adayligi-dusunebiliriz-389461