Muhalefette seçim işbirliği sınırlı kaldı: Geniş uzlaşma İstanbul'da, 2 il bekleniyor
31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde yarışacak siyasi partiler, aday listelerini 20 Şubat’ta il ve ilçe seçim kurullarına teslim etti. Böylece muhalefette seçim iş birlikleri için de tablo büyük ölçüde netleşti. Muhalefet, yerel seçimler için son derece sınırlı yerde kent uzlaşısı sağlayabildi. CHP ile DEM Parti arasındaki seçim işbirliğinin “sınırlı” kalmasındaki en büyük etken olarak iki parti arasındaki strateji farklılığı gösteriliyor.
2018’de başlayan Cumhur İttifakı'nı bu yerel seçimlere de taşıma kararı alan AKP ile MHP, 30’u büyükşehir olmak üzere 59 il ve 117 ilçede ittifak kararı aldı. 2023 seçimlerinden sonra ittifakların dağıldığı muhalefet cephesinde ise CHP DEM Parti ve TİP ile seçim iş birliği için yürüttüğü görüşmelerde uzlaşılan yer sayısı sınırlı kaldı.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinden yenilgiyle ayrılan Millet İttifakı partileri, ittifakın dağılmasıyla seçimlere ayrı ayrı girme kararı aldı. CHP’nin ilk başta seçim işbirliği için kapısını çaldığı İYİ Parti, seçimlere tek başına girme kararı alınca; CHP, DEM Parti ve TİP ile yerel unsurların da katılımıyla seçim işbirliği arayışı başlatmıştı.
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, Doğu ve Güneydoğu’da kendi adaylarıyla yarışma kararı alan DEM Parti ile CHP arasında, halen CHP’de bulunan veya CHP’nin kazanmasının güçlü olduğu büyükşehirlerde ve bazı önemli kentler ile ilçelerde uzlaşma sağlanması hedefleniyordu. İki parti, CHP için en kritik illerin başında gelen İstanbul’un yanı sıra Ankara, Adana, Antalya, Hatay, İzmir, Manisa, Mersin ve Şanlıurfa’da kent uzlaşısı arayışı için için masaya oturmuştu.
Ancak DEM Parti önce İstanbul, Ankara, Antalya’da kendi adaylarını çıkarma kararı aldı. Uzlaşma sağlanan yerlere daha sonra İstanbul'un Esenyurt ilçesi de eklendi. CHP, Esenyurt'ta daha önce açıkladığı adayını çekip DEM Parti ile uzlaşma doğrultusunda Ahmet Özer’i aday gösterince, DEM Parti bu ilçede aday çıkarmaktan vazgeçti.
EN GENİŞ UZLAŞMA İSTANBUL’DA
Taban baskısı ve CHP ile görüşmelerde istediği sonucu alamayan DEM Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni'yi aday göstermesine karşın, 39 ilçeden aralarında partinin güçlü olduğu Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi, Avcılar’ın da bulunduğu 22 ilçede aday çıkarmadı.
Büyükşehirde grup kuracak sayıya ulaşmak isteyen DEM Partililerin, birçok ilçede seçilebilir yerlerden belediye meclis üyeliğine aday gösterildiği belirtiliyor.
DEM Parti’nin aday çıkarma kararı aldığı ilçeler; Beykoz, Kadıköy, Sultanbeyli, Ümraniye, Adalar, Arnavutköy, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sultangazi, Beşiktaş, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Güngören, Küçükçekmece, Büyükçekmece.
DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, DEM Parti'nin 8 büyükşehir, 5 il ve 367 ilçe belediye başkanlığı için adaylarını açıklamıştı/ AA
[>[font=Open Sans, sans-serif]<span style="font-size: 12.8px; yazmış
Geniş uzlaşma falan da olmadı. İYİP'i zaten saymıyorum, aslına döndü, ikinci MHP olmayı seçti, muhalefete muhalefet etme göreviyle donattı kendini. Ama DEM, DEM öyle yapmadı, DEM tıpkı iki üç seçimde yaptığı gibi doğrudan Erdoğan AKP'sinin karşısına çıkmadı, çıkamadı. Üstüne üstlük hem Leyla Zana'nın ve hem de Ahmet Türk'ün konuşmaları DEN kitlesi üzerinde bir hayli etki yaptı. Öncesinde özelikle İstanbul'da, aök açık ''İmamoğlu'na vereceğim'' diyenler şimdilerde ''ikisi de aynı'' demeye başladılar. Erdoğan'a bir açık kapı bırakıyorlar gibi. DEM yetkilileri ''görüşmüyoruz'' dese de kulis bilgilerinden kimi AKP yöneticileri ile görüşüldüğü haberleri geliyor. Ahmet Türk'de bunu onayladı.
Hala bir ders çıkarılmamış.
Hala AKP ile sözde ''çözüm süreci'' adı verilen bir ''oyunun parçası olmaya hazırlar.
Ve hala Türkiyelileşme siyasetinin önünde en büyük engel de yine kendileri.