Okuyan: 'Genişleyen Türkiye' gevşeyen ve varlığı sorgulanan bir ülke olacaktır
TKP Genel Sekreteri Okuyan, Türkiye sermayesinin Yeni Osmanlıcı planlarına karşı uyarıda bulundu ve emperyalizmin yayılmacı hedeflerine karşı mücadeleye çağırdı.
Cihatçıların yönetimi ele geçirdiği Suriye'de pay kavgası sürerken, Kürt sorununda "yeni çözüm süreci" için Ankara'da temaslar hızlandı.
Birbirine paralel ilerleyen iki gelişmeyi değerlendiren Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, "genişleme" isteğinin arkasındaki aktörlere ve bu hamlenin sınırlarına işaret etti.
AKP'nin dış politikasıyla özdeşleşen Yeni-Osmanlıcılık ile Türkiye sermayesinin yayılmacı hedefleri arasında bir uyum olduğunu kaydeden Okuyan, iki unsura karşı uyardı.
Yeni Osmanlıcılığın emperyalist saldırganlıkta rol almaya çalıştığını ve Türkiye kapitalizminin hafife alınmaması gerektiğini vurguladı.
X hesabından "Genişlerken gevşemek" başlıklı bir yazı paylaşan TKP Genel Sekreteri, "Türkiye önemli bir güçtür ama 'genişleyen bir Türkiye' aynı zamanda gevşeyen ve varlığı sorgulanan bir ülke olacaktır" ifadelerini kullandı.
Kemal Okuyan'ın yazısının tamamı şöyle:
"İktidarın dilinde bölgesel iddialar, büyüyen, güçlenen bir Türkiye var. Resmi ağzıların dışına çıkıldığında buraya bir 'genişleme' isteği ekleniyor. Zaten önde gelen isimler de her fırsatta bunu ima ediyorlar.
Yıllarca hiç gündem edilmeyen Türk-Kürt kardeşliği ve eşitliğinin bu bölgesel iddialarla beraber ele alınması gerektiği ortada. Zaten 'asla yeni bir çözüm süreci olmadığı' ısrarla belirtilen 'isimsiz ve niteliksiz' sürecin başlama vuruşunda da 'Türkiye’ye dönük dış tehdit var' anonsu yapılmıştı. Sonra adres gösterildi, İsrail Türkiye’ye saldırabilirdi.
İktidara yakın birçok kalem 'Kürtleri neden İsrail ve ABD’ye bırakalım' türünden yazılar yazdı. Türkiye oyun bozabilir ve bölgesel ağırlığını artırabilirdi. Bu işin tutkalının din kardeşliği olacağı özellikle vurgulanıyordu. Bu vurguyu DEM çevresinden birçok kişi öteden beri yapıyordu zaten.
Suriye savaşının ilk döneminde AKP ile PYD arasındaki görüşmelerin merkezinde de bu durmuyor muydu? 'Birlikte bölgesel bir güç olalım'. İmralı’da bu konuşuldu, Salih Müslüm ile bunun pazarlığı yapıldı.
'Yeni Osmanlıcılık, Büyük Orta Doğu projesinden feyz almıştır'
Konunun Kürt sorunu bağlamı bir yana, uzun bir süredir bu yaklaşımı Yeni-Osmanlıcılık olarak adlandırıyoruz. Türkiye kapitalizminin kabına sığamaması ve yayılma ihtiyacı duyması ile AKP’nin ideolojik referanslarının birleşmesinin ürünü bu.
Liberallerin Cumhuriyet’in bir gerileme olduğu tezi, İslamcıların yüz yıllık parantez demesi… Bahçeli yeni yıl mesajında, Cumhuriyetin kuruluşunun üzerinde atlayarak 'Türkiye iki asırlık ağırlığından kurtuluş için inisiyatif almıştır' derken referansı Osmanlı değil midir?
Bütün bunlar böyledir ama Yeni Osmanlıcılık, ABD menşeli Büyük Orta Doğu projesinden feyz almıştır. Bu anlamda emperyalist saldırganlığın bir türevidir. Oradan rol almaya çalışmaktır. Öyleydi ve bugün de öyle.
Bu nedenle Suriye’de yaşanan hızlı dönüşümün temelde kimin eseri olduğu sorusu anlamsızdır. Kimileri Türkiye diyor, kimileri İsrail, kimileri ABD, kimileri İngiltere… Oysa, hepsi içindedir ve kendi aralarındaki rekabete ve sürtünmeye rağmen ortak bir sonuç elde etmişlerdir.
Ya bundan sonrası?
İktidar 'bölge gücü oluyoruz' derken muhalefet 'olamazsınız, boyunuz yetmez, tuzağa düşüyorsunuz' demekte.
Değişen bir şey yok. İktidar böbürleniyor, muhalefet ise alay ediyor.
Oysa… Türkiye kapitalizmini kimse hafife almamalı. Onun iç dinamikleri, potansiyeli önemsenmeli. Nasıl önemsenmesin? 80 milyonluk ülkenin büyük çoğunluğunu yoksulluğa mahkum ederek, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini, akla gelebilecek her şeyi talan edip yutarak ve iktidarların sınırsız desteğini alarak ciddi bir güce ulaştılar.
Bu Türkiye değil, Türkiye sermayesidir. Onlardan çaldıkları her şeyi geri aldığımızda, kardeşçe, eşitlik içinde yaşanacak bir Türkiye’den söz edeceğiz.
Ancak bugün Türkiye kapitalizmini de bölge gericiliği ile eklemlenen Yeni-Osmanlıcılığı da kimse hafife almasın.
'İran'a kadar yolu var'
Kapitalist Türkiye gücü ve zayıflığı aynı anda barındırır. Bütün ülkeler için geçerli olan bu durum AKP’nin 'atak yaparak zayıflıklardan kurtulma' demagojisiyle ilginç bir hal almıştır. Kimileri bunda samimi olabilir. Kimileri ise… Bile isteye…
Bir kez daha ABD ve NATO ile bir rezonans yakaladılar. İran’a kadar yolu var bu gerilimli işbirliğinin.
Sonra…
Sonrasında bu bölgenin Türkiye kapitalizmine terk edileceğini düşünenler hayal görüyorlar. Burası gerçek kurtlar sofrasıdır.
Türkiye önemli bir güçtür ama 'genişleyen bir Türkiye' aynı zamanda gevşeyen ve varlığı sorgulanan bir ülke olacaktır.
Emperyal hedefler emperyalist hafızayı canlandırır. 1919-1923 o kadar da uzak bir tarih değil. Unutulmadı.
Şimdi bu koşullarda yapılacak en aptalca iş Türkiye güçlü mü değil mi ekseninde tartışmaktır. Tuzaktır, değildir. Geçiniz
Bugün yaşamı kasvete boğan bir toplumsal düzenden hayırlı bir şey çıkmayacağı bilinmiyor mu? Daha ne kanıt bekleniyor? Ya da emperyalist müdahalelerden bir hayır gelebilir mi?
Bir ara not olarak söylüyorum, Suriye’de yaşananlardan sonra Türkiye’deki Cumhuriyetçi birikim ya eski koordinatlarında ısrar ederek Türkiye’yi yok edenin holdingler düzeni olduğu gerçeğini görmezden gelmeye devam edecek ya da sınıfsal zeminde kendini yeniden kuracak. Sabahtan akşama 'tuzak kuruluyor' diyerek ne tuzaktan korunur ne esenliğe çıkılır.
Kapitalizmden daha belalı, daha etkili bir tuzak olabilir mi?
Emperyalist saldırganlık ve projelerle mücadeleyi daha fazla ciddiye almamız; Yeni Osmanlıcılığa içerilen ideolojik ve siyasi çizginin büyük sermayenin çizgisi olduğunu hiç akıldan çıkarmamamız gerekiyor.
Hiçbir şey olmamış gibi davranıp yerle bir edilmiş bir mücadele hattının içinde mevzilenerek günü kurtarmaya çalışmak ise herhalde en korkunç tercih olacaktır."
https://haber.sol.org.tr/haber/okuyan-genisleyen-turkiye-gevseyen-ve-varligi-sorgulanan-bir-ulke-olacaktir-397168