Mao resimden ibaret
Çin Komünist Partisi, önümüzdeki on yıl boyunca yapacağı ekonomideki revizyon için izleyeceği yolu belirledi. Serbest piyasaya daha fazla ağırlık verilmesinin ve tarımda özel mülkiyeti teşvik eden kararların, sosyalizmi mükemmelleştireceği iddia ediliyor.
(soL - Dış Haberler) Çin Komünist Partisinin (ÇKP) Merkez Komitesi, önceki gün sona eren dört günlük toplantısında, ülkenin 2020 yılına kadar sürecek ekonomik dönüşümüne dair kritik kararlar aldı. Serbest piyasanın güçlendirilmesi ve tarımda özel mülkiyetin teşviğini içeren kararlar, eşitsizlikle mücadele ve sosyalizmin mükemmeleştirilmesine dayandırıldı.
Açıklanan kararlarda serbest piyasanın güçlendirilmesi ve kaynakların dağılımında belirleyici rol oynamasına vurgu yapılırken; hükümet, piyasalarla ilişkilerini güçlendirme sözü verdi.
Tarımda dönüşüm
Ekonomideki liberal reformların yanı sıra, kırsal kesimdeki dönüşüm için alınan kararlar da dikkat çekiyor. ÇKP kararlarında, tarımda geleneksel, küçük toprak sahiplerine dayanan 30 yıllık sistemin yıkılması ve yerine büyük toprak sahipliğinin getirilmesi teşvik ediliyor. Kararlarda çiftçilerin sadece topraklarını kiralamasını sağlayan sistemin de değişmesi gerektiği belirtiliyor. ÇKP yönetimi, arazi borsaları oluşturarak çiftçilere topraklarını bireysel olarak satma, kiralama veya ipotek etme hakkı tanımayı kararlaştırdı. Böylelikle ÇKP, kırlardan kentlere yaşanan göçü yavaşlatmayı hedefliyor. Çinin kentleşme oranı 1978 yılında yüzde 17,9 iken geçtiğimiz yıl aynı oran yüzde 52,57ye yükselmişti.
Çin liderliği, ayrıca ulusal güvenliğin pekiştirilmesi silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesini karara bağladı. Şimdi merkez komite içinde, kararları hayata geçirecek bir liderlik grubu oluşturulması bekleniyor. Liderlik grubunun görevi ise alt kademe yöneticileri reformlar doğrultusunda harekete geçirmek. Ana hatlarıyla kabul edilen ekonomik dönüşümün ayrıntıları, ilerleyen günlerde açıklanacak.
http://haber.sol.org.tr/dunyadan/mao-resimden-ibaret-haberi-82615
Yazık ki yalan, sahtekarlık ve çıkar için gerçekleri her türlü kılıfa sokarak örtbas etme, Şark toplumlarında çok yaygın. Çin ekonomisi de, sosyal yaşamı da bugün artık tamamen kapitalizme dönüşmüş durumda. Bir de utanmadan kalkıyorlar bu vahşi kapitalizm uygulamalarını "sosyalizmin mükemmeleştirilmesi" diye yutturmaya çalışıyorlar.
Yapılan ''reform''ların ''sosyalizm''i daha da pekiştireceğini ileri sürmek Çin yönetiminin bir garabeti olsa gerek. Hem serbest piyasayı teşvik edecek, hem serbest piyasacı bir insan yetiştirmeye çaba göstereceksin ve sonra da hala sosyalizmden söz edeceksin!
Evet; Mao'nun ülkesinde sosyalizm sadece resimlerde ve sembollerde var. Yakında sıra onlara da gelir!