Dünya'daki en eski canlı formu
Avustralya'da bulunan 3.5 milyar yaşındaki Dresser kayalığında, karmaşık mikrobiyal ekosistemlere rastlandı. Araştırmanın yürütücüleri, bu buluşla dünyada yaşamın başlama zamanının birkaç milyon yıl daha geriye gittiğini açıkladı.
Araştırmacılar bulunan bakterilerin kayanın farklı katmanlarında komüniteler halinde yaşadığını belirtiyor. Farklı katmanlara yayılmalarının sebebi ise farklı kimyasal maddelere olan ihtiyaçlarından kaynaklanıyor. Örneğin güneş ışığına daha çok ihtiyaç duyan bakteriler, kayalığın daha üst katmanlarında yer alıyor.
Araştırmacılar, ayrıca, o dönemde dünyada yaşayan en gelişmiş canlı formunun bakteriler olduğunu, dünyada oksijen bulunmadığını ve bakterilerin karbon dioksit ile metan gazı tükettiğini dile getirdi.
Daha eski canlı formlarını bulmak üzere araştırmalara devam edildiği ve belki Grönland ya da Güney Afrika'da daha eski canlı formlarının olabileceği belirtiliyor. Dresser kayalığında bulunan canlı formunun, Güneş Sistemi'ne dair daha fazla bilgi edinmek için de kullanılabileceği açıklandı.
Kaynak: Guardian
Sol gazetesi, 16 kasım,2013 Cumartesi