Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Sözde sol-sosyalist forumlar...
melnur  |  Cvp:
Cevap: 17
07.01.2016- 15:42

Sosyalizm denildiğinde aklımıza ne gelir; ne gelmesi gerekiyor? Çok fazla inceltmeden yanıt verilecekse iki şey gelmeli; birincisi kapitalizmden devrimsel bir kopuşla başlayan ve komünizme kadar sürecek olan bir geçiş süreci, bir diğer tanımlamayla devrimci dönüşümler süreci; ikincisi ise işçi sınıfının bilimsel yol göstericisi, ideolojisi. Sosyalizm dendiğinde kabaca anlaşılması gereken şey bu. Ulusal kavramını bu iki tanımlamayla birlikte ele almaya/betimlemeye çalıştığımızda ne söyleyebiliriz? SF'de konuyu açan arkadaş sanırım bu sorunun yanıtını almaya   çalışıyor.

''Ulusal'' kavramı bilimsel sosyalist ideolojiyle ilişkilendirildiğinde dolaylı, sosyalizmi bir geçiş süreci olarak tanımlamaya çalıştığımızda ise doğrudan bir anlama sahip olur. Sosyalizme doğuran veya dolaylı bir anlam katması ise bilimsel sosyalizmin enternasyonalist anlamıyla çelişmez. Açıklamaya çalışalım:

Sosyalizm, işçi sınıfının kurtuluşunun ideolojisi olarak enternasyonal bir anlama sahiptir. İşçi sınıfının nihai kurtuluşunun enternasyonal dünya toplumundan ( komünizmden) geçiyor olması, hemen her olguya olduğu gibi, güncele de işçi sınıfının evrensel çıkarlarından bakılması gereğini önümüze koyar. Bu bağlamda işçi sınıfının enternasyonal çıkarları her çeşit mücadelenin önündedir ve işçi sınıfına alan açmayan hiçbir mücadele de işçi sınıfının enternasyonal çıkarlarının ve mücadelesinin önüne geçirilemez. Ayrıca işçi sınıfının enternasyonal mücadelesi öncelikli olarak ilgili ulus devlet ölçeği içinde bir siyasal devrim perkspektifini de gerekli kılar ve bu siyasal devrim perspektifi enternasyonalizm gereği ulusal niteliktedir. Bu yüzden sosyalizmi ideoloji olarak aldığımızda ulusallık bu ideolojik tanımlama içinde dolaylı olarak vardır.

Sosyalizmi devrimden sonra bir dönüşüm süreci olarak aldığımızda ise ulusallık doğrudan konuyla ilişkilidir. Sn.munzur'un da işaret ettiği sosyalizm zaten ulusal planda, ulusal ölçekte gerçekleştirilen bir dönem-süreçtir. Devrimden sonra komünizme kadar sürecek olan bu dönem işçi sınıfının enternasyonalist çıkarları asla yadsınmadan tamamiyle ulusal bir nitelik gösterir, yani o ulusal çerçevedeki nesnel koşullarla doğrudan ilintilidir. Çünkü bütün o devrimci dönüşümler o ulusal ölçek içinde ve işçi sınıfının ulusun önderi olduğu koşullarda gerçekleştirilir. Burada önemli olan işçi sınıfının enternasyonal çıkarlarının ulusal bir ölçek içinde başlayacağı ama o ulusal sınırlar içinde tamamlanamayacağı gerçeğinin farkında olmaktır.

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 18
08.01.2016- 16:52

Sosyalist forumda ulusal sosyalizmi anlatmak bizim Kaçak efendiye düşmüş:)

ulusal sosyalizm derken her ülkede kendi iç dinamikleriyle ve kendi somut gerçekliğinde bir sosyalizmin mümkün olacağını söylemek istiyorsanız bu doğrudur. zaten geçmiş reel sosyalizm deneyleri de böyle olmuştur. dünya ölçeğinde bir devrimci geçiş yaşanmadığı için, dünya eşitsiz gelişme yasası altında bir değişim yaşadığı için, sosyalizm ülke ülke kurulmuş ve kendi millî ekonomilerini kurup geliştirmişlerdir.

bu normal, mantıklı ve bunun aksini beklemek, istemek zaten doğru olmaz.

bu açıdan elbette millî ölçeklerde sosyalizm...

onun dışında, sosyalizmin kapitalizmden radikal bir kopuş olmadığını yazmama itiraz etmişsiniz. oysa zaten adı üstünde, bir geçiş dönemi olarak ele alınır sosyalizm. yani artı değer özel kişilerin elinden alınıp kamu adına devlete verilir ama bunun dışında mesela "herkese emeğine göre ücret" ilkesi ile kapitalizmi devam ettirir.

komünizmin ilkesi ise "herkese ihtiyacına göre"dir. radikal olan budur.

"herkese emeğine göre" ilkesi öz olarak, bildiğimiz burjuva piyasa ekonomisinin ilkesidir.

çalışmayı yücelten bir toplum zaten kapitalizmden fazla kopamaz.

komünizmde hoş ve boş zaman vardır. marks'ın o çok bilinen, "gündüz balıkçı, öğlen şair, akşam filofoz kişi" esprisi. tam olarak böyle değildi ama buna benzer.


Sosyalist forum sosyalizmi anlatmada Kaçakın bile gerisinde kalmış, anlayın hallerini:)

yura  |  Cvp:
Cevap: 19
08.01.2016- 21:29

kaçak sosyalist foruma sosyalizmi öğretiyor:)

umut  |  Cvp:
Cevap: 20
09.01.2016- 10:57

Alıntı Çizelgesi: yura yazmış

kaçak sosyalist foruma sosyalizmi öğretiyor:)



Söylediklerinin bir kısmı da doğru. Kapitalizmden radikal bir kopuş olmadığını söylemesi ise kapitalizm ile sosyalizmi benzeştirmeye çalışmasından. Kapitalizm ile sosyalizm benzeşiyorsa ve sosyalizm kapitalizmden radikal bir kopuş değilse devrime ne gerek var, kapitalizm altında demokrasiyi ilerletmeye çalışalım topluma daha faydalı iş yapmış oluruz demeye getiriyor. Eğer gerçekten Kaçak'ın kendisiyse söylemeye çalıştığı böyle bir şey.

hakkı  |  Cvp:
Cevap: 21
09.01.2016- 12:40

onun dışında, sosyalizmin kapitalizmden radikal bir kopuş olmadığını yazmama itiraz etmişsiniz. oysa zaten adı üstünde, bir geçiş dönemi olarak ele alınır sosyalizm. yani artı değer özel kişilerin elinden alınıp kamu adına devlete verilir ama bunun dışında mesela "herkese emeğine göre ücret" ilkesi ile kapitalizmi devam ettirir.

komünizmin ilkesi ise "herkese ihtiyacına göre"dir. radikal olan budur.

"herkese emeğine göre" ilkesi öz olarak, bildiğimiz burjuva piyasa ekonomisinin ilkesidir.

çalışmayı yücelten bir toplum zaten kapitalizmden fazla kopamaz.

------------------------------------------------------
Sosyalizm kapitalizmden radikal bir kopuş değilse devrime ne gerek kalıyor. Birinci radikal kopuş iktidarın el değiştirmesi değil her şeyin alt üst oluşudur.
El alttaki sınıflar en üste en üstteki sınıflar en alta düşecektir bu radikal bir kopuş değil mi. İkincisi üretim ilişkileri değişecek çalışmadan kazanan olmayacak kimse kimsenin kölesi olmayacak .Artı sömürü olmayacak bu radikal kopuş değil mi.

Artık ürün yani çalışmanın karşılığında fazladan elde edilen ürün Bütün toplumun yararına sunulacak teknoloji bilim ve insana yarayan diğer faaliyetler için kullanılacak Bunu kapitalizm ne yapıyordu bireysel zenginlik için kullanıyordu Bu radikal kopuş değil mi.

Her kese emeğine göre pay vermek kapitalizmde yok .Kapitalizmde bazı iş koıllarında fazla ücret var onu da kapitalistler işçiler arası rakabeti kullanmak için yapıyor.

Kapitalizmle sosyalizm arasındaki kopuş tam anlamda radikal ayrışmadır.
Hem siyasi hem insan ilişkileri açısından. Sosyalizmi kapitalizmin bir evresi gibi anlatmak devrim ve sosyalizm düşmanlığıdır. Komünizmi sosyalizmden ayırarak farklı bir evreye atmaktan başka bir şey değildir.

Niyet kötü değilse cehalettir.

bedrettin  |  Cvp:
Cevap: 22
09.01.2016- 15:58

Sosyalizmin kapitalizmden radikal bir kopuş olup olmadığının cevabı nereden bakıldığıyla ilgili. Kapitalizmden bakılırsa radikal bir kopuş değildir, sosyalizmden bakıldığında radikal bir kopuştur. Sosyalizm karşıtları radikal kopuş olmadığını savunur, sosyalistler ise radikal bir kopuş olduğunu. Kim radikal bir kopuş değildir diyorsa, öyle görmek ve göstermek içindir.

denizcan  |  Cvp:
Cevap: 23
10.01.2016- 12:31

Alıntı Çizelgesi: umut yazmış

cimcime'nin kaçak olduğunu nereden anladın:)



http://www.sosyalistforum.net/showthread.php?t=79050

Bak bir de ne yazmış:)

Cimcime

--------------------------------------------------------------------------------

Kim olduğumu saklamadım. Ama edepsizlere de cevap vermeden önce özür dilemelerini şart koştum. Dilemediği için de böyle kıvranıyor.

Üslubumdan rahatsızmış. Ama dün iki üyenin şahsım üzerinden işledikleri cinsel nefret suçuna bir diyeceği yok. Açıkça cinsel içerikli küfür etti biri ve uzaklaştırıldı. Benimse ağzımdan tek kelime küfür ve hakaret etmedim. İmâlarına cevap vermeye tenezzül bile etmedim.

Üslubumdan rahatsızlığının sebebi, benim veriler Temel'inde, akıl yürütme temelinde yaptığım eleştirilere cevap verememelsidir. Üslubumun başkalarını küçümseyen, kendimi de üstün gören bir yanı yoktur. Kendimi teorisyen olarak nitelemedim. Teorisyenlere uzak yakın ilgim bulunmuyor. Fazla bilgili olmadığımı da yazdım.

Tek yeteceğim, akıl yürütme, düşünme, sorgulama üzerinedir. Bir de dilin imkanlarını, gücünü, ifade ettiklerini görebiliyor olmamdır.

Bu konuyu açan şahsa hodri meydan diyorum; bu iddialarını ispatladın. Benim nerede devrimci mücadele sahiplerini aşağıladığımı göstersin, derhal uzaklaşırım. Bir tek örnek yeterli.

Ama unutmasın, dilin anlattıkları konusunda iyi olduğumu söylüyorum. Karşıma ucuz demagojik saçmalıklarla çıkmasın. Kendisi rezil olur. Kusura bakmasın, ederim.

Tek bir cümlemi göstersin ki, orada Kürd halkını aşağılamış olayım. Tek bir cümlemi sunsun ki orada devrimci değerlere küfretmiş olayım. AKP'yi savunduğum tek bir cümle... Haydi bakalım...

Bunu yapabilirsen kendi isteğimle ayrılırım. Böylece sen de yasakçı bir üye olmanın verdiği utanç verici durumla daha az başbaşa kalırsın.

owert  |  Cvp:
Cevap: 24
11.01.2016- 06:33

''Bir insan ya ULUSALCI dolayısıyla ŞÖVEN ve MİLLİYETÇİ, ya da SOSYALİST'tir. ''

İboda büyük değişimler var. Kürt siyasalı ulusalcıyım diye bangı bangır bağrıyor   ama bizim kübaist ibo ,onlara siz şövensiniz milliyetçisiniz diyemiyor bay ibo.. onun tabiriyle */:'!?;XQvrec (vala bu kadarını becerebildim o baya bu yazış   konusunda   iyiimiş   :)   )

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]