Ankaranın Çankaya ilçesi belediye başkanlığı için sadece CHPden 28 aday yarışıyor. Bu adaylardan biri olan Bilge Hakan Açıl, Çankayada hizmet bekleyen yedi bölgenin her birine belediye başkan yardımcıları atayarak, hızlı çözüm geliştirmek istiyor.
Hatice İkinci - soL
Yerel seçimler yaklaşırken Ankara ve İstanbulun ardından belki de en çok konuşulan Çankaya Belediye Başkan adayları oldu. Başta TBMM, Başbakanlık ve Genelkurmaya ait binalar olmak üzere Türkiyenin kaderi bu ilçe sınırları içinde çiziliyor. CHPnin kalesi olarak kabul edilen bu ilçede kaçınılmaz olarak her seçim döneminde yarış da zorlu oluyor. Çankayada Belediye Başkan aday adayı olarak sadece CHPden tam 28 isim yarışıyor. Halen Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Bülent Tanık ve CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolatla birlikte yarışta öne çıkan isimlerden biri de Bilge Hakan Açıl. 39 yaşındaki Açıl, şehir plancısı ve yerel yönetimler uzmanı. Açıl, Türkiyede yerel yönetimler ve şehir planlaması alanında 100e yakın belediyeye danışmanlık ve Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşarın başkan yardımcılığını yaptı.
soL olarak, birkaç ay kala adaylarla seçimleri değerlendirmeye devam ediyoruz.
Seçim çalışmalarına en erken başlayan aday adaylarından biri sizsiniz sanırım.
Evet, sekiz aylık bir aday adaylık sürecim var ve bu sürecin en başından bu yana sahadayım. Halkımızın arasındayım. Oluşturduğumuz proje ekiplerimizle birlikte Çankayanın sorunlarını Çankayalıdan dinliyoruz. Çayyolunun da Çankayaya bağlanmasıyla birlikte 124 mahallemiz oldu. 124 mahallemizin muhtarlarıyla tek tek görüştüm. Proje ekiplerimiz mahallelerimizdeki sorunları, hizmet beklentilerini tespit etti. Çözümler konusunda vatandaşların görüşleri alındı. Tüm bu araştırmalar ile tespit ve çözüm önerilerini içeren yaklaşık 500 sayfalık bir kitap hazırladık.
Yazın Ankara boşaldı ve Çankayalı hemşerilerimiz tatile gittiler. Ben de ekibimle beraber Ege kıyılarına pankartlar astırdım. Memleketlerine giden Çankayalı hemşerilerimizle köylerinde buluştuk. Şarkışla Emlek yöresine gittim, orada köyleri dolaştım. Ortaköy, Sivrialan, Hüyük ve daha pek çok köy ve yerleşimleri gezip Çankayalı hemşerilerimizle köylerinde buluştuk.
Hazırladığınız kitapta sözünü ettiğiniz 7 Bölge Projeniz nedir peki? Bu bölgeleri nasıl belirlediniz?
Yaptığımız alan çalışmaları ve muhtarlarımızla yaptığımız görüşmeler sonucunda Çankayada hizmet beklentisine göre 7 ayrı bölgenin olduğunu gördük. Her bölgemize bir bölge başkanlığı kuracağız. Bu bölge başkanlıklarına birer belediye başkan yardımcısı atayacağız ve bu başkan yardımcıları sorumlu oldukları bölgenin belediye başkanıymış gibi o bölgeyi yönetecek. Yerinden, katılımcı, samimi bir yönetimi amaçlıyoruz. Yerinden yönetim modeli ile vatandaşlarımızı yönetime ortak edeceğiz.
MAHALLE MECLİSLERİ MODELİNİ UYGULAYACAĞIZ
Bu nasıl olacak? Belediye, halktan ayrı düşünülemez. Yerinden yönetim sistemimizde Mahalle Meclisleri modelini uygulayacağız. 124 mahallenin 124ünde de mahalle meclisleri kuracağız. Bu meclisler halkın karar mekanizmaları olacak. Vatandaş, mahallesindeki sıkıntıları, beklediği hizmetleri bu meclisler aracılığıyla dile getirecek. Alınan kararlar neticesinde biz belediye olarak mahallelerimize hizmet götüreceğiz. Hizmetlerin gerek tespitinde, gerekse uygulamasında hemşerilerimizin sözü de emeği de olacak.
Bakın uygulayacağımız bu yönetim modeli ile Çankayaya katılımcı ve şeffaf belediyecilik anlayışını getirmiş olacağız. Terzi Fikri ismi ile anılan Fikri Sönmez ismi başta sol değerlere sahip kesim olmak üzere birçok insan tarafından bilinmektedir. Terzi Fikri, Fatsada bağımsız aday olduğu belediye seçimlerini kazanmış ve Fatsaya 1979-1980 yıllarında belediye başkanlığı yapmıştır. Bu süre içerisinde Fatsada katılımcı yerel yönetim modelini uygulamış, mahallelerde halk komiteleri oluşturmuş ve Fatsayı halkla birlikte yönetmiştir. Olmaz denilen işleri halk ile birlikte aylar içerisinde bitirmiştir. Evet, Terzi Fikrinin Fatsada yaptıkları, belediyecilik alanında bir devrimdir. Biz bu devrimi Çankayaya taşıyacağız. Çankayayı mahalle meclisleri ile hemşerilerimizle birlikte yöneteceğiz.
Peki, bu yönetim modeli ile uygulayacağınız projeleriniz neler?
İlk yıl uygulayacağımız 20 projemiz var. Bu projeler saha çalışmalarında hemşerilerimizin görüş, düşünce ve talepleri doğrultusunda ortaya konuldu. Projelerimizin hepsi de hayatın içinden, insanı ve insan hayatını kolaylaştırmak ve hayatı yaşanır hale getirmek için.
Neden ilk yıl? İlk yıl olması bizim için çok önemli. Çankaya nüfus bakımından bakıldığında Türkiyedeki en büyük nüfusa sahip belediyesidir. Burada yapılan ya da yapılmayan her türlü hizmet tüm Türkiyede değerlendirilir. Önümüzdeki yerel seçimlerden bir yıl sonra yapılacak olan genel seçimlerde, ülkemizin bu kötü gidişatını durdurmak çok önemlidir. Çankayada ilk yıl yapacağımız çalışmalar neticesinde partimizin Ankarada aldığı oyları artırmak amacında olmalıyız. Yerelde yapılan her çalışma partiye eksi ya da artı olarak dönecek. Ve ben bunun için Çankayada belediye başkanı olacağım ilk günden son güne kadar yapacağım çalışmaları şimdiden hazırladım. Projelerimle, eğitimimle, deneyimimle, gençliğim ve enerjimle Çankaya için hazırım ve bekliyorum.
EN BÜYÜK SORUN OTOPARK
Peki, projelerinizden kısa kısa söz edebilir misiniz? Yaptığımız alan çalışmalarda Çankayadaki en büyük problemin otopark sorunu olduğunu tespit ettik. Çankayanın bu problemine getireceğimiz çözümle tüm Türkiyeye örnek olacağız. Yurtdışında kullanılan ancak Türkiyede örneği çok az olan yeraltı asansörlü otopark sistemini Çankayada uygulayacağız. Bunu yaparken alışagelişmiş şekilde kamu kaynağıyla çözüm yerine, halkın da içinde olduğu katılımcı bir model uygulayacağız. Bu teknolojik çözümü yurtdışından değil OSTİMle yapacağımız çalışmalar sonucunda vatandaşımıza sunacağız. OSTİM ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Çankayadaki apartmanların kullanılmayan yan ve arka bahçelerine uygulayacağımız otopark sistemleriyle Çankayadaki en büyük problemi çözeceğiz. Otopark sorunun giderilmesi sokaklarımıza bisiklet yollarının yapılmasını ve yaya yollarımızın genişletilmesini elverişli hale getirecektir. Sokaklarımızı yeraltı çöp konteyner sitemleriyle donatacağız. Çankaya yaşanabilir hale gelecek. Kentsel dönüşüm sadece bina yıkıp yapmak değildir. Otopark sorununun çözülmesiyle yaşanabilir bir kent yaratmak da kentsel dönüşümdür.
Yenimahallede belediye başkan yardımcılığı yaptığım dönemde hayata geçirdiğimiz ve sosyal yardımlaşmayı destekleyen Yenikart projesini Çankayaya taşıyacağım. Çankart adını verdiğimiz bu proje ile birlikte sosyal yardımlaşmada yeni bir dönem açılmış olacak. Belediye sosyal yardımlaşma fonu ve vatandaş bağışları kart sistemi üzerinden ayni ve nakdi olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Kolilerle sosyal yardım devri son bulacak.
Ülke nüfusumuzun yaş ortalaması 29 ve evlenme oranı da en yüksek seviyede. Gençlerimizin evlenirken çektikleri en büyük sıkıntı ise düğün salonu ve düğün masraflarıdır. Kentin içinde haftada birkaç kere kullanılan pazar yerlerinin atıl durmasına izin vermeyeceğiz. Sosyal belediyeciliği benimsemiş bir belediye olarak, Çankayadaki pazar yerlerinin üzerlerine düğün salonları inşa edeceğiz. Bu düğün salonlarını vatandaşlarımız ücretsiz olarak kullanabilecekler.
GEZİ EVLERİ KURACAĞIZ Biz Çankaya Belediyesi olarak, Çankaya sınırları içerisindeki 17 üniversitemiz ile 17 Gezi Evi kuracağız. Bu evlerimizde üniversite öğrenci kolektifleriyle birlikte üniversiteye hazırlanan ve maddi gücünü az olan gençlerimiz için dersler verilecek, gelişimleri ve eksikliklerini gidermek için dersler, kurslar düzenlenecek. Bu evlerde aynı zamanda Gezi olaylarının ardından parklarda sürdürülen forumlar için ortamlar sağlanacak. Mahallelerde yapılan forumlar için kışın mekan sıkıntısını ortadan kaldırmış olacağız. Çankayada özgür düşüncelerin yeşermesi için elimizden geleni yapacağız.
Belediye içerisinde uluslararası düzeyde insan kaynakları birimleri oluşturacağız. Bu sayede belediye çalışanlarımızı, yeteneklerine göre tekrar görevlendireceğiz. Mevcut kadronun ne yapabileceği netleşmeden, bununla ilgili bir çalışma yapmadan taşeron kullanılması bütçenin israfı, vatandaşın hakkına gasptır. Biz belediye çalışanlarımızı yeteneklerine göre tekrar görevlendirecek ve her bir çalışanımıza alanında uzman kişiler tarafından kurs olanağı sağlayacağız. Bu uygulama ile zaman içerisinde taşeronlaşma ortadan kalkacak.
Türkiyenin yönetim merkezi Türkiyenin yönetim merkezi sayılabilecek Çankaya ilçesinde, başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere önemli devlet kurumları bulunuyor. Gün içinde bu nedenle nüfusu artan ilçe, aynı zamanda çok sayıda üniversite ve liseye de ev sahipliği yapıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan Bağdat Demiryolu ile önem kazanan bölge, Kurtuluş Savaşı sırasında ve Ankaranın başkent ilan edilmesinden sonra bu önemini hızla artırdı.
Ankaranın en önemli ilçesi sayılabilecek Çankayada seçmenler ağırlıklı olarak sosyal demokrat eğilime sahipler. İlçe belediyesi bu nedenle uzun bir süre, Ankara Büyükşehir Belediyesiyle yaşanan savaşlarla gündeme geldi.
Bilge Hakan Açıl kimdir? 1974 doğumlu Bilge Hakan Açıl, lise ve üniversite eğitimini Ankarada tamamladı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesinde Şehir ve Bölge Planlama eğitimi alan Açıl, ardından Atılım Üniversitesinde Yerel Yönetimler yüksek lisansı yaptı. Açılın ortağı olduğu şehir planlama hizmetleri konusunda faaliyet gösteren şirket, Türkiyenin farklı bölgelerinde kentsel alanda projeler üretiyor. Şehir planlama ve tamamlayıcı hizmetler konusunda yüzlerce projeye imza attıklarını belirten Açıl, belediye başkanlığı konusunda da bu deneyimine güveniyor.
Ankaranın Yenimahalle Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Hakan Bilge Açıl, bu dönemde pek çok projeye imza attıklarını belirtiyor.
2009 yerel seçim sonuçları Son olarak 29 Mart 2009da yapılan yerel seçimlerde, Çankaya ilçesinde oyların yarısından fazlasını CHP aldı. Yüzde 58,4 oranında oy alan CHPnin ardından gelen ikinci parti ise AKP oldu. Ancak AKP, yüzde 21,9 olan oy oranıyla CHPnin oldukça gerisinde kaldı.
2009 yerel seçimlerinde Çankayada ilk iki partinin ardından milliyetçi çizgideki iki parti geldi. MHP yüzde 15,9 oy oranıyla üçüncü olurken, bu partiyi yüzde 0,7 oranında oy alan BBP izledi.
CHP içinde solcu, sosyalist kişiler fazlasıyla var. Kişisel görüşüm hemen her platformda kurtuluşun sosyalizmde olduğuna ilişkin düşüncelerimizi asla gizlemeden, koşullara uygun bir şekilde sosyalizmi anlatabilmeliyiz. Elbette karşımızdakileri de anlamaya çalışarak. Onların kaygılarını, umutlarını ve siyasete nasıl baktıklarını önemseyerek.
Önümüzde Belediye seçimleri var. AKP'yi yerel iktidardan düşürmenin, AKP'yi geriletmenin ve AKP'nin gerici siyasetlerine karşı çıkmanın öneminin bugün her zamankinden daha da önemli bir hale geldiğini düşünüyorum. Bu yüzden bölgemizde, il ve ilçedeki adayların, aday adayların tanınması ve yüzü sola dönük olan kişilerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. CHP'de böyle bir kesim var. CHP kitlesinin büyük bir çoğunluğuyla solu sosyalizmi konuşabilme imkanı da var. Hangi başlıkta yazmıştım, şimdi çıkartamıyorum ama, bölgemizde bir iki yıl önce kurulmuş olan CHP irtibat bürosundaki konuşmaları aktarmaya çalışmıştım. Oraya bir kez daha gittiğimde konuşmalarımız hep sosyalizm ve kürt sorunu üzerinde yoğunlaşmıştı. Partinin giderek sağa savrulduğunu, CHP içinde bulunan solcuların sosyalizm seçeneğinde ısrarcı olmalarını ...-dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım. ''sol sağ kaldı mı artık'' diyerek karşı çıkanlar da oluyordu, açık seçik ''haklısın'' diyenler de. Ama en önemlisi CHP tabanında böyle bir ortamı bulabiliyorsunuz. CHP'nin kitle tabanını bu yüzden önemsiyorum. Seçimlerde CHP içinde aday olan yüzü sola-sosyalizme dönük olan kişileri bu yüzden desteklenebilir buluyorum. Burada sorun şu: Öteden beri yaptığımız, siyasete bakış tarzımızda, ideolojik yaklaşımımızda solu sosyalizmi savunuyorken, bu duruşumuzu sosyalist örgütlerden ve partilerden soyutlayarak yapıyorduk. Hala öyle yapıyoruz. Tanıdığım bir yığın insan var; lafa gelince en keskin solcu ve sosyalistler ama iş pratiğe döküldüğünde kendilerini bir türlü CHP çatısından kurtaramıyorlar.
Belediye seçimleri bize bu yönde imkanlar da sunabiliyor. İl ve ilçe belediye başkanlığı seçimlerinde AKP'yi geriletebilecek adaylara yönelmek mümkün. Ama İl genel meclisi seçimlerinde mutlaka sosyalist-komünist partiler öncelikli olmalıdır.
CHP'nin Çankaya Belediye Başkanlığı için aday adayı olan Hakan Açıl da böyle yüzü sola dönük kişilerden biri. Bir gün Halk TV'de izlemiştim. Diğer aday adayları pek de tanımıyorum ama, Çankaya'da CHP'nin adayı olacak olan kişinin aynı zamanda Çankaya Belediye başkanı olması da kesin.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.