İnsanlığa faydası dokunmuş birkaç isim say deseler,hemen hepimiz herhalde Albert Einstein ile sıralamaya başlarız..Peki Albert Einstein'ın insanlığa faydası dokunmuş mudur gerçekten?
Bu sorunun cevabını kendisi vermiş aslında..Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombaları sonrasında verdiği demeçte
''Böyle olacağını bilseydim, bir ayakkabı tamircisi olurdum.''demiştir..Albert Einstein'ın bu sözü insanlığa fayda söyleminin içi boş bir söylem olduğunu kanıtlamaktadır..
Albert Einstein 5 Mayıs 1930'da İngiltere Tıp Akademisinde "En İyi Doktor" Ödülünü alırken
''Ben atomu insanlığın yararı için keşfettim. Ama insanlar atomla birbirlerini öldürüyorlar''demiştir..
Albert Einstein'ın derdi insanlığa fayda filan değildi..İnsanlığa faydasının dokun(a)mayacağını kendisi de biliyordu..Mesela şu sözüne bakalım;
''Ancak başkaları için yaşanan bir hayat, yaşamaya değer bir hayattır.''
Memento filmini izleyenler bilir..Kahramanımız yaşamak için kendine bir neden uydurmaktadır..Albert Einstein gibi insanların yaptığı da bundan başka bir şey değildir..İnsanlığın nereye gideceğini bile emin bir şekilde tahmin eden bu deha,insanlığa fayda kavramının içi boş bir söylem olduğunun kesinlikle farkındadır..Benim gibi insanlar başkaları için yaşıyor,insanlığa bir faydamız dokunalım diye çırpınıyoruz ama esasında yapabileceğimiz hiç bir şey yok demektir Albert Einstein..Mesela şu sözü ile de bunu dile getirmektedir..
''3. Dünya Savaşı'nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı'nda taş ve sopalar olacağını biliyorum.''
İnsanlık tarihinin gördüğü bence en büyük lider,Mustafa Kemal Atatürk'tür..İnsanlık tarihine öyle bir imza atmıştır ki,bu imzayı düşmanları bile hayretle seyretmişlerdir..Peki Atatürk'ün gayesi insanlığa fayda mıydı?
Hiç sanmıyorum..Mesela şu sözüne bakınız;
''Milletim beni nereye isterse oraya gömsün. Yeter ki beni unutmasın.''
Unutulmaktan korkan bir Atatürk var karşımızda..Hayır,doğru bir teşhis olmadı bu..Unutulmaktan değil de,anlaşılamamaktan korkan bir Atatürk..Bu korkusunda ne kadar haklı olduğunu günümüzde çok iyi anlıyoruz..Geleceği görme diye buna denir işte..Tıpkı Albert Einstein gibi sanki bir kahin..!
Başka bir sözüne daha bakalım;
"Herhangi bir şahsın, yaşadıkça memnun ve mesut olması için lazım gelen şey, kendisi için değil,kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır. Hayatta tam zevk ve saadet ancak gelecek nesillerin şerefi, varlığı,saadeti için çalışmakta bulunabilir."
Albert Einstein ile aynı mantık..Başkaları için yaşarsan hayattan zevk alırsın,başarılı olursun ve bu başarı seni çok önemli yerlere getirebilir..Bunun sonucunda da bir ihtimal insanlık tarihi boyunca unutulmazsın..
Atatürk seküler bir toplum yaratmak için çok çabaladı..Yaşamı boyunca bu yolda gençlerin ilerlemesini öğütledi ama onu kimse anlamadı..Anlamayacağını da kendisi çok iyi biliyordu..Çünkü Atatürk'ü devrim sırasında en yakınları bile anlayamamışken,Atatürk'ten sonra gelen gençlerin Atatürk'ü anlaması imkansızdı..(istisnalar kaideyi bozmaz)
Atatürk bu anlaşılamama mevzusunun farkında idi zaten..Albert Einstein'da aynı dertten muzdarip idi..
''Bu dünyada beni birkaç kişi anladı, onlar da yanlış anladı.''diyen Albert Einstein'dır..
Sadede gelelim artık..
Dünya'daki diğer hayvanların yaşam alanlarına tecavüz eden,birbirlerine tecavüz eden,birbirleri ile tarih boyunca savaşan,birbirlerinin sırtından geçinen asalaklara dönüşen insanlığa niye/neden faydamız dokunsun?
İnsanlık denilen şey,iyi bir şey midir?
İnsanlığa faydasının dokunduğunu düşünenler,ne faydan var insanlığa diye soru soranlar,çevrelerinde yaşananlardan bihaberlerdir..
Kötülüğün kaynağı,insanlığa fayda söyleminde gizlidir..İnsanlığa fayda söylemi vahşi kapitalistlerin tam da istediği bir söylemdir..
İncele lütfen;
http://www.worldometers.info/tr/
Albert Einstein'ın sözlerine şu linkten ulaşabilirsiniz;
http://tr.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein
Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerine de şu linkten;
http://tr.wikiquote.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%C3%BCrk