Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı BDP'li Gültan Kışanak, Al Jazeera Türkçeten Mahmut Bozarslana yaptığı açıklamada Diyarbakır petrollerinden pay istediğini söyledi.
Belediye Meclisinin kent parlamentosu işlevini görmesi gerektiğini düşünüyoruz." diyen Kışanak, BDP olarak 2007den beri bölgesel yönetimler üzerine kurulu demokratik özerklik projemiz var. Bu aslında kanton projesine yakındır. Rojava bugün kanton tarzı bir örgütlenme esas aldı, bunu duyurdu. Biz 2007de zaten benzer bir projeyi kamuoyuna sunmuş ve bunun politikasını yapmış, siyasi iradesini ortaya koymuştuk. Bugün de bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütmenin zamanıdır. dedi.
"Diyarbakırda kaç petrol kuyusu var, ne kadar üretim yapılıyor, nereye gidiyor, geçmişte ağır çevre faturası vardı, onun durumunu araştırıyoruz." diyen Kışanak, "Bundan, Petrolden pay istiyoruz sonucu çıkarabilir miyiz?" sorusuna Tabii ki kesinlikle pay istiyoruz, yereldeki tüm enerji kaynaklarından, yeraltı, yerüstü zenginliklerinden, ekonomik varlıklardan, yerelin pay alması lazım. yanıtını verdi.
Kürtlerde her kafadan bir ses çıkıyor. Bir türlü karar veremediler. Türkiye coğrafyasında iki eşit halk olarak yaşamaya karar veriyor musunuz, yoksa zihninizin arka planında bir kürt devleti mi var? Kürt siyasal hareketi bu konularda inandırıcı bir tutum içine girmelidir. Bunu yapmadıklarında söyledikleri her şey bölünmeye ve ayrılığa yorumlanacaktır. Bunun da Türk ve Kürt halklarına hiç bir getirisi olmayacaktır.
Kimse Kürdümüzü petrol kokan kanlı senaryolara çekemez
CHP söz konusu açıklamayı özerkliğin adımı olarak niteledi. MHP Bütünşehir Yasasına dikkat çekerken, İP Kimse Kürdümüzü petrol kokan kanlı senaryoların içine çekmeyi denemesin dedi
BDP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanakın, Diyarbakır petrolünden pay istiyoruz sözleri basında geniş bir şekilde yer aldı. Kışanak dün de Hürriyet gazetesine bölgede yeraltı ve yerüstü kaynakları üzerinde talep ettikleri tasarruf hakkını Avrupa Özerklik Şartnamesine dayandırdıklarını açıkladı.
Kışanakın petrolden pay isteme açıklamasına siyasi partilerden çeşitli tepkiler geldi. Muhalefet parti sözcüleri, Kışanakın açıklamasının özerklik talebi olduğunu vurguladı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Yarın bu talepler ileri safhalara gidecek değerlendirmesini yaptı. CHP Grupbaşkanvekili Engin Altay, Seçim öncesinde ortaya attıkları özerklik için bir hamledir ifadesini kullandı. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan ise Avrupa Özerklik Şartnamesinin PKKnın özerklik planlarının referansı olmasına dikkat çekti. Aydınlıka konuşan siyasi parti temsilcileri, Kışanakın petrolden pay istemesine ilişkin şunları söyledi:
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Buradaki maksat, Petrolden pay isteme adı altında özerkliği oluşturma yönünde bir hamle yapmaktır. Bir belediye içinde orman işletmesi ağaç satar, oradan o belediyeye bir pay verilir. Bunlar yasal olarak var. Ama onların söylediği başka bir şey. Tek devletten iki ayrı devlete geçişin kendilerince altyapısını oluşturuyorlar. Bizim anayasamıza göre bu taleplerin gerçekleşmesi mümkün değil. Bu, seçim öncesinde ortaya attıkları özerklik için bir hamledir.
Bütünşehir Yasası yanlış
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Onlar, bunları söylüyorlar. Hükümet ise açılım politikası adı altında bir taviz politikası izliyor. Bu politikalar sonucu geçici olarak çatışmalar durdu. Fakat terör örgütü bu zaman zarfında bundan istifade ederek çok daha stratejik yerlere yerleşti. Hükümetin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de Bütünşehir Yasasını çıkarmak oldu. Bunun sonucunda gittikçe bölünmüş bir coğrafya ortaya çıktı. Yarın bu talepler ileri safhalara gidecek.
Bunları bu hükümetin sağlaması mümkün değil. Çünkü diğer coğrafyalardaki desteğini kaybeder. Talepler karşılanmadığı takdirde Türkiye yeni çatışma ortamına girer ve bu kez kan gövdeyi götürür. Kürtlerin değil ama Kürtçülük yapanların, BDP ve PKKnın hedefi zaten bağımsız bir Kürdistan. Ülkeyi bölünmeye doğru götürmek istiyorlar. AKPyi de bu nedenle destekliyorlar.
MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır: Mümkün olması kabul edilemez bir taleptir. Çünkü devletlerin bölünmez bütünlüğü, BM sözleşmesinde ve diğer uluslararası sözleşmelerde kabul edilmiştir. Böyle bir ortamda Türkiyeyi bölecek böyle bir teklife uluslararası camianın da olumlu yaklaşmayacağını düşünüyorum.
Özerklik acı ilacı!
İP Genel Başkan Yardımcısı Utku Reyhan: Kışanakın sözleri; Kürdümüzü kanlı özerklik kalkışmasına sürmek istediklerinin başka bir ifadesidir; hem de ne uğruna, petrol! Şimdi bu açılım sürecini meşrulaştırarak adım adım özerkliğe yürümek için Avrupa Özerklik Şartnamesine dayanacaklarını söylediler. AKP ve CHP daha önce Avrupa Özerlik Şartnamesine Türkiyenin koyduğu çekinceleri kaldıracaklarını ilan etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim meydanlarında bunun sözünü verdi. Yani BDP bu konuda yalnız değil. Özerkliklik acı ilacını azar azar içirmeye kalkıyorlar. Biz İşçi Partisi olarak Türkiyemizin bölünmesine cepheden tavır alıyoruz. Kimse Kürdümüzü petrol kokan kanlı senaryoların içine çekmeyi denemesin. Bu özerklik planının karşısında sonuna kadar duracağız.
Bütünşehir Yasası yetkiyi yerele devrediyor
AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu: Özerklik inşa edilmez, özerklik bir anayasal statüdür. Siyasetçilerin, Türkiyenin idari yapısı ile ilgili bir model önerme, tartışma yapma hakları var. Şu anda bizim çıkardığımız Büyükşehir Yasası, birçok yetkiyi yerel yönetimlere tanıyan, yerel yönetimleri güçlü kılan bir yapıdır. Kendilerinin bahsettiği demokratik özerklik tamamen uygulanabilir olmayan, Türkiye ve dünya gerçeğiyle örtüşmeyen köhne, ideolojik bir metindir.
Kışanak Petrolden pay alacağız açıklamasını AB Yerel Yönetimler Şartnamesine dayanarak yaptığını söyledi. Bayık da Bölge enerjiden adeta mahrum bırakılmaktadır diyerek destek verdi
Yerel seçimlerden sonra PKK ve BDP yöneticileri üst üste özerklik açıklamaları yapmaya devam ediyor. Seçimlerden önce söz ettiği Demokratik özerklik programının kendisine bir getirisi olmayan PKK/BDP, şimdi de halkı özerkliğe ikna etmek için mali özerklik propagandası yapıyor. Diyarbakırda çıkan petrolden pay alacağız açıklamasıyla büyük tepki çeken Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, bu kez Türkiye, Avrupa Birliğinin Yerel Yönetimler Özerklik Şartına imza atmıştır. Devlet, bu şartlara imza atarak özerklik hukukunu kabul etmiş oluyor dedi.
Diyarbakırdaki yeraltı kaynaklarından pay alacaklarını bir kez daha vurgulayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, Büyükşehir Yasasıyla yeraltı kaynaklarının kontrolünün belediyelere geçtiğini söyleyerek, Eğer yerel yönetimler halkın iradesini temsil ediyorsa belediyenin sorumluluk alanı içerisinde olan ye-raltı ve yerüstü kaynaklarının tümünün, halkın iradesini temsil eden belediyelere devredilmesi gerekiyor diye konuştu. PKK yayın organları, Kışanakın açıklamasını Mali özerkliği geliştireceğiz diye verdi.
Bayıktan Kışanaka destek
PKKnın üst organı KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayıktan Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Başkanı Gültan Kışanaka destek geldi. Bayık, Eğer Kürtlerin zengin kaynakları Kürdistana kalırsa bütün ekonomik sorunları çözülecektir diye yazdı. Türkiyede Kürtçe yayınlanan Azadiya Welat gazetesine yazdığı makalede, Kışanakın söylediği şeyler Kürdistanın bilinen gerçekliğidir. Türkiyenin, enerji ihtiyacının büyük kısmı Kürdistandan üretiliyor. Kürdistan da ise enerji sorunu var, bölge enerjiden adeta mahrum bırakılmaktadır. Kürdistanda üretilen enerji Kürdistanın ihtiyacı olan enerjinin 100 katı kadardır diye ifade etti.
Türkten özerklik açıklaması
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türkten de özerklik açıklaması geldi. Türk, İl Özel İdaresine ait taşınmazların belediyeye devrini isteyerek Demokratik özerklik, Kürt halkının talebidir. Bu, aslında partimizin de programındadır. Bunun inşası, altyapısını oluşturma konusunda ortak çalışmalar yapacağız dedi.
AB Yerel Yönetimler Şartnamesi nedir?
AB Yerel Yönetimler Şartnamesi, yerel yönetimlerde özerkliğin önünü açan ve yeraltı yerüstü kaynaklarından yerel belediyelerin pay almasını ve halktan vergi toplamasının önünü açan bir metindir. Bu metni Türkiye 1988 yılında kabul ederek, 1993 yılında da TBMMde onayladı. 1993ten bu yana bütün iktidarlar AB Yerel Yönetimler Şartnamesini savundu ve destekledi. BDPli Kışanak da yeraltı zenginliklerinden pay alma talebini de AB Yerel Yönetimler Şartnamesine dayanarak yapıyor.
Kürt hareketi Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmak için kürt oylarına muhtaç olduğunun bilincinde; bu yüzden bastırdıkça bastırıyorlar. Hükümetin pasif tutumundan yararlanıp özerklik ilan edilirse hiç kimse şaşırmasın!
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.