Alıntı Çizelgesi: solcu yazmış
Herkes önceden izin almaksızın uygun gördüğü yerde gösteri ve miting yapabilir diyor. Bu nedenle 2010-11 ve 12'de Taksim'de yüzbinlerin katıldığı 1 Mayıs mitingleri yapıldı. Ve hiç bir olay olmadı. AKP şimdi keyfi bir biçimde Taksim yasağı getirdi. BU yasal Avrupa İnsan Hakları mahkemesi tarafından kabul edilmedi. Sen şimdi AKP'nin söylediklerini tekrarlıyorsun. Yasak, Yenikapı'ya gidin. Yani AKP ile kabul etsende etmesende aynı yerdesin.
Kapsamlı bir şekilde okursan beni daha iyi anlarsın.
Anayasamızın 34. Maddesi Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ancak, Milli Güvenlik, Kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın veya genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve Kanunla sınırlanabilir. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller Kanunda gösterilir. denilmiştir.
26. Maddesinde Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller Kanunla düzenlenir. ibaresi son fıkra olarak eklenmiştir.
Görüleceği üzere Anayasamızın 34. maddesinde toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller Kanunda gösterilir denilmektedir. Bu bağlamda 2911 sayılı Kanun hala yürürlüktedir. Bu Kanunun 6. 9. ve 22. maddesine aykırı olarak yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, Kanunun 24. maddesinin uygulanması gerekmektedir.
Anayasamızın 26. Maddesine eklenen Düşünceyi açıklama yayma hürriyetinin kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller Kanunla düzenlenir hükmü doğrultusunda basın açıklamaları ile ilgili mevzuat çalışmaları Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir. Mevzuatla ilgili gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar,
Anayasanın 26. Maddesinde İfadesini bulan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü ve sınırlarını gene aynı anayasa maddesi içinde düşünülmeli ve bu çerçevede değerlendirilmelidir.
Basın açıklamalarının ifadeyi açıklama özgürlüğü olduğu ve 2911 sayılı Kanun hükümleri içerisine giren bir durum olmadığı sürece yasal bir etkinlik olduğu, gerçekleştirilmesi için daha önceden izin yükümlülüğünün bulunmadığı düşünülmektedir.
Ancak bu etkinlik 2911 sayılı Kanunda belirtilen toplantı veya gösteri yürüyüşü haline dönüşürse, yani toplu şekilde yapılan ifadeyi açıklama eyleminin, Milli Güvenlik, Kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlükleri için tehlike teşkil etmesi gibi durumlarında, Kanuna aykırı bir etkinlik gerçekleştirilmiş olacak ve müdahaleyi gerektiren bir durum ortaya çıkacaktır. Bu manâda, 2911 sayılı yasaya aykırı olarak yapılan ya da sonradan Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşü haline dönüşen eylemler için yasada yeterli düzenleme mevcuttur.
2911 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre Yapılacak Toplantılarda Aranılan Şartlar;
Bu Kanuna göre yapılacak toplantılarda, fiil ehliyetine sahip ve onsekiz yaşını doldurmuş en az yedi kişiden oluşan bir düzenleme kurulu oluşturarak, toplantı başlama saatinden en az 48 saat önce ve çalışma saatleri içinde, düzenleme kurulunun tamamının imzalayacakları bir bildirim toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu Valilik veya Kaymakamlığa verilir. Bu kurul kendi aralarından birini başkan seçer. Diplomatik dokunulmazlıkları bulunan kişiler, düzenleme kurulu başkan veya üyesi olamazlar.
Tüzel kişilerin toplantı veya gösteri yürüyüşü düzenlemeleri, yetkili organlarının kararına bağlıdır.
2911 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre Yapılacak Toplantılarda İstenilen Belgeler;
Toplantı yapılabilmesi için, toplantı başlama saatinden en az 48 saat önce ve çalışma saatleri içinde, düzenleme kurulunun tamamının imzalayacakları bir bildirim toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu Valilik veya Kaymakamlığa verilir. Verilen bu bildirimde;
Toplantının amacı,
Toplantının yapılacağı yer, gün ve başlayış bitiş saatleri,
Düzenleme kurulunun başkan ve üyelerinin açık kimlikleri, meslekleri, ikametgahları ve varsa çalışma yerleri, belirtilir.
Ayrıca düzenleme kurulu üyelerinin her biri için aşağıdaki belgelerin de eklenmesi şarttır:
Nüfus cüzdanı örneği,
Adli sicil kaydı,
İkamet belgesi,
Fiil ehliyetine sahip ve onsekiz yaşını doldurmuş olduklarına dair şahsi beyan belgesi,
Düzenleme kurulunda yer alacak yabancılar için, ilgili Valilik kanalıyla, İçişleri Bakanlığından alınan izin belgesi; Kanuna göre düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde topluluğa hitap edecek, afiş, pankart, resim, flama, levha, araç ve gereçler taşıyacaklar için mahallin en büyük mülki idare amirliğine, toplantıdan en az kırksekiz saat önce bildirimde bulunduğunu gösteren belge,
Tüzel kişilerce düzenlenecek toplantı ve gösteri yürüyüşleri için yetkili organlarının buna ilişkin kararı Yabancı uyruklular için içişleri Bakanlığı'ndan alınan izin belgesi,
Tüzel kişilerin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemeleri için yetkili organlarının kararı gerekir. Bu husus bildirimde belirtilir ve düzenleme kuruluna ilişkin Kanun ve Yönetmelikte belirtilen hususlar, tüzel kişilerin düzenleyeceği toplantılarda da aranır.
Bu bildirim ve ekleri verildiğinde, mahallin en büyük mülki idare amirliğince, düzenleme kurulu başkan veya üyelerine, bildirimin alındığı gün ve saati gösteren bir alındı belgesi ile toplantının yerini, gününü, başlama ve bitiş saatlerini ve düzenleme kurulunun görev ve sorumluluklarını belirleyen önceden hazırlanmış bir talimat verilir.