Tunceli-Dersim Belediye Başkanı Mehmet Maçoğlu'nun İstanbul Kadıköy'den TKP'nin adayı olarak açıklanmasının yankıları sürüyor. En son TKP açıklama yapmış ''kararı değerlendiriyoruz'' demişti. Dün Halk tv.de, Şirin Payzın'ın programına katılan Maçoğlu bu konularda bir açıklamada bulundu. TKP ise hala son kararını açıklamadı. Bence bu işletilen süreçte açıklanması, sorgulanması ve yanıt verilmesi gereken pek çok soru var ki, bunlardan birisi de Maçoğlu'nun üyesi bulunduğu Sosyalist Meclisler Federasyonunun neden Tunceli yerine batıda bir yeri seçmiş olması. Maçoğlu'nun açıklamasına göre yaklaşık bir yıldır SMF ve diğer sol-sosyalist partiler bu konularda görüşmeler yapıyorlarmış ve buna TİP de dahil. TKP ''Kadıköy değil, Üsküdar ve Beşiktaş ilçeleri olsun'' demiş, TKH farklı ilçe adı vermiş, TİP ve diğer sol sosyalist parti ve örgütlerin bu sürece nasıl dahil oldukları ise pek açık değil. Sonuçta Kadıköy ve TKP isminde karar kılınmış.
Maçoğlu ve Kadıköy kararını SMF'nin artık batıya açılmak ve oralarda güçlerinin ne olduğunu görmek istemiş olduğu şeklinde yorumlarsak yanlış yapmayız sanırım. Maçoğlu da röportajda Kadıköy'de 300 bine yakın Dersimli olduğunu söylemişti.Peki sol sosyalist partiler orada ne arıyor? Neyi amaçlıyorlar? Diyelim ki, sol-sosyalist parti ve örgütler tek başlarına bir güç olamıyorlar, güçlerini birleştirerek daha yüksek sesle sosyalizm propagandası yapmayı amaçlıyor ve böylelikle toplumsal alanda bir etki yaratmak istiyorlar? Diyelim ki böyle. Peki buna benzer pek çok girişim olmadı mı? Üç beş sosyalist parti ve örgüt bir araya gelerek ve belli bir aday üzerinde anlaşarak seçimlere girmedi mi? Girildi. Sonuç hiç de beklendiği ve umulduğu gibi olmadı, beklenti gerçekten buysa.
Türkiye'de sosyalizmin toplumsal alanda hemen hemen hiçbir etkisinin olmadığı biliniyor. Yokuz; toplumsal alanda yokuz. Ve üstelik ülkenin sosyalizme bunca ihtiyacı varken ve nesnel koşullar da buna bu kadar uygunken. SMF toplantılarına bu amaçla bakabilir miyiz? Hani TKP'nin çok sevdiği ve hemen hemen her seçim döneminde parlatmaya çalıştığı gibi ''emekçileri seçeneksiz bırakmamak'' adına böyle bir süreç mi işletildi?
Lafı çok da uzatmadan şuraya gelmek istiyorum: Bu tür birliktelik ve bu tür toplantıların sosyalist sola hiçbir fayda getirmediği ve toplumsal alanda hiçbir etki yaratmadığı pek çok örnekte karşımıza çıkmış olmasına rağmen, şeytanın avukatlığı bana düşsün, sanki bu tür girişimler ve ortak aday arayışları dostlar alışverişte görsün misali bir çaba gibi geliyor bana. En son Sosyalist Güç Birliği devreye sokulmuştu, ne oldu,nasıl bir yararını gördük, toplumsal alanda bir sıçrama falan mı yaptık, ya da seçim sonrasında birleşmeler falan mı gerçekleşti?
Bugüne geldiğimizde diyelim ki, TKP Maçoğlu'nun Kadıköy adaylığını kabul etti. Seçimlerde nasıl bir sonuç alınırsa sosyalist partilerimizin veya TKP'nin toplumsal alandaki etkisi artmış olacak? TİP ve DEM destek vermezse abartmıyorum, yüzde 1 bile oy alınması şüpheli bir sonuçtan nasıl bir fayda beklenebilir ki? Ya da çok daha iyimser ve hatta hayali bir sonuç oldu, TİP ve DEM'in katılımıyla Maçoğlu buradan yüzde 15 oy çıkardı. Bu da bir şey değil ki, umutlandıracak bir durum değil. TİP ve DEM'in toplamı zaten yüzde 12 13... Bir iki puanlık artış bu kez ''Kadıköy'deki Dersimlilere'' bağlanacak ve hatta bir başka belirsizliği ortaya çıkararak: Kadıköy'de seçime girecek sol sosyalist partilerin bir önceki seçime göre durumlarının ne olduğu, siyasetlerinin toplumda ne kadar karşılık bulduğu da ortaya çıkmayacak!
Bir başka sorun TİP'in bu toplantılardan beklenti konusu...
TİP son seçimlerde yüzde 2'ye yakın bir oy aldı. Çok önemli bir başarıydı bu. Sosyalist sol için eşiğin aşıldığı yorumları bile yapılmaya başlandı. TİP'in bundan böyle stratejisi ve taktikleri bu yüzdeyi daha da ileri taşımak olmalıydı. Bunun yolu artık binde bilmem kaçlardan, on binde bilmem kaçlarla bir araya gelerek siyasi duruşunu nötralize etmek olmamalı. TİP son seçimde bir milyona yakın oy almıştır. Bunun anlamı siyasetinin ve toplumun karşısına çıkardığı yüzlerin toplum tarafından kabul gördüğüdür. TİP buradan devam etmelidir. Gereksiz yapılanmalar içine girerek toplumda yarattığı heyecan ve coşkuyu yitirmemelidir. Kadıköy'de son belediye seçimlerinde yüzde 9 oy amışsa, yine benzer siyasi çizgisini daha da ileri taşıyarak seçimlere asılmalıdır. TİP sosyalist solun ana partisi olmayı amaçlamalı ve bu konuda bir çekim merkezi haline gelmeye çalışmalıdır.
Konu biraz daha sürdürülebilir ama toparlarsak şunu söylemek gerek, Maçoğlu ve SMF'nin Kadıköy kararını doğru bulmuyorum. Sol-sosyalist parti ve örgütlerin Anadolu'da kazanma olasılığı çok yüksek olan bir yerellik için bir araya gelip ortak aday göstermesini anlarım. Ama Kadıköy ve Maçoğlu öyle bir örnek değil. TKP (doğruysa) Üsküdar veya Beşiktaş'ı önermiş, kabul edilseydi ne olurdu, nasıl bir fayda ortaya çıkardı ya da bu tür birlikteliklerin şimdiye kadar bir faydası oldu mu? Bir önemli sonuç Maçoğlu gibi başarılı ve komünist olmadığını söyleyip toplumda ''komünist başkan'' olarak anılan Maçoğlu'nun buralarda ve bu tür girişimlerle seçim kazanma olasılığının olmaması ve belediye başkanlığı konusunda da boşa düşmesi...
Bu konu hala bir netlik kazanmadı. Ne kadar karmaşa var ki, hala bir sonuca ulaşılamadı. Ve TİP'in de bu sürecin neresinde olduğu belli değil. Ben şöyle düşünüyorum. Komünist olmadığını söyleyen ama toplumda ''komünist başkan'' olarak bilinen ve halkımız tarafından benimsendiği görünen bir sosyalist arkadaşımızın belediye başkanlık konusunu Tunceli dışında yapmak ve SMF'nin de ülkenin batısında ne kadar karşılığı olduğunu test etmek istemesi anlaşılabilir bir şey. Ama konunun daha farklı bir boyutu yoksa sosyalist partilerimiz buna neden dahil oluyor, anlaşılır bir şey değil. TKP ve TİP Maçoğlu üzerinden oylarını arttırmak mı istiyorlar? İyi ama Maçoğlu SMF'den ayrılıp TKP eya TİP'e girmediği ve onların mücadelesine katılmadığı sürece bunun partide kalıcı bir fayda yaratabilmesi mümkün mü? Diyelim TKP'den Kadıköy'e aday oldu ve seçimde oylar yüzde 1-2 oldu. (Fazla alacağını düşünmüyorum, belki 3-4)Nasıl yorumlanacak, nasıl yorumlanması gerek? TKP'nin binde bilmem kaç olan oyu bu seçimde şu oranda artış gösterdi mi diyeceğiz? Hayır böyle olmayacak, Maçoğlu Kadıköy'de şu kadar karşılık buldu ya da SMF'nin Kadıköy'deki karşılığı bu, denilecek? TKP kendi siyasetinin Kadıköy'de ne kadar karşılık bulduğu sorusunun yanıtı tam anlamıyla yanıt bulmayacak ki? Yoksa TKP, SMF'li Maçoğlu üzerinde Kadıköy'de siyasetinin ne kadar arttığı algısı mı yaratmaya çalışıyor? TKP Kadıköy'de siyasetinin ne kadar karşılık bulduğunu öğrenmek istiyorsa bence K. Okuyan veya A.Güler'i aday göstermeli.
TİP için de durum farklı değil. Bir önceki seçimde Kadıköy'de yüzde 9 civarı oy alan TİP Maçoğlu ile oyunu yüzde on iki yapsa bu durum TİP'in Kadıköy'de oyunu arttırdığı anlamına gelecek mi?
Ortada Maçoğlu ve Ovacık-Dersim gibi bir örnek varsa, sosyalist partilerimizin konuya müdahalesi Tunceli dışında kazanılacak bir il-ilçe olup olmaması konusuyla ilişkili olmalıdır. Bu tür güçlü bir olasılığın bulunduğu il-ilçe var mı? Bence yok. Batıda CHP'nin onayı ve katılımı olmadan sosyalistlerin kendi başlarına bir belediye başkanlığını kazanması mümkün gözükmemektedir. Ya CHP ile istişareye girilecek ya da Hatay-Defne gibi ilçelerde adaylık konusu söz konusu edilecek, başka bir yolu olduğunu düşünmüyorum.
Sonuçta SMF ve Maçoğlu konusu bence uygun bir zeminde tartışılmıyor. Sanırım sosyalistler batıda SMF ve Maçoğlu'na muhtaç olduğunu düşünüyor Maçoğlu ve SMF de sosyalistlere... Maçoğlu SMF içinde kaldığı sürece sosyalistlerin batıda Maçoğlu'na ilgisi bana biraz abartılı geliyor.
( TKP'ye çok eleştiri yöneltiyorum farkındayım, tepki de görüyorum ama dost acı söyler deyip bir eleştiride daha bulunayım. Cumhurbaşkanlığı seçiminde K. Okuyan ''sosyalistler bir araya gelir ve bir sosyalist aday gösterirsek kim bilir belki son ikiye kalacak aday bizim adayımız olur'' mealinde bir şey söylemiş, bir iddiada bulunmuştu. Bu tür yaklaşımları da çok yapıyor. Hatay'da TKP'nin açtığı bir iaşe standına gelen iki ülkü ocaklı arkadaş örnek gösterilerek de benzer yaklaşımlarda bulunmuştu. Geriye dönük çok örnekleri var bunun. Maçoğlu'nun Kadıköy adaylığı konusunda da -fazla mı heyecanlı davranıyor ne- ''iyi bir kadro kuracağız, şöyle yapacağız, böyle olacak'' ve handiyse Kadıköy'de iddialıyız, kazanacağız demeye getiriyor. Siyaset tamam sonuçta bir iddia işi ama ayaklar da yerden kesilmemeli. Sanıldığının tersine bu tür açıklamalar hem ciddiye alınmıyor ve hem de gerçekten rahatsızlık yaratıyor, itici geliyor. Yıllardır bu tür bir üsluptan ve yaklaşımdan kurtulamadık gitti.)
Bu ileti en son melnur
tarafından 15.01.2024- 19:04 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
TKP'nin Maçoğlu'nu Kadıköy'den neden aday gösterdiği sorusuna yanıt TKP genel sekreteri Kemal Okuyan'dan gelmiş; şöyle söylüyor:
"Bazen 'Kadıköy'de ne işiniz var' gibi tepkiler geliyor. Hatta bazen basın mensupları bunu yapıyor. Türkiye'nin herhangi bir yerinde bütün siyasi partiler aday gösterebilir. Müteahhitler cirit atıyor, bunu tartışsınlar. Depremde ağır sorumluluğu olan kişiler düzen partilerinin önemli kentlerde aday oluyor, bunlar tartışılsın. Normalde çok sert tepki vermemiz gerekir. Kadıköy'ü belli zenginlerin yaşadığı bir yer olarak görüyorlarsa Türkiye'de yaşamıyorlar demektir." (...)
"Parti olarak öncelikli tercihimiz Kadıköy değildi ama başka sebeplerle. Biz bir yeri ele alırken birinin kalesi diye bakmıyoruz. Maçoğlu'nun Kadıköy'de oy bölmesi gibi bir durum yok. Matematik olarak Kadıköy'de AKP'nin kazanma ihtimali yok, herkesin içi rahat etsin. Maçoğlu'nun kaybedeceğini düşünerek üzülenler ise oy vererek destek olabilir. Ama 'Yazık olacak Maçoğlu'na' gibi bir yaklaşıma gerek yok, seçime daha uzun süre var"
K.Okuyan TİP'in de Kadıköy'den aday çıkaracağına yönelik soruya ise şu şekilde yanıt veriyor:
"TİP ile görüşmeler uzun süredir devam ediyor. Maçoğlu ile de defalarca görüştüler. Solda duran diğer partilerin Maçoğlu'nu desteklemesini ve aday çıkarmamasını elbette isteriz. Ancak siyasi partiler kendi kararlarını kendileri verir, herhangi bir siyasi oluşuma kızma şansımız yok. CHP dönüp bize 'neden aday çıkarıyorsunuz' dediğinde tepki veriyorsak, biz de bu yaklaşımda bulunmayız. Bir çağrıda bulunup adayımızın desteklenmesini isteriz ama bu bir kızgınlığa dönüşmez. Ancak soldaki partilerin sola karşı düzen partilerini desteklemesine kızarız. Bu geçmişte yaşandı."
Bir şeyi atlıyoruz gibi geliyor bana, bir konuda yanlış değerlendirmelerde bulunuyoruz. Sosyalistler olarak toplumsal alanda hemen hemen yokuz, bu anlamda toplumsal alanda etkimizi arttırmamızın yolu örgütlenme çağrılarımızı sürekli dillendirmekten mi geçiyor? Yani hem örgütlü olabilmek toplumsal alanda etkimizi arttırmanın bir çaresi ve hem de toplumsal alanda etkimizi arttırmak örgütlü olabilmenin yolu. Ama bu kadar da değil. Hiç değil. Çare ikisini de arttırabilmenin yolunun güncel siyasete yaklaşımla ilgili olduğunu kavramaktan geçiyor.
Siyasetimizin emekçi halka dokunabilirliği olmadıktan ve kitlelerle aramızda var olan mesafenin kapanmasına yol açabilecek bir söylemi yeğlemekten sonra sorunların tarihsel-toplumsal analizinin doğruluğu ne örgütlenme sorununu aşabilmeye yarayacaktır ve ne de toplumsal alandaki etkimizi arttırmaya yol açacaktır. Yanlış siyaset, yanlış hedefler, toplumun önüne çıkarılan yanlış yüzler...Hepsi bir araya gelince toplumun dönüp bakması mümkün değil.
Aydemir Güler'in SOLportal'daki Cumartesi yazısını okuyunca aklıma geldi bunlar. Kısa yoldan şöyle de söylenebilir: Diyelim Kadıköy'de Maçoğlu yüzde üç beş, neyse bir oy aldı. Bu durum ''komünist belediyecilik'' yoluyla örgütlenme sorunumuzu mu giderecek? Böyle bir beklenti varsa, bu durum yapılan onca yanlışın üzeine bir başka yanlış eklemek anlamına gelmeyecek mi? Örnekse hem Ovacık ve hem de Tunceli'de SMF ortaklığı TKP'ye belediye başkanlığı getirmiş ve oralarda komünist belediyecilık örnekleri verilmişti. Peki bu durum TKP'ye hem örgütlenme ve hem de toplumsal etki bakımından neler kattı? TKP oralarda SMF'siz bir seçime girse ne olur mesela?
Bugün Aydemir Güler SOLportal'da yine Maçoğlu ve Kadıköy üzerine yazmış. TKP Kadıköy'e asılacak, belli. Çok da yadırgamamak gerek ama aklıma şöyle bir soru da gelmiyor değil. Maçoğlu üzerinden TKP Kadıköy'de diyelim yüzde 10 oy aldı. Sanmıyorum ama, diyelim ki öyle. ( Bir anket görmüştüm, Maçoğlu'na Kadıköy'de yüzde 20 civarında destek varmış.) Bu ne anlama gelecek, nasıl yorumlanmalı? Bu oy yüzdesi Kadıköy'de TKP'nin görüşlerinin benimsendiği anlamına mı gelecek? Ya da bu oy yüzdesi ile Maçoğlu Tıpkı Tunceli'de olduğu gibi yerel iktidarı mı alacak? Hayır hiçbiri olmayacak. Maçoğlu halen Sosyalist Meclisler Federasyonu üyesi ve alınan oylar da sonuçta Maçoğlu şahsında SMF'ye yazılacak. Anlamı bu. Bir örnek, Kadıköy'de Kemal okuyan ya da Aydemir Güler aday olsa, TKP'nin görüşlerini ve siyasetini belirleyen iki arkadaşımız olarak kaç oy alır? Ya da TKP SMF'siz Tunceli'de aday gösterse oyu ne kadar olur?
Türkiye İşçi Partisi Kadıköy'de aday göstermelidir. Bir önceki seçimde yüzde 10'a yakın oyun aradan geçen zaman içinde ve Maçoğlu etkenine rağmen ne olduğunu test etmelidir. Alacağı oy TİP'in olacaktır; TİP'in siyasetinn karşılığı anlamına gelecektir. Ama aynı şeyleri Maçoğlu'nun aday olduğu TKP-Kadıköy için söylemek mümkün değil. Özetle Kadıköy'de Maçoğlu ve TKP birlikteliği değil, TİP'in burada alacağı oy benim ilgimi daha çok çekiyor.
Bu ileti en son melnur
tarafından 27.01.2024- 08:06 tarihinde, toplamda 3 kez değiştirilmiştir.
TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Kadıköy, Maçoğlu ve TİP konusunda açıklama yapmış. Özetle şöyle:
“Kadıköy adaylığı bizim tercihimiz değildi. Sonra toplantı yaptık açıklandı. Mesele Maçoğlu falan değil mesele anti komünist bir hezeyan. Kusura bakmasınlar onlardan izin alacak değiliz. Türkiye’nin her yerinde örgütlü mücadele vereceğiz. Önceliğimiz Kadıköy’de yaşayan yoksullar olacak. Devrimi Bağdat Caddesi’nden yapmak gibi bir niyetimiz yok”
''Bizim amacımız Türkiye’deki yerel yönetimlere bir komünisti sokup bir tür bekçilik yapılması. Burada halkın parasına, halkın çıkarlarına bekçilik yapacağız. Sonuçta yerel yönetimler kamu kaynaklarını kullanıyorlar. Ortada büyük bir ekonomi dönüyor. Burada bir rant hesabı olmasa halka daha kaliteli ve etkili bir hizmet götürülecektir. Bazı şeyleri engellemek mümkün. Bu kaynakların halk için kullanılması lazım. Biz burada iddialıyız.''
''--“TİP’ten beklentimiz aday çıkarmamaları ve destek olmaları. Türkiye solunun CHP ve HDP konusunda bir karar vermesi lazım”
TİP Kadıköy'de aday çıkardı. Aday da Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün. Daha önce de söylemiştim. TİP bir önceki genel seçimde yüzde 10'a yakın oy almıştı. Aday göstermemesi de beklenmemeliydi. Sonucu merakla beklenen bir seçim olacağı çok açık. Bence İstanbul seçimi kadar, Hatay/Defne ve Kadıköy seçimleri de önemli bir hale geldi.
TİP doğru yolda gidiyor. Bir de şu İLERİportal partiye yakışır bir hale getirilebilseydi!
( Bir iki gün önce Kadıköy Bahariye'deki Penguen kitabevine gidiyordum, yolda Erkan Baş'a rastlamıştım. O da TİP Kadıköy İlçe Merkezine gidiyordu. Ayaküstü kısa bir konuşma olmuştu aramızda. haber sitesinin durumunu sorduğumda yoğunluktan ve seçim sonrasına bırakıldığından söz etti. Seçim sonrasında haber portalının başına İrfan değirmenci mi geçirilecek bilmiyorum ama, belediye seçimleri öncesinde hazırlanabilseydi sanırım epey faydası olabilirdi.)
Erkan Baş’tan “Kadıköy’de neden aday çıkardınız?” sorusuna yanıt
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TKP’nin Fatih Maçoğlu’nun aday gösterdiği Kadıköy’de, partisinin neden aday çıkardığı yönündeki soruya yanıt verdi. “Fatih Mehmet Maçoğlu, sevdiğimiz, çalışmalarını beğendiğimiz, kıymetli bir belediye başkanı” diyen Baş, rakiplerinin Maçoğlu olmadığını, “iyiler arasındaki mücadele en iyi olduklarını iddia ettiklerini” söyledi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Fatih Maçoğlu’nu aday gösterdiği Kadıköy’de neden seçim yarışına katıldıkları sorusuna yanıt verdi.
Mirgün Cabas’ın YouTube’daki programına konuk olan Baş, mümkün olan her yerde ortaklaşma hedefiyle hareket ettiklerini, herhangi bir sol-sosyalist partinin kazanabileceğini gördükleri herhangi bir yerde onlarla rekabet içine girmemeye çalıştıklarını, Kadıköy’de de böyle olmasını arzu ettiklerini ancak müzakere süreci yürütülmediği için bunun gerçekleşmediğini belirtti.
“Fatih Mehmet Maçoğlu, sevdiğimiz, çalışmalarını beğendiğimiz, kıymetli bir belediye başkanı” diyen Baş, Maçoğlu’na, AKP’nin karşısında herhangi bir yerde aday olsa destek vereceklerini söyledi.
Baş, Kadıköy’de AKP’nin kazanma ihtimali olmadığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir müzakere ya da ortaklaşma çabası olmadan böyle bir adaylık gerçekleşti. Oradaki mücadele iyiler arasındaki bir mücadele olacak. Biz en iyisi olduğumuzu iddia ediyoruz. Rakibimiz Fatih Mehmet Maçoğlu değil. Orada Cumhuriyet Halk Partisi yıllardır Kadıköy’ü yönetiyor ve bizim oraya dair köklü eleştirilerimiz var. Yapılması gerektiğini düşündüğümüz pek çok görev ve sorumluluk var. Biz bunlara talibiz. Bu mücadeleye giren bütün siyasi partilere başarılar diledik, Fatih Bey’e de başarılar diledik. Birlikte mücadele edeceğiz.”
TİP, Kadıköy’de belediye başkanlığına partinin Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün’ü aday göstermişti.
TİP Kadıköy'de Doğan Ergün'ü aday göstermişti ama o gün bu gün hiçbir parti çalışması görülmüyor. Kadıköy'de CHP, AKP, YRP seçime oldukça asılıyor. TKP'ye bile Maçoğlu ile bir hareketlilik gelmiş. Stantları olmasa bile afişleri ve bildirileri Kadıköy'ün pek çok yerinde görülüyor. Ya TİP? Ne bir standı var, ne de seçim siyasetinin ne olduğunu gösteren afiş ve bildiriler. Sahada da yoklar. TİP Kadıköy'de de cepten yemeye başlamış. Bu gidişle bir önceki seçim başarısını yakalama şansını yakalaması zor...
Böyle yazmıştım, bir arkadaşın ''CHP için'' şeklindeki yorumuna da verilen yanıt şu:
🙂 Öylesine duygusal refleksler gösteriyorsunuz ki, dört sözcüklü bir cümlede bile sorun yaşıyorsunuz. Oysa amaç CHP'ye çalışmak olsa aday göstermez, ilçede de CHP adayına destek verdiğini söyler. Oysa üstte anlatmaya çalıştığım durumun farklı sonuçları olur. Bir önceki seçimde aldığı yüzde 10'a yakın oyu düşeceği için partide bir güven kaybı olur. Üstelik siyasi ''rakip'' Kadıköy2de güçlü bir SMF'liyi aday göstermişken ya aday gösterilmeyecekti, ya da gösterildiyse sahalara çıkılacaktı. Ama seçime daha 1 ay var, belki şu an planlama aşamasındadırlar deyip, bekleyelim.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.