SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
'Haziran'dan sonra solun stratejisi var mı?           (gösterim sayısı: 4.895)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: umut
Konu Tarihi: 07.05.2014- 08:29


'Haziran'dan sonra solun stratejisi var mı?

Resim Ekleme

"Haziran", solun önüne yeni olanaklar ve sınavlar çıkarttı.  

Kuşkusuz, gelecekte Türkiye tarihi yazılırken bu tarihin “Haziran”a gönderme yapılmadan yazılması mümkün değil. Ülkemiz tarihinin en büyük kitlesel kalkışmasını dışlayarak anlatılan bir hikaye “bizim hikayemiz” olamaz. Peki bizim hikayemizde Haziran nerede duracak?

Aytek Soner Alpan

Haziran Direnişi, toplumun tüm kesimleri, her düzlemi, her siyasi aktör için bir dönüm noktası anlamına geldi. Toplumsal kesimler ve siyasi aktörler, Haziran’a bakarak hiza aldı, konum belirledi; her siyasi aktör Haziran’ın ortaya çıkardığı mücadele biçimleri anlamında yepyeni bir “repertuar”ı isteyerek ya da istemeyerek içselleştirdi. Haziran, artık Türkiye’de toplumsal mücadelelere içkin hale gelmiştir. Ona atfedilen farklı anlam ve biçimlerle… Bu “farklılıklar” vurgusundan sonra şu soru anlamlı hale gelmektedir: Birden fazla “Haziran” mı var?

Evet, birden fazla Haziran var. Bunu yalnızca Haziran’ın kendi içinde sergilediği çeşitlilik nedeniyle söylemiyorum. Emekçi mahallelerinde, farklı illerde Haziran farklı biçim ve içerikler aldı. Ancak anlatmak istediğim bu değil. Haziran’a giden nesnelliğe dair değerlendirmeler kadar halk hareketinin ortaya çıkardığı olanaklara ve bu kalkışmanın üzerine bina edilecek mücadele ve stratejiye dair de bir farklılaşma söz konusu. Bu anlamda da birden fazla “Haziran” var diyebiliyoruz. Ancak bu durum, türetilen bu farklı anlam ve stratejilerin tamamının aynı oranda doğru olduğu anlamına gelmiyor. Zaten halk hareketi geri çekildikçe, Haziran’a yüklenen anlamlar çeşitlenmeye başlıyor. Bu atmosfer, sol içinde, bana kalırsa, iki ciddi sapma ortaya çıkarıyor. Şimdi bunlara kısaca bakalım.

Sanal alemde aktivizm
Haziran’ın tüm dikkatleri üzerine çektiği önemli bir mecra, hiç kuşkusuz, sosyal medya oldu. Sosyal medyanın ortaya çıkardığı olanakların boyutlarını ilk kez bu denli net biçimde Haziran ile görmüş olduk. Sosyal medya, Türkiye solu için Haziran’dan önce bir “sızlanma” alanı, kinik “muhalefetçilik” oyununun oynandığı bir arka bahçeydi. Haziran ile birlikte bu mecra, ciddi bir mücadele alanı haline geldi, bu oranda egemenlerin de dikkatini çeken bu alan doğrudan saldırı altında kaldı. Bu nedenledir ki, internet özgürlüğünün kendisi de bugün bir mücadele konusu. Bunlar önemli ve gözden kaçırılmaması gereken gelişmelerdir. Ancak sosyal medya, mücadelenin, örgütlenmelerin kendisini ikame eden bir alan olarak görüldüğü oranda ciddi tehlikeleri beraberinde getiriyor ve belli zaafları açık ediyor.

Sosyal medyadan yapılan her eylem çağrısının bir sosyal patlama yaratacağını sanmak, bunun üzerine bir strateji bina etmek, içeriğinden bağımsız her çağrıya benzer bir kıymet atfetmek Haziran’ı ortaya çıkaran toplumsal çelişkileri ve bunların yoğunlaşmasını görmezden gelmek anlamına geliyor. Aslında bu nedenledir ki sosyal medya üzerinden çağrısı yapılan eylem ve imza kampanyalarının etkisi günbegün azalıyor, siyasal içeriği ve hedefi netleştirilmemiş, gerçek manada örgütlenmemiş bu “eylemsi”ler mücadeleye olumlu bir katkıda bulunmuyor. Sanal radikalizm, “gerçek dünyadaki” devrimci siyasetle desteklenmediği, kitle hareketi ile bir mücadele mecrası olarak sosyal medya arasındaki ilişki sağlıklı bir biçimde kurulmadığı oranda ciddi deformasyonlar ortaya çıkarıyor. Ülke siyasetinde solun sergilediği iktidarsızlığın kolayca üzerinin örtüldüğü, kendi doğrularımızla tatmin olacağımız bir sanal ütopya haline geliyor sosyal medya.

Liberalizm ile el ele “radikalizm”
Haziran’da halkın radikalizmi ölçek itibariyle daha önce gözlemlenmemiş boyutlara ulaştı. Halkın radikalizmi, örgütlü güçlerin dinamizmi ve deneyimi ile geride muazzam kareler ve çok boyutlu bir birikim yarattı. Haziran’da sokak belirleyiciydi, ama sokak barikatlardan ibaret değildi. Haziran’ı Haziran yapan esas faktör, sokağın ve meşhur barikatların siyasallaşma düzeyiydi. Kalkışma, baskın kitleselliği, diktatöre karşı tavizsiz duruşu, aydınlanmacı ve kamucu karakteri, örtük de olsa yurtseverliği ile belli savrulmalara karşı farklı kesimlere dirayet ve mukavemet kaynağı olmuş, muazzam siyasal enerjinin sürekliliği büyük oranda buradan sağlanmıştı. Ancak kendiliğinden halk hareketinin geri plana çekilmesi, söz konusu mukavemet duvarını ortadan kaldırmış; “Haziran’ı örgütleme” meselesi mekanik bir düzlemde kaldığı oranda, düzenin sokağı içeriksizlikle “bozması”, “küçük burjuva radikalizmi” ile boğması, hedefsizlikle sıradanlaştırması kolaylaşmıştır. Hatta bunda belli oranda başarı da sağlanmıştır.

Haziran, kendiliğinden, radikal ve özgürlükçü karakteri ile tarihimizde bir dönüm noktası oluşturdu ve bu durum bir “hissiyatı” da beraberinde getirdi. Haziran’dan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı, olmamalıydı. Bu saptama, egemen ideoloji ile harmanlanarak belli reddiyelere kapı aralamış durumda. Liberal bir tondan yapılan bu eleştirilerde, solun elitizmi ve tutuculuğu, kitlesel sokak mücadeleleri geri çekilince yeniden keşfedilmeye başlandı. Bu “yenilikçi” bakışa göre, sokaktan öğrenilen bu dönemde, “ilkesel” ağırlıklardan kurtulmalı, “büyük siyaset”ten arınıp sadeleşmeli, sekterlikle ve dogmatizmle mücadele esaslardan biri olmalıydı. Bu aralanan kapıdan nelerin girip, nelerin çıkacağını henüz bilmiyoruz.

* * *

Halkın tarihe geçen bu kendiliğinden kalkışması, serbest bıraktığı özgün ve zamana-mekana bağlı olanaklar ve düzenin muktedir görüntüsünü yıkan kuvveti ile benzersiz fırsatlar yarattı. Bu fırsatlardan en önemlisi sol için ideolojik mücadele tabanının genişlemesi oldu. Solun bu fırsatı değerlendirebilmesinin en önemli koşulu kendi sürekliliğinin garantisi olan tarih bilinci ve bu bilinçten devşirilen ilkeler ile Haziran’ın karşı karşıya konmamasıdır. Haziran sonrası toplumsallaşma hedefiyle yeni bir strateji arayan solun başlangıç noktası, yukarıda andığımız sapmalara neden olan böyle bir karşı karşıya koyuştan kaçınmak, kendisi ile kitleler arasındaki diyalektiği doğru kavramak olmalıdır.

sol



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Solun seçim stratejisi konusu... melnur 1 3400 17.01.2018- 09:48
Konu Klasör Solun cirmi, solun cürmü denizcan 0 3329 15.02.2016- 18:44
Konu Klasör Referandum stratejisi mi? melnur 0 3934 25.02.2017- 21:27
Konu Klasör 'Çıkış stratejisi' mümkün mü? melnur 0 1379 24.08.2021- 18:56
Konu Klasör TKP'nin seçimlerdeki stratejisi üzerine... melnur 6 3701 06.12.2021- 08:36
Etiketler   Hazirandan,   sonra,   solun,   stratejisi,   var,  
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS