SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
AKP Kürt iç savaşına mı oynuyor?           (gösterim sayısı: 3.256)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: umut
Konu Tarihi: 03.06.2014- 21:53


AKP Kürt iç savaşına mı oynuyor? – Ferda Koç

Kürt halkı barış beklerken, birden bire kendisini iç savaşın kaynayan kazanında bulabilir!

Lice’de Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’nin yeni karakol yapımlarına karşı başlattığı yol kesme eylemi kısa bir süre içinde orta çaplı bir krize dönüştü. Yol kesme eylemleri yaygınlaştı, olay askeri kontrol noktalarına ateş açılmasına kadar geldi. Aynı günlerde Türkiye destekli olduğu bilinen IŞİD çeteleri Serekaniye’de çoğu kadın ve çocuk 15 sivili öldürdü. Olayların gelişme çizgisi birçok kişiye “Hükümet ile PKK arasındaki ipler koptu mu?” sorusunu sordururken, Beşir Atalay, “Çözüm sürecinde tıkanmanın olmadığını; 19 Mayıs’ta yapılan hükümet zirvesinde ‘Daha somut, yeni bir yol haritasının üzerinde çalışılması, sonuca doğru daha hızlı adımlar atılmasının kararlaştırıldığını’, bu adımlara ilişkin olarak Kürt hareketinin ‘siyaset kesimiyle’, yani BDP ile görüştüklerini, sürece ilişkin olarak ‘karşılıklı iradede bir zayıflama görmediklerini” açıkladı. Atalay’ın bu açıklamayı yaptığı gün İmralı’dan dönen BDP heyeti, Abdullah Öcalan’ın “Sürecin yeni bir aşamaya geldiğini” söylediğini ve “tarafları süreci provoke edecek tutumlardan kaçınmaya, dikkatli ve duyarlı davranmaya” çağırdığını aktardı.

Böylece taraflar, Mayıs ayı itibariyle “diyalog aşaması”nın tamamlandığını, “müzakere aşaması”na geçildiğini ima ederek, yakalanan bu noktanın kaybedilmemesi gerektiğini ve buna yol açacak girişimleri “provokasyon” olarak kabul edeceklerini açıklamış oldular.

Beşir Atalay, aynı görüşme içerisinde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde Abdullah Gül’ün partinin başına ve Başbakanlığa getirilmesi ve AKP’nin “reformcu ve demokrat” kimliğinin zedelenmemesi gerektiğini söyledi ve “Anayasa ve diğer değişiklikler” için 2015 seçimi sonrasını işaret etti.

Anlaşılan o ki, Öcalan “bitti” demeden çözüm süreci bitmeyecek ve AKP hükümeti bu süreci en azından 2015 seçimlerine kadar yürütecek ya da yürütüyormuş gibi görünecek. Bu süre içerisinde her iki taraf da stratejik konumunu güçlendirmeye çalışacak. Yani, Kürt Siyasi Hareketi kontrollü bir gerilim politikasıyla bölgedeki iktidarının gücünü ve tanınırlığını artırmaya çalışacak; AKP ise, Ergenekon-Balyoz’la başlayıp, Cemaat tasfiyesiyle devam eden devlet iktidarını ele geçirme hareketini, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı, Gül’ün başbakanlığıyla konsolide edecek.

AKP bu stratejik hedeflerine ilerlerken, Kürtler içindeki siyasi desteğini korumayı ve geliştirmeyi hedefleyen bir başka “kontrollü gerilim” politikasını uygulayacak. AKP’nin izleyeceği bu politikanın bazı önemli bileşenlerini iki örnekte izleyebiliyoruz.

Birinci örnek, Diyarbakır’da gerillaya katılan iki gencin ailesinin yaptığı “oturma eylemi”. AKP bu eylemi “devlet imkanlarıyla” körükleyerek genişletti. Böylece, PKK’nin “sivil alandaki” hegemonyasını zayıflatmayı ve Kürt seçmenine nüfuz olanaklarını genişletmeyi açık bir politik taktik haline getirdi. Bu taktiği daha önce Barzani-Şiwan gösterisinde de izlemiştik.

İkinci örnek ise Serekaniye katliamını yapan IŞİD çeteleri. Bu çetelere Türkiye’den katılan (maaşlarını dolar olarak alan) “gönüllüler”in önemli bir bölümünün Hizbullah ve bölgedeki diğer ultra-gerici Kürt gruplarından geldiği ve bu militan trafiğinin MİT’in denetimi altında sistemli bir biçimde sürdürüldüğü, bölgede yaşayan herkes tarafından biliniyor. Yani AKP, Rojawa’daki kontra savaşını bir “Kürt iç savaşı” olarak örgütlemeye çalışıyor.

İki tarafın uyguladığı bu “kontrollü gerilim” taktiklerinden iki tarafın birden kazançlı çıkması ise kolay değil. Bütün şartların aynı kalması ve 2015 seçimlerine kadar “süreç”in bugüne dek yaşadığımız biçimiyle sürmesi halinde, AKP’nin bu taktiğiyle 2015 seçimlerinde bölgedeki ve Kürtler arasındaki desteğini artırması, BDP/HDP’nin ise güç kaybetmesi galip olasılıktır. Bu olasılığın gerçekleşmesi halinde ise AKP’nin kartını Kürt sorununun çözümüne mi yoksa bir Kürt iç savaşına mı oynayacağı kestirilemez.

Kürt halkı barış beklerken, birden bire kendisini iç savaşın kaynayan kazanında bulabilir!



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Çanakkale Savaşı ''antiemperyalist'' değilmiş! melnur 9 9029 19.03.2019- 16:45
Konu Klasör Yeniden Kürt sorunu ve Kürt ulusalcılığı üzerine... melnur 9 299 15.12.2024- 04:22
Konu Klasör Yalçın Küçük: Öcalan kumar oynuyor proletersosyalist 11 13363 21.02.2015- 18:40
Konu Klasör ''Kürt Anketi'' melnur 0 236 11.05.2024- 08:44
Konu Klasör Patronların Kürt Halayı... melnur 1 1321 09.12.2021- 02:49
Etiketler   AKP,   Kürt,   ,   savaşına,   ,   oynuyor
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS