Konda'nın Gezi raporu: 'Camide içki içtiler' en az inanılan iddia
Konda Araştırma Şirketi, 'Toplumun Gezi Parkı Olayları algısı Gezi Parkındakiler kimlerdi?' başlıklı raporunu açıkladı. Rapora göre; Gezi'ye gelenlerin %87si kendisini doğrudan ya da dolaylı olarak hakları çiğnenen ve adaletsizliğe uğramış bir grubun parçası olarak tanımlıyor.
Raporda; araştırmanın 6-8 Haziran 2013 tarihlerinde Gezi Parkında 4411 kişi ile gerçekleştirildiği, Temmuz ayı KONDA Barometresi için 6- 7 Temmuz 2013 tarihlerinde 2629 kişi ile 28 ilde Türkiyenin 18 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek şekilde yapıldığı belirtiliyor.
85 sayfalık raporun öne çıkan değerlendirmeleri şöyle;
* Görüşmeler neticesinde ortaya çıkan verilere göre Gezi Parkındakilerin cinsiyet dağılımı Türkiyedeki nüfusun cinsiyet dağılımdan çok farklı olmayarak yüzde 50,8 kadın ve yüzde 49,2 erkek olmuş.
* Araştırmaya göre parktakilerin yaş ortalaması 28.
* Parktaki yaklaşık her beş kişiden üçü (yüzde 42,8 üniversite mezunu ve yüzde 12,9 yüksek lisans/doktora öğrencisi ya da mezunu) lise sonrasında eğitimine devam etmiş.
* Parkta bulunan kişilerin İstanbulun nerelerinden geldiğini tespit edildiğinde üç ilçenin öne çıktığını görülüyor. Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinden gelenler parkın üçte birini oluşturuyor. 40a yakın ilçenin bulunduğu İstanbulda bu aslında yüksek bir oran değil. Zira, parkta bulunanların yüzde 70i İstanbulun tamamına yayılmış bir dağılım ortaya koyuyorlar.
* Gezi Parkı eylemlerine katılanların yüzde 21,1i bir siyasi partiye, oluşuma veya dernek, platform gibi sivil toplum kuruluşuna üye olduğunu belirtmiş. Yüzde 78.9'u üye olmadığını söylemiş.
* Parka gelen her beş kişiden dördünün herhangi bir siyasi parti, dernek ya da oluşum üyeliği yok; ancak herhangi üyeliği bulunmayanların yarısı (yani parkın genelinin yüzde 40ı) yine de daha önceden eylem tecrübesi olduğunu belirtmiş.
* Araştırmaya katılanlara daha önce herhangi bir protestoya, yürüyüşe, oturma eylemine katılıp katılmadıkları sorulduğu zaman ise yüzde 44,4 evet ve yüzde 55,6 ise hayır cevabı vermiş.
* Parka gelenlerin yüzde 87si kendisini doğrudan ya da dolaylı olarak hakları çiğnenen ve adaletsizliğe uğramış bir grubun parçası olarak tanımlamış.
* Eylemcilerden yüzde 49,1i (yani yine her iki kişi biriden biri) parka polis şiddetini görünce gelmiş. Yine, kendisini sade vatandaş olarak tanımlayanların yüzde 73ü polis şiddetinden sonra gelmiş.
AKP'li seçmenin yüzde 82'si eylemler için 'Türkiye'ye karşı oyun' diyor * AKP'li seçmenin yüzde 82si olayları Türkiyeye karşı bir oyun, CHPlilerin yüzde 87si ise demokratik hak ve özgürlük talebi olarak değerlendiriyor.
* Yüzde 58si Türkiyeye karşı bir oyun görüşünde olan MHPliler konu dış mihrak olunca AKP'lilere daha yakın duruyor.
* Yüzde 63ü hak ve özgürlük talebi görüşünde olan BDPliler ve yüzde 59u aynı görüşte olan diğer küçük partilerin seçmenleri de CHPlilerle benzer görüşte.
* Kararsızlar yüzde 47 ve oy kullanmayanlar yüzde 53 oranında hak ve özgürlük talebi görüşünü savunmak suretiyle, Türkiye ortalamasına göre bu görüşün ağır bastığını belirtiyor.
* Gezi Parkı olaylarını, eylemcilerin demokratik bir şekilde hak ve özgürlük talebinde bulunmaları olarak değerlendirenlerin yüzde 40ı Başbakanın başından beri hatalı olduğunu söylerken, olayları Türkiyeye karşı bir oyun olarak değerlendirenlerin de yüzde 40ı Başbakanın hiçbir hatası olmadığını söylüyor.
En az inanılan iddia: 'Camide içki içildi' * Camide içki içildi en az, olaylar dış güçlerin tezgâhı en çok inanılan iddia.
* Eylemcilerin belirttiği ve en çok kişiyi ikna etmiş olan ifade; polislerin aşırı şiddet kullanması olarak gözüküyor. Bu iddiaya itiraz edenlerin oranı yüzde 35in altında.
* Diğer yandan, Başbakan ve AKP cephesinden gelen ve en az destek gören iddia ise eylemcilerin camide alkollü içki içmesi. Başbakan Erdoğanın Gezi Parkı olaylarını takip eden günlerde birçok konuşmasında dile getirdiği bu iddiaya inandığını belirtenlerin oranı dörtte birin altında. Görüşülen kişilerin yarıdan fazlası bu iddiayı doğru bulmadığını belirtmiş, dörtte bir ise çekimser olduğunu söylemiş.
* AKP kanadından gelen iddialara, göstericiler kanadından gelenlere göre daha az inanıldığı görülmüş.
* BDP seçmeni polis şiddeti ve polisin sıktığı gazın yakıcı etkisi olduğu iddialarına diğer tüm iddialardan daha fazla inanıyor.
* Hangi partiye oy vereceksiniz sorusuna kararsız olduğunu belirterek cevap veren denekler bu iddialara Türkiye ortalamasına değil de, eylemci lehine cevap verenlerin ortalamasına yakın bir tavır sergiliyor.
AKP'li yüzde 30 da 'Camide içki' iddiasına inanmıyor * Camide içki içilmesi ve bayrak yakma konularında AKP içinde yüzde 30 mertebesinde bir grup, kendi liderlerinin ifade ettiği bu iddialara inanmadıklarını belirtiyor. İktidar partisine oy vereceğini belirten seçmenin sadece yüzde 40ı camide alkol tüketildiğine inanıyor. Genellikle profili Türkiye geneline daha yakın olduğunu bilinen kararsız seçmenin bile ancak yüzde 17si bu iddiayı doğru buluyor.
* BDP seçmeni ise, dikkat çekici oranda Başbakanın birçok kez meydanlarda tekrarladığı bu iddiaya Türkiye genelinden daha fazla oranda inanıyor. Camide içki içilme iddiasına ortalama olarak baktığımızda da BDPnin AKP dışındaki tüm gruplara göre daha fazla inandığını gözlemleniyor.
* AKP seçmenleri, camide içki içildi iddiasına ortalamada ne doğru ne yanlış mertebesinde cevap veriyor. Grafiğe genel bir resim olarak bakarsak, iktidar partisi dışındaki tüm grupların eksenin inanmama kısmında olduğunu gözlemleniyor.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.