Ezgileriyle ve kendine özgü üslubu ile başkaldırıyı hatırlatan, düzeni sorgulayan ve özgürlüğün melodisi olan Ahmet Kaya, bugün 57 yaşında...
Türkiye'de protest müziğin en önemli ismi olarak bilinen Ahmet Kaya bugün 57 yaşında. Ezgileriyle ve kendine özgü üslubu ile başkaldırıyı hatırlatan, düzeni sorgulayan ve özgürlüğün melodisi olan Ahmet Kaya, toplumun her kesiminde müziğiyle ve sesiyle kabul görmüş bir müzisyendi.
Kürt kimliğini ve anadilini özgürce paylaşmak ve müziğini o ezgilerle beslemek istediği için çok sevdiği ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Kürt halkının üzerindeki anadil ve kimlik baskısına karşılık, o bir Kürt olarak Kürtçe türkü söylemek ve bunu sanatına katmak istedi. Kaya, 90'lı yıllarda Kürt halkının yaşadığı acıların, belki son olabileceğini görmüş olsa gerek, bu isteğini tüm kamuoyula paylaştı. İki halkın devlet politikalarıyla birbirine düşürüldüğü bir dönemde, müziğiyle başka bir pencere açmak istedi. Fakat Ahmet Kaya'ya, bu yüzden ağır bedeller ödetildi.
Kürt kimliğini ifade ettiği için 'halkı düşmanlığa itmekle' suçlandı. Ardı arkası kesilmeyen suçlamalar ve linç psikolojisinin yaygınlaşması onu ülkesini terk etmeye, sevdiklerine ve ülkesine hasret yaşamaya itti. O dönem Kaya'ya türlü ve yersiz suçlamalarda bulunanlar, son yıllarda vicdan muhasebelerini paylaşmayı ihmal etmedi. Ne kimliği yüzünden lince uğrayışı, ne linci başlatan isimler, ne de ülkesine hasret yaşamak zorunda bırakılan Ahmet Kaya unutulmadı.
''ÜNLÜ'' İSİMLERİN KİMLİK HASSASİYETİ 10 Şubat 1999'da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından yılın en iyi sanatçısı ödülünü alan ve ödül konuşmasında Cumartesi Annelerine teşekkür ederek, yakın zamanda Kürtçe şarkı söyleyip, klip çekeceğinin duyurusunu yapan Kaya, o gecede bulunan ünlü isimler tarafından adeta linç edildi.
Bu olay sonrasında Ahmet Kaya'nın 1993 yılında Berlin'de Kürt İşadamları Derneği'nin düzenlediği bir gecede verdiği iddia edilen bir konsere ilişkin fotoğrafların Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanmasıyla linç psikolojisi kamuoyuna en üst seviyede aşılandı. Kaya hakkında, ''PKK'ya yardım ve yataklık yaptığı, aynı zamanda halkı ırk farklılığı ve düşmanlığa sevkettiği'' gerekçesiyle, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesinde 10.5 yıl ağır hapis istemiyle iki ayrı dava açıldı. Ahmet Kaya, bu linç psikolojisinin sonucu olarak, 16 Haziran 1999'da memleketinden ayrılmak zorunda kaldı.
'HOŞÇAKALIN' DİYEMEDEN VEDA ETTİ Ahmet Kaya, 16 Kasım 2000 yılında 'Hoşçakalın Gözüm' isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 17 Kasım 2000'de 30.000'in üzerinde kişinin katıldığı törenle Paris'te Peré Lachaise mezarlığına defnedildi.
Bu ileti en son melnur
tarafından 28.10.2019- 19:47 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Ahmet Kaya'yı severdim, askerliğimde Gaziantepli çömez asteğmen sayesinde ilk kez dinlemiş, gerçekten sevmiştim. Sonra aramıza ''türban olayı'' girdi. AKP türbanı bir özgürlük simgesi olarak kullanmaya başladığında Ahmet Kaya o günlerde düzenlenen ''türbana özgürlük'' gösterilerinde yer almaya başlamıştı. Birinde '' anneannemin, bacılarımın başındaki türbana uzanacak elleri kırarım'' şeklinde konuşma da yapmıştı. Mealen hatırlıyorum, böyle bir şeydi ve özgürlük-insan hakları adına gericiliğin alkışlarına gülücükler, sevgiler, saygılar yolluyordu. Uzunca bir zaman aramıza kara kedi girdi; dinlemekten kaçındım, çevremdekilerle de türban konusundaki tavrı ve söylemi yüzünden, aleyhinde tutum alarak tartıştım. (Gerçi bunlardan onun haberi yoktu.)
Sonra o magazin gazetecileri derneğinin gecesindeki olay gelip çattı. Konuşmasını o koşullarda gereksiz görsem de, oradaki milliyetçi-şoven kalkışma epey rahatsız ediciydi. Ahmet Kaya masasına geçtiğinde masanın üzerine yağan çatal bıçaklar, onun oradaki sessiz çaresizliği de az yürek parçalayıcı değildi.
Sonrası yurt dışı.
Sonrası ülkesine duyduğu özlem.
Ve sonra o acı haber:
Ahmet Kaya yurt dışında öldü!
Kaç yaşındaydı, 43 mü?
Bütün ölümler erkendir ama, bu çok daha erken ölüm değil miydi?
Ahmet Kaya ölmüştü, o yoktu, bir daha karşımızda olmayacaktı. Bu ne korkunç bir şeydi böyle. O heyecanlı ve tutkulu konuşmalarını bir daha dinleyememek, o utangaç ama muzip tavırlarını bir daha görememek!
Sonra çok uzun bir zaman arabamda yalnız onun şarkılarını dinledim. Sadece onun şarkılarını, Şafak Türküsü'nden, Yorgun demokrat'a ve diğerlerine kadar kadar hepsini. Onu dinledikçe ona yönelik bir hatalı tutum alıp almadığımı da düşünürdüm. Ama ne önemi vardı artık; Ahmet Kaya ölmüştü.
Ahmet Kaya'nın doğum gününde ''doğum günün kutlu olsun'' demek varken, ben ölümünü yazmaya çalıştım. Sadece üzüntü değil, belki bir suçluluk duygusu: Tıpkı Nazım', Yılmaz'a ve onlarca aydına yaptığımız gibi: Ona ''olmasaydı sonumuz böyle'' dedirttikten sonra sanki hiç bir şey olmamış gibi, sanki onun ölümünden hiç birimiz sorumlu değilmişiz gibi ''doğum günün kutlu olsun'' demek biraz garip kaçmıyor mu?
Utana sıkıla, ezile büzüle de olsa, adettendir;
İyi ki doğdun iki gözüm!'
Bu ileti en son melnur
tarafından 29.10.2019- 09:03 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Sensiz geçmiyor bu günler biliyor musun?
Yüreğine beni beni soruyor musun?
Öyle yalnız yalnız kaldım biliyor musun?
Türküler söyledim sana duyuyor musun?
İyi ki doğdun iki gözüm; iyi ki doğdun!
Bu ileti en son melnur
tarafından 28.10.2019- 19:33 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.