SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Günümüzde "bağlanma" sorunu           (gösterim sayısı: 3.395)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 06.01.2015- 09:52


Günümüzde "bağlanma" sorunu-Metin Çulhaoğlu


Bir zamanlar “iki kutuplu dünya” denirdi.

1917’yle başlamış, ancak en belirgin biçimde 1945-1990 dönemine damga vurmuştur. Solda yer alanların bir bölümü, bu dönemde “dünya sosyalist sistemi” ile “kapitalist sistem” arasındaki küresel zıtlaşmadan söz ederdi. “Sovyetik” çizgidekiler için çağın dinamiğini iki sistem arasındaki çelişki, gelişmiş kapitalist ülkelerdeki sınıf mücadeleleri ve “üçüncü dünyadaki” ulusal kurtuluş hareketleri üçlüsü oluşturmaktaydı.

“Sovyetik” çizgiyi reddedenler ya da bu çizgiye belirli bir mesafede duranlar için bile yaşanılan çağ “iki kutuplu dünya” gerçekliğinden kalkarak açıklanırdı.   Bu gerçeklik ya “üç dünya teorisi” şeklinde değiştirilir ya da az önce sıralanan üçlüden ilk ikisi geri plana itilerek “halkların kurtuluş mücadelesine” ağırlık verilirdi.

Tarihin bu özel dönemi, dünyanın her ülkesinde sola yönelen gençler, aydınlar ve aydın kategorisine girmese bile okumuş yazmış, kendine belirli bir sorumluluk biçen insanlar üzerinde belirleyici olmuştur. Bu belirleyicilik, motive edici, hareketlendirici bir boyut taşıdığı gibi, görüş daraltıcı ve frenleyici yanlar da içermekteydi. Motive ediciydi; çünkü size taşları ve tarafları yerli yerine oturmuş bir mücadeleler dünyası sunuyor, insanları bu mücadeleye taraf olarak katılmaya davet ediyordu. Görüş daraltıcı ve frenleyici de olabiliyordu; çünkü belirli bir çizgiyi tercih edenler için “iki sistem arasındaki mücadele” her şeyin başı ve sonu sayılabilirken, diğerleri bu mücadelenin önemini şöyle ya da böyle küçümseyebiliyordu…

Ancak sonuç her durumda açıktı: Dünyanın bu özel döneminde, yeterince gelişmiş/oturmuş sayılamayacak siyasal yönelimler kestirmeden örgütsel bağlanmalarla sonuçlanabiliyordu.

İyiydi, kötüydü diye tartışmaya hiç gerek yok; bir dönemin gerçekliğiydi…

***

Bugün farklı bir dünyada yaşıyoruz.

Taşlar, 1945-1990 döneminde olduğu gibi yerine oturmuş değil. Ayrıca “tarafların”, geçmişte olduğu kadar net biçimde, kendi iç bağlantıları ve tutarlılıklarıyla birlikte küresel ölçekte tanımlanması daha güç. Ve nihayet: Genel saflaşmasında iki karşıt sistemin, hareket dinamiğinde ise “üç bileşenin” rahatlıkla tespit edilebildiği bir dünyada neyin nereye doğru evrilebileceği az çok kestirilebilirken günümüz dünyasına belirsizlikler hâkimdir.

Sonuç: Günümüz dünyasının geçmiştekine göre ortaya koyduğu farklı tablo ve ortama hâkim olan belirsizlikler, siyasal yönelimleri ve tercihleri güçleştirip geciktirmektedir. Dahası, bugünkü dünyanın isyan ettiren eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri belirli yönelimleri ve tercihleri dayatsa bile, bunların örgütsel bağlanmalara taşınmasında özel güçlüklerle karşılaşılmaktadır.

Bu durumda, ne olacak, nasıl olacak?

Önce, toplumsal-sınıfsal mücadeleler açısından dünyamızın yeni bir kitlesel hareketlenme ve kabarma dönemine girme olasılığı üzerinde durmak gerekiyor. Böyle bir dönemin gelip çatması, az önce değinilen güçlükleri azaltıcı bir etki yaratacaktır.

Sonra, 1945-1990 döneminden farklı olarak genel tablodaki yeri nispeten silik kalan işçi sınıfı ve onun mücadelesi… İşçi sınıfının mücadelesi ve kendiliğinden hareketi, genci, aydını, küçük burjuvazinin çeşitli kesimlerini etkileyebilen genel “dünya algısından” önemli ölçüde bağımsızdır ve ortaya çıktığında pek çok parametreyi değiştirecektir.

İyi de, bunlar tekil öznelerin kendi başlarına getiremeyecekleri, ne zaman geleceği de belli olmayan durumlardır.

Oturup bunları, bunların damgasını vurduğu bir dönemi beklemekten başka yol yok mu?

Vardır.

Devrimci özneler, önce olabildiği kadarıyla hareket yaratmada, sonra da bu hareketi örgütlemede önemli işler başarabilirler. 1960’larda “goşist” denilen kesimlere yakıştırılan “hareket berekettir” sözü günümüz için geçerlidir. Bugün, gençlerde, aydınlarda ve toplumun nispeten diri unsurlarında siyasal tercih ve yönelimleri besleyip olgunlaştırmanın yolu, hareketten ve hareketlilikten geçmektedir.

Kuşkusuz, bu kesimler söz konusu olduğunda, hareketi çok daha cazip, davet ve motive edici “entelektüel” girdilerle besleyerek…

Örgütsel bağlanma ve aidiyet mi? Elbette yukarıdakiyle birlikte olmalı, sonraya bırakılmamalıdır.

Gene de apaçık ortadadır:   Az çok güçlü ve gelişkin bir siyasal bağlanma olmadan, örgütsel bağlanma ya sınırlı ya da kısa süreli ve eğreti kalacaktır…



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Günümüzde sınıf mücadelesi melnur 6 3618 31.01.2019- 08:09
Konu Klasör Suriye sorunu mu, Kürt sorunu mu? melnur 3 2395 22.10.2019- 02:12
Konu Klasör Kürt sorunu Kürdün sorunu mu? denizcan 0 3245 06.01.2016- 20:18
Konu Klasör CHP’nin sorunu: Bu kafa ayhan 3 5280 23.04.2014- 11:34
Konu Klasör Aydınlık ve strateji sorunu umut 0 5062 18.01.2014- 18:59
Etiketler   Günümüzde,   bağlanma,   sorunu
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS