SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 3 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   3   >   son» 
Cumhuriyet, emek ve kardeşlik cephesi           (gösterim sayısı: 13.486)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: solcu
Konu Tarihi: 08.01.2015- 15:29


Cumhuriyet, emek ve kardeşlik cephesi
Ender Helvacıoğlu  


2015 kritik bir yıl. Genel seçimler yapılacak.

AKP, iktidarını sürekli seçim başarıları kazanarak pekiştirdi, tıpkı Hitler’in Nazi partisi gibi. Muhaliflerinin dirayetsizliğinden yararlanarak hasımlarını tek tek tasfiye etti, ediyor; yine tıpkı Naziler gibi.

2007 seçimlerinden sonra devlet ve ordu içindeki ulusalcı güçleri tasfiye etti. 2011 seçimleri ve referandum başarılarıyla da kendi rejiminin temellerini attı. Bu iktidarı sarsan tek ciddi muhalefet 2013 Haziran’ında halkın kendiliğinden kalkışmasıyla geldi. Bu hareketi de yoğun devlet baskısı ve 2014 yılı yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi başarıları ile -ezemedi ama şimdilik- durdurmayı başardı.

Kısacası sandık başarılarıyla ilerleyen bir karşı-devrim süreci yaşadık, yaşıyoruz.

Liderini cumhurbaşkanı yapan AKP, 2015 genel seçimlerinden de tek başına iktidar olarak çıkarsa, “Türkiye’nin aydınlık yüzü” dediğimiz nüfusun yarısından çoğu için felaket senaryolarının gündeme gelebileceğini görmek gerekiyor.

AKP’nin oy oranını üç aşağı beş yukarı koruyarak tek başına iktidar olması ve Kürt hareketinin tek ciddi muhatabı olarak kalması: a) Türkiye’nin parçalanma sürecinin iyice derinleşmesi, b) halk hareketinin ezilerek koyu bir İslamcı-faşist rejimin oluşması, c) veya bir iç savaş sürecinin başlaması olasılıklarını ciddi olarak gündeme getirir.

Bunların hiçbiri şaka değil, olgularla desteklenen gerçek olasılıklardır. Yanı başımızdaki İran, Irak, Suriye ve Lübnan’ın geçmişinden ve bugününden ders alınmalı.

O halde bu süreç tersine çevrilmeli ve AKP iktidarı yıkılmalıdır. Bunun, büyük felaketler yaşamadan gerçekleşebilmesi için son şansları kullanıyoruz.

AKP iktidarı 2015 seçimlerinde sandığa gömülmeli veya en azından tek başına iktidar olması engellenmelidir.

Bunun iki yolu var.

Birincisi, Haziran 2013’ü de aşan kapsamda yeni (ve bu kez örgütlü) bir halk ayaklanmasının AKP iktidarını devirmesidir. Ama bu nesnel bir olay; biz istiyoruz veya bir parti talimat verdi diye kitleler ayaklanmaz.

İkinci yol ise -belki siyasi iklimi değiştirerek birincinin de yolunu açacak olan- olağanüstü seçim ittifakıdır. İşte bu, Türkiye’nin aydınlık yüzü dediğimiz kesimlerin temsilcilerinin iradesi dahilinde olan bir konudur.

CHP, bütün kanatlarıyla ulusalcı-Kemalist kesimler ve başta Birleşik Haziran Hareketi (BHH) olmak üzere sosyalistler ittifak yapmalı ve 2015 seçimlerine tek liste halinde girmelidirler.

Tabii ki bütün bu kesimlerin dünya görüşleri, ulaşmak istedikleri hedefler, hatta temel politikaları birbirinden çok farklıdır. Fakat bu farklı hedeflere varmak için çözülmesi gereken düğüm hepsi için ortaktır: AKP rejimine set çekilmesi. Bu noktada ittifak yapılmalı, tehlike bertaraf edilmeli ve Türkiye’nin önü açılmalıdır.

Ülkemizin tepesine çöken gerici-İslamcı karanlığı yırtmak, laik ve aydınlık bir Türkiye’nin yolunu açmak için;

Modern anlamda temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınacağı demokratik bir Türkiye’nin yolunu açmak için;

Ülkemiz emekçilerinin Ortaçağ koşullarında çalışmasına dur demek için;

Halkımızın ortak zenginliklerine el konulmasını engelleyecek kamucu bir ekonominin yolunu açmak için;

Her türlü yolsuzluk, vurgun, talan ve yağmadan hesap sorulması için;

Emperyalist politikaların taşeronu olmayan bağımsız ve başı dik bir Türkiye için:

Türk ve Kürt yurttaşlarımızın birbirlerinin haklarına saygıyla, eşit ve özgür bir biçimde, kardeşçe yaşayacağı bir çözümün yolunu açmak için;

Cumhuriyet, Emek ve Kardeşlik Cephesi!

Genel seçimlere böyle bir cephe ile girmenin iki olumlu sonucu olacaktır: Birincisi, özellikle CHP politikaları yüzünden partisinden ve seçimlerden umudunu kesen, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de gösterdiği gibi 10-12 milyona ulaşan çok ciddi bir ağırlığa yeniden umut verilmesi ve politik mücadeleye çekilmesi.

İkincisi ise Kürt hareketine, 30 yıldır mücadele ettikleri sorunlarının çözümü için AKP’den (ve ABD’den) çok daha güvenilir ve çok daha güçlü bir muhatabın gösterilmesi. Gönül, HDP’nin de seçim öncesinde böyle bir cephenin güçlü bir parçası olmasından yana; o zaman başarı şansı çok daha yüksek olur. Ama seçim öncesinde başarılamasa bile, bu cephenin başarıyla çıkacağı bir seçim sonrasında ittifakın Kürt halkının temsilcilerinin katılımı ile de büyümesi güçlü olasılıktır. Bu noktada tereddüt gösterebilecek ulusalcı kesimlere -en azından- Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı sürecinde izlediği politikaları anımsatalım. Sosyalist arkadaşlarımıza da, Kürt hareketiyle -onun anlamsız bir kuyruğu olmadan- sonuç alıcı bir ittifakın tek yolunun bu olduğunu belirtelim. (Bu konuları daha çok yazar ve tartışırız.)

***

Büyük tehlikeler ancak olağanüstü çözümlerle engellenebilir. Küçük hesapların günü değil.

CHP yönetimi, “madem tehlike büyük, bizi destekleyin” diyecektir. Bunu yıllardır yapıyor, ama sonuç alınamadığı ve çözüm olamadığı görüldü.

CHP yönetimi sağa açılarak ve dinci kesimlere hoş gözükerek başarı kazanılacağını söyleyebilir; ama bunun da bir çözüm getiremediği, bir heyecan yaratamadığı, tam tersine güç kaybettirdiği görüldü.

Ulusalcılar, devlet ve ordu içindeki “zinde kuvvetlere” yeniden vurgu yapmak isteyebilirler; ama bunun da bir çözüm getirmediği, devlet ve ordu içinde gedikler yaratmanın da ancak büyük bir halk kuvvetiyle başarılabileceği görüldü.

Sosyalistler, CHP’nin veya HDP’nin listelerinde yer alarak veya bazı özel bölgelerde bağımsız aday göstererek meclise birkaç vekil sokma yolunu tutabilirler. Bunların hiçbiri herkesin hissettiği gerçek tehlikeyi bertaraf edebilecek yollar değil.

***

Tam da bu yazı üzerinde çalışırken okudum: Alper Taş arkadaşımız sorumlu bir sosyalist politikacı olarak ülke çapında düşünmüş ve bir seçim ittifakı önermiş: CHP, HDP ve sosyalistlerin ittifakı. Ama bence bu formülasyon yanlış. Henüz zaman var, uzun uzun tartışılır; şimdilik formüller halinde fikirlerimi belirtmek istiyorum:

Birincisi, Taş’ın önerisi, Haziran’ın ittifakı değil; dolayısıyla Türkiye gerçeğiyle örtüşmüyor. Haziran, tam da CHP tabanının, ulusalcıların, Kemalistlerin ve sosyalistlerin ortaklaşmasıyla çok geniş çevreleri içine çeken bir hareketti. Örneğin bugünlerde BHH “laik-bilimsel eğitim” kampanyası başlatıyor. Bu kampanyanın tabanı kimlerdir?

İkincisi, Taş’ın formülasyonu Haziran kitlesini kabak gibi ikiye bölüyor. CHP kitlesini, hatta BHH kitlesini bile ortak bir potada birleştirmiyor, tam tersine bölüyor. Hele CHP politikaları yüzünden seçimlerden umudunu kesmiş geniş kesimi tekrar kapsama potansiyeline hiç sahip değil. Bu nedenle “mümkün olan en geniş birliği sağlama” ilkesine aykırı. Taş’ın önerisi, AKP’yi yıkacak çapta bir gücü biriktirmiyor, tam tersine AKP karşıtlarını bölüyor.  

Üçüncüsü, Taş’ın önerisi, karşı cepheyi zayıflatan ve gedikler açan değil, daha da bütünleştiren ve güçlenmesine yol açacak bir öneri. Önemli bir ağırlığı, örneğin milliyetçileri AKP’nin yanına itiyor ki dikkat edelim Tayyip de buna oynuyor. Oysa önerdiğim formülasyon, bu kesimi en azından tarafsızlaştıran bir niteliğe sahip. Tayyip cephesi, Taş’ın formülasyonu ile işaret edilen cepheyi çok kolay alt edebilir.

Dördüncüsü, Türkiye devriminin denklemlerinden biri Türk ve Kürt emekçilerinin birliğiyse ve bir şekilde Türk-Kürt birliğinin sağlanması gerekiyorsa (ki sağlanamazsa bunun alternatifi sadece Türkiye çapında bir iç savaş değil, bölge çapında bir savaştır), bunun yolu Kürt hareketine daha büyük bir kuyruk değil, daha büyük bir muhatap yaratmaktır. AKP’yi devirecek bir oluşum yaratırız; Kürt hareketi de masamıza oturur, meseleleri eşitlik ve kardeşlik temelinde çözeriz. Taş’ın önerisi bu muhatabı yaratmıyor, Kürt hareketini mevcut muhataplarından, AKP’den ve ABD’den uzaklaştırmıyor.

Beşincisi, Kürt hareketinin Taş’ın önerdiği ittifaka yanaşacağını sanmıyorum. İnce politika konusunda ustadırlar ve AKP ile köprüleri atma anlamına gelen ama başarı şansı sıfıra yakın olan bir ittifaka yanaşmazlar; bu riski almazlar. Örneğin neden ısrarla (hatta tehdit de ederek) ÖDP’ye veya BHH’ye ittifak öneriyorlar da direkt CHP’ye önermiyorlar? Çünkü dertleri Türkiye çapında yüzde 10’u bulmaktır, yüzde 50’yi bulmak değil. Kendi bölgelerinde zaten o yüzde 50’yi buldular, iktidardırlar. Şunu bilincimize çıkaralım: Kürt hareketi kendi davası için yapabileceği her türlü ittifakı yaptı; ama bu dava Türkiye davası değil. Yürüttükleri pazarlıkta ellerini güçlendirecek figüranlar arıyorlar. Türkiye sosyalistleri kurtlar sofrasının figüranları değildir.

AKP’yi yıkacak olan cephe bellidir. Haziran Ayaklanmasına yani bizzat pratiğe bakın, cephenin bileşenlerinin kimler olduğunu görürsünüz.

Vakit varken bir araya gelelim ve ülkemizin kaderini elimize alalım.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: solcu
Cevap Tarihi: 08.01.2015- 15:38


BHH seçimler konusunda bir açıklama yapmadı. Hareketin seçimleri hedeflemediği ancak seçimlere de kayıtsız kalamayacaklarını belirtiyorlar. Benim tahminim genel seçimlerde Cumhuriyet konusunda, cumhuriyet'in kazanımları konusunda BHH sağa açılmaya son veren bir CHP ile ittifak yapabileceği yolunda. Alper Taş'ın önerisinin gerçekleşme olasılığı çok zayıf. BHH'nin kuruluş ilkeleriyle de uyuşmuyor Bu konuda Ender Helvacıoğlu'na katılıyorum.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
Alisan
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: Alisan
Cevap Tarihi: 08.01.2015- 15:58


Ben seçimler yaklaştıkca BHH'nın gerçek amacının dahada netleşeceğini söylemiştim. Evet BHH teorisyenleri yavaş yavaş CHP'ye yedejüklenmeleri gerektiğini açıkca söylemeye başladılar. Seçimlerde HDP'yi destekleyen sosyalist parti ve örgütler kıyasıya eleştirilirken o eleştirenlerin seçimlerde CHP desteklenmeli demeleri kadar komik ve tutarsızlık olamaz. Demekki ilk baştan beri yalan söylüyorsunuz,.......



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 08.01.2015- 17:17


Alıntı Çizelgesi: solcu yazmış

BHH seçimler konusunda bir açıklama yapmadı. Hareketin seçimleri hedeflemediği ancak seçimlere de kayıtsız kalamayacaklarını belirtiyorlar. Benim tahminim genel seçimlerde Cumhuriyet konusunda, cumhuriyet'in kazanımları konusunda BHH sağa açılmaya son veren bir CHP ile ittifak yapabileceği yolunda. Alper Taş'ın önerisinin gerçekleşme olasılığı çok zayıf. BHH'nin kuruluş ilkeleriyle de uyuşmuyor Bu konuda Ender Helvacıoğlu'na katılıyorum.



Alper Taş ideal olanı söyledi. O da bu koşullarda önerisinin gerçeklik kazanamayacağını biliyor. Kürt hareketi zaten ittifak istemiyor. Kürt hareketinin ittifaktan anladığı ''yanıma gel, benim siyasetimi savun''! BHH ile kürt hareketinin pozisyonları da uygun değil. Biri AKP'yi mutlaka düşürmek istiyor, diğeri AKP dışında bir iktidar istemiyor. Bu iki yapı nasıl bir araya gelecek, hangi ilkelerde anlaşacak?

Seçim yaklaştıkça BHH'nin bu konuda bir tavır geliştireceğini düşünüyorum. Söylediğine de katılıyorum, BHH ilkelerine yaklaşan ve sağa yatırım yapmaktan vazgeçen bir CHP ile seçim ittifakının kurulabilmesi akla yatkın geliyor.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
proletersosyalist
[ Bekir Sami ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 15.09.2014
İleti Sayısı: 709
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: proletersosyalist
Cevap Tarihi: 08.01.2015- 23:31


Ben Ender Helvacıoğlu'nun yazısının da gerçekçi olduğunu düşünmüyorum. CHP sağa doğru bir yönelim içinde şimdi bu sağa doğru yönelim içinde bulunan CHP'nin biranda değişip sola doğru bir yönelim içinde olacağını mı iddia ediyor? Ayrıca BHH (Sosyalistler) ve CHP (Kemalistler) ittifakının iktidar olabileceğini yada AKP'nin tek başına iktidar olmasını engelleyebileceğini iddia ediyor. Bence buda gerçekçi değil. Bu ittifakın kayda değer oranda bir oy artışına yol açabileceğini düşünmüyorum.

Alper Taş ile ilgili eleştirileri de bana tutarsız geldi. Birincisi Alper Taş'ın önerisinin Haziran kitlesinin ittifakı olmadığını söylemiş. Buna dayanak olarak da Haziran'ı Kemalistlerin, Sosyalistlerin ortaklaşa hareketi olarak anlatmış. Haziran Sosyalistlerin, Kemalistlerin ve Helvacıoğlu'nun unuttuğu bir şekilde aydınlanmayı içselleştirmiş Kürt tabanının ortaklaşa direnişiydi. Kürt Hareketi yönetici bazında temkinli yaklaşmış olabilir ama 31 Mart gününden beri sokakta olanlar Kürt gençliğinin orada etkin bir şekilde bulunduğunun farkında olmuştur. Yani Haziran Helvacıoğlu'nun iddia ettiği gibi Kemalistler ve Sosyalistlerden ibaret bulunmuyor.

İkinci olarak Alper Taş'ın önerisinin Haziran kitlesini kabak gibi ortadan böldüğünü iddia etmiş. Haziran'ı yapanların Cumhuriyetçi kitle, Kemalistler, Sosyalistler ve Kürt Hareketinin tabanı olduğunu iddia ediyorsak bunları birleştiren bir formülasyon neden kabak gibi Haziran kitlesini ortadan bölsün? Tam tersine bu direnişin kitlesini gerçek anlamda birleştirmiş olur.

Üçüncüsü Taş'ın önerisinin milliyetçileri karşı cepheye attığını iddia ediyor. Peki kendi önerisi Kürt Hareketini karşı cepheye atmıyor mu? Ayrıca hem CHP'nin sağcılaşmasından dem vurmak ama sonra da tüm solu birleştirecek bir projeyi milliyetçiler bize karşı çıkabilir diye eleştirmek nasıl bir tutarsızlık?

Dördüncü olarak Türk-Kürt birliğinin sağlanmasının yolunun Kürt Hareketine kuyruk olmaktan değil Kürt Hareketine daha büyük bir muhatap yaratmaktan geçtiğinden bahsetmiş. Peki daha büyük muhatap CHP-BHH ittifakı ile mi yaratılacak? Bence hayır. Kürt Hareketinin işin içine katılmadığı sürece ben seçim bazında AKP'yi devirecek, zayıflatacak bir oluşumun yaratılabileceğini düşünmüyorum. Dolayısıyla Helvacıoğlu'nun Taş'ı eleştirdiği nokta olan; ''Taş'ın önerisi muhatap yaratamaz Kürt Hareketini AKP-ABD kucağına atar'' iddiası asıl Helvacıoğlu'nun kendi önerisinde gerçekleşmiş olacak.

Beşinci olarak Kürt Hareketinin Alper Taş'ın önerdiği Cepheye katılmasının mümkün olmadığını iddia etmiş. Peki daha geçenlerde Kürt Hareketi önce CHP'ye ardından ÖDP'ye seçim ittifakı çağrısı yapmadı mı?   Kılıçdaroğlu HDP ile ittifak yapılmayacak diye açıklama yapmadı mı? Peki bu tabloya bakıp bu ittifak Kürt Hareketi yüzünden gerçekleşmiyor diyebilir miyiz?

Gerçekçi olmak gerekirse eğer seçim bazında AKP'yi devirmek yada zayıflatmanın bir yolu varsa oda CHP, HDP ve Sosyalistlerin de içinde yer aldığı bir Demokratik Cephe oluşturulmasıyla mümkün olabilir. Başka türlü AKP sandık yoluyla devrilemez.




Bu ileti en son proletersosyalist tarafından 08.01.2015- 23:38 tarihinde, toplamda 3 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: solcu
Cevap Tarihi: 08.01.2015- 23:44


Haziran'ın kitlesinin amacı ile kürt hareketinin amacı örtüşmüyor. Şuna cevap vermiyorsun; HDP BHH'ye neden sıcak bakmadı? Açıklanan ilkeleri biz de destekliyoruz demedi. Neden içlerinden katılım olmadı, HDP neden girmedi? Çok basit, farklılığın temelinde AKP var. BHH değiştirmek istiyor, kürt hareketi istemiyor. Öcalan demedi mi, AKP'yi iktidarda biz tutuyoruz, diye. Ne üzerinde ortaklaşma olacak?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
Alisan
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: Alisan
Cevap Tarihi: 09.01.2015- 00:04


Hayali polmeik üretiliyor, KÖH AKP için çalışıyormuş, iktidardan gitmesini istemiyormş, bla bla bla.
Bir taraftan BHH örgütlerin birleşmesi değil deniliyor diğer taraftan HDP neden katılmadı diye soruluyor.
Gün geçtikçe çelişkiler uzuyor,..... Gün geçtikçe BHH'nın aslında Haziran direnişçileriyle doğrudan bir alakasnın olmadığı, bileşenlerinin herkesin baştan beri bildiği gibi KP, HKTP, ÖDP,.... gibi partilerin birliği olduğu ve seçim itttifakı olduğu anlaşıliyor.
Çok yakında bu seçim ittifakının gerçek amacının CHP'ye yedeklenmek olduğunuda göreceğiz. Hani sosyalistler hiç kimseye yedeklenmezdi, kuyrukcu olmazdı,....?
Neyse gene bazıları hemen kişisel olarak bana saldıracak ama genede yakında tüm gerçekler su üzerine çıkacak.
HDP neden BHH'ya katılmıyormuş? Neden katılsınki, HKD BHH'den önce Türk ve Kürt sosyalistlerini, devrimcileri,..... AKP'ye ve devlete karşı birleştirmiş, soranlar onlara katılabilirdi.
Kürtler devletin temsilcisi ha AKP ile masaya oturmuşlar ha AKP'den sonra muhtemelen iktidara gelecek olan BHH'nın desteklediği CHP+MHP+(İP) koalisyonu ile masaya oturmuşlar değişen hiç bir şey olmaz. Tabiiki savaştığın, mücadele ettiğin,.... düşmanınla müzakere için masaya oturacaksın, başka kimle oturulurki masaya?
Şu an AKP devleti temsil ediyor onunla masadasın, dün başkalarıydı, yarında gene daha başkaları devletin temsilcisi olarak masaya oturacaktır. Müzakere masasına oturmayan düşünsün.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
umut
[ umut yarın ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 12.09.2013
İleti Sayısı: 3.105
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: umut
Cevap Tarihi: 09.01.2015- 00:07


Alıntı Çizelgesi: solcu yazmış

Haziran'ın kitlesinin amacı ile kürt hareketinin amacı örtüşmüyor. Şuna cevap vermiyorsun; HDP BHH'ye neden sıcak bakmadı? Açıklanan ilkeleri biz de destekliyoruz demedi. Neden içlerinden katılım olmadı, HDP neden girmedi? Çok basit, farklılığın temelinde AKP var. BHH değiştirmek istiyor, kürt hareketi istemiyor. Öcalan demedi mi, AKP'yi iktidarda biz tutuyoruz, diye. Ne üzerinde ortaklaşma olacak?



Kürt hareketi doğrudan BHH'ye değil, ÖDP'ye ''itifak'' çağrısı yaptı. Tıpkı daha önce EMEP'le ittifak yaptığı gibi. Böyle bir ittifak arayışı içinde. Bir iki milletvekili adayı yapacak ancak siyasetin belirlenmesi kendisinde olacak. Kürt hareketinin ittifak anlayışı bu. BHH'ye neden ittifak çağrısı yapmadı; ya da BHH'ye neden katılmadı? Çünkü kürt hareketi BHH'nin ilkeleri ve konumlaşı ile uyuşmuyor, uyuşan bir yanı yok. Farklı bir siyaset izliyor. Kendisinin, İmralı'nın belirlediği siyasette AKP ana faktör. AKP'yle birlikte bir süreç götürüyorlar ve bundan vazgeçmeyeceklerini her fırsatta söylüyorlar. Bu durumda kürt hareketi ile BHH arasındaki doku uyuşmazlığı giderilemez. Kürt hareketi siyasetini değiştirmedikçe de bu farklılık giderilemeyecek.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
proletersosyalist
[ Bekir Sami ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 15.09.2014
İleti Sayısı: 709
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: proletersosyalist
Cevap Tarihi: 09.01.2015- 01:36


Alıntı Çizelgesi: solcu yazmış

Haziran'ın kitlesinin amacı ile kürt hareketinin amacı örtüşmüyor. Şuna cevap vermiyorsun; HDP BHH'ye neden sıcak bakmadı? Açıklanan ilkeleri biz de destekliyoruz demedi. Neden içlerinden katılım olmadı, HDP neden girmedi? Çok basit, farklılığın temelinde AKP var. BHH değiştirmek istiyor, kürt hareketi istemiyor. Öcalan demedi mi, AKP'yi iktidarda biz tutuyoruz, diye. Ne üzerinde ortaklaşma olacak?


Haziran'ın kitlesinin amacı ile Kürt Hareketinin kitlesinin amacı neden örtüşmesin? Haziran'ın kitlesi daha aydınlık, daha paylaşımcı, daha emekçi bir Türkiye için sokaktaydı. Kürt halkı bu taleplere karşı mı çıkacak? Karşı olmadığını en başından beri eylemlerin içinde yer alarak gösterdi. Haziran'ın kitlesi dediğimiz kitlenin içinde zaten Kürt halkı da vardı. İkisi arasında bir sınır çizmeye gerek yok.

''HDP BHH'ye neden sıcak bakmadı?'' Cevabı basit: HDK. Yani onlar daha önce BHH tarzı bir oluşum kurulduğunu düşünüyorlar. HDK'yı BHH gibi görmeyebilirsiniz. Bence de değil. HDK'nın BHH gibi olmamasının en büyük nedeni de HDK'nın bir eşitler bileşeni olmaması. Kürt Hareketi nicel bakımdan oradaki sosyalist örgütlerden çok daha güçlü olduğu için temel politikaları kendileri belirliyor ve sosyalistler de böyle bir durumda ister istemez kuyrukçu konumuna düşüyorlar. Kürt Hareketi de ulusal dolayısıyla pragmatist bir hareket olduğu için HDK-HDP net ve tutarlı bir iktidar   ve sistem karşıtlığı üretmiyor. BHH ise büyük ölçüde sosyalist birey ve örgütlerin içinde bulunduğu, önderlik ettiği ve eşitlerin bileşeni şeklinde bir yapı olduğu için bu yapıda ne sosyalistler kuyrukçu konumuna düşüyor nede bu yapıda net bir AKP ve sistem karşıtlığı üretememek konusunda bir tutum oluyor. Ancak senin iddia ettiğin gibi HDP-HDK gelip BHH'ye katılsa BHH'nin süreç içinde HDP-HDK'dan bir farkı kalmadığını görürüz. Çünkü Kürt Hareketi nicel gücü nedeniyle öyle veya böyle kontrolü ele geçirir. Dolayısıyla HDP neden BHH'ye katılmıyor diye eleştirmek hem HDK gerçeğinden dolayı tutarsız hem de böyle bir durumu en başta sosyalistlerin istememesi gerekiyor. BHH sosyalistlerin birlikteliklerini sağlayıp, kendi öz güçlerini oluşturma yolunda adım attıkları, toplumsal muhalefeti kapsama yolunda çalışma yürüttüğü bir yapı olmalı.

Kürt Hareketini Öcalan'dan ibaret   görüp Kürt Hareketi hiçbir şekilde sistem karşıtlığı veya AKP karşıtlığı içermiyor demek de doğru değil. Kürt Hareketinin içinde çeşitli dinamikler var. Daha sağ dinamikler olduğu gibi daha sol, muhalif dinamikler de var Kürt Hareketinin içinde.
Mesela daha geçenlerde Yalçın Akdoğan ''Kandil Öcalan'ın dediklerine uysun, Öcalan'ın çizgisine gelsin'' diye açıklama yaptı. Neden? Çünkü Kandil ve Cemil Bayık daha sol ve muhalif dinamiğini temsil ediyor Kürt Hareketinin. Sosyalistler böyle bir tabloda Kürt Hareketini Öcalan ve sağ çizgiden ibaret görüp tamamen dışlamalı mı yoksa Kürt Hareketinin içindeki dinamikleri hesaba katarak mı hakaret etmeli? Bence dinamikleri hesaba katarak tamamen dışlamadan ama doğrudan gidip HDK'ya katılarak da değil kendi bağımsız örgütlenmesini koruyup, daha da güçlendirmek yolunda uğraşıp, Kürt Hareketiyle eleştirel bir dayanışma içinde olmalı.

Buradan tekrar seçim konusuna tekrar dönersek; neden Kürt Hareketinin içindeki dinamikler hesaba katılmadan, tamamen Kürt Hareketini dışlayarak bir seçim ittifakı oluşturulsun? Tam tersi gerçek bir oy artışı ve etkili bir muhalefet cephesi isteniyorsa Kürt Hareketi de mutlaka işin içine katılmalı. Zaten kendileri de buna açık. Hem CHP'ye hem ÖDP'ye çağrı yaptılar. Siz Kürt Hareketinin bu sol yönelimini dikkate almaz, başından itibaren dışlarsanız hem Kürt halkını AKP'nin kucağına atarsınız hem de seçimler bazında konuşacak olursak AKP'yi devirme veya zayıflatma yolunda en ufak bir başarı bile elde edemezsiniz.





Bu ileti en son proletersosyalist tarafından 09.01.2015- 01:43 tarihinde, toplamda 4 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 3 Sayfa:   Sayfa:   [1]   2   3   >   son» 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 2 kişi görüntülüyor:  2 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Emek Platformu Emek Sineması inşaatını durduracak ilkay 0 3506 02.04.2014- 19:37
Konu Klasör Emek ve Yabancılaşmış Emek nedir? melnur 0 3579 19.09.2013- 01:17
Konu Klasör Emek örgütlerinden 1 Mayıs açıklaması: 'Emek bizim, gelecek bizim!' melnur 1 580 30.04.2023- 00:21
Konu Klasör Yeni bir Cumhuriyet, Sosyalist Cumhuriyet... melnur 11 2595 25.10.2023- 09:03
Konu Klasör Yeni bir cumhuriyet: Sosyalist Cumhuriyet melnur 6 3406 30.10.2019- 09:29
Etiketler   Cumhuriyet,   emek,   kardeşlik,   cephesi
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS