SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
ÖDP’den CHP’ye koşullu ittifak çağrısı           (gösterim sayısı: 3.330)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: dayanışma
Konu Tarihi: 11.01.2015- 01:53


ÖDP’den CHP’ye koşullu ittifak çağrısı

Resim Ekleme

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, “Son dönemlerde Türkiye’de İslam’ı soldan yorumlayan çabalar var. Mesela İhsan Eliaçık’ın çıkışı… Tabii bunlar henüz çok küçük çapta çabalar… Ama bu çabalara olumlu bakmalıyız. Bunlar önemlidir. Bunların büyümesi lazım” dedi.

Taş, “Latin Amerika’da ‘devrimci ilahiyat’ hareketi çıktı. Marksist İncil okumaları yaptılar. Sosyalistler, yoksul Latin Amerika’da Allah’ı tanıyan, kitaba inanan insanlarla böyle bir bakış açısı geliştirmeyi başardılar. Bunun bizde de olması gerekir” diye konuştu.

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan’a konuşan Alper Taş, “Her din, ilk başta yoksulların sırtında yükselmiştir. Sonra yoksulların elinden alınmıştır. Sadece öteki dünya yoksullara bırakılmıştır. Engels’in bir sözü var, çok severim. Şöyle diyor: ‘Ne mutlu o yoksullara! Öteki dünya zaten onların, bu dünya   da er ya da geç onların olacak’ ifadelerini kullandı.

Ahmet Hakan’ın Alper Taş ile yaptığı, Hürriyet gazetesinde yayımlanan söyleşisi şöyle:

Nasıl oldu da imam hatibe gittiniz?

Biz beş erkek kardeşiz. Babam çocuklarından birinin hoca, birinin de asker olmasını isterdi. Ortalama Anadolu insanı işte… İki tarafı da garantiye almak istedi. Ama olmadı. Beşimiz de onun istediği tipler olamadık.

Babanız hangi partidendi?

Adalet Partisi çizgisinden. O çizgiyi savundu hep.

Baba zoruyla mı imam hatibe gittiniz?

Babam benim hoca olmamı istiyordu, onun isteğiyle gittim. Ama ben de gönülsüz değildim.

Hangi imam hatip?

Rize’ye bağlı Pazar ilçesindeki imam hatip.

Benim bildiğim, özellikle taşra imam hatiplerde Erbakan’ın Milli Görüş çizgisi egemendir. Belki biraz da MHP… Siz nasıl oldu da solcu oldunuz?

Benim politikleşmemde babamın katkısı çoktur. Babamın gözleri iyi görmezdi. Eve Tercüman gazetesi alırdı. Gazetenin köşe yazarlarını bana okutur, dinlerdi. Nazlı Ilıcak, Rauf Tamer, Ergun Göze, Ahmet Kabaklı gibi yazarların sola ve solculara saldırı dili ve tarzı, benim o küçük yaşta sola meyletmemde önemli bir katkı sundu. Beni politikleştirdi.

İmam hatipte solcu olmak… Bu nasıl gerçekleşti?

Rize’nin Pazar ilçesi küçük ama politik açıdan çok hareketli bir yerdi. “Ülkücüler” vardı, “Akıncılar” vardı, bir de “Devrimciler”… İmam hatipte “Hz. Ömer ve adalet” meselesinin üzerinde çok durulurdu. Ben bu ilke açısından bu üçünü kıyasladığımda “Devrimciler”i ilkeye daha uygun bulmaya başladım. Hayat tarzlarında adalet ilkesini gözetiyorlardı. Çayını toplayamayan yoksulun çayını topluyorlar, komün kurup ev yapımına yardımcı oluyorlardı. Öğretmenlere bakıyorsun imam hatipteki… Sağcı öğretmen tam otoriter ve hiyerarşiye müthiş önem veriyor, buna karşılık solcu öğretmen arkadaş gibi… Bunlar etkiledi beni ilk etapta.

Ama aynı zamanda sol aleyhtarı yoğun bir propaganda altındasınız okulda. Antikomünist bir söylem var. Solculuğun din karşıtlığı olarak algılandığı bir ortam… Bunu nasıl aşabildiniz?

Devrimcileri tanıdıkça aştım. Ben onlarda din karşıtlığı, dine karşı bir mücadele falan görmedim. Hatta bir kısmı bayram namazlarına gelirdi. İnsanların inançlarıyla uğraşmazlardı. Din ya da dinsizlik üzerinden tartışma yapmazlardı.

O dönemlerde sizi etkileyen solcu, devrimci abiler var mıydı?

Tabii vardı. Muhteşem insanlar… Ne mutlu ki ben bugün onlarla birlikte ÖDP’de siyaset yapıyorum.

Onlar “imam hatipli Alper”i yadırgamazlar mıydı?

Hayır, yadırgamazlardı.

Sizden başka sola meyletmiş arkadaşınız var mıydı okulda?

Vardı ama onlar benim gibi politik çizgilerini pek sürdürmediler. Ama hâlâ kendilerini solda gören ve ÖDP’ye oy veren arkadaşlar da var tabii.

İmam hatipte solcu olarak kalabildiniz mi? Mezun olabildiniz mi okuldan?

Hayır. Olamadım. Lise ikiye kadar okuyabildim. Lise döneminde çelişkiler artmaya başladı. Ben giderek politikleştim, okul idaresiyle aramda sorunlar çıkmaya başladı. Hocalarla tartışmaya başladım. Sorunlar babama yansıtıldı. Hocalardan biri babama “Senin oğlan altyapı/üstyapı diyor, komünist oldu” demiş. Babam Adalet Partili ve sıkı bir antikomünist… Bir süre üzerimde baskılar oldu. Hem okulda hem ailede… Babam da anladı benim hoca falan olmayacağımı… Lise ikide imam hatibi bırakıp düz liseye geçmek durumunda kaldım.

Sizin imam hatipte okuduğunuz dönem İslami hareketlerin de uyanış zamanları… Ali Şeriati, Seyid Kutup çok popüler… Onların kitaplarını okumadınız mı?

Seyid Kutup’un “Yoldaki İşaretler” adlı kitabını okumuştum. Doğrusunu söylemek gerekirse beni pek etkilememişti.

Ali Şeriati’nin çok etkileyici kitapları vardır, “Dine Karşı Din” mesela… Onu okudunuz mu?

Ali Şeriati’yi o dönem okumamıştım. Sonradan okudum. Kendimi “sosyalist” olarak tarif etmeye başladıktan sonra. Ali Şeriati’den etkilendim.

CHP’NİN SAĞI BIRAKIP SOLA YÖNELMESİ GEREKİR


Önümüzdeki seçimde CHP ile ÖDP arasında bir ittifak söz konusu olacak mı?

İttifak önerisiyle gelmiyor CHP. “Partiye gelin, aday olun, size yer açalım” önerisiyle geliyor.

Ne diyorsunuz bu öneriye?

CHP’nin önünde iki seçenek var: Ya sağ eksende öteden beri geliştirdiği arayışını sürdürecek ya da radikal bir karar alıp kendini sol eksene atacak. Bizim gibi sosyalistleri, AKP’nin pazarlığına mahkûm olmuş Kürt siyasi hareketini yanına alacak ve tarihsel bir ittifakı oluşturacak. Biz ikincisi olsun istiyoruz.

Bu olabilir mi?

Tam zamanı. Artık CHP’nin kurduğu cumhuriyet yok. Bir AKP cumhuriyeti var. CHP, yeniden tarihi bir işlev görmek istiyorsa yeni bir cumhuriyet kurma iradesiyle ortaya çıkmalı. Kürtlerle Türklerin eşit olarak bir arada yaşadığı bir Türkiye idealinin savunucusu olmalı.

CHP’nin sola yönelmesindeki en büyük engel şu: Türkiye’de sağın oranı yüzde 75… Büyük pasta sağda yani.

Doğrudur ama bu veriye teslim olarak siyaset yapılmaz ki… Siyaset biraz da bu tabloyu değiştirme iddiasıdır. Türkiye sağcılaştı diye sürekli sağa oynuyorsan sen zaten sağın hegemonyasına girmişsin demektir.

Ne yapmak gerekir?

Türkiye’de kimlik siyaseti egemen. Kimlik siyasetini esas aldığınız anda emekçileri, egemen siyasetten ayrıştıramıyorsanız. Bu ayrıştırmayı gerçekleştirmemiz lazım. Üretim araçları içinde aldığı pozisyon itibariyle solda olması gereken kişi, kültürel değerleri itibariyle sağı tercih ediyor. Sol siyaset işte bu çelişkiyi aşabilmeli. Bunun yolu sağa ait değerleri esas almaktan geçmez. Eşitlik ve özgürlük taleplerini içeren sol siyaseti esas almaktan geçer.

‘İMAM HATİPLİLER ÖDP’Yİ DE ELE GEÇİRİYOR’ DİYENLER OLDU


Bir imam hatipli olarak ÖDP’ye genel başkan olmanız yadırgandı mı?

İlk seçildiğimde bizim partinin dışındaki kesimlerden “ÖDP’nin başına da bir imam hatipli geldi, bunlar her yeri ele geçiriyorlar” falan diye kuşkuyla bakanlar oldu. Ama televizyon programlarında fikirlerimiz tanındıkça bu sorun aşıldı.

İMAM HATİPLER DAHA DEVRİMCİDİR


Alper Taş’ın imam hatipliler konusunda solculara tavsiyeleri var.

Söyledikleri şunlar:

*

-Sola ve solculara tavsiyem şudur: Bütün okulların imam hatiplileştirilmesine karşı çıkalım ama imam hatipte öğrenim gören çocukları ayrı bir yere koyalım. İmam hatip öğrencilerini “kaybedilmiş çocukltmamak lazım. İmam hatiplilerin yaşadıkları çelişkiler, onları devrimci bir tarzla yenileyebilir. Buna açık olmamız lazım.

BABAM ‘İYİSİNİZ, HOŞSUNUZ BİR DE NAMAZ KILSANIZ’ DER


Antikomünist, Adalet Partili babanız ne diyor sizin ÖDP Genel Başkanı olmanıza?

Geçmişte babamla büyük çelişkiler, çatışmalar yaşadık. Ama babam şu anda oyunu ÖDP’ye veriyor.

Razı mı sizden?

Arkadaşlarımı, çevremi tanıyor babam… Kendisinin bize dair bakışı şudur: “İyisiniz, hoşsunuz… Ama ah bir de şu namazlarınızı kılsanız… Bu iş olacak… Namazla niyazla işiniz olmadığı için eksik kalıyor” der. Onun dışında bir eleştirisi yoktur ama meseleye hep oradan bakar.

BİZE LATİN AMERİKA’DAKİ ‘DEVRİMCİ İLAHİYAT’ LAZIM


“Solcu İslam” ya da “Devrimci İslam”…

Alper Taş’a bu konudaki görüşlerini sordum.

İşte anlattıkları:

*

-Bazı solcu arkadaşlar İslam’ın soldan yorumlanmasını yadırgıyorlar. Ben bunu yanlış buluyorum. Biz bu memlekette devrim yapacaksak “sağ eşittir dindarlık” algısını yıkmalıyız. Solun dindarlık karşıtı olmadığını anlatmalıyız.

– Son dönemlerde Türkiye’de İslam’ı soldan yorumlayan çabalar var. Mesela İhsan Eliaçık’ın çıkışı… Tabii bunlar henüz çok küçük çapta çabalar… Ama bu çabalara olumlu bakmalıyız. Bunlar önemlidir. Bunların büyümesi lazım…

-Latin Amerika’da “devrimci ilahiyat” hareketi çıktı. Marksist İncil okumaları yaptılar. Sosyalistler, yoksul Latin Amerika’da Allah’ı tanıyan, kitaba inanan insanlarla böyle bir bakış açısı geliştirmeyi başardılar. Bunun bizde de olması gerekir.

-Her din, ilk başta yoksulların sırtında yükselmiştir. Sonra yoksulların elinden alınmıştır. Sadece öteki dünya yoksullara bırakılmıştır. Engels’in bir sözü var, çok severim. Şöyle diyor: “Ne mutlu o yoksullara! Öteki dünya zaten onların, bu dünya   da er ya da geç onların olacak.”

CEMAAT’E SOSYALİST ÇIKIŞ


Alper Taş, Cemaat’e bakış açısını şu iki noktada açıklıyor:

*

-BİR: AKP, Cemaat’i bir maşa olarak kullandı. Cemaat de AKP’yi kaldıraç olarak kullandı. Bütün suçları beraber işlediler. Şimdi AKP, günahları Cemaat’e yıkıp kendini pirüpak hale dönüştürmeye çalışıyor. Biz bu siyasetin yanında olamayız.

*

-İKİ: Bizim siyasi kültürümüzde düşene vurmak olmaz. Bir siyasi hareket düşüyorsa… “Bir tekme de biz vuralım” demeyiz. Bizim kitapta yazmaz böyle bir şey. Cemaat’i eleştiririz ama Cemaat’e yönelen linç kampanyasının parçası olmayız.




Bu ileti en son dayanışma tarafından 11.01.2015- 01:55 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 11.01.2015- 02:00


Alper Taş'ın seçim ittifakı konusunda söylediklerine katılıyorum. Olur mu olmaz mı, bilemem ancak söyledikleri çok doğru. Keşke hayata   geçirilebilse.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
bedrettin
[ ..... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 30.08.2013
İleti Sayısı: 907
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: bedrettin
Cevap Tarihi: 11.01.2015- 17:46


CHP’NİN SAĞI BIRAKIP SOLA YÖNELMESİ GEREKİR


Önümüzdeki seçimde CHP ile ÖDP arasında bir ittifak söz konusu olacak mı?

İttifak önerisiyle gelmiyor CHP. “Partiye gelin, aday olun, size yer açalım” önerisiyle geliyor.

Ne diyorsunuz bu öneriye?

CHP’nin önünde iki seçenek var: Ya sağ eksende öteden beri geliştirdiği arayışını sürdürecek ya da radikal bir karar alıp kendini sol eksene atacak. Bizim gibi sosyalistleri, AKP’nin pazarlığına mahkûm olmuş Kürt siyasi hareketini yanına alacak ve tarihsel bir ittifakı oluşturacak. Biz ikincisi olsun istiyoruz.

Bu olabilir mi?

Tam zamanı. Artık CHP’nin kurduğu cumhuriyet yok. Bir AKP cumhuriyeti var. CHP, yeniden tarihi bir işlev görmek istiyorsa yeni bir cumhuriyet kurma iradesiyle ortaya çıkmalı. Kürtlerle Türklerin eşit olarak bir arada yaşadığı bir Türkiye idealinin savunucusu olmalı.

CHP’nin sola yönelmesindeki en büyük engel şu: Türkiye’de sağın oranı yüzde 75… Büyük pasta sağda yani.

Doğrudur ama bu veriye teslim olarak siyaset yapılmaz ki… Siyaset biraz da bu tabloyu değiştirme iddiasıdır. Türkiye sağcılaştı diye sürekli sağa oynuyorsan sen zaten sağın hegemonyasına girmişsin demektir.

Ne yapmak gerekir?

Türkiye’de kimlik siyaseti egemen. Kimlik siyasetini esas aldığınız anda emekçileri, egemen siyasetten ayrıştıramıyorsanız. Bu ayrıştırmayı gerçekleştirmemiz lazım. Üretim araçları içinde aldığı pozisyon itibariyle solda olması gereken kişi, kültürel değerleri itibariyle sağı tercih ediyor. Sol siyaset işte bu çelişkiyi aşabilmeli. Bunun yolu sağa ait değerleri esas almaktan geçmez. Eşitlik ve özgürlük taleplerini içeren sol siyaseti esas almaktan geçer.


Geçmişe özlem duyarak siyaset yapılmaz. Alper Taş geçmişte gerçekleşmiş bir olayı hatırlatarak siyasi bir projeksiyonda bulunuyor, ancak unuttuğu bir şey var: ''Aynı suda iki kere yıkanılmaz.!''

Daha önce CHP bir şemsiye haline gelmişti, solun irili ufaklı her fraksiyonu CHP'yi desteklemiş, kürt bölgesindeki oylar da CHP'ye girmişti. CHP bu şekilde yüzde kırkların üzerine de çıkmıştı. Bugünün koşullarının o günün koşullarından daha ağır olduğunu düşünüyorum. Bugün aydınlanma ve laikliğin karşısına çıkan karşı devrimci güçler hükümet olmuş devlet haline gelmiştir. CHP bu haliyle devrimci bir muhalefet oluşturamaz. Karşı devrimci güçlere karşı devrimci duruş da gösteremez. CHP'nin teşhisi doğru değil. CHP sadece solun biraraya gelmesiyle karşı devrimin püskürtüleceğine inanmıyor. Sağdan aday almasının ve vitrine çıkarmasının nedeni de bence bu. CHP'nin hali bu olunca solun CHP şemsiyesi altında biraraya gelmesi olamaz. Sol bunu kabul etmez. Daha önce etmişti şimdi etmez. Kürt hareketinin böyle bir amacı zaten yok. Kürt hareketi için önemli olan kendi şemsiyesidir. İçine girmeyi kabul edersen alır, başka türlü almaz. Üstelik AKP'ye karşı bir güçbirliği oluşturmak da istemez.



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör TKP Genel Sekreteri Okuyan'dan 'ittifak' yanıtı: Nihayetinde bir çağrı yapmayı düşünüyoruz melnur 2 1657 11.12.2021- 05:45
Konu Klasör CHP’nin başkan adayı ve İmamoğlu sonrası... melnur 0 106 13.08.2024- 09:19
Konu Klasör CHP’nin muhalefet tarzı ve iktidar stratejisi melnur 0 1303 06.12.2021- 07:54
Konu Klasör TKP adaylarını tanıttı: CHP’ye destek yok, İstanbul adayı Orhan Gökdemir melnur 0 1 23.02.2024- 17:41
Konu Klasör CHP’de değişim hızlı başladı… Özgür Çelik'ten ziyaret: Önce Atatürk sonra Gezmiş... melnur 2 432 21.10.2023- 08:04
Etiketler   ÖDP’den,   CHP’ye,   koşullu,   ittifak,   çağrısı
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS