İleri Haber sitesinin kurucuları ve arkasındaki siyasi irade yola nasıl çıkmıştı, hatırlayalım.
- Birincisi, ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın, uluslararası emperyalist-kapitalist sistemin krizlerinin en fazla yoğunlaştığı bölge olduğunu saptayarak işe başladık. Kriz dönemlerinin, siyasi öznelerin özgün hareket alanlarını genişlettiğini söyledik.
- Kuruluş itibariyle emperyalizmin Türkiye için tasarladığı projelerden biri olan ancak daha sonra bu kriz ortamının yarattığı boşlukta kendine özgün bir alan açan AKPnin karanlık rejiminin yerleşemediğini söyledik. İkinci Cumhuriyet rejiminin yerleşmesinin önünde Türkiyenin tarihsel ve güncel koşullarından kaynaklanan engeller bulunuyordu.
- Bu noktada, Haziran Direnişinin bir dönemi kapatıp, yeni bir dönem açtığını ilan ettik. Haziranın bitmediğini, onu doğuran dinamiklerin halen geçerliliğini koruduğunu söyledik. Burada ölçütümüz sokakta kaç kişinin olduğu değildi.
- Yeni dönemin, sosyalizmin eşik atlayacağı, devrime giden yolun sıçratıcı aşamalarından biri olacağını ifade ettik.
- Dönemi anlamak için akıllı tasarım kavramını bir yana bırakmayı önerdik. Emperyalistlerin ya da kimi aşkın güçlerin tasarladığı bir yol haritasının mümkün olamayacağını tespit ettik. Devrime giden yolun bu önemli aşamasının kaotik niteliğinin altını çizdik.
- Aydınlanma mücadelesi giderek önem kazanıyor dedik. Laiklik ile özgürlük arasındaki mesafenin kapanması, ideolojik mücadele bakımından bize muazzam olanaklar sağlar dedik. Bunun aynı zamanda yeni bir yurttaşlık mücadelesi olduğunu iddia ettik.
- Aydınlanma ile bağımsızlık mücadelesi arasında içsel bağlar olduğunu, bunların birbirlerine muhtaç olduğunu söyledik ve Doğunun kurtuluşunun bu dinamikte aranması gerektiğini söyledik.
- Haziran Direnişi de dahil olmak üzere, dünyanın birçok bölgesinde oluşan toplumsal dinamiklerin arkasında yatan dinamiğin kapitalizmin krizi ve emekçi sınıflarda giderek belirginleşen geleceksizlik endişesi olduğunu saptadık. Türkiyedeki mücadelenin mutlaka emekçi halka yaslanması gerektiğini, bir emekçi aydınlanmasının gündemde olduğuna işaret ettik.
- Türkiyede soyalizmin, gerçek ve toplumsal bir odak haline gelmesinin önemini vurguladık. Bunun için toplumsal mücadelelerin ve sosyalist güçlerin ortaklaştığı bir cephe yaratma ihtiyacını dile getirdik.
- Gençlik, kadın ve öğrenci-gençlik alanının özel olarak önem kazandığını, bu alanlardaki örgütlenmeler için özel bir çalışma yapmak gerektiğini söyledik.
- Cesur ve Türkiye ölçeğinde siyaset yapan bir önderliğe ihtiyaç var dedik.
İşte yukarıdaki okuma ve çizilen yol haritası, kimi boşluklar bırakılmış, kimi başlıklarda yeterli adımlar atılamamış olsa da doğrulanmıştır.
Bu okuma, özgün ve özgüven sahibi bir okumadır. Bu okuma arayışçılığı beraberinde getirir.
Seçimlere bakışta da bu okumadan yola çıkmalıyız.
Geldiğimiz aşamada, iki önemli ihtiyacımız bulunmaktadır.
1. Türkiyede sosyalizmin ciddi bir siyasi odak haline gelmesi için elimizde HAZİRAN hareketi gibi muazzam bir olanak mevcuttur. Yukarıdaki okumanın izdüşümlerini bulabileceğimiz ve yol haritası sağlıklı bir şekilde belirlenen HAZİRAN, çok kısa bir sürede nasıl gerçek bir güce dönüşebileceğinin sinyallerini vermiştir. Ancak, Türkiyede ve dünyada sosyalistlerin neyi savunduğu, neyi temsil ettiği, hangi somut mücadele gündemleri olduğu konusunda büyük kafa karışıklıkları ve yanlış değerlendirmeler vardır. Bu vakadır.
Öyleyse HAZİRAN, neyi temsil ettiğini, ne için mücadele ettiğini ve nasıl bir Türkiye istediğini somutlaştırmalıdır.
Bu ihtiyaçtan kaçamayız. Dahası, bu, hamle yapmak anlamına gelecektir.
Neden mi?
Türkiye bugün, birikmiş tarihsel ve yapısal sorunlarını uluorta yaşamaktadır. Bu dönemler, her başlıkta yeni yaratıcı önermeler gerektiren, bu önermeleri formüle edenlerin kazanacağı dönemlerdir. Kürt sorunu, kadın sorunu, laiklik, emekçilerin sorunları gibi başlıklarda siyaseten bir öneriniz varsa, bunu tam da bu dönemde ifade etmelisiniz.
2. Birinci ihtiyaçla çok bağlantılı olmak üzere, sosyalistlerin ülke çapında seslenme ve o ölçekte siyaset yapma aşamasına geçmesi gerekir. Kentlerin ve kırların iliklerine işleyemeyen, oraya hitap edemeyen sosyalist siyaset, kendi dar kabuğuna çekilmeye, kısır tartışmalar yapmaya mahkumdur.
Hatta, siyasal alandaki muazzam boşluğu fark eden bir dizi özne mevcuttur. Sosyalist hareket ölçek büyütmediğinde, kendine ait bir gündemi olan Kürt hareketi, örneğin, boşluğu kendi meşrebince dolduracaktır, doldurmaktadır.
Bütün bunlardan hareket ederek, seçim süreci, kendi Türkiye projeni ortaya koymak ve ölçek büyütmek için değerlendirilmelidir. Panik yapmadan ama hızla
Nasıl mı?
HAZİRAN, Türkiyeye söz vermeli ve ilerici toplumsal kesimlerle sözleşmelidir. Bu sözleşmenin altında yüzbinlerin imzası olmalı, sözleşmemiz milyonların sorunlarına yönelmelidir.
HAZİRAN, ülkenin kurtuluş reçetesi bende demelidir.
Bu reçetenin gereklerini yerine getireceği konusunda söz vermeli, bu davanın peşinde koşacağım diyen siyasi-toplumsal öncüleri olduğunu göstermelidir.
HAZİRAN, küçük hesapların değil Türkiyenin kurtuluş mücadelesinin odağı olduğunu; sokaksa sokak, kavgaysa kavga, mücadeleci olduğunu, kendini mücadele içinde yeniden üreteceğini kanıtlamalıdır.
Gerçek güç haline gelmek dediğimiz budur.
Bağımsızlık dediğimiz budur.
Mücadele dediğimiz budur.
Seçim odaklı olmamak ve seçimlerden bir gün sonrasını düşünmek dediğimiz budur.
Dünkü yazım kara, karla mücadeleye yenik düştü. Düşmeseydi ne yazacaktım? AKP zorbalığına, onun yürek ve akıllara düşürdüğü karanlığa rağmen direnmeyi ve gülmeyi becerebildiği için öldürülen hiç tanımadığım ama bir yandan da bayağı tanıdık Nuh kardeşimizi?
Katil de yazılabilirdi, tanımama zaten gerek yok, öte yandan çok ama çok yakından tanımaktayız onu. Anlamak istemeyenlere hatırlatırım, bunlar öyle bir avuç psikopat filan değil, AKP Türkiyesinin örnek vatandaşlarıdır ve kimi aklı evveller tarafından saygı duymamız gerektiği söylenen bir toplamın öncü ve de gelişkin kollarıdır.
Aşağı yukarı cinayet işlendiği saatlerde, Mecliste de öldürmek için saldırmışlar. Zaten ikisinden aynı anda haberdar oldu birçok kişi. Çekiç değil de bıçak geçirselerdi ellerine örneğin, daha kontrollü hareket etmeyecekleri açık. Zaten ne siyasette, ne gündelik hayatta, ne iç politikada ne dış politikada ayarları var.
Ve şu anda yaşadıkları tam anlamıyla duvara çarpma halidir. En zararlı anlarıdır ama en tehlikeli dönemleri değildir bu. En tehlikeli dönemleri, onları özgürlükçü, demokrat, çözümcü, ilerici, devrimci olarak pazarlayanların hâlâ solcu diye ortalıkta dolanabildiği dönemlerdi. Şimdi bu ancak yarım ağızla becerilebiliyor, demek ki, iktidar meşruiyetini hızla kaybediyor.
Bu kaybın nedenlerini ve sonuçlarını da yazabilirdim. Ancak tadı kaçtı, memlekette pencereden saksı düşse, seçim ittifakını gündeme getirip, işte gördünüz mü, şimdi birleşme zamanı diyen bir aydın türedi. Dün AKP yükselişte ve konsolidasyon peşindeyken her şey AKPden ibaret değil, faşizmden söz etmek bilimsel titizliğe uymuyor, laiklik vurgusu çok öne çıkmamalı, bütünsel yaklaşım gerek uyarılarının sahipleri, bugün birer reel siyaset virtüözüne dönüşmüş durumda.
Tadı kaçtı dedim, bir de sanırım zamanı gelecek, sağlıklı bir tartışma yapılmasının zemini oluşacak öncelikle.
Öncelikle ve hızla
İttifak nedir, seçim ne anlama gelir ve devrimci bir perspektife nasıl yerleşir, bunlara ilişkin söyleyeceklerimiz elbette var. Ama bugün bir yanlışı, daha doğrusu çarpıtmayı düzeltmekle yetinebiliriz.
Devrimci solun şu ya da bu partiyle işbirliği ya da ittifak yapmamasını, bağımsız bir hatta ilerlemesi gerektiğini söylemek, şu ya da bu başlıkta başka ideolojik-siyasi yönelimlerle buluşmamayı, birlikte mücadele etmemeyi içeren bir sekterliğin ya da marjinal tutumun savunulması anlamına gelmiyor.
Geçtiğimiz günlerde etkili bir boykot çalışması yürütüldü. Eğer artık herkes dinselleşmenin boyutlarını ve anlamını kavradıysa, kim kimin elini tutuyor? Küçük hesaplarla, eksen kaydırma girişimleriyle değil ama Yalın, hedefi belli bir mücadele.
Metal işçisi grev diyor. Hükümetse yasak. İttifaktan söz ediliyor, adı çok fazla geçen iki parti bu işlerden sorumlu temsilcileri aracılığıyla değil, doğrudan el atsa idi bu konuya, iktidar-patron bloğu neye uğradığını şaşırırdı. Bunu yapmaları için protokole, ilkelere filan gereksinim yok. Somut, hayatın ihtiyaçları
Sonra Türkiyeye NATO füzeleri gelmişti, onlar geri gitmedi, personel de, silah da yenileniyor.
Kim bunun için ne yapıyor?
Yoksa bütün bu başlıklara odaklanmak, mücadele içinde buluşup birliği öyle sağlamak, AKP sonrasındaki seçeneğin olgunlaşmasına mı engel?
O seçenek başka bir düzlemde olgunlaşıyor da, sola sos olması mı söyleniyor?
Kalsın
Yemek güzelse, sosa ihtiyaç kalmaz. Kötü hazırlanmış bir yemeği ise baharata, sosa boğsan kurtarmaz.
Haziran'ı hala yanlış okuyorsunuz. Haziran'dan sosyalizim falan çıkmaz. Haziran her türlü dikdatörlüğe karşı olan bir eylemdi, özgürlük isteyen, sansüre karşı olan, çoğulcu demokrasiden yana olan, tek adam yönetimini red eden,....... bir eylemdi. Her türlü dikdatörlük diyorum dikkatinizi çekerim.
BHH'nın teorisyenleri bu açık ve net olan olguyu dahi doğru okuyamayıp sempatizanlarını yanlış yönlendiriyorlar, aldatıyorlar, oyalıyorlar,.....
Daha doğrusu hayalperstler.
Her türlü diktatörlüğe karşı olmakmış... Dünya üzerinde diktatörlüğün olmadığı bir yer var mı zannediyorsun? Demokrasi kendi başına bir devlet biçimidir ve diktatörlüktür zaten. Biz ise demokrasinin aşıldığı bir düzeni hedefliyoruz. Haziran'ın aydınlanmacı, özgürlükçü, kamucu kitlesi de demokrasinin aşıldığı düzen hedefince kapsanmaya elverişlidir.
Bu ileti en son proletersosyalist
tarafından 19.02.2015- 18:54 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Her türlü diktatörlüğe karşı olmakmış... Dünya üzerinde diktatörlüğün olmadığı bir yer var mı zannediyorsun? Demokrasi kendi başına bir devlet biçimidir ve diktatörlüktür zaten. Biz ise demokrasinin aşıldığı bir düzeni hedefliyoruz. Haziran'ın aydınlanmacı, özgürlükçü, kamucu kitlesi de demokrasinin aşıldığı düzen hedefince kapsanmaya elverişlidir.
İnanmıyorsan git Gezi eylemlerine katılanlar arasında bir araştırma yap ve ne istiyorlarmış gör. İnsanları yanlış okumaktan ve onların adına konuşmaktan vaz geçmelisiniz. Kendiliğinden oluşan bir eylem biçimini siyasi çıkarcılık adına kendlerine mal etmekle hiç bir şey elde edilemez. Hatırlatayım Gezi eylemlerini başlatanlar ağaçların kesilmesine karşı gelen çevreci insanlardı. AKP iktidarının sert tavrı karşısında eylemler büyüdü ve tüm Türkiye'yi sardı. Şimdi onlar Sosyalizimmi istiyorlardı diyorsun?
Bu ileti en son Alisan
tarafından 19.02.2015- 20:47 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sosyalistlerin Haziran Direnişiyle ilgili ne söylediğini, bu direnişi nasıl okuduğunu ve bunun üzerinden geliştirdikleri açılımları bilmiyorsun. Bilmediğin için neyin amaçlandığını da kavrayamıyorsun. Dolayısıyla bu konuda seninle tartışmanın bir anlamı yok.
Bu ileti en son proletersosyalist
tarafından 19.02.2015- 22:46 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sosyalistlerin Haziran Direnişiyle ilgili ne söylediğini, bu direnişi nasıl okuduğunu ve bunun üzerinden geliştirdikleri açılımları bilmiyorsun. Bilmediğin için neyin amaçlandığını da kavrayamıyorsun. Dolayısıyla bu konuda seninle tartışmanın bir anlamı yok.
Neyse öyle olsun. Haziran için yazılanlar ortada, BHH'nın teorisyenlerininde söyledikleri ve yazdıkları ortada. Nedense hep sizler doğru anlıyorsunuz. Oysa siyasi alandaki konumunuz, toplumdaki kabulünüz,...... kimlerin neyi doğru anladığını daha iyi gösteriyor. Benim içinde sizinle bu konuda tartışmaya gerek kalmamıştır.
Birleşik Haziran Hareketi ve Seçimler: Tartışmaya nereden başlayalım
Bilgütay Hakkı Durna
Birleşik Haziran Hareketi seçimlere ilişkin tartışmayı meclisleri üzerinden önümüzdeki günlerde başlatıyor. Yürütülecek tartışmalara bir zemin oluşturması için Yürütme Kurulu tarafından Seçim, HAZİRAN ve ilkeler başlığı altında çerçeve bir metinde kaleme alındı ve meclislere gönderildi. Sonrasında da HAZİRANın seçime ilişkin tutumu belirlenecek.
Peki, nasıl tartışacağız, tartışmaya nereden başlayacağız?
Sanırım herkesin bir önceliği vardır. Tartışmayı oradan başlatırlar.
Benim de bir tane var: Sorumluluk
HAZİRANın tüm bileşenleri sorumluluklarını unutmadan, sorumlu bir şekilde tartışmalılar. Benim en başa yazdığım bu.
Birleşik Haziran Hareketi, laik ve bilimsel eğitim talepli boykot sonrasında Türkiye siyasetinde yerini almıştır. Artık kendi iddialarının ötesinde bir öznedir. Artık tartışmalarımız, alacağımız kararlar kendimiz ve yakın çeperimiz için değildir. HAZİRAN artık dostları (ve düşmanları) tarafından dikkatle izlenen, geniş bir toplamın yüzünü çevirdiği, umut beslediği bir harekettir.
Sorumluğumuz budur.
Bu nedenle de sorumlu davranmalıyız.
Hep söylendi, hep söyledik: Birleşik Haziran Hareketi bir seçim ittifakı olarak kurulmadı. Kuruluşunda yer alan, sonradan katılan herkes de bunda ortaklaştı. HAZİRAN, AKPye karşı halkın birleşik ve örgütlü mücadelesinin aracı olma iddiası ile kuruldu. Daha kurulur kurulmaz da bu iddiası vücut buldu. Ama kuruluşundan bir süre sonra, adımlar atılmaya başladığında ülke seçim potasına girmişti bile. Memlekete dair bütünlüklü bir yaklaşımı olan, iddiaları olan bir siyasi hareketin bunun dışında kalması mümkün olamayacağından, HAZİRAN da seçimi, seçimlere ilişkin duruşunu tartışmaya başladı.
Bir zararı yok. Aksine, doğru ve etkili politikalar HAZİRAN için sıçratıcı olacaktır.
Ancak, bu politikaların neler olacağının, seçim sürecinde nasıl sahaya sürüleceğinin tartışılması şartı ile.
Böylesi bir çalışma, Türkiye siyasetinde etkili bir güç olacağını şimdiden gösteren, siyasetin diğer aktörleri tarafından dikkate alınmak zorunda kalınan HAZİRAN için bir zorunluluktur. Hep dillendirilen bağımsız hattın etkili hale getirilmesi de ancak böylesi bir mücadele programı ile mümkün olabilecektir. HAZİRAN kendi mücadelesini ve kendi Türkiyesini anlatmak zorundadır.
Bunu yapmak yerine, seçim tartışmalarına ittifak sorunu üzerinden başlamak, önceliği ittifak yapacak parti aramaya vermek Birleşik Haziran Hareketi açısından, bahsettiğimiz sıçramayı sağlamayacaktır. Aksine böylesi bir arayışın dağıtıcı özelliği olacaktır.
Benzer bir şekilde, HAZİRANa yapılacak seçimde herkes kendi bildiğini yapsın, seçimden sonra buluşuruz çağrısı da günü kurtarmayacak, dağıtıcı olacaktır.
Haziranda ülkemize dair umudumuz artmıştı. Şimdi bu ülkenin her zamankinden çok HAZİRANa ihtiyacı var.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.