Kürdistan Kürt halkınındır diyen devrimcilerin varlığı ve eleştirisi, bütün ufku Hevsel Bahçelerine binayı TOKİ dikmesin, biz dikelim cümlesinden öteye geçmeyen Kürt müteahhit kafasının planlarını engelleyen en büyük faktördür. Dahası bir vesile dağdan indirilecek ama korktuğu başına gelecek Kürt gerillasının da en büyük dostu, bugün bunları söyleyebilen, kendi bedeni üzerinde kendi kafasını taşıyan istisnasız tüm sosyalistlerdir.
Öcalanın yeni bir Newroz mektubunu dinledik. 2013teki mektuptan bugüne süreçte Kürt halkı açısından yaşanan tek olumlu ilerleme sanırım Pervin Buldanın Kürtçesi.
Kobanê ve Rojavadaki kayıplar 1000i aşmış, AKP, Türkiyeden çekilmeye gönülsüz de olsa ikna ettiği Kürt gerillasını desteklediği IŞİD çetelerine öldürtmüş. Cihadçılara giden her şeyin ve herkesin geçtiği sınırdan günlerce, aylarca bir tek canlı Kürt geçememiş. Atılan ses bombası ile kafası kopan İbrahim Aras bu tarafta öldürülen onlarca çocuktan sadece biri
Şimdi yeni bir mektupla karşı karşıyayız. Bir yanda ölümler bir yanda birbirini tekrar eden mektuplar. Belki ölümlerden bahsetmek bazen yetmiyor. Bugün Amed/Diyarbakır Newrozunda taşınan bir döviz savaş yorgunluğundan bahsediyordu.
Savaş yorgunluğuRoboski yüzünden tutuklanan sevgili Özgür Amed (Ethem Çağır), Licede katledilen Ramazan Baran ve Hacı Baki Akdemirin cenazesi kaldırılırken şahit olduğu bu ruh halini, önlerinden cenaze geçerken kahvede okey oynayanlardan örnekle anlatmaya çalışmıştı.
İki yıl önce Öcalan, mektubunda devrimcilere, sosyalistlere şu cümleyle seslenmişti: Zamanın ruhunu okuyamayanlar, tarihin çöp sepetine giderler. Suyun akışına direnenler, uçuruma sürüklenirler. Öyle ya zamanın akışı ağırdı, halk yorgundu. Şiddetin devri geçmişti.
Kürt halkı yorgun, Türk halkı suskun değil
Bu sözler öyle kimilerince zamanlaması pek manidar bulunacak devrimci silahlı eylemlere gerek kalmadan alanlarda milyonlar tarafından tekzip edildi. Hem de üzerinden iki ay geçmeden.
Gezide milyonlar sokağa döküldü. AKP, kitlesel halk şiddetini iliklerine kadar hissetti. Kürt halkı Gezinin içindeydi ama BDP ikircikliydi. Gezide darbeyi görmekle, Gezinin partisi olma iddiası arasında gidip geldi.
Zamanın ruhunu asıl okuyamayan bir adada 14 yıldır tutulan kişiydi. Bir halkın kaderini onun eline bırakmak ise bizzat o tutsağa yapılan en büyük kötülüktü. Bu tercih onun üzerine bir kilit daha vurulmasına sebep olmuştu.
40 yıldır Kürt halkı ayaktayken ayaklanmadığı için defalarca aşağılanan Türk halkı 40 yılda sonra nihayet uyanmıştı. Öyle diyorlardı. Türk halkının yeni yeni girdiği yoldan Kürt halkı dönmüş geliyordu. Kürt halkı artık barış istiyordu, her şeye he demiyordu belki ama bu işler de bir sonuca bağlansın istiyordu.
Anlaştılar, Erdoğanı başkan yapacaklar, özerklik karşılığında her şeye onay verecekler eleştirilerine karşı geliştirilen yaw he he sözüne göre ciddiye alınacak bir savunma. Öyle ya, halk istemezse kim ne diyebilir?
Gezi, barış süreci ve Kürt halkının yorgunluğu üzerine kurulan onca cümle bir beyaz Kürt avuntusu ve abartısı olarak kaldı. Üç Newroz mektubu arasında geçen iki yılın özeti budur.
Demokratik özerklik dediler, daha fazla Kürt müteahhiti yaratmaktan başka bir şeye yaramayacak, belediyeleri ihale komisyoncusu, ruhsat dağıtıcısı yapacak AYYÖŞ (Avrupa Yerel Yönetimler ve Özerklik Şartı) sözleşmesinden başka bir şey çıkmadı. O da mecliste tozlanıyor.
Hava güzeldi, çocuklar dışarı çıktı basitliğiyle bakılan Geziden sonra her olay büyük ya da küçük bir sarsıntı yaratmayı sürdürdü. ODTÜye yol yapımı, Hasan Ferit Gedik cinayeti, Cami-Cemevi projesi, İnternet sansürü yasası, Berkin, Soma, Özgecan, İç Güvenlik Paketi. Her olay AKPnin kâbusu oldu. İstanbulda trafik dursa, sular kesilse AKP gazeteleri Geziciler diye manşet attı.
Kürt halkı yorgun olmadığını 6-7 Ekim günlerinde gösterdi. Beklediği çağrı geldiğinde ayağa kalktı ve onun geri oturtan da iki günde verdiği 40 şehidin acısı değildi.
Reyhanlıda El Kaide 53 kişinin canını aldığında Selahattin Demirtaş Sivil yurttaşlarımızı hedef alan saldırılar karşısında hükümeti sorumlu tutmak ve eleştirmek yerine birlik içerisinde hareket etmek zorundayız demişti. Kobanê için ayaklanma çağrısını ise bizzat kendi yaptı. Reyhanlıda görmek istemedikleri AKP destekli cihadçılar Kobanêdeydi çünkü.
ABD kime niye silah verir?
Kobanê, düşmesine ramak kalmışken gelen ABD-Peşmerge silahları ve ÖSO birliklerinin kabulü sonrasında kurtuldu. ABD silahının bir maliyeti vardır diyenler karşılarında yine aynı beyaz Kürt küstahlığını buldu. Stalingrad-Kobanê benzetmesi demek ki bunlara göre hoştu ama boştu. ABDden almak bir zorunluluktu. Başka alacak kimse yoktu. Öyle dediler.
Öyle olmadığını mesela geçtiğimiz günlerde Esad açıkladı. Kobanêye kadar Suriye ordusundan silah almayı sürdürmüşlerdi, sonra ABDden kabul görebilmek için reddetmişlerdi. Peki o arada silah yokluğundan şehit düşen gerillalar?
Sorsan Esada faşist derler, silah almayı kabul ettiklerine göre Obama sütten çıkmış ak kaşık olmalı.
PKKnin istemesi bir yana ABDnin vermeyi niye ve nasıl kabul ettiği ise pek tartışılmadı. Herhalde twitterda hashtag olduğu için, ABDnin Ortadoğudaki askeri karargahı CENTCOMa sosyal medyadan yapılan çağrılarla değil.
Devrimden korkan sadece ABD değil
ABD silahının sebebi Gezi.
Beyaz Kürt kibrinin nefret ettiği Gezi ve ABDnin devrimcilerden duyduğu kaygı.
Hürriyetin Washinton temsilcisi Tolga Tanış, ABDli kaynaklarına dayanarak aynen şu cümleyi kuruyor. Kobani krizi Geziden önce yaşansaydı, ABD Kürtlere silah vermezdi. Tanış bunu AKPnin krizleri giderek daha kötü yönetmesine bağlıyor. Tıpkı geçtiğimiz haftalarda Amerikan sağının fikirbabalarından Wall Street Journalda çıkan eski CIA yöneticilerinin değerlendirmesinde olduğu gibi.
ABD Türkiyede keskinleşen çelişkilerin farkında. Barış sürecinden bıkmış Kürt halkının Gezide öne çıkan devrimci ihtimalle buluşmasını istemiyor. Kobanê düşseydi, bu sadece Suriyede ittifakları değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda meşruluğu tartışılan barış sürecinde de sonun başlangıcı olabilirdi.
Rojavadaki Kürt özerkliği, Türkiyede Kürt halkına bir şey getirmeyen ve vaadetmeyen Barış Sürecine uzun zamandır perde görevi görüyor ve tam da bu yüzden abartılıyor, devrim olarak adlandırılıyor.
Bu korku sadece ABDnin korkusu değil. Halkların ortak kaderinden korkup, aynı çizgide buluşan çok. Bu yüzden de devrimciler, sosyalistler, ilericiler sürekli Kürt düşmanı ilanı ediliyor, itibarsızlaştırlıyor.
Neymiş Grup Yorum, Rojavaya devrim dememiş. Peki Marksizm, Çankaya Noterliği falan mı, öyle önüne gelene he diyecek?
HDP dışındaki sola karşı artık gelenekselleşen kampanyalardan biri daha başlamış durumda. Artık en azından seçime kadar azalarak, artarak bu böyle gider. Son olarak Grup Yorumun Kürdistan Kürt halkınındır sözü kesilerek bir video servis edildi ve linç başlatıldı.
Neymiş Grup Yorum, Rojavaya devrim dememiş. Peki Marksizm, Çankaya Noterliği falan mı? Öyle mi sanıyorsunuz? Öyle önüne gelene he diyecek.
Üretim araçlarının mülkiyeti değişti de biz mi duymadık? Böyle deyince Rojava ağır sanayisinden, rafinerilerinden felan bahsediyoruz sanıyorlar, Orada işçi sınıfı mı var? diyorlar. Hatta hızını alamayıp orayı kaynaşmış, klasik sınıfların olmadığı bir yer olarak tarif edenler de var. İkinci tarif, Kürt gerillasının kanı üzerinden ceylan derisi koltuk hayali kuran muteber Kürt dostu solculardan geliyor.
Marksizm ulusal devrimi dışlamaz ve bu da ortada yok. Rojavada bağımsızlık mı ilan edildi? Rojavada toprağa el konulup, halka mı dağıtıldı? Rojavada tarım ve küçük esnaf var. Asıl önemli olan üretim aracı da toprak. 2012den bu yana bu konuda pek çok şey yapılabilirdi. Ama böyle bir hedef hiç olmadı. Neyin devrimi? Yerel bir yönetim kurmak ve uzun vadede bir ulus inşası için çalışıyorlar. Olan bu.
El konulan tek bir toprak parçası var, Rojavada. On dönüm bir toprak. Bozan Osmanın. Kendisinin haberi bile yokken, Kobanê kanton yönetimi tarafından, on dönüm tarlası Süleyman Şah türbesi için Türkiyeye verildi.
Şimdi Eşme Ruhu diye Amed Newroz meydanında iki milyon insanın önünde selamlanan olay, Süleyman Şah Türbesinin bir gece yarısı TSK-YPG ortak operasyonu ile Suriye Eşmesine taşınmasıydı. Bir talan seferinde ölen Süleyman Şahın kemiklerinin son adresi el konulan bir toprak. Gerçekten tam da Şahın torunlarına uygun bir hareket.
Eşme ruhuna selam, İslam kardeşliğine devam
2015 Newroz mektubu bol bol sol kelimelerle süslü. Çünkü devrimcilerin, sosyalistlerin emperyalizmle işbirliği üzerine PKKye ve müttefiklerine getirdiği eleştiriler sanıldığından daha etkili. Kapitalist emperyalizmden bahsetmek kulağa hoş geliyor ama, aslolan Suriye, Irak ve gelecekte İranda devam edecek Eşme ruhu.
Arafata soruyorlar, FKÖnün gücü belli, bu güçle nasıl İsraili yeneceksin? diye. Arafatın militan zamanları, güzel bir cevap veriyor: İsrail masadaki sürahi, FKÖ ve bileşenleri o sürahinin altındaki bilyedir, diyor. Biz olduğumuz müddetçe, İsrail hiç huzur bulamayacak.
Kürt gerillasının en büyük dostu, kendi bedeni üzerinde kendi kafasını taşıyan tüm sosyalistlerdir.
Kürdistan Kürt halkınındır diyen devrimcilerin varlığı ve eleştirisi, bütün ufku Hevsel Bahçelerine binayı TOKİ dikmesin, biz dikelim cümlesinden öteye geçmeyen Kürt müteahhit kafasının planlarını engelleyen en büyük faktördür. Dahası, bir vesile dağdan indirilecek ama korktuğu başına gelecek Kürt gerillasının da en büyük dostu, bugün bunları söyleyebilen, kendi bedeni üzerinde kendi kafasını taşıyan istisnasız tüm sosyalistlerdir.
Devrimin ruhu Gezide, 6-7 Ekim Serhıldanında yaşıyor
Zamanın ruhunun gerisinde kalmaktan, tarihin çöp sepetine gitmekten korkanlar vardı. Ulusalcı damgası yemekten, Esadçı olarak anılmaktan korkanlar vardı. 2.5 milyonluk bir partinin karşısında ezilenler vardı. Bugün Eşme ruhunda buldular kendilerini.
Kürtleri ve her ulustan devrimcileri birleştirebilen tek ruh sandıklarda bitirilmeye çalışılan Gezi-Lice-Gülsuyunun ruhu. Peşine düşeceğimiz kemikler, kayıplarımızın kemikleri. İkisi de bizi bekliyor.
Zamanın ruhu devrimcileri doğruladı belki ama devrimciler, sosyalistler de zamanın ruhunun hakkını vermekte eksik kaldı.
Kabaca baktığımızda şunu rahatça söyleyebiliriz: Muhalif kitleler bir yanda, örgütlü kitle bir yandadır. Basit bir soru soralım. Geziye ve sonrasına katılan 2 milyon insanı konuşalım. Bu insanlar muhalif bir siyaset seçip örgütlenseler, bir yıl sonra o siyaset 2 milyon insandan kaçını hala saflarında tutabiliyor olurdu. Bunu istisnasız her bir siyaset için düşünelim.
Mesele basitçe aynıların aynı ayrıların ayrı yerde toplanması meselesi değil. Mesele bu ayrışmayı teorik zenginlik ve tarihe sahip olanların bile hakkıyla yapmaktan uzak olması.
Tarih, devrimcileri ve sosyalistleri, Eşme ruhuna karşı haklı çıkıp çıkmadıkları ile değil, bu sorunu çözüp çözmedikleri ile hatırlayacak.
Bu ileti en son ayhan
tarafından 04.04.2015- 16:51 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Tekellerin mahremi ve saraydan anayasa kaçırma
Deniz Hakan
Odatv davasında tutuklu yargılanan Barış Terkoğlu, tutukluluğu birinci yılına yaklaşırken mahkeme heyeti karşısında şu sözleri söylüyordu: Bugün buradan çıksam adliyenin merdivenlerine oturup aynısını yazacağım. 100 yıl hapiste kalsam, çıktığım gün aynı fikirlerde ısrar edeceğim. Sağ kolum olmasa sol kolumla düşündüklerimi anlatacağım Hapishane korkusuyla, polis sopasıyla, savcılık terbiyesiyle başka birisi olamam. Bedenimin hürriyetini, ruhumun esaretiyle değişemem. Bu yargılamaların beklentisi buysa ki bence böyle, ben bu beklentiyi geri çeviriyorum. Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan, yeni kitapları Mahrem ile sözlerini tutmaya devam ediyorlar. ABD kriptolarında AKP-Cemaat savaşının izini sürdükleri kitapta, 80 sonrası Kemalist generallerin ve yöneticilerin ülkeyi nasıl tarikatlara teslim ettiğini, Amerikanın AKPyi nasıl kendinden koruduğunu, tarikatlar ve Kürtler üzerine nasıl bilgi topladığını, gazetecilerin Amerikan istihbaratına nasıl gönüllü bilgi kaynağı olduğunu, iki eşli AKPlileri, kendi üzerine kendi eliyle kuma alan ılımlı islam dönemi kadınlarını, makyajı her gün dökülen bir düzenin nasıl insanı insanlıktan çıkararak ayakta kalabildiğini ve koca bir ülkenin nasıl küçük bir azınlığın mahremi haline getirilmeye çalışıldığını okuyoruz.
Kuvvetler ayrılığı engeli
Mahrem ismi, kitabın gizli belgelerde Türkiyenin sırlarını işlemesinden geliyor; ancak yukarıda kullandığım anlama varmakta hiç de gecikmiyoruz. Gül-Erdoğan çatışmasını konu alan bölümde Erdoğanın 2012de sarf ettiği şu sözler geçiyor: Kuvvetler ayrılığı denilen olay var ya, o geliyor, sizin önünüze bir engel olarak dikiliyor. Diyor ki, senin de bir oynama sahan var. Herhalde, Erdoğan Türkiyeyi kendi mahremi olarak görmek istiyor. İstediğini yapma hakkı olacak ve kimseye hesap vermeyecek; Amerikasından sermayesine, CHPsinden MHPsine pekçoklarının Erdoğana her seferinde istediğinden fazlasını vermesiyle şişirdiği bir tür kendini bilmez güven ile 21. yüzyılda bunu açık açık söylemekten de çekinmiyor. Bu hesapsız güvende, bu açıklamadan iki yıl önceki referandumda yürütmenin hesap vereceği merci olarak yargının çökertilmesine yetmez ama evet ya da boykot tavrı ile katkıda bulunanların da etkisi olduğunu not düşmek gerekiyor, tarihimizdir, unutmuyoruz, ancak geleceğe bakıyoruz.
Kuvvetler ayrılığı ilkesi bugün yürürlükte mi, ya da Erdoğanın koca ülkeyi kendi sınırsız oyun sahası ya da mahremi yapmak istediğini açıkladığı tarihte, hatta 12 Eylül anayasasına karşı çıkmak adına yargının bütünüyle AKP ve tarikatlara teslim edilmesinin oylandığı 2010 referandumunda yürürlükte miydi? Kuvvetler ayrılığı ilkesinin kaldırılması, başkanlık sistemine geçiş sürecinde bir adım, ve tekelli düzene en uygun bir yönetim biçimi oluyor; yeni olmadığını söylemek durumundayız; ilk adımlar 80den de atılmış bulunuyor.
Uyuklayan noter
Parlamento, temelinde, halk adına söz söyleme yeridir; ancak, 80 darbesiyle birlikte, alınan kararların ve geçirilmek istenen yasaların tartışılmasına zaman ve fırsat tanıyan çift meclisin de kaldırılmasıyla, bugün bütünüyle, halkın ilgisinden ve bilgisinden yasa kaçırmaya yaramaktadır. Yasama organının etkisini ise, kamu gelirlerinin kullanılmasında ve yasa yapmada söz sahibi olmakla ölçüyoruz; öyleyse, artık yoktur, diyebiliyoruz. 80den dahi önce devreye giren kanun hükmünde kararname sistemi ile parlamenter sistem, en iyi ihtimalle, bir yüksek denetleme kurulu haline gelmiş bulunuyor. Bu sistemde, parlamento, yürütmenin çerçevesini çizmiyor; ancak ve ancak, yürütmenin yürürlüğe koyduğu ve yasa sayılan düzenlemeleri onama işlevi görüyor. Bir tür noterlik diyebiliriz ve şimdi artık karikatür halindedir; torba yasalar kız kaçırırcasına geceyarıları kaçırıldığından o saatte mecliste bulunma inceliği gösteren vekillerden yorgunluklarına teslim olanlar için uyuma, bu göstermelik oyun için uyanık kalabilenler içinse el kaldırıp indirme yeri diyebiliyoruz. Ancak bu da yetmiyor ve Erdoğan, adıyla sanıyla bir imam hatip mezununun her söylediğini yapan bir meclis, bir harem istediğini söylüyor; dünyanın başka yerlerindeki başkanlık sistemlerinden de farklı olarak Erdoğanın başkanlık sistemi tartışması budur ve ancak bu kez en azından Amerika ile sermaye, en azından Erdoğana, bir isteyince iki vermeye hazır görünmüyor, çünkü Erdoğana güvenmiyor.
Yalnızlaşan Erdoğan
Amerikanın değişen Ortadoğu politikasında hâlâ Esad diye sayıklayan, hızını alamayıp başka ülkelerin liderlerine dahi yönetim dersleri vermeye çalışan, Ortadoğuda Sünni imparatorluğu, kendi ülkesinde kindar bir şeri düzen kurma hayalleri kuran, freni patlamış Erdoğana nasıl güvenecekler; güvenemiyorlar ve artık parlayan, parlatılan yıldız, barajı geçmesiyle Erdoğanın başkanlık hayallerini kursağında bırakabilecek HDPdir. Güzel ve önemlidir, ancak HDPnin değeri yalnızca buradan kaynaklanmıyor.
Eşme ruhu
Amerikanın yeni dönem Ortadoğu politikası ve bu çerçevede Kürtlere biçtiği rol üzerine çok yazdık, burada tekrarlamayacağım; yeni olan Amerikanın tüm toplantılarında ve yavaş yavaş önemli gazetelerinde Ortadoğu bağlamında ulus-devlet tartışmasına dönmesi ve bu kez ulus-devleti sahiplenmesi oluyor. Emperyalist dünya utanç duygusunu unutalı elbette çok oldu, ve Amerikada en azından bir kanat, şimdi İranın ulus-devletlerin güvenliğini tehlikeye attığını söyleyebiliyor. İki açıdan önemlidir: Bir, Amerika bunu söylerken IŞİDe karşı savaşta Şii milislerin başarılarından ve İranın bölgedeki etkisinin artmasından korktuğunu göstermektedir, ki bir yandan İran ile détente çabaları sürdürürken diğer yanda Yemen savaşı budur; ve iki, Ortadoğuda tutturmaya çalıştığı dengeler içinde henüz, özellikle Türkiye ya da Irak ayağında resmi bir Kürdistana yer yoktur ve Amerika için yeni Ortadoğu politikasında, de facto Kürt yapılanmaları Türkiyenin korumasına verilmek istenmektedir; Türkiye egemenleri ile hem Türkiye ve hem de Irak Kürtlerinin dost kılınması, bir başka deyişle barış içinde bir arada yaşaması bu açıdan önemlidir. Kısaca ve Öcalanın adlandırması ile Eşme ruhu diyebiliyoruz; tabii, kuşkusuz hem kolay değildir, hem de ancak Kürtlerin bir süre her türlü toprak talebinden vazgeçerek bir Türkiye partisi olması ile, hem de Türkiyenin bölgedeki gücünün azalması pahasına gerçekleşebilecek bir projedir.
De-islamizasyon
Daha önceki yazılarımızda Amerikanın yeni Ortadoğu politikasının Türkiye için de-islamizasyon ve de-Türkifikasyon anlamına geleceğini yazıyorduk. İşte bu yeni dostlukta ya da Pax Americanada, bu haliyle Erdoğan islamına yer olmadığını hem Amerikan yayınlarından, hem de Demirtaşın yüksek perdeli çıkışlarından anlayabiliyoruz; Erdoğan da karşılığında sertleştikçe sertleşiyor. Demek, bir savaş var. Ancak bu sertleşme ya da savaş arasında çok önemli bir ayak gözden kaçıyor ve bu, yeni anayasa tartışmasıdır.
De-türkifikasyon
Başkanlık sistemini tartışanlar, bir rejim değişikliği tartıştıklarının farkındalar; ancak yeni anayasa tartışmaları yalnızca başkanlık sistemi tartışmalarına endekslenmiş görünüyor ve içinde başkanlık sistemi olmasa da yeni anayasanın bir rejim değişikliği anlamına geldiği gözlerden kaç(ırıl)ıyor. De-islamizasyon, Tayyipin karşısındaki pek gerçek tehlikedir ve de-türkifikasyonu Davutoğlunun hafta içinde sunduğu anayasa önerisinde buluyoruz. Demirtaştan henüz bir yanıt gelmemiş olsa da, önerinin başkanlık kısmına hayır ve Türk sözünün anayasadan çıkarılmasına evet dediğini tahmin edebiliyoruz. Amerika ile sermaye de başkanlıkta Erdoğana destek vermiyorlar; ancak anayasanın ilk dört maddesinde değişiklik yıllardır peşinde koştukları gelişmedir ve başkanlık sistemi tartışması içinde sessiz sedasız kapıya dayanmış olmasına pek sevindiklerini düşünmek durumundayız.
Barış Terkoğlu ile Barış Pehlivanın Mahrem kitabında, Amerikanın çokkültürlü, ademi merkeziyetçi model arayışı içinde olduğunu okuyoruz, Amerikadır, Balkanlardan Iraka hep bu yolla kendi mahremlerini aradığını biliyoruz; bizlerin önünde ise iki soru duruyor: 1) Sınıflı toplumlarda her barışın aynı zamanda bir savaş olduğunu bilerek Kürt siyasi hareketi kiminle barış ve kiminle savaş içinde yaşayacak? Ve 2) Amerika ile sermayenin anayasa ile, değiştirilemez dört madde ile derdi nedir? Birincisinde, sosyalistler olarak ilericilikte buluşma çağrımız vardır, ancak cevap, eninde sonunda Kürt siyasi hareketinden gelecektir ve ikincisine ise sosyalistlerin hızla teorik ve pratik yanıt üretmesi gerekmektedir.
Bu ileti en son ayhan
tarafından 18.04.2015- 21:15 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Süleyman Şah ya da operasyonun adıyla Şah Fırat Operasyonunun üzerine inşa edilen kurgunun hala devam ettiğini söyleyebilir miyiz?
İster niyetlenmemiş sonuçlar deyin ister devam eden sürecin bir çıktısı. Sözüm ona AKP karşıtı öznelerin kimi noktalarda AKPden arta kalan boşluklara yerleşme çabasının adıdır bugün AKPyi geriletmek.
Bugün AKPnin yapamadığını ben yaparım demek ile AKPyi tarihin çöplüğüne gömeceğiz demek arasındaki ince ayrımı görmek gerek. Ayrım ince fakat hayati durumdadır.
Hafızalarımızı yoklamakta fayda var. Süleyman Şah Türbesini Suriye topraklarındaki mevcut yerinden YPG kontolündeki bir bölgeye naklini anımsayın. Tartışmalar YPGden destek alındı mı alınmadı mı, ordu bu operasyon ile Ergeneokondan çıktı mı çıkmadı diye devam ederken 2015 Newrozunda Eşme Ruhu çağrısı ile karşılaştık.
Kürt Siyasal Hareketi, Türbenin taşındığı köyün adı olan Eşmeden hareketle YPG-TSK işbirliğini ilerleyen süreçte kardeşleşmenin de önemli eşiklerinden biri olarak görmekte ve Eşme Ruhu çağrısı yapmaktaydı.
Eşme ruhu çağrısının akabinde Ağrıdaki bir şenlikte üzerine kurşun yağdırılan Kürtler geçti tarihe. Ama bu da değil mesele. Ağrıda Kürtlerin üzerine kurşun açılmasaydı da gerçek yüzünü fark edemeyecek değildik AKPnin. İş cinayetleri devam edecek, Kürt halkı seçim tartışmaları devam ederken pamuğa, fındığa ve inşaatlara göç edecek biz ise AKPnin barış vaatlerini dinleyecektik öyle mi?
Geldiğimiz nokta Van halkı bizi anlamıyor çaresizliğindeki AKP ile devam eden bir süreçtir. Van yalnız bugün değil açılımın şatafatlı günlerinde Vanlıyam Şanlıyam Ne Dediğini Anlıyam pankartları ile anlaşılmaz bir sürecin parçasıydı zaten AKP için.
Bugün iş adamları ile buluşmalara, iktidara yürüdüğü hali yetersiz kalınca iktidardaki faaliyetleri ile de örnek alınan Syrizaya, Marksizmin zaten aydınlanmacı bir fikriyat olmadığını anlatanlara kadar geldi iş.
Eşme ruhu nerden nereye
Sanırsınız ki 30 yıllık kanlı bir savaşı Şah hazretleri nihayete erdirdi. AKPnin KCK ile terbiye etmeye çalıştığı Kürt halkının bugün layık görüldüğü tablo sanırım bu.
Tablonun diğer parçasında ise Ergenekon operasyonları ile hedef tahtasına alınanlar var. Paralelle hesaplaşma günlerinde serbest bırakılanların bir kısmı, Süleyman Şah operasyonunun ancak bu tahliyelerin sayesinde gerçekleşebildiğini ifade ederken bir kısmı da TSKnın yeniden ayağa kalktığını dile getiriyordu. Anlaşılan o ki Ergenekondan çıkmıştı birileri.
Toprak kaybedildi mi kaybedilmedi mi tartışmaları süredursun bu yaklaşımla Şah Süleyman bu ulusalcı cenahta da etki yaratmışa benziyordu.
Yıllardır Türkiye solunun, sosyalistlerinin, iki ulusalcı cenahın basıncından kurtulması ve bağımsız hareket etmesini salıh verdik. Bugün bu bağımsız hat AKP yi geriletme telkinlerinin basıncına göğüs germektedir.
Komünistler dışında herkes üç şeyde birbirlerinden bağımsız olarak aynı yere işaret ediyor.
İlki Süleyman Şah Kimisi 30 yıllık savaşın bitmesi için kimisi de TSKnin yeniden ayağa kalkması için heyecan duyuyor.
İkincisi Syriza Herkes gerçek Syrizanın Türkiye versiyonu için adımlar atmakta. Kimisi eski devlet büyüklerini bünyesine katarak Syrizalaşmakta kimisi de Egeli iş adamları ile buluşup Çiprası İzmire davet ederek bunu yapmakta. Kim bilir, AKPyi geriletmek için 1. Cumhuriyetin iş adamları ile de iş yapılabilir belki.
Sonuncusu ile gerçek İslam. Selahattin Demirtaş IŞİDe karşı mücadelede İslam kazandı derken Perinçek medeniyet devrimci Hz. Muhammetten bahsediyor. Herkes kendi payına AKPyi geriletiyor.
Tüm bunları aynı torbada olmasını aklınız alıyor mu sizin?
Bir Şah ile birçok taş yere düşüyor. Mesele bugün yıkılan putların altında kalmamak. Kimileri iş adamıyla, dinci gericisiyle, düzen içi arayışlarla, Haziran ayaklanmasında meclisteki varlıkları ile AKPyi ayakta tutanlarla AKPyi gerilettiğini sanabilir. Biz işimize bakacağız! Çünkü AKP karanlığını Marksizmin aydınlanmacılığı boğabilir yalnızca.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.