SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Ser verip sır vermeyen yiğit: İbrahim Kaypakkaya           (gösterim sayısı: 6.124)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
yura
[ .... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 08.02.2014
İleti Sayısı: 816
Konum: Bolu
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: yura
Konu Tarihi: 18.05.2015- 14:14


Ser verip sır vermeyen bir yiğit: İbrahim Kaypakkaya

Resim Ekleme  

Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu’nun (TİKKO) kurucularından İbrahim Kaypakkaya’nın işkencede yaşamını yitirmesinin üzerinden 42 yıl geçti

İbrahim Kaypakkaya, 1949′da Çorum’da, daha sonra fabrika işçisi olan yoksul bir köylünün ilk çocuğu olarak doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1960 yılında Hasanoğlan İlköğretmen Okulu’na girdi. 1965 yılında İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulunda ve MEB’e bağlı bu okulun parasız yatılı bursu ile İ.Ü. Fen Fakültesine devam etti. 1967 yılında FKF’nun Çapa Yüksek Öğretmen Okulu Şubesini kurdu ve TİP’ne kaydolarak TİP’nin revizyonist yöneticilerine karşı mücadele etti. Burada meydana gelen ayrışmada Milli Demokratik Devrim tezini savunanlar arasındaydı.

1969 yılında FKF’nin DEV-GENǒe dönüştüğü kurultayda, Proleter Devrimci Aydınlık ve İşçi-Köylü dergi ve gazetesi çevresinde yer aldı. Bu arada Trakya’daki topraksız köylülerin, ellerinden toprağı jandarma gücüyle gasp etmiş büyük çiftlik sahiplerinin topraklarını işgal eylemlerine, İstanbul’da Demir Döküm, Sungurlar, Horoz Çivi, tertriks, Ege Sanayi, EAS Akü, Gislaved, Gamak, Singer ve Derby fabrikalarındaki işçilerin haklı grev ve direnişlerine katıldı.

12 Mart cuntasının terörü altında Doğu Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yoksul köylülerin toprak mücadelelerini örgütledi. O süreçte içinde bulunduğu Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi (TİİKP) yönetimini revizyonizmle eleştiriyordu. 1972′de Türkiye Komünist Partisi – Marksist Leninist (TKP – ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO)’yu kurdu. 1973 Ocak ayında Vartinik’te, jandarmayla girdiği bir çatışmada yaralanıp beş gün dağlarda kaldıktan sonra yakalanarak Diyarbakır sıkıyönetim zindanlarına kapatıldı. Öldüğü gün olan 18 Mayıs’a kadar işkenceden geçirildi. Kaypakkaya, sorgusunda ve işkencede komünist olduğu dışında hiçbir şey söylemedi.

İbrahim Kaypakkaya, Türkiye Devrim tarihinde ser verip sır vermeyen komünist önder olarak Türkiye halkları tarafından daima hatırlanacak.

Sendika.Org



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 19.05.2015- 10:28


Ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya'ya saygıyla...


Resim Ekleme

Türkiye devrimci hareketinin ser verip sır vermeyen yiğit devrimci önderlerinden İbrahim Kaypakkaya 42. yıl önce bugün işkenceci katiller tarafından Diyarbakır'da katledilerek öldürüldü.

İbrahim Kaypakkaya 1949'da Çorum’da doğdu.

19618'de Hasanoğlan Öğretmen Okulu’nun sınavını kazandı ve öğrenimini burada sürdürdü. Devrimci düşünceyle Hasanoğlan Öğretmen Okulu’nda tanıştı.

Bu okuldan mezun olduktan sonra, Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Sınıfına bir yıl devam etti ve İstanbul’da Çapa Öğretmen Okulu’na kaydoldu. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğrecisiydi. Bu yıllarda, özellikle devrimci gençliğin antiemperyalist mücadelesine yakın ilgi duydu. Sosyalist düşünceyi benimseyen Kaypakkaya, okuldaki arkadaşlarıyla birlikte FKF İstanbul Sekreterliği ile ilişki kurarak, kendi okullarında da örgütlenme çalışmalarına başladı. Bu yıllarda TİP üyesi olan Kaypakkaya, siyasal düşüncelerinin yanısıra, sanata ve edebiyata olan eğilimi, her konudaki bilgisi, alçakgönüllü kişiliği ile dikkati çekti.

Mart 1968'de, Çapa Yüksek Öğretmen Okulu’ndaki arkadaşlarıyla FKF’ye bağlı Çapa Fikir Kulubü’nü kurdu. Fikir Kulubü’nün başkanı olan Kaypakkaya, 6.Filo’ya karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968'de okuldan atıldı. Buna karşı Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen, Kaypakkaya’nın Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ile olan ilişkisi kesildi.

Bu dönemde 6.Filo’ya karşı eylemlere, öğrenci örgütlerinin düzenlemiş olduğu gösterilere katılan Kaypakkaya, FKF ve TİP içinde başgösteren ayrılıklarda, Milli Demokratik Devrim(MDD) görüşünü benimsedi. Okuldan atıldıktan sonra, çeşitli işlerde çalışarak ve matematik dersi vererek yaşamını sürdürdü. Yine bu yıllarda, özellikle İşçi-Köylü gazetesinin İstanbul’daki bürosunda çalışan Kaypakkaya, burada, Aydınlık Sosyalist Dergi ve Türk Solu’nda çeşitli yazılar yazdı.

1969′da FKF Genel Kurulu’ndan sonra, MDD görüşünü benimsemiş olanlar arasında başgösteren ayrılıkta, Doğu Perinçek ve arkadaşlarının başını çektiği, Proleter Devrimci Aydınlık(PDA) çevresiyle birlikte davrandı. 1969 ve 1970′te yoğunlasan kitlesel eylemlerin büyük bir bölümünde yer aldı. Silivri Değirmenköy’deki toprak işgalini desteklediği için gözaltına alındı. O yıllarda meydana gelen Demir Döküm, Petrix, Sungurlar, Gıslaved gibi işçi eylemlerini de destekleyen Kaypakkaya, 1971′de Çorum ve yöresini gezerek, izlenimlerini “Çorum İlinde Sınıfların Tahlili” adı altında kaleme aldı.

Bundan sonra bir süre Malatya, Tunceli ve Gaziantep yörelerinde örgütsel etkinlikte bulundu. Sıkıyönetim ilanıyla birlikte aranmaya başladı. 1972'de o güne kadar birlikte olduşu PDA çevresiyle ideolojik anlaşmazlığa düştü. Aynı yıl Türkiye İhtilalci İşçi Köylü Partisi(TİİKP)’nden koparak, birlikte olduğu arkadaşlarıyla, Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist, ve ona bağlı Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu’nu kurdu.

Özellikle Malatya, Elazığ ve Tunceli civarında örgütlenen TKP(ML)’nin aynı zamanda ideolojik önderliğini de yaptı. 24 Ocak 1973'de, Tunceli’de, Vartinik-Mirik Mezrası’nda çıkan çatışmada, Ali Haydar Yıldız öldürüldü, kendisi yaralandı. Yaralı olarak kaçan ve beş gün çeşitli köylerde saklanan Kaypakkaya, 29 Ocak 1973'de kaldığı köyde bir öğretmenin ihbarı üzerine ele geçirildi. Yaralı olmasına rağmen yürütüldü. Buradan ayakları donmuş olduğu halde Diyarbakır’a getirildi ve hastaneye yatırıldı.

Ayaklarının kesilmesine izin vermemesine karşın, yemeğine ilaç konularak, donmuş olan ayakları kesildi. İyileştikten sonra günlerce işkenceye maruz kalan Kaypakkaya, sorgusunda kendisini ve örgütünü bağlayacak hiçbir ifade vermedi. 16 Mayis 1973'te götürüldüğü sorgudan iki gün sonra Diyarbakır’a gelen babasına, intihar ettiği söylendi ve işkencede parçalanmış cesedi teslim edildi.

Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.





Bu ileti en son dayanışma tarafından 19.05.2015- 10:30 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 19.05.2020- 03:41


İbrahim Kaypakkaya’yı saygıyla anıyoruz


Bugün 18 Mayıs. İbrahim Kaypakkaya'nın Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceyle katledilişinin 47. yıldönümü. Anısını ve mücadelesini saygıyla selamlıyoruz.

Resim Ekleme
İbrahim Kaypakkaya'nın Diyarbakır Cezaevi'nde işkence ile katledilmesinin üzerinden 47 yıl geçti. Ser verip sır vermeyen devrimciyi bir kez daha saygı ile anıyoruz…

İbrahim Kaypakkaya, 1948 yılında Çorum'un Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya köyünde dünyaya geldi. İlkokulu bitirmesinin ardından önce Hasanoğlan Öğretmen Okulu'na sonra İstanbul'daki Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'na başladı. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğrencisi olan Kaypakkaya, devrimci fikirlerle bu dönemde tanıştı. Mart 1968'de Çapa Fikir Kulübü'nün kurucuları arasında yer aldı. Çapa Fikir Kulübü'nün başkanı olan Kaypakkaya, ABD'nin 6. Filosu'na karşı bildiri yayınladığı gerekçesiyle Kasım 1968'de okuldan atıldı.

Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Kaypakkaya, TİP içindeki Milli Demokratik Devrim-Sosyalist Devrim ayrışmasında Milli Demokratik Devrim tezini savundu. 24 Nisan 1972 tarihinde kurulan Türkiye Komünist Partisi/ Marksist Leninist'in kurucuları arasındaydı.

Katledilişi

24 Ocak 1973'te Dersim'de girilen bir çatışmada yaralanan Kaypakkaya, günlerce dağda saklandı. Yiyeceğinin bitmesi üzerine indiği köyde bir öğretmenin Kayapakkaya'yı ihbar etmesi sonucunda yakalandı. Yaralı olduğunun bilinmesine rağmen saatlerce yürütülmesi nedeniyle ayak parmakları hissizleşti. Bunun sonucunda kaldırıldığı hastanede 20 Şubat 1973'te ayak parmakları kesildi.

İbrahim Kaypakkaya, Diyarbakır'da dört aylık sorgulama ve işkence sürecinden sonra 9 Mayıs 1973'te babasına sorgusunun bittiğini ve görüşmelerinde sakınca olmadığını belirtip, Çapa FKF ile ilgili hakkında açılan bir soruşturma için bazı belgeleri getirmesini istedi. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman kala, görgü tanıklarına göre 16 Mayıs 1973'te son bir kez sorguya götürüldü ve 18 Mayıs 1973'te yaşama veda etti. Ölüm sebebi kayıtlara intihar olarak geçti.

https://sol.org.tr/haber/ibrahim-kaypakkayayi-saygiyla-aniyoruz-4753



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 2 kişi görüntülüyor:  2 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Elele verip AKP’nin oyununu bozacağız abbas 1 4208 22.10.2014- 11:44
Etiketler   Ser,   verip,   sır,   vermeyen,   yiğit:,   İbrahim,   Kaypakkaya
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS