İyi niyetli yorumlar bunlar. Kürt hareketinin nihai hedefi bölge kürtlerinin tek devlet çatısı altında toplamak. Türkiyelileşme gibi bir amaçları yok. BDP olarak bir sıkışıklık yaşıyorlardı, onu aşmak için böyle bir siyasete soyundular, başarılı da oldular. Kürt hareketinde değişen hiç bir şey yok. Seçim öncesinde Demirtaş AKP için söylemediğini bırakmadı, ben iddia ediyorum serok Apo emir versin Erdoğan'ın başkanlığını bile kabul ederler. Buna gönül rahatlığıyla ''hayır etmezler'' diyen var mı?
Bu seçim sonuçları karşısında Öcalan da böyle bir karar almaz. Eğer alırsa HDP içindeki sol kanat buna karşı çıkar. Kaç kişidir bilmem ama HDP bütün olarak bu karara uymaz.
İmralı'da hükümet-Mit ve Öcalan görüşmesi olsun, orada Öcalan'a ev hapsi ve özerklik konusunda tavizler verilsin, Öcalan HDP'nin AKP'yi desteklemesini isteyecektir. Böyle bir durum oluştuğunda HDP ve PKK Öcalan'ın kararına uymak zorunda kalır. HDP içinde üç beş kişi desteklemez ve ayrılırsa da sonuç değişmez. HDP Türkiyelişen bir parti değil, kendi etnik çıkarlarını düşünen bir partidir. Bu yüzden HDP'nin Türkiyelileşme konusunda samimi olduğuna inanmıyorum. İnanan varsa onları da oldukça saf solcular olarak görürüm.
Teorik olarak Öcalan böyle bir karar alırsa HDP ve PKK bunun dışında kalamaz ama, böyle bir karar alınması HDP'yi kendi bileşenleri olan soldan da ayırır. Bu kararın kolay kolay verileceğini düşünmüyorum. Kürt hareketi silahlı mücadelenin kürt halkına bir şey kazandırmayacağını anladı. Türkiye toprakları üzerinde şiddetten yana siyaseti terketmek istiyorlar. Bu çözüm süreci denilen sürecin bu nedenle yürütüldüğünü düşünüyorum. AKP ile bir şey olmayacağını onlar da biliyor olmalı. Yorgunluk atıyorlar, bu arada doğuda fiili bir üstünlük kurmaya çalışıyorlar. AKP de seçim sürecine şiddetsiz bir ortamda girmek istedi. İki üç yıldır silahların patlamamasının nedeni bu. Öcalan bu aşamada AKP'nin desteklenmesini isterse, HDP Öcalan'a karşı çıkmaz.
PKK Merkez Komite üyesi Muzaffer Ayata, en olası koalisyon senaryosunun AKP-MHP olduğunu söylerken HDP'nin AKP ile koalisyon şartlarını da açıkladı.
PKK'nın Kandil'deki liderlerinden PKK Merkez Komite üyesi Muzaffer Ayata, en olası koalisyon senaryosunun AKP-MHP olduğunu söylerken HDP'nin AKP ile koalisyon şartlarını da açıkladı.
PKK'ya yakın Fırat Haber Ajansı'na konuşan Ayata "Koalisyon hükümetini nasıl ele alıyorsunuz ve eğer bir koalisyon hükümeti kurulursa sizce hangi partiler arasında olur? HDP ile AKP arasında bir koalisyon olur mu?" sorusuna en beklenen koalisyonun AKP ile MHP arasında olacağını söylerken HDP ile koalisyon için ise "Eğer AKP barış sürecini sahiplenirse, ortak bir proje olarak bunu sürdürmek isterse, bu temelde anayasal bir değişim, köklü bir çözüm ve yine seçim yasalarından 12 Eylül kurumlarının kaldırılmasına kadar belli bir projeyi geliştirirse HDP ile AKP koalisyonu tartışıla bilinir" dedi.
Ayata'nın açıklamasının tamamı şöyle:
Koalisyon da bir birine yakın olan partiler bir araya gelir anlaşır. Mevcut durumda AKP ile MHP oyları hükümeti kurmaya yetiyor. Zihniyet olarak da birbirine yakın. AKP öyle çok demokratik geleneği olan demokratik kültürünü içselleştirmiş bir parti olarak görmemek gerek. Tabanlar bir birine çok yakın. Türk İslam sentezinde MHP de Türklük tonu ağır basıyor, AKP de ise Müslümanlık tonu ağır basmaktadır. Onun dışında fazla farkları yoktur. AKP demokrasi ve barış süreci diyor. Barış sürecini kendi lehine kullanıp yok olmaktan kurtulmak istiyor, güya ben başlattım diyor. MHP ise buna tam karşıttır. Aralarındaki sorunları budur. Burada da anlaşma, uzlaşma imkânları olabilir. AKP bunu biraz geri iter, zaten seçim sürecinde oldukça geriye itti. Sürüncemede bırakır öne çıkarmaz. İktidarını güvenceye almayı esas alır. Öyle bir ittifak kurulabilir. CHPnin ve HDPnin oyları koalisyon için zaten yetmiyor.
ŞİMDİ ARTIK EŞİT ŞARTLARDA OLAN İKİ GÜÇ VAR
HDP mevcut bu durumda AKP ile bir koalisyona girmez. Çok zor. Ancak hangi temelde olur. Eğer AKP barış sürecini sahiplenirse, ortak bir proje olarak bunu sürdürmek isterse, bu temelde anayasal bir değişim, köklü bir çözüm ve yine seçim yasalarından 12 Eylül kurumlarının kaldırılmasına kadar belli bir projeyi geliştirirse HDP ile AKP koalisyonu tartışıla bilinir. Ya da AKP azınlık hükümetini dışardan destekleye bilir. HDP başardı sözünde durdu. İşte biz Erdoğanı başkan yapmayacağız, AKPye oylarımızı peşkeş çekmeyeceğiz, kimseyi kandırmayacağız dedi. Herkes bunu bilsin kamuoyu bunu bilsin dediler. Çünkü zamanında bazı asılsız haberler ortaya atıldı. AKP-HDP anlaşmış gibi, HDP oylarını sanki AKPye aktaracak gibi temelsiz söylemlerdi, ancak ortaya çıkan sonuçta bunu gösterdi ki böyle şaibeler boşa çıkarıldı. Şimdi artık eşit şartlarda olan iki güç var. AKP hükümeti düşürülmüş Erdoğanın başkanlık hayallerine son verilmiştir. Bu konuda HDP başarılı. HDP tabanının da talep ettiği barış demokrasi hak ve özgürlüklerin genişletilmesi temelinde anlaşmalar ve uzlaşmalar olabilir.
HDP mevcut bu durumda AKP ile bir koalisyona girmez. Çok zor. Ancak hangi temelde olur. Eğer AKP barış sürecini sahiplenirse, ortak bir proje olarak bunu sürdürmek isterse, bu temelde anayasal bir değişim, köklü bir çözüm ve yine seçim yasalarından 12 Eylül kurumlarının kaldırılmasına kadar belli bir projeyi geliştirirse HDP ile AKP koalisyonu tartışıla bilinir.
Kürt hareketi AKP'ye kapıyı kapatmamış, bu sözlerden bunu anlıyorum. Şartların arasında 17,25 Aralık da yok. Erdoğan'a ilişkin bir yaptırım da. AKp kürt hareketinin isteklerini karşılayacak bir çizgiye gelirse HDP AKP ile koalisyon da kurar, dışardan da destekler.
HDP mevcut bu durumda AKP ile bir koalisyona girmez. Çok zor. Ancak hangi temelde olur. Eğer AKP barış sürecini sahiplenirse, ortak bir proje olarak bunu sürdürmek isterse, bu temelde anayasal bir değişim, köklü bir çözüm ve yine seçim yasalarından 12 Eylül kurumlarının kaldırılmasına kadar belli bir projeyi geliştirirse HDP ile AKP koalisyonu tartışıla bilinir.
Kürt hareketi AKP'ye kapıyı kapatmamış, bu sözlerden bunu anlıyorum. Şartların arasında 17,25 Aralık da yok. Erdoğan'a ilişkin bir yaptırım da. AKp kürt hareketinin isteklerini karşılayacak bir çizgiye gelirse HDP AKP ile koalisyon da kurar, dışardan da destekler.
Olacağı bu zaten. CHP, MHP ve HDP arasında bir koalisyon aritmetiği ortaya çıkmazsa, AKP MHP koalisyonu da olmazsa iktidar AKP'nin CHP veya HDP ile koalisyonu şeklinde tecelli edecektir. AKP bu aritmetikte çözüm süreci görmüyor. MHP ve CHP koalisyonlarına yakın duruyor olmasının nedeni bu. Çözümü devam ettiriyoruz dese, hiç bir inandırıcılığı olmasa da kürt hareketi bu zamana kadar olduğu gibi bugün de AKP'ye yanaşır.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.