Emperyalizm geberen kapitalizm *Lenin
Lenin bu kitabı yazdığında yaptığı tahlil doğru idi ve onun kanıtlara emperyalizme karşı mücadele vermiş ve kurtuluşu sosyalizmde görmüş halklardır.
O dönemde anti emperyalizm sadece emperyalizm karşıtı ulusal kurtuluş savaşı vererek kendi ulusal burjuvazisini yaratmak değildi. Bir çok ulus komünist partileri öncülüğünde sosyal kurtuluş içinde mücadele içine girmişti çokta başarılı olmuştu.
Buharin Emperyalizm kitabını yazdığında bunu Lenin daha genişleterek içine halkların kurtuluş mücadelesini de eklemiş adı da sosyal kurtuluş olarak günün tarihine geçmişti.
Her dönemin ekonomik ve siyasal analizi kendi dönemine aittir. Eğer sosyalist sistem hala yaşıyor olsa idi bu gün yine ulusal kurtuluş savaşları veriliyor olurdu bunun en yakın örneği bölgemizdedir. PKK dün kürt ulusunun bağımsızlığından söz ediyordu şimdi bağımsızlık lafını ağzına almıyor. Bunu sebebi içinde yaşadığımız tarihsel ve ekonomik süreçtir.
Bu noktaya değinirken bir şeyi atlamamamız gerekir 1917 den sonra işçi sınıfı öncülüğünde başarı görülmedi bir ara İspanyada Şilide ve dünyanın bir çok yerinde bu tür girişimler olsa da bu siyasi durum zafere dönüşmedi. Ama anti emperyalist savaşımlar bir çok ülkede başarı sağladı.
Biz bu konuyu irdelerken niçin işçi sınıfı başarı sağlayamadı ile de ilgilenmek zorundayız.
Konuya dönersek
1920 lerden 1975 lere kadar başarılı olan anti emperyalist savaş o günden sonra durdu. Elbette bunu sebepleri var.
Ama günümüzde o anti emperyalist mücadele veren ülkelerin emperyalist sermayeye davetiye çıkardığını da unutmamak gerekir. Bu bize artı anti emperyalist mücadelenin gereksizleştiğini mi anlatıyor.
Yoksa artık bu tür mücadelenin gerici örgütlerin işimi olduğunu.
Bana göre devrimci merkezler artık ortadan kalkmıştır bütün dünya devrimci merkezdir zayıf halka teorisi de yer değiştirmiş emperyalist ülkeler kapitalist zincirin en zayıf halkalarıdır.
Onun için teoriler eskidi diyenlere kulak vermek gerekir. Özneler değişti diyenler zaten çok öncelerden haklı çıktı.