SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 17 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   8   9   10   [11]   12   13   14   >   son» 
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: solcu
Cevap Tarihi: 12.08.2015- 23:56


Alıntı Çizelgesi: hakkı yazmış

Birde dön Kuzey ıraka bak ne göreceksin Bundan 20 yıl öncesi K.Irak la bir şimdiki K.Irak arasındaki farka .İşte oraya türk sermayesi girdi.

Takmışın emperyalizme ne yazıldığının bile farkında değilsin. Ben yatırım sermayesinden söz ediyorum Hindistandaki uygulamaların Rojava için olsa ne olur diyorum sen hala aynı yerdesin.
Bir sermaye kürt olduğunda başka ABD olduğunda başka mı oluyor.Kürt olursa artı değer olmuyormu.

Peki her şeye karşı çıktık Jojava nasıl kalkınacak kalkınmak için sermaye gerekmiyor mu .

Kuba niçin ABD ambargosunun kalkması için senelerdir mücadele ediyor.

Sizin reel hayatla ilginiz yok hayal dünyasında yaşıyorsunuz.

O emperyalist sermaye Çin e gitti ne oldu Çin bundan 25 yıl önceki Çin mi.
Eğer yatırım üretici güçleri geliştirmek için gelecekse Toplumsal ilerlemeyi sağlayacaksa sermaye kimden nerden gelirse gelsin gelişmedir.

Ha Emperyalizm Afrikada ne buldu da sömürdü kummu artı değer yoksa sömürü olurmu. Keşke sömürmek için gitse idi ne yazık onuda beceremedi barbarlığı getirdi.



Irak'a baktığımda emperyalizmin borazanı haline gelmiş Barzanicilik ile her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği parçalanmış bir ülke ile bu ülkeye güzelleme örneği olarak göstermeye çalışan bir marksist! görüyorum.   Sen de ''ilerlemecilik'' görüyorsun anlaşılan. Bu ilerlemeciliğin de sosyalist devrimi yakınlaştırdığını mı düşünüyorsun?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 13.08.2015- 02:08


Alıntı Çizelgesi: dayanışma yazmış

Marks'ın Hindistan konusunda söyledikleri bazı arkadaşları iki arada bir derede bırakıyor. Sömürgeciliği desteklese Marks'a yanlış yaptı demiş olacaklar, Marks haklı deseler Hindistan konusunda sömürgecileri desteklemiş olacaklar, ne yapsınlar açıkça düşüncelerini ifade edemiyorlar. Konu bundan ibaret:)



Sorun sadece ''iki arada bir derede kalmak'' olsa, tek bir konuda bocalama deyip geçitirilebilir. Oysa çok daha önemlisi Marks'ın Hindistan konusundaki, Polonya ve irlanda konularında, özellikle Engels'ın ''tarihsiz uluslar'' konusunda, Lenin'in UKKTH konusundaki söylemlerini de yanlış yorumlama ve dolayısıyla yanlış konumlanış içine girme gibi sorunlar yaşamamıza da neden olmaktadır, ML'in devrimci özünün kaçırılması. Marks'ın Hindistan konusundaki yaklaşımı ile İrlanda konusundaki yaklaşımı da benzerdir İrlanda konusunda hep Marks'ın İrlanda proletaryasının yanında olduğu söylenir. Bir ezberden başka bir şey değil bu. Marks Hindistan konusunda olduğu gibi İrlanda konusunda da devrimden çıkarlarından yanadır. Öyle olduğu için de bu konuda önce İrlanda değil, İngiltere proletaryasından yana tavır alır. İrlanda proletaryasına dönmesi daha sonradır. Marks'ı kısa süre içinde bu tavır değişikliğine iten hep devrimi herşeyin önünde tutması, devrimi yaratacak koşulları nerede görse, ona göre tavır almasıdır. Paris Komüni konusunda da aynı tavır içindedir. Paris işçileri ayaklanma kararı aldığında Marks buna karşı çıkar ama devrim patlak verip işçiler paris'i aldığında bütün gücüyle destek verir. Lenin'in UKKTH konusunda kuyrukçular tarafından ezbere dönüştürülen sözleriyle BUND ve Ukrayna konusundaki tutumunu ve özerklik ile federasyon gibi konularındaki görüşünü nasıl bağdaştıracağız?



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
hakkı
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: hakkı
Cevap Tarihi: 14.08.2015- 08:11


Alıntı Çizelgesi: solcu yazmış


[size=2]Irak'a baktığımda emperyalizmin borazanı haline gelmiş Barzanicilik ile her gün onlarca insanın hayatını kaybettiği parçalanmış bir ülke ile bu ülkeye güzelleme örneği olarak göstermeye çalışan bir marksist! görüyorum.   Sen de ''ilerlemecilik'' görüyorsun anlaşılan. Bu ilerlemeciliğin de sosyalist devrimi yakınlaştırdığını mı düşünüyorsun?[/size]




İşte Lenin boşuna sallamamış Teori gri dir yaşam yeşil diye Çünkü başına gelmiş
yeni bir ekonomik model öne sürmek zorunda kalmış.

Teori_ doğru diye hesap edersin hayat seni karşılamaz değiştirmek zorunda hatta biraz geriden başlamak zorunda kalırsın.

Emperyalist sistem orta doğu ve afrikada projeler öne sürdü TEORİLER ÜRETTİ o haklar buna itiraz etti kültürleri buna uygun düşmedi emperyalist sistemin teorilerini red etti ortaya çıkan vahşet oldu.

Şimdi ne eskiye dönülüyor ne yenisi kuruluyor.

Halbuki hesapları bu değildi ne güzel doğal kaynakları kotrol edeceklerdi ve geniş bir sömürü alanı yaratıp büyük bir pazar ortaya çıkaracaklardı.Hem ucuz iş çücü hem üretilen meta ların satılacağı müşteri yaratılacaktı.Böylece içine düştüğü krizlerden kurtulacaklardı.

Bak Lenin haklı çıktı Teori gri imiş.Hayat yeşil.

İşte orta doğu ve afrikada hiç istemedikleri bir dünya oluştu .Kendileride belanın göbeğine düştü.

İşte Hindistan da bu olmadı teori ile pratik üst üste düştü her iki toplumda sonuçtan memnun kaldı.

Birisi sömürecek bir toplum, birisi de sömürtecek patron buldu.Biri sermayesini bilgisini koydu diğeri enerjisini. Hintliler eski ilkel yaşam biçiminden kutuldu İngilizlerde yeni sömürü alanları ile İngiltere sermayesini ve halkını biraz rahatlattı.

Sonuç bu Hindistan da   olan afrikada ve orta doğuda olmadı.Afrikada ve orta doğu da teori çuvalladı.
İşte yaşadığımız tarihlerden birer parçalar Tarihi değiştirmeye gücü yeten değiştirsin Biz tarihi okumaya çalışanlardanız.




Bu ileti en son hakkı tarafından 14.08.2015- 08:21 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 14.08.2015- 13:48


Alıntı Çizelgesi: hakkı yazmış

Tarihi değiştirmeye gücü yeten değiştirsin Biz tarihi okumaya çalışanlardanız.



Sn.hakkı;

Tarihi okumaya çalışmak elbette çok önemli; ama bu okumanın belli bir yöntemi olması gerekiyor, öyle bir yönteme sahip olunamadığında okuma diye çıkılan yol hep savrulmayla sonuçlanır. Üstelik ortada Marksist olunduğu iddiası varsa, bunun anlamı tarihe diyalektik bir yöntem ve materyalist bir bakış açısıyla bakılmasının gerekliliğidir. Marksist olmak için bu da yetmiyor, Marks'ın 11.tez'de ileri sürdüğü gibi anlamanın ötesinde bir değiştirme çabasının da buna eklenmesi gerekiyor. Bu değiştirme çabası da ayrıca bir eylemdir ve bu eylem doğal olarak siyasi bir program demektir. Bunun adına da yine Marksizm'le ilişkili olarak bilimsel sosyalizm diyoruz. Tarihe bu bütünlükle bakıldığında anlaşılır ve değştirme iradesi de yine bu bütünlükten çıkar.

''Teori gridir, yaşam(pratik) yeşil''i diline doladınız; son zamanlarda fazla kullanmaya başladınız, doğrudur, teori yaşamın gerçeği karşısında esneyebilir ama bu yanlış olduğu anlamına gelmez; hele gereksiz olduğu anlamına hiç gelmez. Lenin'i örnek verirken herhalde NEP'i kastediyorsunuz ama NEP teorinin yanlış olduğu anlamına gelmediği gibi, Lenin'in Marksizmden saptığı anlamına da gelmez. Sosyalizm kapitalizmin ortadan kaldırılması demiştik. Ekonomik, siyasal ve ideolojik bütün etkilerinin toplum üzerindeki etkisinin yok edilme mücadelesiydi. Bu mücadele yürütülürken ülke koşulları size geri adım attırabilir. NEP böyle bir uygulamaydı; geçiciydi. NEP ile belli yararlar amaçlanmıştı ve elde edildiğinde uygulamadan kaldırılmıştır. NEP okumasını ''teori gri, yaşam yeşil'' diyerek mutlak bir geri dönüş ve bir sapma olarak değerlendirmemek gerek.

Hep aynı noktaya geliyoruz. Dünyanın sınıfsız ve devletsiz bir aşamaya gelmesini istiyor ve savunuyormuyuz? Geleceğin dünyasının barbarlık değil sosyalizm olabilmesi için tek yol göstericinin Marksizm Leninizm ve onun siyasal programı olan bilimsel sosyalist ideoloji olduğu konusunda birleşiyor muyuz? O zaman savunulması gerekenler bellidir. Önce sınıf mücadelesi, her koşulda sosyalist mücadele. Ve bu mücadelenin ancak örgütlü olunarak başarıya ulaşabileceği. Sonra siyasal devrim perspektifi. Siyasal devrimden sonra kapitalizmi var eden bütün koşulların ortadan kaldırılması ve elbette bunun gerçekleşebilmesinin mekanizması olan proletarya diktatörlüğü. Buna söylemeye bile gerek yok, anti-emperyalizmi de mutlak olarak eklediğinizde sosyalist bir bilincin temel çerçevesi ortaya çıkmış olur. Marksist miyiz; bilimsel sosyalizme mi inanıyoruz; dünyanın geleceğinin barbarlık olmamasını mı istiyoruz; bize yön ve doğrultu verecek, mücadelemizi belirleyecek olan perspektif bu olmalıdır.

Marksizm Leninizm'e rağmen dünya daha güzel olmayacaktır. Öğrenilmesi, içselleştirilmesi gereken bir şey varsa o liberal safsatalar değildir. Elimizin altında böyle bir dünya görüşü duruyorken, bu dünya görüşünün bilimsel bir siyasi programı varken ne adına olursa olsun bundan vazgeçmemek lazım.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
bedrettin
[ ..... ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 30.08.2013
İleti Sayısı: 907
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: bedrettin
Cevap Tarihi: 20.10.2015- 19:18


Türkiye'de sosyalist ve komünist partilerin yönetimleri belki üyeleri dışında bireysel takılan kişilerin Marksizm Leninizm'i anladıklarını kesinlikle düşünmüyorum. Dışarıda görüştüğüm ve çoğu da partisiz olan sosyalistlerle! bu konuda tartıştığımızda savunduklarının sosyalizm ile hiç bir ilgisinin olmadığını hayretle fark edebiliyorum. Sosyalist olduklarını söylüyorlar, savundukları şey gelişmiş Avrupa ülkelerinin ''refah toplumu''! Bunu sosyalizm sanmaktalar. Özel mülkiyetin kaldırılması gerektiği, sosyalizmin özel mülkiyetin olmadığı bir toplum olduğu söylendiğinde karşı çıkıyorlar. Özel mülkiyeti bile bireysel özgürlük olduğunu savunuyorlar. Böyle garip bir düşünce bu tür kişilerde sosyalizm halini almış.

Sosyalist olduğunu ilan eden forumlarda da sosyalizm başka bir şey değil. Emperyalizmin değiştiği, hatta iyi bir şey olduğu bile savunulur hale gelmiş. ABD'nin Irak ve Suriye'ye müdahaleleri bile demokrasi açısından olumlu bulunuyor. Böyle bir düşünce sosyalizm adına savunulur hale gelince Marksizm ve Leninizm'i bu kişilere anlatmaya çalışmak fazlaca lüks haline geliyor. Marks, Engels ve Lenin bu çevreler için geride kalmış düşüncelerin liderleri, en fazlası saygı duyuyorlar ancak aşılması gerektiğinden yanalar. Marks mı, Lenin mi? diye soruyoruz, bu tipler için ne Marks, ne Lenin! Onlar adını koymadan İskandinav sosyalizmini! savunmaya çalışıyorlar.






Bu ileti en son bedrettin tarafından 20.10.2015- 19:18 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
solcu
[ kemal ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.01.2014
İleti Sayısı: 1.709
Konum: Ankara
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: solcu
Cevap Tarihi: 20.10.2015- 20:56


Alıntı Çizelgesi: proletersosyalist yazmış



Yalçın Küçük, Lenin'i 'Rus devrimci demokrat kültürü ile sosyalist kültürü birleştiren kimse' olarak tanımlar. Kesinlikle doğrudur.




Yalçın Hoca aynı zamanda Lenin'in kendisini Marksist olarak tanımlamasını da eleştirir. Devrim konusunda Marks ile Lenin'in ayrı uçlarda görür. Marks'ı determinist, Lenin'i ise iradeci bulur. Aslında bu teşhis Yalçın Küçük'ün düşüncesinin ne olduğunu bize gösteriyor. Yalçın Hoca iktidarın burjuvaziden alınmasını çok önemser. Ben onun ''orducu sosyalistim'' demesini de bu acilciliğine veriyorum.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
erkan
[ erkan ]
Yasaklı
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 07.10.2015
İleti Sayısı: 36
Konum: Gizli
Durum: üye uzaklaştırılmış
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: erkan
Cevap Tarihi: 21.10.2015- 14:23


Alıntı Çizelgesi: solcu yazmış

Alıntı Çizelgesi: proletersosyalist yazmış



Yalçın Küçük, Lenin'i 'Rus devrimci demokrat kültürü ile sosyalist kültürü birleştiren kimse' olarak tanımlar. Kesinlikle doğrudur.




Yalçın Hoca aynı zamanda Lenin'in kendisini Marksist olarak tanımlamasını da eleştirir. Devrim konusunda Marks ile Lenin'in ayrı uçlarda görür. Marks'ı determinist, Lenin'i ise iradeci bulur. Aslında bu teşhis Yalçın Küçük'ün düşüncesinin ne olduğunu bize gösteriyor. Yalçın Hoca iktidarın burjuvaziden alınmasını çok önemser. Ben onun ''orducu sosyalistim'' demesini de bu acilciliğine veriyorum.



bizim okuldaki hocalar hiç böyle şeylerden söz etmiyorlar anasını satıyım varsa yoksa biyoloji kimya anamız ağlıyor hiç zevkli konuar değil.




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
dayanışma
[ ]
Üye Silindi
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi:
İleti Sayısı: 0
Konum: Gizli
Durum: üye silinmiş
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Cevap Yazan: dayanışma
Cevap Tarihi: 21.10.2015- 16:17


Alıntı Çizelgesi: melnur yazmış

Alıntı Çizelgesi: dayanışma yazmış

Marks'ın Hindistan konusunda söyledikleri bazı arkadaşları iki arada bir derede bırakıyor. Sömürgeciliği desteklese Marks'a yanlış yaptı demiş olacaklar, Marks haklı deseler Hindistan konusunda sömürgecileri desteklemiş olacaklar, ne yapsınlar açıkça düşüncelerini ifade edemiyorlar. Konu bundan ibaret:)



Sorun sadece ''iki arada bir derede kalmak'' olsa, tek bir konuda bocalama deyip geçitirilebilir. Oysa çok daha önemlisi Marks'ın Hindistan konusundaki, Polonya ve irlanda konularında, özellikle Engels'ın ''tarihsiz uluslar'' konusunda, Lenin'in UKKTH konusundaki söylemlerini de yanlış yorumlama ve dolayısıyla yanlış konumlanış içine girme gibi sorunlar yaşamamıza da neden olmaktadır, ML'in devrimci özünün kaçırılması. Marks'ın Hindistan konusundaki yaklaşımı ile İrlanda konusundaki yaklaşımı da benzerdir İrlanda konusunda hep Marks'ın İrlanda proletaryasının yanında olduğu söylenir. Bir ezberden başka bir şey değil bu. Marks Hindistan konusunda olduğu gibi İrlanda konusunda da devrimden çıkarlarından yanadır. Öyle olduğu için de bu konuda önce İrlanda değil, İngiltere proletaryasından yana tavır alır. İrlanda proletaryasına dönmesi daha sonradır. Marks'ı kısa süre içinde bu tavır değişikliğine iten hep devrimi herşeyin önünde tutması, devrimi yaratacak koşulları nerede görse, ona göre tavır almasıdır. Paris Komüni konusunda da aynı tavır içindedir. Paris işçileri ayaklanma kararı aldığında Marks buna karşı çıkar ama devrim patlak verip işçiler paris'i aldığında bütün gücüyle destek verir. Lenin'in UKKTH konusunda kuyrukçular tarafından ezbere dönüştürülen sözleriyle BUND ve Ukrayna konusundaki tutumunu ve özerklik ile federasyon gibi konularındaki görüşünü nasıl bağdaştıracağız?



Marks'ı Hindistan konusunda destekleyenlerin kuyrukçulu tavırları tam bir çelişki. İkisi birden doğru olmaz. Ya İngilizlerin Hindistanı işgali doğrudur, ya kürt hareketinin bağımsızlıkçı siyaseti yanlıştır. Kuyrukçular hem kürt hareketine gözü kapalı destek veriyorlar hem Hindistan konusunda İngilizleri destekleyip Marks'ı doğrulamaya çalışıyorlar:)




Bu ileti en son dayanışma tarafından 21.10.2015- 16:31 tarihinde, toplamda 2 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 17 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   8   9   10   [11]   12   13   14   >   son» 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 2 kişi görüntülüyor:  2 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör SF'de Marks'tan sonra Lenin'in de inkarı... melnur 13 9943 02.08.2016- 12:03
Konu Klasör Marks'la Lenin birbirinden ayrılabilir mi? melnur 3 6873 15.01.2014- 16:36
Konu Klasör Marks ve Lenin birbirinden ayrılabilir mi? denizcan 5 5204 23.11.2014- 23:36
Konu Klasör Lenin'siz Marksizm ya da Lenin'in Marksizme katkıları... melnur 4 2099 23.02.2021- 06:00
Konu Klasör Marks'ın Marksizmi melnur 2 3875 28.10.2018- 08:09
Etiketler   Marks,   ,   Lenin
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS