Partide Erkan Baş ve Kurtuluş Kılçer arasında ciddi bir tartışma olduğu, son parti toplantısında tarafların birbirinin üzerine yürüdüğü iddia ediliyor.
Türkiye Komünist Partisi'nin (TKP) bölünmesiyle ortaya çıkan Erkan Baş liderliğindeki Halkın Türkiye Komünist Partisi' (HTKP) nde sular durulmuyor.
Partide Erkan Baş ve Kurtuluş Kılçer arasında ciddi bir tartışma olduğu, Kadıköy Barış Manço'daki son parti toplantısında tarafların birbirinin üzerine yürüdüğü iddia ediliyor.
Kılçer'in toplantıda HDP'ye oy verenlerin tasfiyesini istediği, bunun üzerine tartışmanın alevlendiği gelen bilgiler arasında.
HTKP içindeki HDP tartışması 7 Haziran seçimleri öncesinde İleri Haber yazarları arasındaki tartışmalarda da gün yüzüne çıkmıştı.
Edinilen bilgiye göre önümüzdeki hafta parti bir Konferans toplayacak. İki grup arasında iyice belirginleşen ayrışmada bir tarafın diğerini HDP'cilikle, öbür tarafın ise KP'cilikle (Komünist Parti) itham ettiği belirtiliyor.
Bu tartışma sürerken, Erkan Baş ve Metin Çulhaoğlu'nun taslak bir metin hazırladığı, parti Merkez Komitesinde bir taraflaşma olduğu ve bunu tüm üyelere beyan ettiği de bir diğer bilgi.
HTKP MK üyeliğinde istifa eden İlerihaber'in eski editörü Mehmet Karaoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarda partinin siyasal çizgisine ilişkin eleştirilerde bulunuyor...
Karaoğlunun facebook hesabında yazdığı bazı mesajlar şöyle:
"Yıllardır AKP'nin bittiği şeklindeki yanlış tezi öne sürenler ne kadar yanıldıysa, seçimle ve meclisle geriletileceğini savunanlar da o kadar yanılıyor. Bu iki yanlış tezi savunanların karşılıklı atışmalarına aldanmayın, aynı zihniyetin iki farklı yüzünü temsil ediyorlar..."
"Seçimlerde baraj aşılınca her şeyin birden iyiye gideceği düşüncesini bütün sola sirayet ettirip, solun esas görevlerine (Bursa metal grevi gibi) odaklanmasını engelleyen ve solu rehavete sokan çizgi, zorlu bir sürece hazırlıksız girilmesine neden olmuştur... Bu çizgi savaş gündeminde de aynı şeyi yapmaya hazırlanmaktadır... Barış mücadelesinde emperyalizmin uzantılarıyla yan yana gelmek isteyenler, anti-emperyalizmi tümüyle gündemden düşürmek için yoğun bir çaba harcıyor... Başarmalarına izin vermeyeceğiz..."
"Savaş gündemi yoğunlaşırken, anti-emperyalizmi lafta bırakanlar ve "siyaset yapmak için güç olmak gerekmez" diyenler bizi başarısızlığa sürükler..."
"Siyasette sadeleşmeyi solda hala yalnızca güncel pozisyon almakla yetinmek olarak algılayanların olması da üzücü bir durum... Bu esasen eski zamanların "temel çelişki-baş çelişki" tartışmasının bir devamı... Komünistlerin önemli farklarından biri, her güncel çelişki içindeki "temel çelişkiyi" ortaya çıkaracak şekilde mücadele etmeleri olmalıdır... Bu yapılmayacaksa, herhangi bir düzen-içi reformist partiden fark kalmaz..."
Seçim öncesinde kürt hareketi ile ilgili tartışmalar seçim sonrasına da yansımıştı. YÖN haberde daha önce HTKP'de suların kaynadığını haber yapmıştı.
HTKPDE HDP TARTIŞMASI SERTLEŞİYOR HTKP oluşumu içinde yer alan ve İleri Haber sitesinde yazan yazarların yürüttüğü tartışma seçim sonrasında da devam edeceğe benziyor.
İç ve dış dünyada siyasi gözlemciler ve seçmen HDPnin barajı geçip geçmeyeceğine kilitlenmişken bazı sosyalist çevrelerde ki HDP tartışması son güne kadar devam ediyor. Üstelik tartışmanın üslubu da sertleşiyor.
Türkiye Komünist Partisinin (TKP) bölünmesi sonucu kurulan Halkın Türkiye Komünist Partisinde (HTKP) başlayan HDP tartışması sert sözlerle devam ediyor.
HTKP oluşumu içinde yer alan ve İleri Haber sitesinde yazan yazarların yürüttüğü tartışma seçim sonrasında da devam edeceğe benziyor.
HTKP Merkez Komite üyesi Doğan Ergünün Hayat TVde HDPye oy verilmesi yönündeki açıklamaları sosyal medyada partililerin eleştirilerine neden oldu.
ASLIMA DÖNERİM DEME
İleri Haber Yazarı Ender Helvacıoğlu yazısında açık açık HDPye oy verilmesine karşı çıkıp Doğan Ergünü eleştirdi.
Kimse Ben 7 Haziranda +1 olurum, 8 Haziranda aslıma dönerim demesin. Bunun olanağı yok. Genelde de yoktur da, bu seçimlerde hiç yok. Çünkü geçmişteki çoğu seçimden farklı olarak, sandık sonuçları ne olursa olsun, asıl keskin (hatta kaotik) mücadele seçim sonrasında başlayacak.
HADDİ HUDUDU OLMALI
Helvacıoğluna İleri Haber yazarlarından Onur Emre Yağan sert sözlerle yanıt verdi.
Seçimlerde AKP'nin gerilemesini başa yazan, bunun en geçerli yolu olduğunu düşündüğü için HDP'yi destekleyen +1 örgütlenmesi, yine Helvacıoğlu'nun söylediği gibi yetmez ama evet benzeri midir? Öyle umarsızca koşup düşman hattına mı yerleşmiştir yoksa bizimle aynı cephede dövüşmekte midir? İktidar yandaşı mıdır, yoksa bir sol politik tutum, bir çıkış arayışı mı?
Çünkü bilgiçlik taslamanın, karalamanın, izansızlığın, düşmanlaştıran üslubun... ülkenin geleceğini, solun toplumsallaşmasını, düşmanı nasıl devireceğimizi değil, hemen yanı başımızdakini köyün delisi haline nasıl getireceğini düşünenlerin bir haddi hududu olmalı...
SENİN MİDEN NASIL KALDIRACAK
HDP tartışmasına katılan İleri Haberin bir başka yazarı Ergun Çağlayan ise tartışmaya şöyle katıldı:
HDP'ye oy vermeye karşı çıkanların hiç işlemedikleri bir konu var: Otoritesi yüksek bir ABD düşünce kuruluşu, Mayıs ayı içinde, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ve bunu AKP ve HDP'nin yapması gerektiğini "tavsiye" etti.
Sevmediğimiz bazı insanların HDP'ye oy çağrılarını haber yapıp, işte bunlar oy veriyor, senin miden nasıl kaldıracak demekten daha ciddi değil mi? ​Durum vahim kandırılıyorsunuz, senaryo hazır, piyon olacaksınız!.. Bir seçmene söylenebilecek en saçma şeydir bu. Ama her durumda prim yapar. Emperyalizmin üç başlı bir ejderha olduğu, her tarakta bezi olduğu fikrini besleyen en etkili yöntemdir.​
NE İÇİNDE NE DIŞINDA
HTKPnin lider isimlerinden Erkan Baş, Kurtuluş Kılçer ve Kamil Tekerek ise isim vermeden bu işin dışında kalmayalım ama içinde de erimeyelim şeklinde özetlenebilecek yazılar kaleme aldılar.
Erkan Baş, 7 Haziran akşamının önemli olduğunu ancak esas mücadelenin 8 Haziranda başlayacağını vurgulayan bir yazı kaleme aldı.
Her şeyden önce AKPnin sadece seçimler yoluyla yenileceğine inanmıyoruz.
Bununla beraber seçimde de geriletilmesinin önemli olduğu açık. Bu nedenle, 7 Haziran günü de eylemlerimizin kalkış noktası, 8 Haziran günü emekçi sınıflar adına mücadeleyi daha etkin kılmak olmalı.
HTKPnin önemli isimlerinden Kurtuluş Kılçer ise sosyalistlerin bu sürecin dışında kalmaması gerektiğini belirtip ancak içinde erimesinin tehlikesine dikkat çekti.
Devrimci olanaklara işaret etmemiz ve sermaye düzeninin yalpalayacak olması ile bunun devrimci bir duruma taşınması arasında büyük bir boşluk vardır. Bu boşluğun doldurulması için yapılacaklar vardır ve yapılacaklar bellidir.Sosyalist hareketi, genel siyasal hareketin ve dinamiklerin dışında tutmadan, ancak onun içinde erimesine izin vermeden...
HTKPli Kamil Tekerek ise HDPnin sosyalizmden uzak bir yapı olduğunu ima edip şöyle yazdı:
Demokrasi mücadelesi ya da demokratik bir düzen arayışı AKP gericiliğinden kurtulmanın yolu olarak görülmektedir. Bazı başlıklarda sosyalizm mücadelesi ile tanımlı bağlar kurulabilse de, gerek sermaye iktidarı ile hesaplaşmıyor oluşu, gerekse laiklik, yurtseverlik ve özgürlükçülük başlıklarını sulandırabilme potansiyeli sebebiyle demokrasi mücadelesi Türkiye soluna enerji taşımaktan uzaktır.
ÇULHAOĞLU PATLADI
HTKP içinde ve İleri Haberde tartışmalar bu şekilde devam ederken yapının abisi konumundaki Metin Çulhaoğlu adeta patladı. Çulhaoğlu bu tartışmanın seçim sonrasında BHHnin ve HTKPnin dağılmasına kadar gidebilecek tehlikemler taşıdığını ima etti.
Kastettiğimiz, tercihler değil, bir, bu tercihler savunulup gerekçelendirilirken başvurulan argümanların ilkelliği ve iki, tercihleri farklı olanlara yönelik eleştirilerin anlamsız sertliği, saldırganlığı, hatta kudurganlığıdır
Kuyrukçu, liberal, apolitik, yetmez ama evetçi, ulusalcı, Kürt düşmanı, ırkçı, milliyetçi
Bunları dedirten, seçimlere ilişkin kimi tercihlerdir, sadece bundan ibarettir.
Yani, seçim sathı mailinde görülen cinnete yakın durumlar düzelmeyip bu kez geçmişte sağlandığı düşünülen mutabakatların, oluşturulan yapılanmaların yeniden sorgulanmasını gündeme getirebilir mi?
Buna da izin verirsek, yuh olsun bize!
Bu ileti en son dayanışma
tarafından 03.08.2015- 03:08 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Haberi Yön'den başka bir haber sitesinde rastlamadım. Abartı da olabilir ancak TKP bölünmeden önce de bu tür haberler ortaya çıkmıştı. Arkasından bölünme geldi.
Şaşırmadım desem yalan olur. Farklı düşüncedeki insanların bir parti içinde beraber olabilmeleri kolay olmuyor. Ender Helvacıoğlu uzun zamandır haber sitesinde yazmıyordu. Bir rahatsızlık olduğu belliydi. Komünist iddiasında bulunan parti yöneticilerinin seçimlerde HDP'nin desteklenmesini beyan etmeleri, bazı il ve ilçe örgütlerin HDP için çalışması ayrılığı su yüzüne çıkardı gibi gözüküyor. Yakında ne olduğu anlaşılır, parti de herhalde bir açıklama yapar.
Biz bunu dillendirince HTKP'den bazı tipler "biz M/L partiyiz öyle şey olmaz" demişti. Görünen köy klavuz istemez. HDP'nin teknesine su taşıyanlar, solun görevini yapmama konusunda özeleştiri verecekler, o kadar!
Biz bunu dillendirince HTKP'den bazı tipler "biz M/L partiyiz öyle şey olmaz" demişti. Görünen köy klavuz istemez. HDP'nin teknesine su taşıyanlar, solun görevini yapmama konusunda özeleştiri verecekler, o kadar!
Ne söylemiştiniz, hangi tipler sizin söyledikleriniz karşısında '' bizde olmaz'' demişlerdi, açıklar mısın?
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.