Kemal Okuyan: AKP rejiminin ihya ettiği sınıfa kin duymadan olmaz!
Davutoğlu'nun düşüşü, AKP'ye karşı toplumsal kesimlerdeki umutsuzluk görüntüsü, yeni tür bir milliyetçilik tehlikesi, Can Dündar meselesi, Türkiye Komünist Partisi... Kemal Okuyan gündemdeki birçok konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Volkan Algan
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından fiili olarak düşürülmesiyle yeni bir boyut kazanan "rejim krizi", başkanlık tartışmalarıyla sürüyor.
Bu gündem içerisinde, Erdoğansız AKP planlarından AKP'ye karşı işçi sınıfının nasıl ayağa kaldırılacağına kadar bir dizi başlık bulunuyor.
Komünist Parti Merkez Komite Üyesi ve soL yazarı Kemal Okuyan'la gündeme ilişkin dolu bir söyleşi gerçekleştirdik.
Geçtiğimiz hafta, bir süredir ortalıkta dolaşan söylentilerin doğrulandığı görüldü ve Davutoğlu istifa etti, AKP Kongreye gidiyor. Bu gelişme sizce ne anlama geliyor? Kimse haklı olarak bunun bir istifa olduğunu düşünmüyor, Davutoğlu görevden alındı. Erdoğanın bu hamlesi tek bir okumayla ele alınamaz, belirgin bir programatik ayrımdan kaynaklanmayan bu gelişmeyi sadece Erdoğanın en küçük bir farklılığa tahammül edememesi ile açıklamak da son derece yüzeysel.
Ancak uzun süredir Erdoğan tek adamlığına en küçük bir gölge düşürecek unsurları etkisizleştirmiyor mu? AKPnin ak saçlı kadrosu neredeyse tamamen tasfiye edildi. Bunun tartışılacak tarafı yok elbette ancak meselenin sadece bir boyutudur kişisel diktatörlük sevdası. Bakın kimse Davutoğlunun bir süredir daha açık hale gelen denemelerini, örneğin kendisine yakın bir medya oluşturmak için girişimleri için cesareti nereden aldığını sorgulamıyor. Bunu da mı kişisel kaprislere sıkıştıracağız?
Ama Davutoğlu Başbakanlığa mutlak biat koşuluyla gelmemiş miydi? Bu koşulun ihlalinde ipi çekilmiş oldu. Davutoğlunun düşük profilli bir Başbakanlık yapacağını düşünenlerin haklı çıkmayacağını en başında söyleyenlerdenim. Herkes Davutoğlunun bir kukla olacağını iddia ediyordu. Kendisine kişilikli, dik kafalı filan demeyeceğim elbette ama AKP kültürü içinde ve Erdoğanın yakın çevresinde kendisine ait bir ajandaya sahip olabilecek Gül dışında yegane kişiydi. Bunun da temelinde uluslararası bağlantılar yatıyordu. Zaten Erdoğanın Davutoğlunu tercih etmesi uluslararası alanda Erdoğana Gezi sonrası yeniden kredi açılmasına yardım edeceğini düşünmesinden kaynaklanıyordu.
Gül bunun için daha uygun değil miydi? Gülün handikapı, parti içindeki etkisinin Davutoğlundan kat be kat fazla olmasıydı.
'ERDOĞAN TEKLEŞİRKEN ZAYIF HALE GELİYOR'
Yani Erdoğan Davutoğlunu kullandı ve harcadı? Davutoğlunu harcayan, emperyalist merkezlerin Davutoğluna yatırım yapmasıdır. Erdoğan buna yani bir seçeneğin ortaya çıkmasına tahammül edemiyor.
Bu kadar belirleyici mi? Şu anda Erdoğanın tek silahı alternatiflerini yok etmesine rağmen toplumsal desteğini koruma yeteneğini kaybetmemesidir. Bu ikisi yan yan geldiğinde son dönemde açık İslam Devleti kurma doğrultusundaki girişimler kaçınılmaz hale geliyor. Bu Erdoğanın paradoksu çünkü tek çıkış yolu tekleşme onu aynı zamanda yalnızlaştırdığı gibi, tabanını konsolide etmek için İslamcılaşmayı hızlandırması da onu aynı zamanda daha zayıf hale getiriyor.
Kritik nokta başkanlık mı olacak? Erdoğan başkanlıktan vazgeçerse, örneğin partili Cumhurbaşkanlığı diye bir formül bulunursa gerilim biter mi? Başkanlık yalnızca bir kodlama. Kuşkusuz bir saplantı haline geldiği ölçüde önem kazanıyor. Ancak şu anda ülkenin başkanlıktan ne farkı var? Sonuçta Erdoğan ile hesaplaşma toplumsal düzeyde gerçekleşecek ya da siyasetin toplumsal kanallarında. Başkanlık meselesi daha fazla düzenin siyaset kurumlarında kilitlenme yaratacak. Erdoğanın başkanlıktan vazgeçmesi ya da bu denemesinde başarısız olması gerilimi sonlandırmaz, belki zaman kazandırır.
Bu daha ne kadar sürecek? Kimse bilemez. Erdoğan kalıcı olması, konsolidasyonu olanaksız bir rejimi zorluyor. Uluslararası sermaye AKPli yılların kazanımlarını bir bütün olarak koruyarak sürdürülebilir, daha kolay kontrol edilen bir model arayışında. Erdoğan bu haliyle kontrolü zor, pazarlık gücü yüksek, öngörülemeyen bir unsur. Evet, çok hızlı manevra yaparak süngüsünü düşürüyor, güçlüye biat ediyor ama ipleri birbirine dolandırdığı sayısız örnek var. Kaldı ki, Türkiyede kritik bir toplumsal kesim Erdoğan Türkiyesini kabullenmeyecek.
Erdoğansız bir AKP kabulleniliyor mu? CHP ve HDP ve bir bütün olarak liberaller sayesinde büyük ölçüde. Bu Erdoğana bir başka hayat öpücüğü. Düşünsenize, Erdoğanın elinde tuttuğu bir partiyi onun alternatifi yapıyorsunuz! Kılıçdaroğlunun Davutoğlu savunusu, iktidar seçeneğini AKP içinden çıkarmaya çalışan, CHP ve HDPye de bununla uyumlu muhalefeti yakıştıran sermaye çevrelerinin beklentileriyle uyuşuyor.
Erdoğan karşıtlarında bir yorgunluk, hatta umutsuzluk ortaya çıkmadı mı?
Hayal edilen çıkış, Erdoğansız bir AKP ise, bundan umutlanmak mümkün mü? Bu bir virüs, yayılıyor.
Nasıl çıkılacak bu ruh halinden? Şimdi özgürlükçü laiklik deniyor, öyle değil, gerçek anlamıyla, hakkı verilmiş laik-aydınlanmacı bir kimliği sırtlamış bir emekçi çıkışı, başka çaresi yok. Herkes ortada işçi sınıfı yok diyor; o zaman ortada muhalefet de yok! Ortada işçi sınıfı var. Hem de AKPnin teslim alamadığı kesimlerde Sandıklardan, seçimden bahsedilmesin. Seçimler eşitlikçi bir mekanizma değildir. Türkiyede bu ülkenin üretim sürecinde yer alan milyonlarca işçi, bir bölümü işçi olduğunun bile farkında olmaksızın bugünkü iktidardan şikayet ediyor. Bu kesimlerin bir bölümünü sermaye kafasından koparmamız zorunlu. Bu ülkede umut başka türlü yeşermez. Dolayısıyla artık AKPye karşı olmak kendi başına bir şey ifade etmiyor. Bu iş dırdıra dönüşüyor. AKP rejiminin ihya ettiği sınıfa kin duymaksızın ne laiklik savunulur ne de başka bir şey. Bu nedenle işçi sınıfı yeniden kurulmalı diyoruz; bu elbette siyasal bir görev.
'TÜRKİYE'Yİ PURSAKLAR'DAN YÖNETEMEZSİNİZ' Yoksul ama AKPyi destekleyen kesimler de var. Var. Hitleri iktidara burjuvazi getirdi ama yoksul emekçilerin sırtında! Bu kesimleri kazanmak için önce AKP karşıtları içinde bir kesimi bugünkü düzenden koparmamız gerekiyor. İşçi sınıfı laiklik mücadelesi versinle bitmiyor iş. Doğrusu, işçi sınıfının seküler bir güç olarak kendini yeniden kurması, aydınlanma bayrağını yükselterek sermaye düzeninin üstüne gitmesi. Böyle bir sınıf yok diyenlerin zaten herhangi bir şeye hali yok Türkiyede. İşçi sınıfı yok diyenlerin laiklik mücadelesi verecek enerjisi de kalmadı!
Ancak laik duyarlılığı olanlar giderek daralan bir coğrafyada yaşıyor. AKP karşıtlığı burada yoğunlaşıyorsa, kuşatma nasıl yarılacak? Bakın AKP henüz Türkiyenin gelişmiş kentlerini teslim alamadı. Kent merkezlerinde zorlanıyor. Ve zorlandıkça bir kısım solcu kent merkezlerinde emekçilerin yaşamadığını ileri sürüyor! Ayrıntıya girmeyeceğim, kent merkezleri sınıfsal, ideolojik, kültürel açıdan heterojen bir karakter taşır ancak burada ülkenin siyasal-ideolojik dinamiklerini belirleyen örtülü bir gerilim-mücadele vardır sınıflar arasında. Buralarda AKP henüz kazanmadı. Altını çiziyorum, henüz. Ancak efendim Çankaya, Yenimahalle Ankara değildirle buralar da kaybedilir. Türkiyeyi Pursaklardan yönetemezsiniz. Dikmen, Mamak, Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Beşiktaş, Bornova, Karşıyakaya sıkışmak istemiyorsanız, buradaki eğitilmiş işgücünü bir an önce orta sınıf karakterinden kurtaracaksınız.
'TÜRKÇÜ KARAKTERİ BASKIN BİR MİLLİYETÇİLİK KENT MERKEZLERİNE SOKULUYOR'
Son dönem konuşmalarınızda MHPnin de bu alana girebileceğinden söz ediyorsunuz. MHPdeki Genel Başkanlık krizi bu açıdan nereye denk düşüyor? Türk milliyetçiliğinin Türk-İslam sentezine yerleştirilmesi 1960ların sonunda bayağı bilinçli bir hamleyle, Albay Türkeşe havale edilen bir toplumsal-siyasal mühendislik hamlesiyle başlıyor. Öncesinde kuşkusuz bir geçişkenlik var ama Türk milliyetçiliği Türkçü, ırkçı bir karakter taşıyor. Ancak Türk-İslam sentezi aynı zamanda bir devlet politikasıdır da. Dolayısıyla bugün MHP tabanı ile AKP tabanının birbirinden ayrıştırılmasındaki zorluklar yalnızca Devlet Bahçelinin tercihlerine bağlanamaz. İstenen buydu. Şimdi Türkiyede devlet aklı olma iddiasındakiler ve uluslararası alanda Türkiyede İslamcılığın sağı bir bütün olarak belirlemesinin kontrol mekanizmalarını zayıflattığını düşünenler Türkçülüğü Türk-İslam sentezinden bir nebze olsun ayrıştırma derdindeler. MHPdeki kriz bir de bu açıdan bakılmalı ve sadece bugüne ilişkin, Erdoğanın önünü kesmek ya da ona yardımcı olmak seçenekleriyle açıklanmamalıdır. Henüz erken ama ben Türkçü karakteri baskın hale gelen bir milliyetçiliğin kent merkezlerindeki hegemonya mücadelesine dahil olacağını düşünüyorum.
Bunun Kürt milliyetçiliğine bir tepki olduğunu düşünüyor musunuz? Kuşkusuz böyle bir yanı var. Milliyetçilik, milliyetçiliği doğurur; hangisi önce başladıyı artık tartışmak anlamsız. Kürtlerin en temel haklarını tartışmaya dahi tahammülü olmayan bir düzen Kürt milliyetçiliğinin önünü açtı ancak Kürt milliyetçiliğini bu zemin üzerinde sonsuza kadar meşru görmek solcuların işi olamaz. Konumuz açısından şunu söyleyebilirim, Kürt milliyetçiliğinin Kürt olmayan unsurlara penetrasyon şansı var. Örnek olsun, liberalleri Türkiyede kullanan yalnızca AKP olmadı, Kürt hareketi de kullandı. Türk-İslam sentezinden daha baskın bir Türkçülüğe geçiş, adını da koyalım, ırkçı reflekslerin önünün açılması, Kürt hareketinin etki alanını daraltıcı bir etki yaratabilir. Kuşkusuz bunları konuşmak için çok erken ama başka yerlerde de benzer değerlendirmelerin yapılmaya başlandığını gözlemliyoruz.
CAN DÜNDAR'IN LİBERALİZME VERDİĞİ CAN
Olası bir milliyetçi yükselişten söz ediyorsunuz, peki liberalizm havlu mu atıyor? Neden atsın? Olmazsa olmaz. Üstelik liberalizm Canlandı son dönemde.
Can Dündarı kastediyorsunuz sanırım Yıllardır CHP ve Kürt hareketini liberal bir çerçevede yakınlaştırmak için kapsamlı denemeler yapıldığını yazar dururuz. Ufuk Uras bu denemelerin ürünüydü, başarısız oldu ama öte yandan izleri sürüyor, çünkü solun bir kesiminin liberalizmle ilişkisi aşk ve nefret üzerine kurulu. Can Dündar Urastan çok daha yetenekli ve bu açıdan çok daha can sıkıcı bir aktördür. Solla da bir ilişkisi yoktur.
Ancak Erdoğan da tehlikeli buluyor, bir de üstüne öldürülmek ya da korkutulmak istendi.
Erdoğan hiçbir icraatında ama hiçbir icraatında haklı olamaz. Ayrıca Can Dündarın hayatına kast edilmesi Suriyede işlenen savaş suçlarına ilişkin bir haberle ilgili. Liberalizmle mücadele ediyoruz diye gazetecilere saldırıları sessizlikle karşılayacak değiliz. Öte yandan, liberalizm ve milliyetçilikten mutlak, mutlakın altını özellikle çiziyorum, kopuş olmadan sosyalizm mücadelesi verilemez. Bugün bu söylediğim iyice geçerli.
Can Dündarın bir siyasi aktör haline getirildiğini mi söylüyorsunuz? Can Dündar ya da bir başkası O kulvarı ayakta tutmak zorundalar. Bir gün Uras, bir gün Demirtaş, bir başka gün Dündar. Başka koşullar da denk gelirse Dündar çok cazip bir figür. Her tarafa hitap ediyor.
'AYDINLANMA HAREKETİ ÖN AÇICI ADIMLAR ATACAK'
Aydınlanma Hareketinin gazetesine İmam Hatipler Kapatılsın talebi nedeniyle soruşturma açılmış. Hareket nereye gidiyor? Soruştursunlar Hatta AKP kapatılsın diyoruz, onu da soruştursunlar. Milyonu aşkın kişiyi İmam Hatiplere kapattılar ve 6 bin imam açığı var demekteler. Kapatılsın. İmam ihtiyacı için ne yapılacağına daha sonra bakılır. Aydınlanma Hareketine gelince Bu hareket özgün bir girişim. Ön açıcı, öncü adımlar atacak, bunları siyasi güçler, sendikalar, aydınlar istediği gibi kullanabilir. Çok yoğun bir programımız var, az sabır.
Gelelim sizin 17 Nisanda yaptığınız çağrıya TKP üyelerine seslendiniz ve TKP isminin nerede devam ettiğine ilişkin net tablo ortaya çıktığını söyleyerek, TKP geleneğine ve programına samimiyetle bağlı olan herkese çağrı yaptınız. Bu çağrı nasıl tepki aldı? Samimi ve ciddi olan TKPlilereydi çağrımız. Bu çağrıya olumlu yanıt veren çok sayıda kişi oldu ve devamı da geliyor. TKP adı üzerindeki gölge sonsuza kadar sürmeyecek, bunu söylüyoruz ve öncelikle ve her şeyden önce 2014te yaşanan kriz sırasındaki TKP üyelerini ilgilendiren bir olgudan söz ediyoruz. Birçok yoldaşımızla yollarımız yeniden birleşti, birleşiyor. Kimileri ise başvurularını duvarlarımıza TKPyi onurlandıran sloganlar yazarak yapıyor, buna gerek yok tabii!
YUNANİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ İLE İLİŞKİLER
Bu yıl parti konferansını özel bir konuya, Emperyalizm olgusuna ayırmaya karar verdiniz. Neden böyle bir seçim ve nasıl gerçekleşecek bu konferans? Emperyalizm dinamik bir kavram, öte yandan tarihsel-teorik referansları çok güçlü. Bunları belli aralıklarla yeniden ele almak zaten zorunlu. Üzerine bölgedeki gelişmeleri, özellikle Rusyanın artan rolünü eklediğimizde çok sayıda güncel siyasal soruna da ışık tutacak bir yeniden üretime ihtiyaç olduğu açık. Bunu yapacağız. Bütün parti örgütlerinde yaratıcı-yapıcı bir tartışma-değerlendirme süreci yaşanacak, aynı zamanda bunu parti içi eğitim açısından bir olanak olarak da kullanacağız. Son baharda nihayete erecek ve bir temel belge çıkacak ortaya. Konferans kardeş Yunanistan Komünist Partisi ile ilişkilerimiz açısından da önem taşıyor, çünkü iki parti eşitlik ve içişlerine karışmama ilkelerini koruyarak, çeşitli başlıklarda yoldaşça tartışma, karşılıklı bilgilendirme kanallarını da oluşturuyor. Bu konferansta da böyle olacak.
Son soruyu Yunanistan Komünist Partisi ile ilgili soralım o halde. YKP ile ilişkiler hangi ilkeler üzerine kurulu, bir büyük kardeş-küçük kardeş durumu söz konusu mu? YKPnin TKPde yaşanan krizde takındığı net ve kararlı ve kimilerinin tepkisini çeken tutum nereden kaynaklanıyor? KP ile YKP arasındaki ilişki son derece köklü ve sağlıklı temellerde gelişiyor. Eşitlik ve içişlerine karışmamadan söz ettim. Yunanistan Komünist Partisi parlamento temsiliyetine ya da seçim sonuçlarına özel bir önem vermiyor ki bunlar bizim ilişkimizi belirlesin. YKPnin daha ileride olduğu asıl konu güçlü sınıf bağlarıdır. Kuşkusuz bunun bir dizi nedeni var. Öte yandan iki parti arasında kimi görüş ayrılıkları da var ama bunlar dünya komünist hareketinde aynı ailede yer almamızı, aynı doğrultuda çaba harcamamızı engellemiyor, ikinci konular bunlar. Stratejimizse ortak; iki parti de sınıf uzlaşmacılığını reddediyor, sosyalist devrim perspektifine sahip ve emperyalist dünyada kendisine dost aramıyor. İlişkimiz giderek derinleşiyor ve yeni boyutlar kazanıyor. YKPnin TKPde yaşanan krizde başından beri net tutum alması, tek tek bütün ülkelerdeki devrimci, komünist oluşumları yakından hem de çok yakından izlemeleriyle ilgili. Temel belgeleri, güncel tartışmaları anında çevirip kendi içlerinde tartışıyorlar. Şu kadarını söyleyeyim, daha partideki krizin hemen başlarında, tarafların ne dediğine ilişkin bütün ayrıntılara vakıflardı; kişisel olarak benden daha netlerdi örneğin.
Özetle bir kandırılma durumu ya da dostluk ilişkilerinden kaynaklı bir tercih yok ortada. Yunanistan Komünist Partisi, ciddi bir partidir, kişisel referansları bir noktada elinin tersiyle iter. Şaka mı bu? İkincisi işimiz gücümüz bitti bir de başka partileri mi yönetmeye kalkacağız? Yok, böyle bir niyet ve gücümüz yok!
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.