SF'den bir yazı. Danışman arkadaşımız Hasan Karataş'ın yazısı bu ve hiç de yanıt almamış, yorumlanmamış. Aslında Hasan Karataş'ın verdiği bilgiler karşısında '' Sermaye üretiminin daraldığı ve küresel piyasalarda ezildiğimiz koşullarda neden anayasayı yenilemeye çalışıyoruz, anlamış değilim.'' demesini de ben anlayamadım.
Yazının tamamı bu:
Yine Yeni Anayasa
Çağımızla ilgili teşhisi koyamayanlar, yine çağımızla ilgili reçete yazmaya kalkmamalıdır. Bir kısım sol kesimlerin yeni öneriler ile anayasa yapma sürecine katılmak istediklerini görmekteyiz. Sanırım bir şeyin farkında değiller, yeni anayasa tartışmaları eskimiş olmasına rağmen hala yeni anayasa adında ısrar ediyorlar. 15 yılda bir anayasa yapılamıyor ise burada çok önemli bir sorun var demektir.
Dikkat edin bakalım feodal toplumlar neden anayasal toplum olamadılar. Yine dikkat edin, son uygarlığın, ilk anayasal toplumu olarak gösterilen İngiltereye neden demokrasinin beşiği demişlerdir. Magna Carta ayni zamanda kralın yetkilerini daraltıyor, demokrasinin kapısını açıyordu. Demek ki demokrasi ile anayasalar arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır.
İngiliz tüccarları, bir ülkeyle ticaret yaptığı zaman, İngiliz donanması da açıkta bekletiliyordu. Donanma sadece kralın değil, ayni zamanda sermayenin de emrindeydi. Anayasa ile bu kapı açılmıştı. İngiliz donanması İngiliz sermayesinin emrindeydi. İngiliz devleti de daha çok vergi topluyor ve anayasa hem tüccarlara ve hem de devlete bir açılım getirmekteydi.
Yukarıda şunu anlatmaya çalıştım. Güvenlik elde eden tüccarlar, daha çok kazanıyor ve daha çok vergi ödüyordu. Anayasa sermayenin güvenliğini temin ediyor sermaye de devleti finanse ediyordu. Ticaretin artışı üretimi tetiklemişti. Artık ülke içinde sermaye büyüyordu. Üretimin koşullarına sahip olanlar da demokrasinin kapsamına alınıyordu. Artık hem sermaye ve hem de devlet büyüyordu. 17.yy sonuna gelindiğinde, demokrasi bir parlamento ile taçlanmıştı.
Gelelim şimdi 21.yy Türkiyesine, 15 yıldır anayasayı tartışıyoruz ama 15 yıldır, demokraside hasıl olan eksilmeleri görmüyoruz. Sürekli birileri demokrasinin dışına itilmektedir. Sermaye kesimlerinde eksilmeler hasıl olmaya başladı. Siyaset yanlış yapan sermaye kesiminin üzerine gidiyor ve onu ekarte ediyor. Devlette daralmaya gidiliyor. Ordu budanıyor. Eğitim, sağlık ve diğer kurumlar budanıyor.
Sermaye de eksilmeler var. Devlet finanse edilemiyor. Sermaye üretilemiyor. Tarım alanlarının dörtte biri üretimden çekilmiştir. Eski fabrika sistemi tasfiye edilmiş, yeni sistem de sermaye üretimi cılızlaşmıştır. Diğer yandan küresel rekabete açılmışız; pazarda küçük ve orta sermayeler üretimden çekilmek zorunda kalmıştır. (Bütün bunlar iyi şey midir? Sermayeyi sona yaklastirdigi icin İyi şeydir ama insani kırılmaları da beraberinde getirmesine itiraz ediyoruz.) Turkiye devleti, kendi sermaye kesimlerini kuresel soyguna tabi tuttuğunu hangi yasa ile açıklayacak?
Köylülük ve küçük ve orta sınıf kapitalistler artık sermaye üretmiyorlar. Otuz ton elma bir cep telefonu satın alıyor. Bunu hangi yasa ile uyumlu hale getirebiliriz. Her gün Japon otomotiv endüstrisine milyonlarca dolar pay ödemek zorunda kalıyoruz. Otomotiv endüstrisini ayakta tutmak için, önemli oranda sübvanse etmek zorunda kalıyoruz. Japon firmaları sayemizde kendi otomobillerini gerçek değerinden daha fazla değerler ile satmaktadırlar. Bu fark bizim devletimizin kasasından çıkmaktadır. Adam 30 bin dolarlık otomobili, bizdeki işçili üretimden, yani yüksek maliyetten dolayı 35 bin dolara satıyor. Her gün bin otomobil için 5 milyon dolar fark ödüyoruz. Bu farkı hangi yasaya ve nasıl yerleştirecekler.
Sermaye üretiminin daraldığı ve küresel piyasalarda ezildiğimiz koşullarda neden anayasayı yenilemeye çalışıyoruz, anlamış değilim. Zaten ekonomi de bu durumu gördüğü için 15 yıldır bir türlü anayasa yapılamıyor. Sermaye büyüme potansiyeli taşıyorsa o potansiyele açılım getirmek amacıyla yeni anayasa yapılır. Bugün sermayenin büyüme potansiyelini gösterecek bir kişi çıkamaz. %3 büyüme bizde daralmadır. Teknolojik farklılık ve diğer finansal maliyetler nedeniyle çok büyük çıktılarımız bulunmaktadır.
Geçen yıl çok büyük saçmalıklar yapıldı; şehirleri yıkıldı, kentsel dönüşüm gerçekleştiririz diye düşünüldü ama olmadı. Bu yıl doğrudan sermaye kesimlerin mülklerine el koymak zorunda kaldılar. Devlette önemli ölçüde budama yaptılar. İnsanları beş parasız sokağa atıldı. Bunları hangi yasa ile nasıl açıklayacağız. Saçmalıklarımız devam ediyor. Orduyu ihraç etmek istiyorlar. Bu nedenle, emperyal siyasetin silah endüstrilerini işletmek ve petrol paralarını kontrol etmek amaçlı çıkardığı savaşların içine atılmak isteniyor. Bütün bunları hangi yasanın içine ve nasıl yerleştirecekler.
Siyaset çok daralmıştır. Muhalefet, hiçbir şekilde iktidarın ayağına çelme takmıyor. HDP kürt şehirlerinin vahşetle yıkılmasına rıza gösterdi. Buna rağmen, HDP yi ekarte etmeye devam ediyorlar. Anlaşılan Kürt halkına yapılan saldırılar devam edecektir. Gerçek insanlar için ceza evi ile dışarısı arasındaki fark giderek azalmaktadır. İnsan ceza evinde de beslenir ve düşünür, dışarıda da beslenir ve düşünür. Medya da muhalefet yasaklandı. İnternet te ise bölgesel ve zaman zaman da tümden yasaklar gelmektedir. Bunları hangi yasa ile nereye yerleştirecekler.
Hayatta çok daralmıştır. Cezaevinde kendisini yakan genç kadın, son bir umutla hayatına son vermiştir. O, dışarı ile içerisinin arasında farkın azaldığını görüyor ve kendini yakarak içeriden dışarıya özgürlük taşımaya çalışmıştır. Özgürlük ne yazık ki gelmiyor. Sabırla ve inatla hayat zorlanmalıdır. Zira devletler ve sermaye egemenliği kendi kendini yemektedir. Yaşamda ısrar eden her gerçek insan komünizm için bir umuttur. Hayatın ne denli tehlikeli boyutlarda ilerlediğini fark etmeliyiz. Her geçen gün yeni acılarla buluşan toplum, daha öncekileri unutmak durumuna düşmektedir. İki yıl önce yüz binlerce insanın evi yıkılmamıştı. Bir yıl önce yüz binlerce insan işten atılmamıştı. Yine iki yıl önce evlerini terk etmediği için on binlerce insan öldürülmemişti. Bütün bunlar gözlerimizin önünde gerçekleşti. Yarın, çok daha fazla melanetlerin kapıda olma olasılığı varken, bunlar hangi yasa ile açıklanacaktır.
Yeni anayasa ilgili on yıl önce de herhangi bir önerimiz ve beklentimiz yoktu. Bugünde olmayacaktır. On yıl öncede yeni anayasa yapamadılar. Bugünde yeni anayasa yapamayacaklar.
( Upuzun bir yazı ve yine üst üste iki yanlış tuş, yazı silindi gitti. Yazdığım bir yazıyı yeniden yazmak o kadar zor geliyor ki...!)
Özet geçeceğim, daha sonra belki açarım: Hasan Karataş arkadaş bir araba laf etmiş, özü, Türkiye kapitalizminin krizde olduğu ve yönetemez hale geldiğidir. Araya gereksiz cümleler ve paragraflar soktuğunda anlatmak istediğini yüzeysellikten kurtaramıyor. Sermaye sınıfı, iktidar ve devlet konularında ise bir bağlantı yok. Komünizm için kurtuluş diyor ama, bu konuda söylediği tek şey ( başka yazılarından da biliyoruz) ''yaşamda ısrar edenin komünizm için bir umut'' olduğudur. Çok fazlaca soyut. Bu konuda daha önce ''çağımızın bireysel kurtuluş çağı olduğu''nu söylemişti. Ayrıca Marksist bir retorik olan ''sahici insan'' kavramını da yanlış kullanıyor Ve çok daha önemlisi, komünizme ulaşmanın yolunun Marksist-leninist kuram-ideoloji olduğunun da farkında değil. Marksizm sadece bir ekonomik açılım değildir. Bu arkadaş kurtuluşun komünizmde olduğunu söylemeye çalışsa da savunduklarının komünist ideolojiyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
( Yazı böyle sonlandığında siyaset-teori konularına uzak olan arkadaşlarımızın kafasında ''herkesin ayrı bir fikri olabilir'' gibi bir ortalamacı yaklaşım gelebilir. Bu yaklaşım da doğru değildir. Marksizmin bilimsel bir niteliği vardır. Kapitalizm çözümlemeleri ve kapitalizmden nasıl kurtuluşun olabileceği konuları bu bağlamda berraktır, açıktır. Bunu bir kenara bırakarak kapitalizmden kurtuluştan söz etmek veya koünizmi kurtuluş olarak işaret etmek yetersizdir, doğru değildir ve sonuçta kapitalizmi güçlendirmekten başka bir işe de yaramamaktadır.)
Kafası karmakarışık insanlara yanıt vermeye gerek var mı Sn. Melnur?
Adamda bir kere anayasa kavramı yok. Magna Carta anayasa değil, bunu bile bilmiyor. İngiliz tüccarı mal satsın diye İngiliz donanmasının onları korumasının anayasa ile de özgürlükler ile de ne ilgisi var? Bu demokrasi mi?
İngiltere'nin yazılı anayasası olmadığını bile bilmiyor adam. Ekonomik krizin, kapitalizmin ekonomik açmazının anayasa ile ilgisi olmadığını da bilmiyor. Bütün kapitalist devletler kriz içinde, hepsinin anayasası da faklı. Kapitalizmin sistemden kaynaklanan ekonomik krizleri anayasa ile çözülebilir mi?
Bir de "hangi yasa ile açıklanabilir" demagojisi var. Bunlar boş laf. Faşist baskılar bile belirli yasalara oturtulmaya çalışılıyor. Mesela OHAL.
Mevcut 12 Eylül anayasası zaten her türlü baskıya açık olarak hazırlanmıştır. Şu anda bunu tam diktatörlüğe açık hale getirmeye çalışıyorlar. Değiştiremezler diye bir şey de yok. Bahçeli payandası ile değiştirmeye hazırlanıyorlar. Aslında değişecek gibi de görünüyor. Eğer buna karşı toplumsal muhalefet yükseltilmezse değiştirirler de. Peki değişirse ne olur? Yapılanların anayasal kılıfı olur. Bir de ekleyecekleri yeni maddelerle baskıyı, şiddeti daha da artırabilirler.
Sovyetlerin çözülmesi ve sosyalizm mücadelesinin dönemsel olarak geri çekilmesi karşısında sanal ortamın olanaklarını kullanmaya çalışan böyle ''kerameti kendinden menkul'' bir sol(!) anlayış türedi. Hasan Karataş bunlardan biri. Ağzı laf da yapıyor. Aynı gerekçelerle sosyalizm mücadelesinin dışına düşen, bilimsel sosyalizmi inkar noktasına gelip sağa sola savrulan bir yığın insan da var. Bunlardan bir kısmının Hasan Karataş'ın söylediklerini ciddiye alması da olanaklı. Yanıt vermeye çalışmamın nedeni de tam burası. Bu insanlar kendilerini komünist olarak niteliyorlar; ben bunu da sorunlu görüyorum. Bu yüzden eleştirilmeli, cidiye alınmalıdır. Çünkü bu anlayışın müridleri ortaya çıkıyor. Onun söylediklerini birebir alıp tekrarlıyorlar ve hep birlikte komünizm-sosyalizm sözcükleri etrafında saçmalayıp duruyorlar.
Nuray Mert'in bu günkü yazısını okudunuz mu, Cumhuriyet'te bilmiyorum. Liberal zevzekliğine devam ediyor hala. Liberaldir, normaldir, denilip geçilebilir. Ama kazın ayağı hiç de öyle değil. Bu insanlar bu kadar saçmalamayı ve yılışıklığı bir de sosyalizm maskesi altında yapıyorlar. Tehlikeli olan bu.
Hasan Karataş da söylemeye çalıştıklarıyla bu kapsama giriyor.
H.Karataş- Sermaye de eksilmeler var. Devlet finanse edilemiyor. Sermaye üretilemiyor
H.K-Bugün sermayenin büyüme potansiyelini gösterecek bir kişi çıkamaz. %3 büyüme bizde daralmadır. Teknolojik farklılık ve diğer finansal maliyetler nedeniyle çok büyük çıktılarımız bulunmaktadır.
H.K- Geçen yıl çok büyük saçmalıklar yapıldı; şehirleri yıkıldı, kentsel dönüşüm gerçekleştiririz diye düşünüldü ama olmadı. Bu yıl doğrudan sermaye kesimlerin mülklerine el koymak zorunda kaldılar. Devlette önemli ölçüde budama yaptılar.
H.K- Siyaset çok daralmıştır. Muhalefet, hiçbir şekilde iktidarın ayağına çelme takmıyor. HDP kürt şehirlerinin vahşetle yıkılmasına rıza gösterdi. Buna rağmen, HDP yi ekarte etmeye devam ediyorlar. Anlaşılan Kürt halkına yapılan saldırılar devam edecektir.
H.K-İki yıl önce yüz binlerce insanın evi yıkılmamıştı. Bir yıl önce yüz binlerce insan işten atılmamıştı. Yine iki yıl önce evlerini terk etmediği için on binlerce insan öldürülmemişti. Bütün bunlar gözlerimizin önünde gerçekleşti. Yarın, çok daha fazla melanetlerin kapıda olma olasılığı varken, bunlar hangi yasa ile açıklanacaktır.
Yeni anayasa ilgili on yıl önce de herhangi bir önerimiz ve beklentimiz yoktu. Bugünde olmayacaktır. On yıl öncede yeni anayasa yapamadılar. Bugünde yeni anayasa yapamayacaklar.
--------------------------------------------------------------
Sn Melnur bir yazıyı tam okumadan anlamadan bir kenara atmak kendini bilimsel biri yapmaz sen kendi ezberlerinle davranarak bir yorum yapmışsın bu yorumda Hasan Karataşı komünist olmamakla suçlamışsın
Bu türkiyede solcu hastalığıdır her kese bulaşmış durumda
İşte iddiaları cevapla ama mantıklı cevapla bizde anlayalım ki bu solcular ne kadar bu dünyanın akıbetinden bi haber ne kadar bilgi sahibi.
H.Kartaş ın iddiaları çok ciddi arkanı her hangi bir sermaye kesimine dayamadan kurtuluşu kendinde bilerek bu iddiaları çürüt
Öyle işin içine Nuray mert i de karıştırarak Liberallerden yardım dilenme .
yazı ortada çevapları bekliyorum.
Evet sosyalizm (sadece Sovyetler değil) çökmesi ile çok sesli komünizm ortalığa çıktı daha önceleri komünistler dünyanın bir kaç devletinin baskısı ile özgürce düşünemiyordu düşünen zaten anında susturuluyordu ama şimdi insanlar bir örgütlere bağımı olmadan özgür iradeleri ile fikir beyan edebiliyor Bence komünistler dünden daha çok bilgililer.
Bu gün komünistler sadece kapitalimi eleştirmiyor yaşanmış sosyalizmi de eleştiriyor hatta Leninle Marks da çarpıştırıyor.Dünya artık kapitalist yöntemlerle yönetilemiyor ama bunu yerine ne konacağı ve nasıl olacağı da tartışmalar içinde Dün yaşanmış olanlar çöktü hem de hiç darbe görmeden Bu gün bu çöküntülerin üstüne bir şeyin inşea edilemeyeceğini artık her kes anladı (bazıları hariç)
H. Karataş bunları anlatmak istemiş. Hasan Karataş ın verdiği kürt şehirleri örneği Irakta Libya da Yemen de ve bir çok arap devletlerinde yaşandı hala yaşanmaktadır.
Bu ileti en son hakkı
tarafından 15.11.2016- 11:11 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Siz Hasan Karataş'ın müridi misiniz, ne zaman onun yazılarına yönelik bir eleştiri yapılsa can siperane bir şekilde ortaya çıkıyorsunuz? Bir de kalkmış ''mantıklı cevapla biz de anlayalım'' demişsiniz; on yıldan fazla zamandır buradasınız anlamamışsınız, şimdi mi anlayacaksınız? Bu yüzden sizinle bir başlıkta biraraya gelmekten kaçındığımı da mı görmüyorsunuz?
[size=2]Bu yüzden sizinle bir başlıkta biraraya gelmekten kaçındığımı da mı görmüyorsunuz?[/size]
Neden ? Kimseyi aşağılamam, kimseye küfürlü konuşmam, kimsenin onurunu kıracak sözler söylemem.
Hasan Karataş bana ŞIH lık yapacak kapasitede değil. Keşke olsa .
Ama sizde söylediklerini eleştirecek durumda değilsiniz öyle anlaşılıyor.
% 3 büyüme daralmadır diyor H.Karataş siz ne diyorsunuz ?
Geçen yıl adı PKK oparasyonu olan kürt illerindeki yıkımı devlet kentsel dönüşüm amacı ile yaptı diyor siz ne diyorsunuz.?
Adı FETO olan cemaat oparasyonunu bazı sermayelere el koymak için yaptı diyor H. Karataş siz ne diyorsunuz ?(sizin geçmişteki bazı yazılarınızda FETO oparasyonunun sanaryo olduğunu yazdığınızı biliyorum.)
Bu derece türkiye devletinin ekonomik ve siyasi sıkışıklığı yaşadığı başından belanın eksik olmadığı durumda ne anayasası diyor H.Karataş siz ne diyorsunuz.?
Bana müritlik liberallik suçlamaları yaparken siz kavgadan kaçıyorsunuz farkında değilsiniz.
Bu ülkede onlarca yıldır anayasa tartışmaları vardı hala var daha da olacak gibi. Bu ne biçim kapitalist düzen Bak ingilterede ne ana yasa var ne anayasa tartışması. Bu ülke dünya ülkesi diyor H. Karataş Siz ne diyorsunuz.
Bence doğru düzgün eleştiri yapın ki bizde yanlışı doğruyu anlayalım.
Keşke iyi bir rehber bulsam da MÜRÜD olsam.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.