SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Türkiye’de faal sol örgütler için anahtar liste           (gösterim sayısı: 5.539)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

37 kere teşekkür etti.
53 kere teşekkür edildi.
Konu Yazan: melnur
Konu Tarihi: 19.03.2017- 09:36


Türkiye’de faal sol örgütler için anahtar liste

Resim Ekleme

IsmailGuneyYilmaz


Bu basit ve gösterişsiz liste aslında epey zamandır biriken ve süren bir çabanın sonucu.

Çalışma, fraksiyon.org’da yayımlanan “19 Aralık: En Uzun Gece” başlıklı yazımın bu blog’daki “versiyon”unda yeni bilgiler aldıkça sürekli güncellediğim   “faal sol örgütler”le ilgili üçüncü dipnotunun bağımsız bir başlığa çevrilip toparlanmasından ibaret.

Listede belirlenen yöntemse şudur:

Siyasal kökenlerine göre ayrılan bütün örgütler için ayrı bir açıklama yapıldı. Ancak daha az bilindiğini var saydığımız bazı örgütlerle ilgili yer yer daha uzun, kısa anahtar notlar koyuldu. Herhâlükârda olabilecek en özet tanım düşünüldü.

Bu listede sâdece Türkiye sol/sosyalist hareketinden örgütler yer alıyor. Kürt örgütleri içinse -ve belki de   Türkiye’de sağ ve “merkez” siyasal akımlar için-   ileride ayrı bir çetele tutmak da kafamda var.

Bir iki değiniyi de yapıp, açışı bitirip, listeye geçelim.

Bu listenin tek amacı konuyla ilgilenen insanlara kolay kullanılabilir derli toplu bir kısa kaynak sunmaktır.

Hatasızlık, yanlışsızlık, eksiksizlik gibi hiçbir iddiaya sâhip olmayan çalışma her türlü katkıya açıktır. Blog, bizim olduğu için sorun yok, yeni bilgiler geldikçe düzeltme ve eklemeler yapılır.

Türkiye faal sol örgütler

Not: Faaliyeti konusunda emin olunamayan örgütler de listeye katıldı ancak bunlarla ilgili “bilgisizlik notları” da parantez içlerine iliştirildi.

  -THKP-C kökenliler-

DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi. 1978’de Devrimci Yol’dan ayrılan Devrimci Sol’un partileşmiş [1994] devamı. Bu grup, DY’nin kurulması öncesinde “Cepheciler”, “Kurtuluş grubu” diye de bilinen THKP-C’ci İstanbul ekibiydi [İYÖD])

– Devrimci Yol geleneğinden gelenler:

ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi. Diğer geleneklerden [TKP-TİP, Kurtuluş, TKEP, Sosyalist Politika, TSİP, Troçkistler vs.] yapılarla ortak yasal partileşme sürecinde [GBK+BSP] kuruldu [1996]. Tasfiyeler ve ayrılıklar neticesinde DY grubuna kadar daraldı)

Halkevleri (Yasal parti [GBK. devamındaki ÖDP] sürecine katılmayan Devrimciler çalışmasının en büyük kanadı. Eski Devrim dergisi. Devrimciler çalışmasına “Sempatizanlar”, “Taraftarlar” da denirdi)

EHP
(Emekçi Hareket Partisi [2004]. Devrimciler çalışmasından koptu. Eskişehir ağırlıklı çevre. Hareket çevresi. ÖDP ve SDP içinde birlik çabaları yürümeyince ayrı parti kurdular)

Devrimci Hareket (Devrimciler çalışmasının diğer devamcısı. Eski Otonomcular)

Özgürlük (Devrimci Hareket’ten koptu. Bir dönem EHP’ye katıldı, ayrıldı. Devrimci Yolda Özgürlük)

Dayanışma Evleri (ÖDP’den koptu -Mahmut Memduh Uyan grubu (?)-.Öğrenci Dayanışması, Öğrencinin Sesi, Liseli Dayanışma/Devrimci Liseli Gençlik ve Umut-Sen bu grupla ilişkili. Çevrenin Başlangıç Dergi’yle bağlantısı var. SODAP’ın Dayanışma Evleri’yle karıştırılmamalı.)

Kesintisiz (EHP’den ayrıldı [2015]. HTKP’ye katıldı)

Yıldız Yumruk (2013’te Özgürlük’ten koptu)

Sosyal Haklar Derneği (2006. ÖDP’den ayrılan bir grup. Toplumsol. Sosyal Hukuk dergisi. DirenEmek. Siyaset Meclisi)

– diğer gruplar

MLSPB (Marksist Leninist Silahlı Propaganda Birliği. 12 Mart’tan sonra diğer çevrelerce “THKP-C X” diye anılan gruplardan biridir. 1975’te birkaç çevrenin birleşmesiyle kuruldu. 2000’lerde HKG ile [Halk Kurtuluş Güçleri. Dev-Savaş’ın devamı] birleşti)

THKP-C/HDÖ (Halkın Devrimci Öncüleri. Yurtdışında bir dergi çevresi olarak faal [kurtuluscephesi]. “Acilciler”
  • diye anılan gelenektir. “X” adı verilen gruplardandı. “184’lükler” de denirdi. 1976’da ODTÜ ağırlıklı bir grupla “Yurtdışı” [Gülten Çayan] grubunun birleşmesiyle kuruldu. “Yurtdışı” daha sonra tasfiye edildi)

    Direniş Hareketi (DY-DS ayrılığında ortaya çıkan ve daha önce “Sanayi Dev-Genç”, “GEMÜD”, “Otonom” da denilen Üçüncü Yol’un devamı. Subay ağırlıklıydı)

    SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi [2002]. Kurtuluş [**]   geleneği devamcısı. Söz/Türkiye Gerçeği ile birleşip Devrimci Parti oldu)

    MLKP/YKH (Yeniden Kuruluş Hareketi. 2000’lerin ortasında MLKP’den koptu. THKP-C/ML-TKİH’ten [Militan Gençlik, Halkın Yolu, Devrimci Halkın Yolu ya da “8’likler] geldiği için buraya alındı. Örgütsel faaliyetine dair bir veri yoktur. Militan Gençlik, P-C deneyimini eleştiriyordu. Başlangıçta -12 Mart sonrası, ’74’ affı itibariyle geniş bir çevreye ulaşan Militan Gençlik’in önderliği ve kadro ve taraftarlarının çoğu Aydınlık’a geçmişti. Kalanlar ise Devrimci Halkın Yolu adıyla devam etmişti.)

    MLSPB/DC (Devrim Cephesi. Yakın yıllarda MLSPB’den kopan yeni bir grup. Nurtepe’deki ayrılık üzerinden ortaya çıktı. Son dönemde DC takısını kullanmadıkları gözlemleniyor. Rojava’da savaşıyorlar.)

    Demokrasi ve Özgürlük Hareketi (2009’da SDP’den ayrıldı)

  • “Acil”, HD֒nün nâmı olsa da, daha sonra 1979’da ondan Güney örgütlenmesi gibi büyük bir parçayı alarak kopan THKP-C/Acilciler ile özdeşleşti. Acil bugün faal değil fakat Suriye’deki Mukaveme Suriyyi’nin bu örgütle Mihraç Ural sebebiyle bazı bağları var. Ayrıca Acil geleneğinden bazı insanların özellikle Antakya’da hâlen demokratik alan çalışması sürmektedir. Atak adlı dergi ve   internet sitesi de gelenekle ilişkili).

    [**] Kurtuluş, THKP-C’nin “ana kümesi” olarak adlandırılabilecek, daha sonra DGDF adıyla örgütlenecek olan süreçten ’76’da kopan ve kendini THKP-C eleştirisi üzerinden var eden bir örgüttür. DGDF ise ’77’de DY oluyor).

    –> Devrimci Yol’la ilgili bir not: Devrimci Yol kökenli örgütler cüzünde “Devrimciler”/”Sempatizanlar”/”Taraftarlar” (yani GBK-ÖDP sürecine katılmayanlar) ile ilgili itirazlar geldi. Bunların (Devrim, Devrimci Hareket, Özgürlük) ayrı çıkış ve evrim hikayeleri olduğu söyleniyor. Fakat maalesef sağlıklı bir bilgi edinemedim.

      -THKO kökenliler-

    EMEP (Emek Partisi [1996]. THKO sürdürücüsü Halkın Kurtuluşu’nun devamı)

    TKİP (Türkiye Komünist İşçi Partisi [1999]. Halkın Kurtuluşu’ndan kopan TDKP-Leninist Kanat’ın [1987. Daha sonra Ekim adını aldı] devamı)

    TKEP/L (Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist. Legalleşen TKEP’den
  • 1990’da koptu)

    TDKP-YİÖ (Yeniden İnşa Örgütü) [**]

    TDKP-THKO [**]

    DHH (Devrimci Halk Hareketi [1999]. TKİP’ten koptu. Devam ediyor mu bilmiyorum).

    [* ] TKEP, THKO geleneğinin diğer parçası THKO-MB’nin (Mücadele Bayrağı-Emeğin Birliği) devamı. Hareketin diğer kanadı KKP (Kürdistan Komünist Partisi. daha önce KÖÖ) ÖSP oldu. Merkez için bkz. SYKP (“Geleneksizler” içinde).

    THKO’nun diğer devamı da ’74’ affından sonra THKO-GMK (Geçici Merkez Komite) adıyla toparlanmıştı. ’78’de TDKP-İÖ, ’80’de TDKP oldu.

    [**] TDKP sürdürcüsü olarak ortaya çıkan gruplar. TDKP-Platform’la bir ilgilerinin olup olmadığını bilmiyorum.

    –TKP-ML kökenliler-

    MKP (Maoist Komünist Parti. TKP(ML) 2002 sonunda bu adı aldı. Eski TKP-ML (DABK))

    TKP/ML
    (“Ana grup”un diğer devamı. Bu iki grup daha önce de 1987’de ayrılıp, 1992’de birleşmişti. 1994’te tekrar ayrıldılar. Partizan ya da “Konferans”.)

    BP/KK-T (Bolşevik Parti/Kuzey Kürdistan-Türkiye. TKP-ML II. Kongresi’nde kopan TKP-ML Bolşevik’in [1981] devamı. Geleneğe eleştirel yaklaşıyorlar. 2006’da Tevgera Komunist [Kürdistan Marksist Leninist Partisi] adlı bir grup ayrıldı)

    Marksist-Leninist Parti (Bolşevik) (2010’da [?] BP/KK-T’den koptu. Fakat örgütün 2012 tarihli “Sosyalist Devrim Programı” BP/KK-T’nin 2010 tarihli 9. Kongre programıyla -onlar “Demokratik Halk Devrimi” diyorlar- hemen hemen aynıdır.)

    TKP-ML/MPM (Maoist Parti Merkezi. 1986’da TKP/ML’den ayrıldı)

    Türkiye’de Marksist Leninist Parti-İnşa (TKP-ML Bolşevik’den kopan Spartaküs grubunun [1983] devamı)

    İbocu Dönüşüm Hareketi (Yakın zamanda TKP/ML’den koptu. TKP/ML Birlik’in [1995] devamı olan BKP ile birleşti)

    KP-İÖ (Komünist Parti-İnşa Örgütü. 1995’te MLKP’den koptu. “Eleştirel Kaypakkayacı”. TKP-ML Hareketi’nden [1976] geliyor. Bu yapı bölündü [2004-KP-İÖ (Emeğin Bayrağı), daha sonra fesih kararı aldı).

    DHP
    (Demokratik Haklar Platformu. DHF’den ayrıldı. Devrimci Halkın Günlüğü [Rojaneya Gel a Şoreşger] dergisi ve Halk İçin Devrimci Demokrasi gazetesi. Sanırım 1 Mayıs Mahallesi ağırlıklı bir çevre. Partizan Gençlik.)

    TKP/ML (Geçici Yurt Dışı Komitesi) TKP/ML’de Aralık 2016’da resmen ve özellikle yurt dışı merkezli ortaya çıkan bölünmeyle oluşan grup. Her iki grup da kendini merkez, diğerini hizip olarak tanımlıyor.



                                                                               




  • Cvp:
    Yazan Cevap içeriği
    Üye Profili boşluk
    melnur
    [ Gelenek ]
    Kurucu
    Varsayılan Kullanıcı Resmi
    Kayıt Tarihi: 02.08.2013
    İleti Sayısı: 11.434
    Konum: İstanbul
    Durum: Forumda Değil
    İletişim E-Posta Gönder
    | Özel ileti Gönder

    53 kere teşekkür edildi.
    37 kere teşekkür etti.
    Cevap Yazan: melnur
    Cevap Tarihi: 19.03.2017- 09:57


    -TKP ve TİP kökenliler-



    HTKP (Halkın Türkiye Komünist Partisi. 2014’teki SİP-TKP bölünmesinden. Erkan Baş ve Metin Çulhaoğlu grubu. BHH/Haziran içinde fakat HDP’yle yakın)

    KP (Komünist Parti. SİP-TKP ayrışmasından. Kemal Okuyan ve Aydemir Güler grubu. SİP [1993], Yalçın Küçük etrafında toplanan ve TİP’ten kopan Sosyalist İktidar [1979] çevresinin devamıdır. Bu yapı, Sosyalist İktidar, Gelenek, STP’den [1992] SİP’e, oradan KP-TKP’ye [2001] ve bugünkü hâline evrildi. Gelenek [1986], Çulhaoğlu-Küçük ayrışmasındaki Çulhaoğlu tarafıdır) (Yasal olarak TKP adını aldı.-melnur)

    TKH (Türkiye Komünist Hareketi. HTKP’den 2015’de koptu. Haziran içinde. HTKP’den bariz farkı HDP siyasetine yakın durmaması ve geçmiş SİP-TKP benzeri bir söyleme sahip oluşu.)

    TKP 1920 (Türkiye Komünist Partisi-1920. 2012. BSP-ÖDP’ye gidecek olan TBKP sürecinden ayrılan TKP’lilerin kurduğu yasal parti. 10 Eylül’ün devamı Ürün’ün partileşmiş hâli. Ürün’den 2002’de ayrılıp, 2009’da dağılan Savaş Yolu’ndan da katılımlar oldu. Bir bölünme de yaşadılar, bölünenlerin bir kısmı Söz ve Eylem’e geçti)

    TKP (TKP geleneğinin sürdürücüsü illegal dar bir grup. Atılım gazetesi. tkp-online)

    TKP – İşçinin Sesi (1978-79’da Rıza Yürükoğlu önderliğinde Londra’da kuruldu. Özellikle yurt dışında sürdürücü dar bir grubun varlığı söz konusu. t-k-p.net)

    TSİP (1974’te kuruldu.Türkiye Sosyalist İşçi Partisi. Kıvılcımlı geleneğinden bir grupla, TİP kökenli bir aydın çevresinin, THKP-C’den gelen az sayıda insanla ortaklaşması ile kuruldu)

    TKP/Kıvılcım
    ([Sosyalist] Vatan Partisi [VP] geleneğinin devamı. 1974’de kuruldu, 1989’da reorganize edildi)

    TÖPG (Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi. SYKP’ye katılmayan TÖP’lüler. TÖP, 1996’da TKP-Kıvılcım’dan koptu)

    HKP (Halkın Kurtuluş Partisi. 2005’de kuruldu. 1974’te VP’den ayrılan Devrimci Derleniş/Devrimci Mücadele’nin devamı. Sol-Kemalist)

    Devrimci Kıvılcım Hareketi
    (’90’ların başında TKP/K’dan koptu. Örgütsel faaliyetine dair bir veri yok)

    Sorun Yayınları Kolektifi (1975’den beri devam eden Sorun Polemik dergisi çevresi)

    Sosyalist Siyaset (SİP’ten kopup, SDP’ye geçen sonra da oradan da ayrılan bir ekip. Örgütsel faaliyetine dair bir bilgim yok)

    Fabrika (TİP kökenli. Faalliğine dair bilgim yok. 1988’de ortaya çıkan İktidar Yolu’nun devamı. İktidar Yolu ’92’de Fabrika oldu. DSEP adını da kullanmıştır. Sosyalist Gençlik.)

    Sosyalist Gençlik (Fabrika’dan ayrıldıklarını açıkladılar. 2007)

    Söz ve Eylem
    (TİP ya da TKP geleneği fakat hangi gruptan ayrıldı bilmiyorum. Komünist Hareket. Söz ve Eylem’in ilk sayısı Haziran 2011’de çıktı.)

    TDP (Türkiye Devrim Partisi. 1992. TSİP’in illegal kanadı TKP/R’nin [1975] devamıdır. TSİP’ten kopan ve TKP/B [1977] adını alan parti TDP’ye dönüşmüştü. Hareketin kökeni Doktorcu gelenektendir. bkz. DKP [“Geleneksizler” içinde [Devrimci Komünarlar Partisi’ni kast ediyorum. TKP-B lideri İbrahim Seven’in 1989’da örgütten ayrılarak kurduğu Devrimci Komünist Parti’yle karıştırılmasın. O DKP 1994’te dağıldı.])

    Sosyalist Devrim (Çulhaoğlu’nun Sosyalist Politika çevresinden ayrılmıştı. Akıbetini bilmiyorum. Sanırım Sosyalist Devrim Parti Girişimi’ne katıldılar. Sosyalist Politika, 1993’te STP’den [sonra SİP-TKP] kopan ve 2001’e dek ÖDP içerisinde yer almış bir gruptur. 2001’de SİP-TKP’ye geri döndüler.)

    Sosyalist Devrim Partisi Girişimi
    (1999’da SİP’ten Nurtepe merkezli olarak ayrılan çevre. Muhtemelen Sosyalist Politika’nın SİP’e dönüşünü eleştiren [yukarıda andığımız] Sosyalist Devrim ile birleştiler. Eylül 2016’da HTKP’ye katıldı.)

    Bedreddini Hareket: (SİP’ten 2000 yılında ayrılan Gerçek dergisinin devamı olan çevre. SDP içinde faaliyet yürütüyor.)

    Söz/Türkiye Gerçeği
    (eski “Hedef”. bkz. SDP)




    Cvp:
    Yazan Cevap içeriği
    Üye Profili boşluk
    melnur
    [ Gelenek ]
    Kurucu
    Varsayılan Kullanıcı Resmi
    Kayıt Tarihi: 02.08.2013
    İleti Sayısı: 11.434
    Konum: İstanbul
    Durum: Forumda Değil
    İletişim E-Posta Gönder
    | Özel ileti Gönder

    53 kere teşekkür edildi.
    37 kere teşekkür etti.
    Cevap Yazan: melnur
    Cevap Tarihi: 19.03.2017- 09:59


      -“Gelenek”sizler-


    Kaldıraç
    (Yalçın Küçük’ün Toplumsal Kurtuluş grubundan 1996’da kopan bir çevre ile farklı geleneklerden gelen kimi isimlerin birleşmesiyle oluştu)

    KİH (Komünist İşçi Hareketi. Kaldıraç’tan koptu. Örgütsel faaliyetine dair bir veri yok)

    MLKP (Marksist Leninist Komünist Parti. 1994’te TKP-ML Hareketi, TKİH -daha önce TDKP’den kopan TDKİH bu yapıyla birleşmişti-, TKP/ML-Yİ֒nün birleşmesiyle kuruldu. Örgüte her ne kadar “geleneksiz” desek de Kaypakkaya mirasının sahiplenilişi barizdir)

    KDH/L (Komünist Devrim Hareketi/Leninist. 2005-2006 yıllarında dağılan anti-stalinist KDH/DPG’den kopan bir grup. KDH; TKP/TİP, TKEP, Kurtuluş   ve Ekim’den kopan grupların, Troçkist bir çevreyle birleşmesiyle 1993’de kurulmuştu)

    Proleter Devrimciler Koordinasyonu
    (KDH’ın devamcıları. komunistdunya.org. Devrimci Bülten)

    KSB (Komünist Savaşçılar Birliği. KDH’tan 1996’da koptu. Faaliyetine dâir bir bilgi yok fakat TİB engelli İşçi Davası adlı site var. SVP kökenli aynı adlı bir örgüt de vardı)

    ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi. 2010.)

    Enternasyonalist Komünist Akım (EKA. Enternasyonalist Komünist Sol’un 2009’da uluslararası örgüte katılması ile Türkiye siyasetinde yerini aldı. Sol Komünist. Dünya Devrimi gazetesi. Enternasyonal örgüt 1975’te kuruldu. Fransa, Birleşik Krallık, Meksika, Belçika, Hollanda, Almanya, İspanya, Venezuela, Brezilya, İsveç, Hindistan, İtalya, ABD, İsviçre, Filipinler ve Türkiye’de örgütlü. )

    Enternasyonal Komünist Birlik (Bir başka enternasyonal sol komünist örgüt. 1978. Komünizm dergisi. Belçika merkezli. Fransızca, Almanca, İngilizce, Arapça, İspanyolca, Macarca, Kürtçe, Türkçe ve Portekizce merkezî dergilere sahipler ve Yunanca, Farsça, Rusça, Sırpça metinler de yayınlıyorlar. Kürtçe MYO, Türkçe MYO’dan önce çıkmış.)

    TİKB
    (Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği. “THKO” kökenli denilse de aslında özünde bağımsız bir yapıdan -Basın Yayın Komünü- gelir. Bu yapı 12 Mart öncesi bir süre PDA içindeydi. 12 Mart’tan sonra THKO/HK ile beraber hareket etti. 1977’de ayrıldı, 1979’da TİKB adını aldı.)

    TİKB/B (Bolşevik. TİKB içinde 1995’te başlayan tartışmaların ’99’da ayrılığa dönüşmesiyle kuruldu)

    KDÖ (Komünist Devrim Örgütü. 2010’da TİKB’den koptu)

    Teori ve Politika (Bir örgüt değildir ama ortak fikirlere sahip ve Kıvılcımlı’nın fikirlerinden de etkilenmiş kendini Kaypakkayacı diye tanımlayan bir dergi çevresidir)

    SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi. 2013. ÖDP içinde bulunan Kıvılcımlı geleneğinden TÖP ile Ertuğrul Kürkçü çevresi, legale geçen TKEP merkezi ve TSİP geleneğinden gelen insanların oluşturduğu Ekmek ve Gül – SEH grubunun devamı Sosyalist Gelecek Parti Hareketi ve Sosyalist Birlik Hareketi oluşumlarının SDP’den ayrılan Sosyalist Parti’yle birleşmesiyle kuruldu. SDP birlik sürecinden ayrıldı. Sosyalist Partili bir grup da SYKP’nin kuruluş aşamasında SDP’ye döndü. TÖP’lü bir grup da aynı süreçte ayrışıp TÖP-G olarak devam etti.)

    YSGP (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi. Yeşil Sol Parti. 2012. EDP [ÖDP’den ayrılan ÖSH (Özgürlükçü Sol Hareket + SHP +ABF. 2010] ile Yeşiller’in [1988-1994/2008] birleşmesiyle kuruldu. EDP’ye katılan SHP ve Alevi Bektaşi Federasyonu daha sonra [Kılıçdaroğlu’nun çıkışıyla] CHP’ye ve daha az olarak yeni SODEP’e [2011] geçtiler. Yeşiller’in ciddi bir bölümü de Nisan 2016’da ayrıldı)

    HDP (Halkların Demokratik Partisi. 2012. Bilindiği gibi çok sayıda örgüt ve çevrenin birleştiği bir çatı partisidir. Bu örgütler; DBP, DSİP, ESP, İşçilerin Sesi, Kaldıraç, Marksist Tutum, SODAP, SYKP, Teori ve Politika, Türkiye Gerçeği [Söz], YSGP’dir. Partizan ve TÖPG   ise HDP içinde değiller ama HDK içinde devam ediyorlar. EMEP, HDP/HDK’den ayrıldı.)

    İştirakî (Sol-Müslüman dergi çevresi)

    Devrimci Komünist Hareket (Faalliğine dair bilgim yok)

    Devrimci Karargâh (16 Haziran Hareketi’nin tasfiyesini kabul etmeyen Partizan Yolu kökenli bazı isimlerce PKK desteğinde 2005’de kuruldu. Devrimci Sol’da Dursun Karataş’a darbe girişimi [1992] yaptıktan sonra tasfiye olan Bedri Yağan taraftarları
  • ile birleşti [2008]. Devlet, TKP-K ve hatta SDP ile Bedreddini Hareket’in de bu örgütün bileşeni olduğunu iddia ediyor. / Devrimci Karargâh, 2017 yılı başlarında DKP’ye katıldı. )

    19 Aralık Örgütü
    (2002’de kuruldu. Faalliğine dair bir bilgim yok)

    Dev-Parti (Devrimci Halk Partisi. Bir grup eski 16 Haziran Hareketi kadrolarınca 2011’de kuruldu. Kıvılcımlıcı ve “sol Kemalist”. Süvari dergisi. 16 Haziran Hareketi,   VP’den ’78’de kopan Yol dergisi çevresinin devamı. Subay ağırlıklıydı)

    Birikim (Tartışılabilir olsa da yine de ayrı bir küme olarak değerlendirilebilir)

    Kızılcık
    (2000)

    DKP (Devrimci Komünarlar Partisi. Kurtuluş devamcısı TKKK֒nün ardılı PDKÖ [Proleter Devrimcilerin Kurtuluş Örgütü] ve TDP’nin birleşmesiyle 2016’da kuruldu. Devrimci Karargâh da 2017 yılı başlarında DKP’ye katıldı.)

    Kızıl Dayanışma (2009. Örgütten ziyade bir kolektif olarak da değerlendirilebilir. TDH’yi bir bütün olarak sahiplendiğini ve ona “kan taşımayı” amaçladığını söyleyen grup, bir bildirisinde kendini “MLM” olarak tanımlamış. Direnişin Sesi, Genç Militan.)

    RedHack (Ya da Kızıl Hacker’lar. 1997’de kurulmuş bir hack grubu da olsa, pankart asma gibi sokak eylemleri ve kitle ilişkileri de olduğu için bu listeye alındı.)

    Sınıfın Komünist Devrimciler Birliği (SKDB. 2013’de kuruldu. Silahlı kanadının ismi Devrim Birlikleri.)

    Emektar Daktilo (2009. Dergi çevresi. Edebiyat, sanat ağırlıklı   fakat siyasî faaliyet de yürütüyor. Çayan geleneğinden olabilir)

    Tepki ve Değişim (2008. Dergi çevresi. Sol-Kemalist, devrimcilere yakın bir gençlik yapılanması. 2014’te dağışmış olmalı)

  • Darbeciler, 2001’de bir bölünme yaşamıştı (Devrimci Çizgi). Akıbetini bilmiyorum. Darbecilerin dergilerinin yayını, en azından internet üzerinden devam ediyor [en son dergi: Mart ’13]. Devrimci Karargah’a katıldığını açıklayan “THKP-C/Devrimci Sol” belki de diğer kanattır (?).







  • Cvp:
    Yazan Cevap içeriği
    Üye Profili boşluk
    melnur
    [ Gelenek ]
    Kurucu
    Varsayılan Kullanıcı Resmi
    Kayıt Tarihi: 02.08.2013
    İleti Sayısı: 11.434
    Konum: İstanbul
    Durum: Forumda Değil
    İletişim E-Posta Gönder
    | Özel ileti Gönder

    53 kere teşekkür edildi.
    37 kere teşekkür etti.
    Cevap Yazan: melnur
    Cevap Tarihi: 19.03.2017- 10:04


    –Troçkistler-

    DSİP (Devrimci Sosyalist İşçi Partisi. 1997. 1984’te Kurtuluş’tan kopan Sosyalist İşçi’nin devamı. Cliff’çi)

    İşçi Demokrasisi (1998’de DSİP’ten koptu)

    AKAP (Antikapitalist Parti Ön Girişimi. İşçi Demokrasisi’nden 2001’de koptu. Kendilerini fesh edip EDP’ye katılsalar da Marx-21 adlı dergiyi çıkarırlar)

    DİP (Devrimci İşçi Partisi. İşçi Mücadelesi dergisinin 2007’de partileşmesi ile kuruldu)

    Sürekli Devrim Hareketi/Marksist Bakış (Sosyalist Emekçiler Partisi’ni [SEP] kurmaya hazırlanıyorlar. bolsevik.org. Marksist Bakış, 2004’ten beri çıkıyor.)

    Marksist Tutum (2002 ?. UİD-DER)

    Marksist İşçi Birliği (2000 ?)

    Yeni Yol (En eski   Troçkist gelenek. 1978. Sürekli Devrim ve Ne Yapmalı’nın devamı. Mandelci)

    Militan / İMD
    (İşçi Mücadele Derneği)

    Patronsuz Generalsiz Bürokratsız Sosyalizm (1998’de kuruldu. İKP bileşeni.)

    İşçi Cephesi (İşçi Demokrasisi Partisi oldu. Morenocu. 1979. ’90’larda Enternasyonal Bülten [ilk sayı ’92’de])

    Toplumsal Eşitlik (Sendikal Sol Muhalefet/ Sınıfsız Sınırsız Sömürüsüz Sosyalizm. PGB Sosyalizm’den 2003’de koptu)

    İşçi Kardeşliği Partisi/TBİP (İşçilerin Kendi Partisi girişimcilerince 2006’da kuruldu.   I. Olağanüstü Konferans’ta TBİP [Türkiye Birleşik İşçi Partisi] adını aldı. 2010’da liderleri Has Parti’ye geçti, parti yeniden İKP adını aldı)

    Sosyalist Alternatif (ÖDP içindeydi. 2002. Pablocu [?]. İlk sayısı 2015’te yayımlanan CWI üyesi Sosyalist Alternatif ile bağlantısı olmayabilir.)

    Sınıf Mücadelesi

    Red (Enternasyonal Bülten [İşçi Cephesi] kökenli. Devrimci İşçi. Red Hareketi. Morenocu. Red dergisi 2006’dan beri yayımlanıyor.)

    KİP (Komünist İşçi Parti Girişimi. 2002’de ortaya çıktı. Varlığına dâir bir bilgim yok)

    Ezilenlerin Kurtuluşu (PGB Sosyalizm’den ayrıldı. İşçilerin Sesi gazetesi çevresi. soldefter grubu)

    Devrimci Marksist Siyaset (DMS. Devrimci Marksist Kolektif adıyla KDH’tan koptu. Önce ÖDP içinde SEP’e katıldı, sonra SDP’ye. Sosyalist Alternatif’le birleşmişti fakat bu birlik dağıldı. Ancak SA’dan bazı kişiler DMS ile devam etti. Bugün SYKP içinde olabilirler [?]. Ya da Devrimci Parti içindeler.)

    Antikapitalist Eylem (Başlangıç dergisi. Yakın dönemde Yeni Yol’dan koptu?)

    Marksist İşçi

    ekler:

    1) Bir blok olan Birleşik Haziran Hareketi (kısaca Haziran ya da BHH) (2014); ÖDP, HTKP, Odak, Devrimci Hareket, Red ve Yeni Yol’dan oluşuyor. Ayrıca birkaç CHP’li vekil, SODEV, bazı DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri ve bağımsız sosyalistlerle, az sayıda anarşist de var. KP, EHP, TKP-1920 artık bu birlikte değil. TKH ise fiilen Haziran içinde bulunmuyor.)

    2) Sol olmasa da Aydınlık/PDA/TİİKP/TİKP geleneğini de sayalım. İP, Vatan Partisi (2015) oldu. İP’den Türk Solu (2002. 2010’da Ulusal Parti’yi kurdular. İP’ten daha sağda, açık ırkçı-faşist oluşum), TİP (2010. “Ulusalcı”.), TİKP (2010. Hikmet Kıvılcımlı’yı da önder olarak görüyorlar. Söylemleri diğerlerine göre daha solda) adında gruplar da yakın tarihlerde kopmuştu. Ayrıca ’90’ların başından beri -birkaç sayı dergi de çıkarmış olan- Aydınlık Yol adlı tek kişilik Pol Pot’çu bir “örgüt” de var.

    Yine İP’den -Ankara merkezli- kopan Yarınlar çevresi de SİP-TKP’ye katıldı diye düşünüyorum. Eğer bütünsel bir kopma gerçekleşmişse şimdiki HTKP içinde olmalılar. Yarınlar, “ulusalcı-Kemalizan” özellikleri bariz bir biçimde gösterse de sol içinde kabul gören, dışlanmayan bir gruptu. Dergi, Temmuz 2012’ye kadar 38 sayı çıktı -ilk sayı 2006’da-. (Bilinç ve Eylem’den içlerinde Ender Helvacıoğlu’nun da bulunduğu bir grup yazar, 2007’de bu çevreyle birleşti. Yarınlar da dolayısıyla -İşçi Partisi’nin Bilim ve Ütopya’sından 2004’de kopan- Bilim ve Gelecek’le de ilişkilenmiş oldu. Bilinç ve Eylem’in diğer unsurları ise Türkiye Gerçeği’ni kurdular).

    3)   Gazi Kızılbaş Gençliği (GKG) (2014) adlı kendini ilân etmiş bağımsız bir grup da mevcuttu. MLKP ve PKK ile yakın çizgideydi. Mayıs 2015’te kendini feshetti.

    4) 12 Mart 2016’da PKK, MLKP, TKP-ML, MKP, TİKB, TKEP/L, Devrimci Karargah, DKP, MLSPB, Halkların Birleşik Devrim Hareketi’ni kurduklarını açıkladılar. Proleter Devrimciler Koordinasyonu ve hakkında bilgi sahibi olmadığımız Diriliş Hareketi de bu birliği desteklediklerini açıkladılar.

    TKP-ML/TİKKO, Ekim 2016’da bu birlikten ayrıldı.

    5) Halk Savunma Birliği. 2015’te kurulduklarını ve Maocu olduklarını söylüyorlar. Fakat başka örgütlerce üstlenilmiş eylemleri üstlenmeleri, bir geleneğe, tabana, yayına sahip olmamaları ve bir twitter hesabından ibaret olmaları sebebiyle hafif bir deyimle söylersek; “soru işaretlerine neden oluyorlar”.

    hazırlayan: İsmail Güney Yılmaz





    Bu ileti en son melnur tarafından 19.03.2017- 10:09 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
    Yeni Başlık  Cevap Yaz



    Forum Ana Sayfası

     


     Bu konuyu 0 kişi görüntülüyor:  0 Misafir, 0 Üye
     Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
    Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
    Benzer konular
    Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
    Konu Klasör 2020 başında Türkiye’de sol... melnur 1 2447 16.03.2020- 05:11
    Konu Klasör Türkiye’de bu kadar çok faşist var mı? melnur 0 1454 28.08.2021- 10:47
    Konu Klasör Türkiye’de Toprak Reformu Denemeleri... melnur 0 1489 12.01.2021- 11:07
    Konu Klasör “Dünyada ve Türkiye’de Komünist Ufuk” üzerine... melnur 0 529 02.01.2024- 23:09
    Konu Klasör Türkiye’de sosyalizmin yakın geleceğine dair bir kestirim... melnur 0 939 08.08.2022- 00:15
    Etiketler   Türkiye’de,   faal,   sol,   örgütler,   için,   anahtar,   liste
    SOL PAYLAŞIM
    Yasal Uyarı
    Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
    Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
    Forum Mobil RSS