HDP Mansur Yavaş'ı destekleyeceğini açıkladı, AKP'den yanıt geldi
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, HDP'nin Mansur Yavaş'a destek açıklamasına tepki gösterdi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, HDP'nin Ankara ve İstanbul'da CHP-İyi Parti ittifakına destek açıklamasına tepki gösterdi.
Gül, "HDP, 'Ankara'da Mansur Yavaş, İstanbul'da İmamoğlu kazanırsa bize borçlusunuz' diyor. Önceden açık etmeden söylüyorlardı, şimdi alenen söylüyorlar. Karanlık odalarda kurulan ittifakları halkımız sandıkta bozacaktır" dedi.
******
Mansur Yavaş'tan kendisine oy vereceğini açıklayan HDP'ye yanıt
CHP ve İyi Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, HDP'nin kendisine oy vereceği yönündeki açıklamasına yanıt verdi.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Ankara'da Mansur Yavaş'ı destekleyeceklerini açıklarken, bu sözlere Mansur Yavaş'tan yanıt geldi.
Yavaş, "Herkes bilsin ki, kökeni ve siyasi görüşü ne olursa olsun, Ankara’da hür iradesi kendi elinde olan her vatandaşımızın oyuna talibiz. Terör örgütleriyle aralarına mesafe koyamayanlar bizden uzak olsun" dedi.
31 Mart Belediye seçimleri için HDP'nin özellikle batıda, AKP'nin geriletilmesini önemsediğini açıklaması ve bunun için de millet ittifakının destekleneceği kararını almasını doğru bir karar olarak gördüğümü söylemiştim. HDP'nin aldığı kararı daha sonra isim vererek netleştirmesi de doğru bir adımdı. Ancak bunu yaparken bir uyarıda bulunması kadar anlamsız ve yararsız bir tavır olamazdı ve Temelli onu da yaptı! Destekleyeceğiz ama ''Kürtlere karşı siyaset yapılmayacağı'' bilinmelidir sözünün bir tehdit içerdiği, böyle okunabileceğini Temelli bilmez mi?
Siyaset bir yanıyla sonuç alma işidir. Herhangi bir konuda alınan kararın doğru olması yetmez aynı zamanda o kararı uygun bir sonuca ulaştıracak söz ve eylemin de en az o karar kadar önemli olduğu anlaşılmalıydı. HDP'nin batıda AKP'nin geriletilmesi yönünde çaba harcayacağını söylediği AKP ve MHP ittifakının HDP desteğini PKK desteği olarak göstermeye çalıştığı bir ortamda bu sözlere hiç gerek yoktu. Mansur Yavaş da bu sözler karşısında elbette seçmeninin duymak istediği bir tepkiyi gösterecektir. Şimdi bu tepki karşısında HDP gençliğinin Yavaş'a desteği ne kadar olabilir veya gönül rahatlığıyla bir destek vermesi söz konusu olabilir mi?
Bildiğim kadarıyla İstanbul'da İmamoğlu'nun bu sözlere bir tepkisi olmadı. Ve umarım olmaz. İstanbul seçim çevresi olarak Ankara'dan farklı. Ankara'da Yavaş'ın seçimi kazanmak için Kürt seçmene ihtiyacı olmayabilir ama İstanbul öyle değil. Kürt seçmeni İstanbul'da gerçekten de seçim sonucunu etkileyecek bir güce sahip ve İmamoğlu'nun da kazanmak için HDP'nin oylarına ihtiyacı var.
Kısaca, gerçekten de AKP ve MHP ittifakı geriletilmek isteniyorsa daha dikkatli olunmak zorunda. Ellerinde savunacakları başka bir şey yok çünkü. Ezan diyorlar, zillet-illet ittifakı diyerek her türlü suçlamayı, yalanı dolanı yapacaklar, hamaset, şovenizmi körükleyecekler ve böyle yaparak oy almaya bakacaklar.
Polemikler sürerken, HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu tarafından HDP PM üyelerine, il ve ilçe eş başkanlıklarına, Milletvekillerine ve tüm adaylarına bir mail gönderildi.
HDP Eş Başkanı Sezai Temelli’nin bir televizyon kanalında sarf ettiği, “Mansur Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir. HDP'lileri yok sayarak, Kürtleri yok sayarak, Ankaralıları yok sayarak siyaset yapamaz. O da işte bizim gücümüzdür. Ekrem İmamoğlu seçilmişse bilecek ki o kentte yaşayan 3 milyon Kürt'ün oyuyla seçilmiştir. Kürtlere rağmen siyaset yapamayacağını bilecektir” sözlerinin ardından bir polemik başladı.
AKP ve MHP cenahı, Temelli’nin açıklamalarını “Belediyeleri HDP yönetecek” diye lanse etti. CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş da Temelli’nin sözlerine tepki göstermişti.
“SEÇİMLERE SAYILI GÜNLER KALA POLEMİKLERE GİRMEK BİZE DEĞİL…”
Polemikler sürerken, HDP Merkezi Örgütlenme Komisyonu tarafından seçimlere 10 gün kala HDP PM üyelerine, il ve ilçe eş başkanlıklarına, Milletvekillerine ve tüm adaylarına bir mail gönderildi.
Polemiğe girmeme uyarısı yapılan mailde şu ifadeler kullanıldı:
“31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde kısa bir süre kalmıştır. Seçim stratejimiz halkların yoğun sahiplenmesiyle ve kararlığıyla başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Hem kazanma hem de AKP - MHP bloğuna kaybettirerek kazanma amacıyla yola çıktığımız bu süreçte seçim kampanyamız ikili bir strateji ile hedefine doğru ulaşmaktadır. AKP - MHP Bloğunun son günlerde tek gündemlerinin HDP olması ve partimizi kriminalize ederek saldırmasının tek nedeni seçim stratejimizin yaratmış olduğu güçlü sonuçlardır.
Seçim stratejimiz, adaylarımızın olmadığı bazı büyükşehirlerde AKP - MHP ittifakına kaybettirecek en güçlü adayı destekleme yönündedir. Seçimlere sayılı günler kala polemiklere girmek bize değil Türkiye halklarına faşizmi dayatan AKP - MHP ittifakın yarayacaktır. Bazı büyükşehir adaylarının açıklamalarına karşı polemiğe girmemek partimiz için en doğru tutum olacaktır.
Tüm partililerimizi sürecin hassasiyetine uygun tutum almaya davet ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.”
Anketler seçime 8 gün kala bile özellikle HDP seçmeninde kararsız veya oy vermeyeceklerin oranının yüzde yirmi olduğunu gösteriyor. HDP gibi bir partide genel merkezin kararına karşın o karara uymayacaklarını açıklayanların oranının bu kadar fazla olması düşündürücü değil mi? Tersi olsaydı, CHP merkezde veya yerelde iktidar olsaydı da, HDP bu iktidara karşın muhalefette öne çıkan partiyi, örnekse AKP'yi destekleyeceğini açıklasaydı, sonuç yani genel merkezin kararına uymayacaklarını açıklayanların oranı bu kadar yüksek olabilir miydi?
Hiç sanmıyorum!
AKP'nin iktidara geldiği yıllarda bir demokrasi(!) cephesi kurulmuştu. AKP'yle ilgili ilgisiz bir yığın kişi, kurum ve parti AKP'nin etrafında neredeyse kenetlenmiş, ve AKP'nin öncülüğünde ülke insanını özgürleştirecek, ülkeyi ve hatta bölgeyi daha demokratik bir yapıya kavuşturacak hayallere dalmışlardı. AKP ne yaparsa yapsın, hep bu hedefe uygun bir siyaseti savunuyormuş gibi yorumlanıyordu. Kendilerini Marksist olarak tanımlayanlar mı arasınız, yoksa Troçkisit olarak mı, veya dünyanın artık değiştiği çıkarımından yola çıkan eski komünistler(!) mi, hepsi demokrasi ve özgürlüğü keşfetmişler, en önüne de AKP'yi yerleştirerek bir kutlu yürüyüşün sözcülüğünü ve ideolojik öncülüğünü yapar hale gelmişlerdi. Açıkça, aralarında AKP ile burjuva devrimin tamamlanacağını bile ileri sürenler vardı. Böyle bir cephe oluşmuştu. Hatırlayın özellikle cemaatin/feto'nun yayın organlarından başlayarak sol, Kemalizm, ulusalcılık karşıtlığında bir medya yayını günden güne genişler bir hale gelmişti. ( O genişleme bugün medyanın nerdeyse yüzde 95'inin yandaş hale gelmesiyle noktalandı.Yandaş belki hafif kalıyor, durumu çok da özetlemiyor; emir kulu diyelim. Medyanın halini daha iyi anlatıyor bu söz. Erdoğan ''talimat verdim'' diyebiliyor, bir tetikçi ana muhalefet partisinin genel başkanının idamını isteyebiliyor; buralara geldik!)
O dönemin en önemli özelliği sadece AKP'ye olmayan bir misyon biçmek ve demokrasi -özgürlük hayalleri kurmak değildi ve aynı zamanda bir düşman yaratmak, o düşman üzerinden toplumu konsolide etmeye çalışmaktı. O düşman Kemalizm idi, Atatürk idi, CHP idi ve o cepheye, o cephenin siyasi yaklaşımlarına karşı çıkan her siyasi anlayıştı.
Egemen iklim böyle olunca sanaldaki durumu bundan farklı düşünebilmek mümkün olabilir mi? Sanaldaki üç sözde sol-sosyalist ve dahi enternasyonalist forum bu hayallere kendi meşrepleri dolayımında katkı ve destek veriyordu. Nesnel yaşamda öncülük AKP'de ise de bu üç sözde sol-sosyalist forumlarda öncülük Kürt hareketinin yandaş ve kuyrukçularındaydı. Kendilerinden yana olanlar solcuydu, sosyalistti ve dahi enternasyonalistti, olmayanlar ise önce ulusalcı ve Kemalist ve sonra sosyal şoven, neo-faşist ve Kürt halkının düşmanı. Daha somutlaştırılacak olursa, CHP ve Perincek başta olmak üzere, TKP, ve hatta ÖDP ile Halk Cephesi, yani Kürt hareketinin (AKP ile birlikte) özgürlük(!) ve demokrasi(!) mücadelesine doğrudan veya dolaylı olarak katkı vermeyen, biat etmeyen hemen herkes, her siyasi anlayış bu üç sözde forum formatında solun, sosyalizmin, enternasyonalizmin ( siz bunu burjuva kozmopolitizmi olarak alın) ve Kürt halkının düşmanı olarak nitelendiriliyordu.
HDP Genel Merkezi'nin aldığı karara tabanda yüzde yirmilik bir oy oranıyla uyulmamasının nedenlerinin bu iklimle ilgisinin olmadığını söylemek mümkün mü? Eminim bu yüzde yirminin büyük çoğunluğu kendilerini solcu veya enternasyonalist olarak niteliyordur. Bu iklimde biçimlenmiş bir zihinsel yapı söz konusu. Sözde solculukları veya enternasyonalistlikleri temelde etnik kökenli siyasetin köpürtülmesi üzerine oturmuştur ve bu tür siyasetlerin de bir düşmana ihtiyaç gösterdiği göz ardı edilmemeli. CHP ve Kemalizm başta olmak üzere Kürt hareketiyle doğrudan veya dolaylı illiyet ve siyasi bağı olmayan her akım bu kesimler için düşmanlık veya en azından bir karşıtlık nedenidir. HDP'nin kararının tabanda yüzde yirmilik bir tepki görmesinin nedeninin bu olduğunu düşünüyorum.
Bu ileti en son melnur
tarafından 23.03.2019- 07:53 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP seçmenine çağrıda bulundu.
4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selattin Demirtaş, 31 Mart seçimlerine dair sosyal medya hesabı üzerinden çağrıda bulundu.
Demirtaş'ın yaptığı çağrı şu şekilde:
-Herkese merhabalar. Biliyorum, seçim sürecinde zaman zaman çok öfkelendiniz, isyan ettiniz. Haklısınız da. Ama artık bunları aşan bir durumdayız. Pazar günü sandıklar kuruluyor. Sandığa giderken, yanınıza günlük sığ siyasi tartışmaları almayın lütfen. Onları geride bırakın.
'HDP'NİN SEÇİM STRATEJİSİNE DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUM'
-Geçmiş tümden önemsiz değildir. Geçmişi, gördüklerimizi ve yaşadıklarımızı kesinlikle unutmayalım. Ama gelecek daha önemlidir. Daha iyi bir gelecek için, tüm seçmenlerimizi, partimiz HDP’nin seçim stratejisine destek olmaya çağırıyorum.
-Bu seçimin belirleyicisi direkt olarak sizsiniz. Belirleyici etkimizi sadece kayyumlardan geri alacağımız şehirlerde değil, her yerde göstermek için tarihi bir fırsat var kapımızda. Aday çıkarmadığımız şehirlerde kullanacağımız stratejik oylar, gücümüzün göstergesi olacak.
-Partimiz HDP’nin aday çıkarmadığı yerlerde, partimizin gösterdiği adaya oy vererek hem bulunduğunuz yerin hem de genelin seçim sonuçlarını bizzat siz belirleyeceksiniz.
-Özellikle ilk kez oy kullanacaklar olmak üzere tüm genç arkadaşlar. Sizlere sesleniyorum. Sakın,”Benim oyum neyi değiştirir ki” diye düşünmeyin. Lütfen sandığa gidin ve oyunuzu kullanın. Sizlere güveniyorum.
-Değerli yurttaşlarım; seçim akşamı belki sizlerle yan yana olamayacağım ama Edirne’deki hücremden, sizlerle aynı ekrana bakacağım. Hepimizi mutlu edecek oylarınızı, o ekrana gelecek seçim sonuçlarında görmek üzere sevgiler, selamlar…
HDP'den İmamoğlu mesajı
HDP sosyal medya hesabından İmamoğlu'nu tebrik etti.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nin kurumsal Twitter hesabından mazbatasını alan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaşımı geldi.
HDP, sosyal medya mesajında “AKP’nin halk iradesini gasp etmeye yönelik 17 gündür sürdürdüğü hukuksuzluğun bir kısmı son buldu. İstanbul hakkı olanı aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ediyoruz. Ülkenin her yerinde sürdürdüğümüz demokrasi ve hukuk mücadelesini er ya da geç kazanacağız.” ifadelerini paylaştı.
Bu alıntıları özellikle alıyorum. Oysa çok da önemli değil. HDP batıda AKP muhalifliğine oynayacaktı, öyle de yaptı ve militan sempatizanlarını, solcu görünümlü biat edenleri ve kuyrukçuları saymazsak büyük çoğunluğuyla kendisine oy verenleri bu doğrultuda kanalize edebildi. Sadece HDP de değil, EMEP tarafından da desteklendi. Kısaca Marksistlerinden Kürt hareketine, sosyal demokratlardan ülkücü/milliyetçilere ve Saadet Partili muhafazakarlara kadar toplumsal muhalefet tek bir aday üzerinde birleşerek İstanbul'u ve güneyde pek çok yeri AKP'den alıverdi. ( Yanarım yanarım özellikle Bursa'ya yanarım. Az kalmıştı.)
Şimdilik çok önemli bir başarı olduğunun altını çizmekle yetinelim.
HDP daha doğrusu Kürt hareketi ülkemizin bir gerçeğidir. İster beğenin ister beğenmeyin. İster üzerinde kafa yorup düşünün ve isterseniz kestirip atın. Kürt hareketi, ve Kürt olgusu diye bir şey var. Bu gerçeğe gözler kapanıp siyaset yapılamaz. Dün de öyleydi, bugün de öyle ve yarın da öyle olacak. Burada bir SORUN olduğu kabul edilmelidir. Kürt kökenli yurttaşlarımızda bir rahatsızlık var. Cumhuriyetin üniter devlet anlayışı ( doğru yanlış bir yana), çeşitli uygulamaların yanlışlığı sonucu bu yöredeki insanlarımızı farklı bir yere getirdi. Sonuç; yıllardır kendi insanlarımızı öldürüyor, kendi topraklarımızı, dağlarımızı bombalayıp duruyoruz. Ve üstelik her iki tarafta da milliyetçilik şoven bir dilin ortaya çıkmasına da yol açıyor. Ve bu dil, bu üslup bile başlıbaşına sorunu çözmek değil, büyütmek üzere bir çarpan etkisi yapıyor.
Aslında başka bir şey yazacaktım; aklımda bunları yazmak hiç yoktu. Ama işte, sanalda SF'de Kürt milliyetçiliğini solculuk sanan bir zihniyetin yazdıklarını okuyunca gerçekten şaşırıyor ve üzülüyorum. Yıllardır ''enternasyonalist komünist''(!) olarak geçinenlerin UKKTH adına söylediklerinin de bu sonuçta bir etkisi var. Onlar hala anlayıp anlamadan ortalıkta salınmaya devam ediyorlar, deyip geçelim. Çünkü gerçekten çok can sıkıcı bir konu.
Bu işin bu sistemde bir çözümü yok. Çözüm sınıfsal mücadelede, çözüm sosyalizmde. Öteden beri söyleniyor, ''Kürt sorunu ulusal sorunlar da içeren bir sınıf/emek sorunudur''. Kapitalizmden soyutlanmadan bu sorunun çözülebilmesi mümkün değildir. Doğu ve güneydoğu'da ayrı bir devlet veya ayrı bir federasyon çabası (bence) sadece bir iç savaş nedenidir. Burjuvazinin canına minnet. Sürekli hale gelen krizi gözler önünden uzaklaştırmanın bir yolu ortaya çıkmış olur. Ama böyle bir durum, insanlarımızın, bu kez yığınsal ölümü demek değil de nedir?
HDP bu seçimde doğru bir yol izlemiştir. Belki de ilk kez gerçek bir Türkiyeli gibi hareket etmiştir. AKP karşıtlığında toplumsal muhalefete omuz vermiştir. ( Dün İmamoğlu'nun konuşmasında hem HDP'nin adını anması ve hem de birkaç kez ''Kürt kardeşlerime'' vurgusunu yapması umarım bir başlangıç da olur.) Çünkü bu ülkenin buna ihtiyacı var. SF'de ve burjuva kozmopolitizmini enternasyonal sanan sözde sol-sosyalist forumlardaki milliyetçi/şovenlere çok fazla takılmamak gerek.Onlar HDP'nin bu kararında orta yerlerde duruyorlar! HDP ''iktidardaki faşistlere karşı çıkarken muhalefetteki faşistlere destek vermiş'', çünkü iktidardaki faşistlerin yenilgisi için bu şartmış! Tekerleme gibi, zihin böyle dönüyor çünkü.
Ya da eski özleniyor.
Örnekse,Sırrı Süreyya veya bir başkası çıkar, ülke dinci faşizme doğru hızla kayarken ve kendi siyasi tavırlarının da büyük ölçüde buna yol açtığını kavrayamayan zihin ''CHP'ye gününü gösterebileceğiz' deyip karşıtlığını muhalefet üzerine kurardı; evet, o günleri özleyenler var. Etnik siyasetten adeta kendine pay çıkaran ve bundan da kendine bir keyif payesi çıkaranlar.
O düzen bitti.
Bir dönemdi, geldi geçti.
HDP bu yüzden belki de ilk kez doğru bir siyasal tavır alıyor.
Ve umarım bundan sonra Türkiyelilik zemininde ve eşit yurttaşlık bağlamında bir hak mücadelesi şiddetten de uzak bir şekilde yürütülme çabası içine girilir. Çünkü ülkenin gerçekten buna ihtiyacı var!
Bu ileti en son melnur
tarafından 18.04.2019- 05:09 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.