Ehliyet değişimi için bir devlet hastanesinde göz muayenesine gitmem gerekti. Gittim, gözlük, lens, kaydıyla olabilir raporu verildi ve sonuçta ehliyeti yeni kurallara göre değiştirdim. Ama iki gün geçti, cumartesiyi pazara bağlayan gece yarısı boğazımda hafif bir yanma ve bir yutkunamama sorunu belirdi. Covid'in diğer belirtileri bir kaç saat sonra başladı. Hafif ve kuru bir öksürük, eklem yerlerinde özellikle dizlerde yine hafif bir ağrı. Pazar sabahı test yaptırdım, akşam internetten sonucunu aldım, pozitif. Karantina, eve kapanacakmışım, ilgili arkadaşlar eve gelip yardımcı olacaklarmış. Cep telefonuma bu şekilde mesajlar geliyor. Sonra doktor olduğunu söyleyen bir hanımefendi aradı, tam olarak yeterli olup olmadıkları konusunda pek de güvence veremedikleri bir ilaç isteyip istemediğimi sordu. Sonucundan emin olmadıkları bir ilaçı kullanmak istemediğimi söyledim. Eczaneden PAROL alabilirsiniz dedi. Ateş düşürücü ve ağrı kesici...Ama covid illetiyle vücudumda didişecek ve onu etkisizleştirecek hiç bir şey yok. Anladığım kadarıyla böyle bir ilaç da yok. Karantina yedi gün sürecekmiş ve dışarı çıkmayacakmışım. Eğer çıktığım tespit edilirse, ilk tespitte şu kadar para cezası sonrasında şu kadar, falan...-habire mesajlar geliyor telefona. Böyle ilgileniyorlar.
Bakanın açıkladığı veriler hem vaka ve hem de ölüm sayısında bir azalma olduğunu gösteriyor. Gerçek böyle mi, bilinmez. Belirtileri olduğu için hastanede test yaptırmaya gelen onlarca insan vardı. Covid'in etkisi hala sürüyor oysa. Ölün sayısı 200ün altına yeni düştü. Bunlar önemli sayılar. 200 kişi, 150 kişinin hala hayatını kaybetmesi akıl alır bir şey değil. Böyleyken maske zorunluluğunun kalkması da şaşırtıcı...
Üçüncü günümdeyim, karantinada. (Adı da ne ürkütücü Hiç ağrım yok, ateşim de yok. Ama işte karantinadayım ya, PAROL alıyor, eczacı arkadaşların verdiği birtakım vitamin haplar kullanıyorum. Aslında bu covid belirtileri ertesi gün kaybolmuştu bende. Bir gün sürmüştü. Kendiliğinden geçti. Maske, ve hijyen konusunda da özenliydim, yine de yakanlanmış ve test sonucu pozitif çıkmışsa gerçekten dikkatli davranmakta ve özeelikle maske konusunda duyarlı olmakta yarar var.
Bir hafta boyunca kendi kendimize karantna uyguladıktan sonra dün sabahtan akşama kadar İstanbul'u dolaşmaya çalıştım. Gördüğüm herşeyden önce maske zorunluluğunun kalkmasından ötürü her şeyin olağan akışına döndüğü yolundaydı. Mağazalarda ve kitle ulaşım araçlarında maske duyarlığı halen devam ediyor, güzel bir şey bu, ama yeterli mi pek kestiremiyorum. Can kaybı hala çok yüksek. Omicron varyantının çok kolay bulaştığını göz önüne aldığımızda sanki bir müddet daha maske takma konusu bir zorunluluk olarak sürdürülmeliydi gibi geliyor bana...
Şöyle; dört covid aşısı olmuştum, evden her çıkışımda maske kullanıyor, hijyen kuralına da titizlikle uyuyordum. Zorunlu olarak devlet hastanesinde göz muayenesine gittim ve bulaşa yakalandım. Bu kadar hassas bir konu bu. Bende bir gün sürdü bu durum. Geçen pazar pozitif çıktım, pazartesi tüm belirtiler (kendiliğinden) ortadan kalktı. Bir hafta boyunca olabildiğince dışarı çıkmadım, başkasına bulaştırmamaya çalıştım ve en son, dün doyasıya bir İstanbul turu attım. Kalabalıklar arasında yürürken kim bilir kaç kişi pozitif olduğunu bilmiyor ve kaö kişi de pozitif olarak meydanlarda...-bilmiyoruz.
Bence maske konusu olabildiğince sürdürülmeli. Yasak kalkmış olmasına rağmen maske takmaya devam etmeli gibi geliyor bana...
***
Bir başka konu, dünyada yeni bir varyantın konuşulmaya başlanması... Çok yaygın değil, bulaş özellikleri de öldürücü olup olmadığı konusunda da net bilgiler yok. Adını DELMİCRON koymuşlar. Umarım tehlikeli değildir ve umarım yaygınlık kazanmaz. Ama işte her şeye hazırlıklı olmakta yarar var ve bu konuda maskenin önemi tartışılmaz.
Covid-19 | Prof. Dr. Özkan uyardı: "Belirti ve etkileri değişti"
Son haftalarda vaka oranlarında ciddi artış yaşanan Covid-19 vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Özlenen Özkan, mutasyonlar sonrası virüsün belirti ve etkilerinin değiştiğini kaydetti. Özkan, "Enteresan bir şekilde kişiden kişiye değişiyor. Boğaz ve kas ağrısı şikayetini daha ön planda görüyoruz. Biraz grip, nezle gibi görünüyor. PCR testi negatif çıkmış olsa dahi halsizlik, kas ve boğaz ağrısı olanların koronavirüs olma ihtimali çok yüksek. Lütfen bu belirtileri olanlar toplumdan uzak dursunlar" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) çok hızlı bulaştığını ve etkilerinin kişiden kişiye değiştiğini belirterek, PCR testi negatif çıkmış olsa dahi bazı belirtileri olanların toplumdan izole olmaları gerektiğini bildirdi.
Özkan, özellikle son haftalarda vaka oranlarında ciddi bir artış olduğunu dile getirdi. Koronavirüs semptomlarının mutasyonlardan sonra değiştiğini anlatan Özkan, virüslerin insandan insana geçerken mutasyona uğradığını, dolayısıyla belirti ve etkilerinin değiştiğini ifade etti.
'BOĞAZ VE KAS AĞRISI ŞİKAYETİNİ DAHA ÖN PLANDA GÖRÜYORUZ'
Bazı vakaların nezleye benzediğini vurgulayan Özkan, "Koronavirüsün semptomları da değişti. Bazılarında uzun sürüyor, bazılarında ise sadece üç gün sürüyor. Enteresan bir şekilde kişiden kişiye değişiyor. Boğaz ve kas ağrısı şikayetini daha ön planda görüyoruz. Biraz grip, nezle gibi görünüyor" diye konuştu.
Hastaneye yatan Covid-19 hastalarının büyük bölümünün ameliyat öncesi testlerde koronavirüs olduğunu tesadüfen öğrendiğini ifade eden Özkan, acil servislere grip şikayetiyle başvuranların yüzde 45-50'sinin PCR testinin pozitif çıktığını belirtti.
Özkan, yoğun bakımda koronavirüs tedavisi gören hastaların da ileri yaş veya bağışıklığı baskılanmış kronik hastalar olduğunu dile getirdi.
'OLAYIN CİDDİYETİNİN FARKINDA OLMAK GEREKİYOR'
Test sonucu negatif çıkan bazı hastaların da Covid-19 olabileceğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:
"En büyük risk grubu yaşlı ve kronik hastalardır, kendilerini çok iyi korumaları gerekiyor. Kapalı yerlerde maske takacaklar, şart değilse çok kalabalık yerlere girmeyecekler. Virüse karşı bağışıklığı güçlendirmek için beslenme, vitaminleri almak, uyku düzenini sağlamak, stresten uzak durmak çok önemli. Virüs çok hızlı bulaşıyor ve gidişatını öngöremiyoruz. PCR testi negatif çıkmış olsa dahi halsizlik, kas ve boğaz ağrısı olanların koronavirüs olma ihtimali çok yüksek. Lütfen bu belirtileri olanlar toplumdan uzak dursunlar. Başka insanlara sıkıntı yaratmasınlar."
'KLİMA ÇARPMASI YA DA NEZLEDEN AYIRT ETMEK ZOR'
Özkan, koronavirüsün belirtilerini klima çarpması ya da nezleden ayırt etmenin de zor olduğunu belirterek, bazı Covid-19 hastalarının klimadan üşüdüğü için rahatsızlandığını düşündüğünü söyledi.
Kendisini halsiz hissedenlerin de çevresinden izole olması gerektiğinin altını çizen Özkan, "Pozitif çıktığı için evde karantinada olması gereken bazı hastalar cezai yaptırımı yok diye dışarıda gezebiliyor. Bunlar en çok da kendi çevresine zarar veriyor, farkında değiller. Olayın ciddiyetinin farkında olmak, insanları daha fazla riske atmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.