Sonunda gerçek ortaya çıkmıştı, pek çok konuda olduğu gibi ekonomi konusunda da sınıfta kalacakları geniş yığınlar tarafından anlaşılacaktı. Tek adam rejimi ısrarla yağmurun nedeni açılan şemsiyeler olduğunu ileri sürüyor, politik faizi düşürerek enflasyonu ve dövizin ateşini düşüreceğini söylüyordu. Dolar en son 18 tl.ye kadar çıkmıştı. Çin modeli diyorlar, değeri düşürülen Türk parasıyla, ucuzlayan dolar nedeniyle ihracat patlayacak, ( yapılan-yapılacak ihracatın yüzde altmış, yetmişinin ithal malı olduğu gerçeği bir yana), ülkeye girecek dövizle enflasyon düşecek, pahalılığın önü alınacak...- böyle bir şey yandaşlar tarafından savunulur olmuştu. Ne var ki, Cumhurbaşkanı ''ben ekonomistim'' açıklaması bir çaresizlik belirtisiyd, ısrarla politik faizi düşürmesi, döviz karşısında liranın değerinin düşmesinden başka bir işe yaramıyor ve bu durum da bu sefer dinsel kavramlara başvurularak açıklanmaya çalışılıyordu: NAS diyordu, Bakara'dan örnekler veriyordu ve laik bir anlayışın dibini bir kez daha ateşe veriyordu. Olmadı, yetmedi, açıklamalarla toplumu inandırabilmek mümkün değildi. Bu kez ''son çare''ye başvuruldu. ''Yeni Bir Ekonomik Model'' hayata geçirilecekti. Yeni bir finansal tedbir. Tasarrufların Türk parasına yönlendirilmesi sağlanacak, bankanın ödediği faiz dışında eğer kurda bir yükseliş gerçekleşirse aradaki fark da hazine tarafından giderilecekti. Bankada yüklü miktarda parası olanlara tıpkı yol, köprü, gibi kazma kürek işlerine verilen devlet garantileri gibi milyonlarca insanımızın yatırdığı vergilerin akıtılması sağlanacaktı. Dolar hızla düştü, oynayanlar, göbek atanlar ortaya çıktı. '' yine başardı'' algısı etkisini gösterdi.
Ama kapitalist işleyişte bu modelin sınırlı bir etkisi olduğu uzmanlar tarafından söyleniyor. ( Şimdi de bu uzmanlar hakkında BDDK tarafından soruşturma başlatılmış.) Üç ay, 6 aylık periyodlar sonunda hazine garantisi yoluyla ya para basılacak ya da vatandaşın vergilerine müracaat edilecekti. Bu durum öncesinden çok daha fazla bir ivmelenen enflasyon demekti ve sonuçta bu durum da kurun yükselmesi anlamına gelecekti. Kısa vadedeki bu bahar havasını başka bir amaca yöneltmek gerekiyor, o da erken seçim...Gidiş sanırım o yönde olacak. Ekonomik krizden başka bir şekilde kurtulma olasılığı bulunmuyorsa, ve her geçen gün ülke insanına daha ağır sonuçlar yükleyecekse, kısa vadede bir algı yaratıp, seçime gitmekten başka bir çare görünmüyordu. Asgari ücrette artış, emekli ve memur maaşlarına zam gibi para musluklarını açıp, kısa vadede bir bahar havasını pekiştirmek, sandıkta işe yarayabilirdi. Bir de...
Evet bir de ''Bay Kemal...'' ile ilintili bir baskı mekanizması devreye sokulursa, örnekse İBB'de PKK'lıların işe alındığı iddiasıyla birlikte , terörist, vatan haini vb. gibi sözcükler içeren bir seçim retoriği ve dolayısıyla baskısı pompalanırsa...
Böyle kalmayacaktır. Kısa vadede yaratılacak bir bahar havasına eklenecek vatan millet sakarya edebiyatıyla muhalif kesimlerin hareket alanı daraltılacak ve devlet olanaklarının da yardımıyla oluşturulacak ali cengiz oyunlarıyla bir seçimden daha yengiyle çıkabilmenin önü açılmaya çalışılacaktır. Şimdi sahneye konmaya çalışılacak oyun sanırım böyle bir şey olacaktır, belirtilerini de görmeye baladık. İlk fırsatta seçim tarihi açıklanacak, artık erkeni mi, baskını mı bilemem ama, bir şekilde seçim tek gündemimiz haline gelecektir.
***
Meclis muhalefeti millet ittifakı ve üçüncü bir ittifak arayışı içinde saray rejiminin karşısında mevzilenmeye çalışıyor. Güçlerini sandıkta birleştirerek saray rejimini gündemimizden çıkarmayı hedefliyorlar. Sosyalist ittifak arayışı ise bir türlü sonuçlanmadı. TKP, EMEP ve SOLpartinin bu arayış içinde pek çok konuda anlaştıkları ve bu konuda epey yol aldıkları basına yansıyor ama hala bir sonuç yok ortada. Bu konuda umudumu çoğaltan Kemal Okuyan'ın son açıklamalarındaki bir cümlesi.''AKP'nin siyasi ömrünü uzatacak bir tavır içinde bulunmayacağız.''Tersi düşünülemez. Mümkün değil. Sola alan açmak temel önceliğimizse sandığa yansıtılması gereken tavır da bu olmalıdır.
Sanırım yeni yılın ilk saatleriyle birlikte sıcak geçeceğe benzeyen bir kış mevsimine gireceğiz.
Bu ileti en son melnur
tarafından 28.12.2021- 11:23 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Erken seçime gidiyoruz. Asgari ücret yükseltildi, beklenen memur ve emeklilere de ''hatırı sayılır'' bir zamdı. Ama nedense gerçekleşmedi. Memurlara ve emeklilere her zamanki gibi enflasyon oranında bir zam yapıldı ve sanırım o da yılın ilk günü doğalgaz, elektrik ve akaryakıt başta olmak üzere hemen her ürüne yapılan okkalı zamlarla eridi gitti. Böylece Mart ve Nisan aylarındaki erken seçim iddiası boşa düştü. Sanırım şimdi 2022 sonbaharı erken seçim için en uygun zaman. Zaten o da olmazsa sırada Haziran 2023 var ki, o da çok uzak değil!
Erken seçim beklentisi ortalarda gezinirken şimdilerde ''seçim olacak mı?'' fısıltıları da ortalığa yayılıyor. Daha önceleri de böyle bir görüş dillendirilmişti. Sanmıyorum, burası bir muz cumhuriyeti değil; her şeye rağmen değil. AKP iktidardaki meşruiyetini sadece seçimlerden alıyordu, seçime gitmeden öyle ya da böyle bir seçim kazanmadan iktidarda kalamaz. Mümkün değil. Bence bütün planlar, anketlerde yitirildiği gözüken iktidarın çeşitli oldu bittilerle tekrar kazanılması.
Peki bu mümkün mü?
Bence bu soruya olumsuz bir yanıt vermek de o kadar kolay değil. Sıradan bir burjuva partisi olmadığını sürekli yinelediğimiz AKP'nin sıradan bir burjuva partisi gibi bir seçim yitirmeyi ve muhalefete düşmeyi göze alması beklenmemelidir. Bence İBB'den de başlanıldı...İmamoğlu üzerinden İstanbul'un muhalefetin elinden alınması gerçekleşebilir. Böyle bir atraksiyonun, böyle bir eylemin hem Kılıçdaroğlu ve hem de muhalefete yarayacağı belliyken, Cuhur ittifakın özellikle şahin kanadı böyle bir hamlede bulunabilir. Bir tepki oluşmasını beklemek, sokağa dökmek, çatışmalı bir süreç başlatmak ve sonra ''olağanüstü hal'' gibi farklı hamlelerde bulunarak seçimi çok özel koşullarda yapmak gibi bir amaç planlanıyor da olabilir. Başarılabilirse ''hemen seçim'' de gündeme gelebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son konuşmaları da bu doğrultuda değil mi? ''Hele bir sokaa dökülün, tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi sizi önümüze katarız ve ...'' Durup dururken bu anlama gelecek cümleler kurmadı mı? Başka yapacak bir şeyi de yok ki NASS dedi, olmadı, BAKARA çare değil. ''Şemşiye açtığımız için yağmur yapıyor'' ısrarıyla ekonomistliğini kanıtlamaya çalıştı, tutmadı. Üretici enflasyonun giderek tüketici enflasyonunu kamçılayacağını o da biliyor. O zaman?
Başka bir şey daha var. Kendi ağzından duymadım, Şirin Payzın'ın programında söylendi ''bu ülkeyi terk etmeyeceğini'' de söylemiş. Ne ilgisi var, ya da belki de çok ilgisi var. Karmakarışık bir zihin dünyası.
Evet, 2022 oldukça hareketli geçecek belli, şimdiden sular oldukça ısındı, ısınıyor.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.