SOL Parti’den ‘Demokrasi İttifakı Toplantısı’ açıklaması: Çalışmanın parçası değiliz
HDP’nin çağrısıyla 9 partinin ‘Demokrasi İttifakı’ gündemiyle bir araya geleceğine dair haberlerin ardından toplantı bileşeni olarak ismi anılan SOL Parti açıklama yaptı. SOL Parti, “Partimiz bu aşamada hangi koşularda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. Bu bağlamda HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız” dedi.
SOL Parti, HDP’nin çağrısıyla “Demokrasi İttifakı” adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığını açıkladı. “Bu aşamada hangi koşularda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesinin doğru bulunmadığı” belirtilen SOL Parti açıklamasında, “Partimiz tüm muhalefet güçleriyle dayanışma içinde mücadelesini sürdürecektir” ifadeleri kullanıldı.
Dün basın çıkan haberlerde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla SOL Parti, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile 18 Ocak’ta Ankara’da bir araya geleceği belirtilmişti. Toplantıya HDP’nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılacağı bildirilmişti.
Söz konusu toplantı haberlerinin ardından bugün SOL Parti’den açıklama yapıldı.
“Demokrasi İttifakı Toplantısı Hakkında” başlığını taşıyan bilgilendirme metninde SOL Parti, çalışmanın parçası olmadığını açıkladı.
SOL Parti’den yapılan açıklama şöyle:
Önümüzdeki seçim basit bir iktidar belirleme değil, mevcut rejim için referandum niteliğinde gerçekleşecektir. Bu referandumun tayin edici noktası da hiç kuşku yok ki Cumhurbaşkanlığı seçimidir. SOL Parti, bu kötülük iktidarına son verme sorumluluğu ile mücadelesini sürdürecektir. Bu anlamıyla bu rejim karşısında oluşan en geniş ittifakın parçasıdır.
Öte yandan iktidarın ülkeyi olağanüstü koşullarda seçime sokma isteği de açıktır. İktidar yüzde 40’la seçimi alma, barajı düşürme gibi hamleler düşünüyor. HDP’nin kapatılma davası AYM’nın önündeyken CHP için de aynı sürecin işletilmesi için taşlar döşeniyor.
Durum böyleyken tartışmaya seçim ittifaklarından ve milletvekili sayılarından başlamayı doğru bulmuyoruz. Bize göre bu etapta yapılması gereken şey, içinde ciddi riskler barındırdığı açık olan seçimin koşullarını da belirleyecek toplumsal bir mücadelenin örgütlenmesidir.
Partimiz bu aşamada hangi koşularda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. Bu bağlamda HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız.
Partimiz bu anlayışla tüm muhalefet güçleriyle dayanışma içinde mücadelesini sürdürecektir.
TKP ve Sol Parti'den 'Demokrasi İttifakı' çağrısına yanıt: Parçası değiliz
HDP'nin yaptığı çağrı ile 9 partinin yarın (18 Ocak) 'Demokrasi İttifakı' gündemiyle Ankara’da bir araya geleceği belirtilmişti. Toplantı bileşeni olarak ismi anılan TKP ve SOL Parti, ittifaka ilişkin yaptığı açıklamada "Parçası değiliz" dedi. EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de toplantıya katılacaklarını belirtti.
Gazete Emek- HDP'nin çağrısıyla SOL Parti, Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile 18 Ocak’ta Ankara’da bir araya geleceği belirtilmişti.
Toplantıya HDP’nin Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın katılacağı bildirilmişti.
Söz konusu haberlere ilişkin açıklama yapan SOL Parti, toplantının parçası olmadıklarını duyurdu.
"SINIRLARI VE İÇERİĞİ BELLİ DEĞİL"
Açıklamada, yapılacak seçimlerin yalnızca iktidar değişikliği değil mevcut rejim için bir referandum niteliği de taşıdığını belirten SOL Parti, söz konusu ittifaka ilişkin, "Sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı" nitelendirmesinde bulundu.
"Partimiz bu aşamada hangi koşularda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesini doğru bulmamaktadır. Bu bağlamda HDP’nin çağrısıyla gerçekleşecek sınırları ve içeriği belli olmayan Demokrasi İttifakı adı altında yapılacak çalışmanın parçası olmadığımızı kamuoyu ile paylaşırız" denilen açıklamada, tüm muhalefet partileriyle dayanışmanın sürdürüleceği mesajı verildi.
TKP: İTTİFAKIN PARÇASI OLMA GÜNDEMİMİZ YOK!
Gazeteci Altan Sancar'a konuşan Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan ise toplantıya katılacaklarını ve görüşlerini taraflara ileteceklerini belitti. Okuyan, “Demokrasi İttifakı’nın parçası olma gibi bizim bir gündemimiz yok” diyerek TKP’nin görüşünü açıkladı.
Okuyan, görüşlerini medya üzerinden açıklamak yerine toplantıya katılarak, taraflara doğrudan görüşlerini aktaracaklarını belirterek şunları söyledi: “Bizim Demokrasi İttifakı gibi bir adlandırmayla ilgimiz bulunmuyor. Bizler elbette bazı partiler ile en geniş mücadele platformunun oluşması için görüşmelerde bulunuyoruz. Fakat somut olarak HDP’nin başını çektiği Demokrasi İttifakı’nın parçası olmak gibi bir gündemimiz yok. Toplantıda yaklaşımımızı ve önerilerimizi paylaşacağız. Tartışma konusu bir sol ittifak mı yoksa daha geniş güçlerin ittifakı mı? HDP defalarca ‘İttifakı soldan ibaret görmüyoruz’ açıklaması yaptı.
Benzer yaklaşımı olan partiler de var ve buna saygı duyarız. Bizim parti olarak solun temel ilkelerini savunan bir ittifak arayışımız var. Bunun adı ‘sol ittifak’ mı olur başka bir şey mi bilemeyiz. Solun temel ilkeleri var ve bunun dışına çıkmamız söz konusu olamaz. Ama öyle gündemler olur ki yan yana gelir ve mücadele ederiz. Her türlü iletişim kanalını açık tutuyoruz. Ancak mesele ittifak ise bunun ilkeli olması gerektiğini düşünüyoruz ve laiklik, sınıf ekseni ve anti emperyalist olması gerektiği gibi çizgimiz var. Burada en küçük bir esnememiz olmayacak. Bunu her platformda söylüyoruz, herkesi de dinleyip anlamaya çalışıyoruz. Yarın toplantı da sözümüzü söyleyeceğiz.”
EMEP: TOPLANTIYA KATILACAĞIZ
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de toplantıya katılacaklarını belirterek, ‘halk ittifakı’yla yeni bir ittifakın oluşturulması gerektiğini dile getirdi. CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu ‘millet ittifakı’na ilişkin eleştirilerde bulunan Akdeniz görüşmelere ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:
“Mücadeleyi önemsiyoruz. Zaten bu konuda Sol Parti ve TKP’yle çok farklı düşünmüyoruz. Bu görüşlerin, bu toplantıda da çeşitli görüşmelerde de daha farklı kombinasyonlardaki toplantılarda da rahat konuşulabileceğini düşünüyoruz. Mücadeleden geri duran bir ‘millet ittifakı’ anlayışı var. Ekonomik kriz karşısında, zamlar karşısında, İBB’nin kuşatılması karşısında ve en son Enes Kara olayında genel olarak, ‘Aman sokağa çıkmayın, sandığı bekleyelim’ anlayışları söz konusu. Millet ittifakı adeta bir itfaiye rolü oynuyor. Bunu aşmanın yolunun da CHP’nin tabanı da ona oy verenler de dahil olmak üzere bütün işçi, emekçi halk güçlerinin, demokrasi güçlerinin yan yana gelmesidir.
Meseleyi sandık ve oy bazlı tartışmak bize göre doğru değil. Sadece seçim, sandık değil, bugünün güncel sorunları konusunda da neler yapabileceği konularını da konuşmak gerekiyor. Seçimdeki ittifak ya da sokaktaki ittifak her şeyden önce halkın ihtiyacı olan bir şey halinde. Yani sol ve sosyalistler de demokrasi güçleri halk için vardır. Halkla beraber vardır. Bu çerçevede ne ‘millet ittifakı’, ne ‘cumhur ittifakı’, ‘halk ittifakı’ diyoruz. Bütün güçleri kapsayacak bir üçüncü ittifak seçeneği üzerinde kafa yormak, çalışmak lazım. İlk toplantıya bir partinin ya da birkaç partinin katılmaması her şeyin bittiği anlamına gelmez. Hala umudunuz var.”
İTTİFAKA YÖNELİK TARTIŞMALARDA İKİ BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR
Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'ın HDP kulislerinden edindiği bilgilere göre; yarın gerçekleştirilecek buluşmada Türkiye’nin içinde bulunduğu çoklu kriz ve Demokrasi İttifakı tartışmaları yürütülecek. İttifakların nasıl şekilleneceği iki alternatif üzerinden tartışılması bekleniyor. İttifaka ilişkin tartışmalarda iki seçenek ön plana çıkıyor.
Birincisi ittifak içindeki partilerin belli kontenjanlar dâhilinde HDP içerisinde adaylarını göstermesi. İkinci seçenek ise bütün partilerin aynı ittifak içinde kendi kimlikleriyle yer alması. Buna seçeneğe göre her parti kendi adayıyla seçime girecek. Bu fikri ise özellikle Türkiye İşçi Partisi olumlu bakıyor.
HDP KAPATILIRSA?
Tartışmaların bir diğer konusu ise olası HDP’ye yönelik bir kapatma durumu gerçekleşirse nasıl bir adım atılacağı. HDP’nin kapatılması durumunda ise HDP bileşenlerinin içinde seçime girme yeterliliği olan parti altıda seçime girmesi tartışılıp değerlendiriliyor.
TKP'den HDP'nin çağrısıyla yapılan toplantıya ilişkin ilk değerlendirme
Bugün Ankara'da HDP'nin çağrısıyla düzenlenen toplantının ardından TKP MK üyesi Savaş Sarı, soL'a açıklamada bulundu.
Bugün Ankara'da HDP'nin çağrısıyla TKP, EMEP, Halkevleri, SMF, TÖP, TİP ve EHP'nin katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.
Toplantıya Türkiye Komünist Partisi adına katılan heyette yer alan TKP Merkez Komite üyesi Savaş Sarı, toplantıya dair soL'a değerlendirmede bulundu.
'Bütünlüklü bir mücadele çerçevesinin nasıl oluşturulması gerektiğine dair görüşlerimizi aktardık' "HDP’nin gerek yazılı gerekse yüz yüze sözlü olarak bizlere yaptığı toplantı çağrısı üzerine bugün Ankara’da 8 ayrı siyasi yapı bir araya gelmiş olduk" diyen Sarı, "HDP’nin toplantı çağrısında da ilettiği üzere Türkiye’de düzenin yaratmış olduğu ağır baskı ve sömürü koşullarında emekçiler ve ezilenler adına neler yapılabilirin tartışılması çağrısı ile yapılan toplantıda katılımcı siyasi partiler ortak mücadele zemininin nasıl ve hangi önceliklerle oluşturulacağına dair görüşlerini aktardı. TKP adına 3 Merkez Komite üyesi olarak katıldığımız toplantıda bizler de hem somut mücadele başlıklarında ortak tutum alınması hem de daha bütünlüklü bir mücadele çerçevesinin nasıl oluşturulması gerektiğine dair görüşlerimizi aktardık" ifadesini kullandı.
'İlkesel ortaklıkları taşıyanların bir araya gelerek bir ittifak oluşturmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladık' Somut mücadele gündemlerinde bir araya gelebilmenin, bu mücadele başlıklarında ortak neler yapılabilir bunun tartışılmasına dönük bir iletişimin sağlanması ve bu yönlü bir çabanın önemini vurgulamış olduklarını belirten Sarı, şöyle konuştu:
"Aynı zamanda daha bütünlüklü bir mücadele programının ve bu kapsamda seçim ittifakı başlığına dair de zaten kamuoyu ile defaten paylaştığımız üzere bunun belli ilkeler üzerinden ve bu ilkelerin belirlediği bir programatik çerçevede gerçekleşmesinin bizim açımızdan doğru olduğunu belirtmiş olduk. Bu anlamda toplantıda olan veya olmayan siyasi yapılar açısından ilkesel ortaklıkları taşıyanların bir araya gelerek bir ittifak oluşturmasının daha sağlıklı olduğunu vurguladık. İlkesel ortak bir çerçevede anlaşamayan siyasi yapıların ise bir ortak programatik hat veya siyasi ittifak içerisinde bulunmasının doğru olmadığını düşündüğümüzü de belirttik."
'Üç ilkeyi örtecek bir ittifak ilişkisini kabul etmemiz mümkün değil' "TKP açısından sermaye karşısında emekçilerin çıkarlarını ve bağımsız siyasi iradesini temsil, emperyalizme karşı bağımsızlık ve gericilik karşısında laikliği savunu ilkeleri etrafında bir programatik çerçeve ve devrimci birliktelik bugün yakıcı bir ihtiyaçtır" vurgusunda bulunan Sarı, "Bu anlamda HDP’nin sunduğu Tutum Belgesi üzerinden HDP ile bir ittifak içersinde olmamız veya bizim savunduğumuz üç ilkeyi örtecek bir ittifak ilişkisini kabul etmemiz mümkün değil. Toplantıda, bu toplantıya katılan siyasi yapıların arasındaki iletişimin güçlenmesi ve süreklileşmesi ve somut mücadele gündemleri üzerinden ortaklaşıldığı ölçüde birlikte hareket edilmesi ihtiyaç ve gerekliliği konusunda bir görüş ortaklığı oluştuğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Toplantıda alınan kararlar
8 partinin anlaştığı ve imza attığı kararlar ise şu şekilde
• Ortak mücadeleyi sürdürmeyi, bu mücadele zeminlerini çoğaltmayı ve güçlendirmeyi,
• Ortak mücadele konularını belirlemek, bunları hayata geçirmeye yönelik içerik, yöntem ve takvimi oluşturmak için düzenli görüşmelere devam etmeyi,
• Mevcut katılımla kendini sınırlamayan, ortak mücadelenin Türkiye’nin bütün demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini hedeflemeyi karar altına aldık.
EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: “BU BAŞLANGIÇ TOPLANTISIYDI VE UMUT VERİCİYDİ”
Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, fikir alışverişi yönünde verimli bir görüşme sağlandığını belirtti. Türkiye’nin özellikle de yakın ve orta vadede, içerisinden geçtiği bu süreçle ilgili nasıl bir mücadele programı oluşturabileceği yönünde görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
Akdeniz, bunun daha da ilerletilmesi için sistematik hale gelmesi, periyodik toplantıların gerçekleşmesi yönünde görüş birliği olduğunu ve bunun çok önemli olduğunu ifade etti.
Akdeniz, şunları belirtti:
“Halkın acil talepleri için yan yana gelmek gereklidir. Bizim birlik ve uzlaşma sorunumuz yok. Halk gerçekten güçlü bir merkez istiyor. AK Parti’den güçlü bir kopuş var, halkın tek adam zihniyetinden kurtulma niyeti var ama millet ittifakının da Türkiye’yi düzlüğe çıkaracağından ciddi endişeleri var. Seçime daha çok var.Halkın temel geçim derdi var. Demokratik özgürlükler, seçim ve sandık güvenliği gibi temel sorunlar ve bütün bunları kapsayan bir mücadele programı ortaya koyamazsak eğer, sadece sandık bazlı tartışmalarla bu işe başlamak zaten bizim gibi partilerin yapısına uygun değildir.
Bu toplantı bir başlangıç toplantısıydı ve umut vericiydi.”
****
SOSYALİST CUMHURİYET PARTİSİ: “TAM BAĞIMSIZ VE DEMOKRATİK TÜRKİYE’Yİ ESAS ALAN BİR İTTİFAK”
Mehmet Bedri Gültekin başkanlığında yeni kurulan Sosyalist Cumhuriyet Partisi (SCP)’nin açıklamasında ise “AKP gitmelidir ama ‘Tam Bağımsız ve Demokratik Türkiye’yi esas alan bir program temelinde oluşacak ittifakın iktidar olmasıyla gitmelidir.Kendilerini sosyalist olarak niteleyen her partinin hareket noktası bu program olmalıdır” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada “Türkiye’nin AKP iktidarından kurtulması gerekiyor. Ekonomide Cumhuriyet tarihinin en ağır krizini yaşayan, içeriden ve dışardan çok ciddi tehditler altında olan Türkiye, sorunların altından ‘Tarikatlar Koalisyonu’ yönetimiyle kalkamaz. Türkiye; İhvancı dış politikanın ve 2023’deki seçimlere ilişkin hesapların sonucu olan 8 milyon mülteci yükünün yol açtığı ekonomik, siyasal, toplumsal ve güvenlik sorunlarının altından kalkamaz” denildi.
****
HALKEVLERİ: “ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞU YERİNE GETİRMEYE KARARLIYIZ”
Toplantıya katılan kurumlardan olan Halkevleri’nden yapılan açıklamada; “Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar çığ gibi büyümektedir. İktidarın sömürü, talan ve ayrımcılık politikaları, toplumun ezilen bütün kesimlerinin her türlü insani haklarının ellerinden alınmasına, yoksullaşmaya neden olmakta ve doğanın talan edilmesine yol açmaktadır. Bu gidişattan çıkmak için umudu büyütecek, topluma güven verecek güçlü bir birliği kurabilir, mevcut baskı rejiminin önünü kesebilir, demokratik değişim ve dönüşümün önünü açabiliriz. Bu nedenle Türkiye’nin demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerinin geniş bir mücadele ortaklığı sağlaması gerektiğine inanıyoruz” denildi.
****
TKH: “KRİZDEN, YOKSULLUKTAN, GERİCİLİKTEN VE BAĞIMLILIKTAN ÇIKIŞ SOL BİR PROGRAMLA MÜMKÜNDÜR”
Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ise “Sermayeye, gericiliğe ve emperyalizme karşı kamucu, laik ve emekten yana toplumsal ve siyasal bir programdır. Bu düzen değişmelidir! 20 yıllık karşı-devrimin panzehiri yeni bir Cumhuriyet’in kuruluşudur. Ülkemizin geleceğini emekçi sınıfların, emekçi kadınların, geleceksiz bırakılan gençlerin talepleri şekillendirmeli, sosyalist bir ittifak da bu zeminde kurulmalıdır. Emeğin haklarını merkeze koyan, laiklik taleplerini öne çıkartan, kamucu ekonomiyi savunan ve anti-emperyalist bir program etrafında önümüzdeki seçimleri de kapsayan sosyalist ve devrimci güçlerle güç birliği bugün temel arayışımızdır” açıklaması yaptı.
Kılıçdaroğlu'ndan üçüncü ittifak açıklaması: HDP’nin suçlanmasını ortadan kaldıracaktır
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üçüncü ittifakı olumlu bulduğunu söyledi, 'bir partinin suçlanmasını veya birden fazla partinin, yani HDP’nin, suçlanmasını ortadan kaldıracaktır' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı noktasında bir sorun yaşanacağını düşünmediğini, bu konuyu zamanı gelince diğer parti liderleriyle görüşeceklerini dile getirdi.
Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Sürekli siyasal zemin kaybeden bir parti ve onun küçük ortağı, Millet İttifakı içinde olmayan bir partiyi ittifakın içindeymiş gibi göstererek siyaset yapıyorlar. Üçüncü ittifak çıkarcı siyasetin kirli söylemlerini sonlandırması açısından da önemli” ifadelerini kullandı.
(...)
‘Üçüncü ittifak görüşmeleri sürüyor. Onlar da içinde biraz parçalı gibi görünüyor ama siz üçüncü ittifak konusuna nasıl yaklaşıyorsunuz? Üçüncü ittifak, gazetelerden okuyunca, doğrusunu isterseniz Cumhur ve Millet İttifakı dışında kalan partilerin bir araya gelip üçüncü bir ittifak oluşturmaları demokratik zeminin gelişmesi açısından son derece olumlu bulduğumu ifade edeyim. Birden fazla nedeni var. Birinci nedeni şu: Az önce ifade ettim, üçüncü ittifak, diğer iki ittifak içinde yer bulamayan partiler, üçüncü bir ittifak oluşturarak parlamentoya daha güçlü gelmenin yollarını arıyorlar. O da bunların demokratik hakkı ve bu haklarını kullanıyorlar. İkincisi; ittifaka dahil olmadığı halde bir parti, ittifaka dahilmiş gibi gösterilerek bir anlamda, bir partinin suçlanmasını veya birden fazla partinin, yani HDP’nin, suçlanmasını ortadan kaldıracaktır. Kimin nerede, hangi ittifak içinde olduğu daha net görülecektir. Dolayısıyla gereksiz suçlamalar ve tartışmalar da bitmiş olacaktır. İkinci büyük yararı da bu. Bu açıdan ben, üçüncü bir ittifakın kurulmasını gayet güzel ve doğru buluyorum.
Bu noktada, Millet İttifakı’nın da yararına olacak herhalde... Evet. Bize ve İYİ Parti’ye, diğer partilere de oluyor. Dolayısıyla vatandaşa vaat edeceği bir şeyi kalmayan, sürekli zemin kaybeden, siyasal zemin kaybeden, vatandaşla arasındaki güvensizliği her geçen gün büyüyen bir parti ve onun küçük ortağı, Millet İttifakı’nı suçlayarak ve Millet İttifakı’nın, içinde olmadığı bir partiyi ittifakın içindeymiş gibi göstererek suçlamasının önüne geçilecek. Yani bu açıdan bence iyi bir şey.
HDP Parti Meclisi toplantısında konuşan Pervin Buldan ve Mithat Sancar hem ittifak görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu.
HDP Parti Meclisi toplantısı Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında toplandı.
Online yapılan toplantıda Buldan ve Demirtaş'ın yaptığı açıklamalar HDP tarafından paylaşıldı.
Sancar'ın toplantıda yaptığı konuşmadan bir bölüm şöyle:
Demokrasi ittifakını ortak mücadele çerçevesinde oluşturmak istiyoruz
Demokrasi ittifakının ne anlama geldiğini her fırsatta açıklıyoruz. Bazı yanlış yorumlar ve eksik değerlendirmeler yapılıyor ama bunlar asıl vurgumuzun gölgelenmesine neden olmamalıdır. Biz demokrasi ittifakını ortak mücadele temelinde oluşturmak istiyoruz. Yani Türkiye’de bütün ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, baskı altında tutulanların, sömürülenlerin, adaletsizlik yaşayanların buluşacağı geniş bir mücadele hattını oluşturmak istiyoruz.
Bu ittifak arayışımız seçimlerden ibaret, sadece seçimlere odaklanmış bir hedef değildir. Demokrasi ittifakı bunun ötesine işaret ediyor. Şüphesiz seçimler, zamanında olsun ya da erken olsun, Türkiye tarihinin en önemli seçimlerinden biri olacaktır. HDP olarak bizlerin, seçimlerin önemini göz ardı etmemiz zaten söz konusu olamaz. Ancak demokrasi ittifakını sadece seçimlere oturtmak da sorunlara çözüm bulmak ya da çözüm yollarını açmak için yeterli değildir. Hatta çoğu zaman seçimlerle sınırlanmış, seçimlere dönük çalışmalara hapsolmuş programların sorunlara çözüm olmak yerine bizi yanlışlara sürükleyebileceğini hatırlatmalıyız. Demokrasi ittifakı ve en geniş birlikteliği sağlamak temel amacımızdır. Bunun seçimlere dönük bir çalışmayı da içerdiğini tekrar hatırlatayım. Ama demokrasi ittifakının seçimlerle bağlantısını esas olarak Meclis seçimlerine göre değerlendirmekte fayda var. Biz bütün ezilenleri, dışlananları Meclis’te temsil ettirecek bir çalışmayı da demokrasi ittifakının bir parçası olarak görüyoruz. Halkların ortak iradesini Meclis'e taşımak, demokrasi ittifakının bir parçasıdır ama demokrasi ittifakı bundan ibaret değildir.
'Demokrasi ittifakını, sadece sol ve sosyalist kesimlerle sınırlı tutmadığımızı belirtmemiz gerekiyor'
Demokrasi ittifakını, hayata geçirmek için çalışmalar yapıyoruz. Sol sosyalist yapılarla toplantı gerçekleştirdik, samimi ve verimli bir toplantıydı. Birkaç noktada mutabakat sağlanmasını olumlu karşılıyoruz. Bunların başında birlikte yürüme konusundaki görüşmeleri sürdürme kararı geliyor. Bunun yanında genişleme perspektifi geliyor. Bütün sol ve sosyalist çerçeveleri kapsayacak genişliğe ulaşması da mutabakata varılan konulardan biriydi.
Bu konudaki çalışmaları dostluk ve yoldaşlık hukuku çerçevesinde sürdürme kararımız var. Bütün paydaşların da bu konuda ortaklaşması umut vericidir. Demokrasi ittifakını, sadece sol ve sosyalist kesimlerle sınırlı tutmadığımızı belirtmemiz gerekiyor. Bütün ezilen kesimleri kapsamak temel amacımızdır. Burada da olumlu mesajlar ve işaretler gelmesi umudumuzu büyütüyor. Bizim gerçek bir alternatife ihtiyacımız var. Bu iktidar savaş politikalarını, sömürüyü, rantı ve talanı temel bir özellik olarak hayatın her alanında yansıtıyor. Buna karşı gerçek alternatif, ancak yeni başlangıç ile olabilir. Bu da geçmişten kopuş iradesini içermek zorundadır. Eski dönemin zihniyetinden kopma iradesini içermek zorundadır. Eğer eskiyi tekrar eden bir anlayış karşımıza çıkarsa bilin ki bunun Türkiye halklarının beklentilerine cevap oluşturması mümkün değildir. Bu nedenle HDP olarak bizler halklara güçlü bir gelecek umudu yaratmak için çalışmalarımızı aksatmadan bütün baskılara rağmen sürdürmeye kararlıyız.
Demokratik, sol ve sosyalist kurumlar; ortak mücadele hattı kurulması için ikinci kez bir araya geldi.
AKP-MHP ittifakına karşı ortak mücadele için ikinci kez toplantı yaptı ve bir koordinasyon oluşturulduğunu açıkladı.
Türkiye'de emekçilerin yaşadığı ekonomik yıkım ve AKP-MHP iktidarının özgürlüklere dönük kapsamlı saldırıları sürerken ortak bir mücadele hattı yaratılması için demokratik, sol ve sosyalist kuruluşlar ikinci kez bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) çağrısıyla yapılan toplantıya Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcileri katıldı. İlk toptıda yer alan TKP ise daha önce açıkladığı gibi toplantıda yer almadı.
Ankara'da yapılan ikinci toplantının ardından kurumlar tarafından yapılan ortak açıklamada, "Ortak mücadele programının inşası, çalışmaların planlanması ve eşgüdümün sağlanması için bir koordinasyon oluşturduk" denildi ve "Bu cinayet, talan ve soygun düzenini birlikte durdurmak ve değiştirmek için ortak mücadele programını hayata geçirmek tarihsel sorumluluğumuzdur" ifadeleri kullanıldı.
Toplantının ardından yapılan ortak açıklama şöyle: "18 Ocak 2022 tarihinde ortak mücadele hattını büyütmek için bir araya gelen siyasal yapılar olarak bugün ikinci toplantımızı gerçekleştirdik.
Bölgede ve küresel düzeyde savaş politikaları giderek artıyor. Ülkemizde ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Krizin faturası halka kesilirken işçiler, emekçiler ve yoksullar insanca ve onurlu bir yaşam için mücadeleyi yükseltiyor.
Gerek dünyanın içerisinde bulunduğu durum gerekse AKP-MHP iktidarının ülkeyi getirdiği çıkmaz, tam da ortak mücadele etrafında bir araya gelecek güçler için sahada örgütlenmenin ve genişlemenin zeminini her zamankinden daha fazla olanaklı kılıyor.
Savaşa karşı barıştan, sermayenin sömürüsüne karşı emekten, doğanın talanına karşı yaşamdan, eşitlikten, özgürlükten ve demokrasiden yana olan tüm kesimlerle birlikte yürümekte kararlıyız.
Toplantı sonucunda ortak mücadele programının inşası, çalışmaların planlanması ve eşgüdümün sağlanması için bir koordinasyon oluşturduk. Bu kapsamda;
- Savaşa karşı "barış hemen şimdi ve her yerde" iddiasını yükseltmeyi,
- Ekonomik kriz ve zamlar karşısında insanca bir yaşam hedefini gerçekleştirmeyi,
- 8 Mart, 21 Mart ve 1 Mayıs mücadele ve dayanışma günlerini hayatın her alanında birlikte örgütlemeyi,
- Yerel mücadele platformlarını bütün çevrelerle birlikte güçlendirmeyi ve demokratik mücadele deneyimimizi ve birikimimizi yeni toplumsal hareketlerle buluşturmayı,
- Genişleme çalışmalarını en geniş siyasal ve toplumsal mücadele dinamikleriyle sistematik olarak büyütmeyi karar altına aldık.
Bu cinayet, talan ve soygun düzenini birlikte durdurmak ve değiştirmek için ortak mücadele programını hayata geçirmek tarihsel sorumluluğumuzdur.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.