Hareketin dili ve söyleminde, itiraz eden ve reddeden bir öfke kadar yarınları yaratacak bir umut da var olmalıdır. Hareketin dili ve söylemi, sınıfın sürece aktif olarak katılması, yaşanılanları kendi sözcükleri ile ifade etmesi ve yaşanılanları değiştirmeyi düşünmesi ile örülecektir.
GAMZE YÜCESAN ÖZDEMİR
İçinden geçmekte olduğumuz günlerde, hayatın içinde olamamak, toplumsal olana dokunamamak ve yaşananlar karşısında siyaset örememek çok ağır geliyor insana. Ağırlık, iktidar karşısında güçlü bir siyasal iradenin yokluğundan kaynaklanıyor. Omuzlara ve yüreğe çöken ağırlığı dağıtacak olan, sol/sosyalist bir siyasal iradenin inşasıdır. Siyasal irade inşasının elzem olduğunu gösteren yer ve zaman ise SOMAdır. Madende kaç kişinin olduğunu ve kaç kişinin hayatını madende bıraktığını bilememek, sol/sosyalist iradenin yokluğundandır. Yerin kat kat altında ailenin sahiplenemediği durumlarda sahipsiz kalmak, siyasal iradenin eksikliğindendir. Sermayenin hiç yıpranmamış bir halde beyaz gömlekle, traşlı ve uykusunu almış olarak korkusuzca konuşabiliyor olması yine bu iradenin olmamasındandır. İradenin inşasına dönük siyasal hareketin nasıl olması ve nasıl örgütlenmesi gerektiği farklı yapılarda ve örgütlerde konuşuluyor ve tartışılıyor kuşkusuz. Tartışma sürecinde üç konunun üzerinde sorular sorup, yanıtlar arayabiliriz diye düşünüyorum: Hareketin özneleri ve muhattapları kimlerdir? Hareketin siyasal formu ve eylemlilikleri nasıl olmalıdır? Hareketin dili ve söylemi nasıl olmalıdır?
Hareketin öznesi ve muhatabı işçi sınıfıdır. İşçi sınıfı derken, çocuk işçilerden AVM çalışanlarına, kot taşlama işçilerinden çağrı merkezi çalışanlarına, tersane çalışanlarından AVM çalışanlarına, tekstil atölyelerinden teknokent çalışanlarına kadar uzanan çok geniş bir yelpazeden bahsediyorum. Sınıf içi katmanların varlığı ve çokluğu açıktır. Sınıf içi katmanlar, emek süreçleri, gündelik hayat deneyimleri, kimlikleri ve kültürleri ile burjuva sosyal bilimlerin çok sıklıkla tekrarladığı gibi muazzam farklılıklara mı işaret ediyor? Burjuva sosyal bilimler işçi sınıfına baktığında hep farklılık arar; ortaklıkları aramak ve bulmak bilim dışıdır adeta.
Dolayısıyla, tüketim alışkanlıklarında, hayat tarzlarında ve ne yiyip ne içtiklerinde bulurlar farklılıkları. Ama sınıf içi katmanları yatay kesen gerçeklik karşı karşıya oldukları güvencesizlik ve geleceksizliktir. Bu noktada, hareketin öznesi ve muhatabı olan işçi sınıfını haritalandırmak oldukça kıymetli. Sınıf içi katmanları çok iyi tanımak ve onlarla tanışmak gerekiyor.
Hareketin siyasal formu ve eylemlilikleri nasıl olmalıdır? Bu soru, örgüt, irade, öncülük ve kendiliğindenlik gibi soruları içeriyor. Sol/sosyalist tarihin en zor ve en çetrefilli sorularıdır bunlar. Çetrefillidir zira yanıtını sosyalistler tek başlarına veremezler. Hareketin siyasal formu ve eylemlilikleri sınıfla birlikte üretilecektir.
Kendiliğindenliği savunmak ve sahiplenmek çok mühimdir kuşkusuz. Park forumları, mahalle meclisleri ve örgütlenmiş ortak zeminler üzerinde tartışılacak deneyimler sunmaktadır. Ama sınıf-sız bir kendiliğindenlik tehdidi de bir gerçeklik olarak ortadır. Sol liberallerin vurgusunda şunları görüyoruz: sınıf-dışı tüm kimliklerin ve kültürel aidiyetlerin kamusal alanda boy göstermesini alkışlamak, eski-arkaik örgüt formlarından kurtulmak için flamaları ve bayrakları yok etmek ve sokakları daha yaşanabilir bir kapitalizm ya da güler yüzlü kapitalizm düsturu ile yeşillendirmek. Sınıf siyaseti kendiliğindenliği savunacak ve sahiplenecektir ama böyle sınıf-sız haliyle değil. Siyasal form ve eylemlilikler üzerine düşünürken, sınıfla bağını koparmış, Kadrolarım hazır, programım hazır bir tek eksiğim sınıf diyen örgütlenme modellerine de teveccüh etmemek gerekiyor.
Hareketin siyasal formu ve eylemlilikleri tartışmasında Rosa Luxemburg hala çok ufuk açıcı ve çok değerli. Kitleleri, kitlelerin eylemliliklerini, demokrasiyi ve kendiliğindenliğini savunmuş olan Rosa Luxemburg, merkezsizleşme eğilimine karşı dikkatli olunması noktasında da hep uyarıcı olmuştur. Rosa Luxemburgun kendiliğindenlik çözümlemesi, kendiliğindenlikin kitlelerin dilekleri ve düşünceleri doğrultusunda merkezsiz, karmaşık ve ne idüğü belirsiz yönelimlerini değil; kitlelerin partiyi ve mücadeleyi daha ileriye taşıyacak ve partide olası hareketsiz liderlikleri zorlayıp mücadeleyi yükseltecek olması olarak tanımlanmaktadır.
Rosa, bir yerlerde şöyle der: Partinin camı hep açık olmalıdır. Sokağın sesleri partiye ulaşmalıdır.
Hareketin dili ve söylemi nasıl olmalıdır? Siyasetin esas olarak hükümet karşıtlığı üzerinden mi yoksa sol/sosyalist siyaset üzerinden mi örüleceği bir süredir tartışılıyor. SOMA sonrası solun sözlerine daha çok yer açıldığı kesin. Taşeronlaşma, özelleştirme ve emek sömürüsü SOMAda tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı.
Hareketin dili ve söyleminde, itiraz eden ve reddeden bir öfke kadar yarınları yaratacak bir umut da var olmalıdır. Hareketin dili ve söylemi, sınıfın sürece aktif olarak katılması, yaşanılanları kendi sözcükleri ile ifade etmesi ve yaşanılanları değiştirmeyi düşünmesi ile örülecektir. Bu örülen değerler, geleceğe dönük alternatif bir toplumu mümkün kılacak siyasi tavırları da üretecektir.
Son olarak siyasal irade ve siyasal hareket, Leninde somutlaşır kuşkusuz. 1917de işçilere İktidarı Kendi Elinize Alın çağrısı yaparken Lenin şöyle demektedir: İşe kendiniz girişin, en alttan başlayın ve kimseyi beklemeyin.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.