Tamamlayın artık şu burjuva demokratik devrimi- Kurtuluş Kılçer
Bir türlü sonu gelmedi, Türkiyede demokrasinin tam olarak kurulmasının.
Tam kurulacak diye hayal ederken herkes; ya ekonomide sorun çıkar ya Ortadoğuda yeni bir gelişme olur ya dış güçler ülkemizde yeni bir provokasyon tezgahlar ya da TSKnın bir açıklaması güzelim bir çuval inciri berbat eder.
Türkiyede kurulamayan tek şey burjuva demokrasisidir.
Borsa kuruldu, Enerji Piyasalar Kurulu kuruldu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kuruldu, Kalkınma Ajansları kuruldu, 3. Köprünün ayakları kuruldu, bir çok yerde şirket gibi yeni üniversiteler kuruldu, İstanbula gökdelenler kuruldu, her ilde TOKİ inşaatları kuruldu, organize sanayi bölgeleri kuruldu, Suriyede savaşan milisler için gizli kamplar bile kuruldu, NATOnun Patriot füze bataryaları Kürecike kuruldu, ancak bir türlü şu demokrasi kurulamadı gitti ülkemizde.
Bir türlü olmuyor, ancak yenilen pehlivan güreşe doymaz misali bizim liberallerimiz, gericilerimiz, sosyal-demokratlarımız, Kürt siyasetçilerimiz ağızlarından hiç düşürmezler bu hedefi ve talebi.
Sermaye sınıfının bütün dönemsel ve akademik raporlarında hep bu özü görürsünüz. TESEV, her yıl benzer doğrultuda raporlar hazırlar durur. Avrupa Birliği, bir demokrasi skalası belirlemiştir, ibrenin gösterdiği numara üzerinden not verir demokrasi ödevine. ABD Başkanı sözcüsü, onca gündem arasında Türkiyede demokrasiyi önemsediklerini dair bir kaç söz söylediğinde bizim basın manşetten verir.
Eskilere gitmeye gerek yok.
Her seçim döneminde toplumun, halkın, emekçilerin, işçi sınıfının önüne demokrasi paketleriyle çıkılması neredeyse bir kural haline geldi.
Özal, 12 Eylül askeri cunta yönetiminden çıkışın sivil iktidarı ve demokratikleşme yönünde yeni bir dönemin adı değil miydi?
Demirel, 1991lerin başında bir demokrasi paketi açıklamamış mıydı?
Tansu Çiller, parmaklarıyla arşı gösteren afişleriyle AB hedefinin işaret etmemiş miydi?
Daha dün, ileri demokrasi Recep Tayyip Erdoğanın baş sloganıydı. Liberallerden sermaye sınıfına, emperyalist güçlerden merkez sağa kadar herkesin ortaklaştığı şey, demirkırat geleneğinin AKP ile devam ettiği idi. AKP ileri demokratik devrimin öznesi sayılmıştı.
Bugün de yine bir seçim öncesinde benzer bir tablo karşımızda.
AKP yeni Türkiye diyor.
Gazete manşetleri demokratik devrim rüzgarı! yazarak altına Kılıçdaroğlunun fotoğraflarını ekliyor.
Yeni Türkiye, yeni cumhuriyet, yeni anayasa...
Türkiye sosyalist hareketi, bazı kavramlara çok alışıktır. İleri demokratik devrim, demokratik halk devrimi, ulusal demokratik devrim gibi. Bugün benzer sözlerin, düzen partilerinden gelmesi, bir türlü tamamlanamayan burjuva demokratik devrimin sahibine teslim edilmesidir.
1908 yılında başlayan ve 1923 yılında kurulan Cumhuriyet tarihsel olarak ileri bir adımdı. Başta 1789 Fransız Devrimi olmak üzere ve bütün Avrupayı kasıp kavuran 1848 burjuva devrimlerinin benzeri bir ilerlemedir. Avrupaya göre geç kalmıştı.
Geç kalmışlığının bütün sorunlarını üzerinde taşıdı hep, ancak...
Ancak geç kalmışlığın sonuçlarını bir gerçeklik olarak değil hep eksiklik olarak gördüler. Ancak eksik olan bir şey yoktu, burjuva demokratik devrim zaten tam da böyle bir şeydi. Başka bir deyişle kapitalist düzen!
Ayrıca Avrupada geç kalmayan ve tamamlanmış burjuva demokratik devrimlere bakınca da kimse cennet görmüyor, görmesin...
O yüzden, demokrasi paketleriyle yeniden halkın karşısına çıkılan bu seçimlerde bir kez daha bu hayallere kimse kapılmamalı!
Tamamlayın artık şu burjuva demokratik devriminizi de, biz de rahat edelim, halk da!
Ülkemizin kurtuluşu, yeni bir cumhuriyette, emekçilerin laik cumhuriyetinde saklıdır!
Yani tamamlanacak bir şey yok, yıkılacak ücretli kölelik düzeni ve gericilik var!
Sayın Kılıçer sen Türkiye'de kurmak istediğin sistemi kurabiliyormusun? Biriside sana "kurun artık şu sosyalizminizi" derse ne cevap vereceksin? Son 90 yıldır devamlı ağzınızda sakız oldu ama hedefinizde ne yazıkkı bir milimetre ilerleyemediniz ve ilerleyemiyorsunuzda. Başkalarını eleştirene kadar birazda kendi hedefinizi ne kadar ilerletebildiniz ona baksanız keşke.
Kurtuluş Kılçer burjuva devriminin ''tamamlanmış'' olduğunu söylüyor aslında. Bu konuda bir ironi yapıyor ''tamamlayın artık şu burjuva demokratik devrimi'' derken. Liberallerden, sözde solculara ( Birikimciler, DSİP), dinci kesimlerden kürt hareketine kadar hemen her kesimin ağzında bu demokratikleşme ve burjuva devriminin daha ileri taşınması veya tamamlanması konusu. Oysa tarihsel anlamda ileri bir adım olan Cumhuriyet'in kurulmasından sonra kurucu kadroların dümeni kapitalizme doğru kırmalarıyla ''doğal'' bir süreç yaşanmıştır. Bu süreç, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullarda buraya evrilebilirdi; kapitalizm seçilmişse varılacak yer de aşağı yukarı burasıdır. Bu yüzden ne yapılırsa yapılsın olmuyor. Çok farklı süreçlerden geçmiş batı kapitalizminin ulusal devletlerini örnek olarak göstermek, ve Türkiye'ye böyle bir rol vermek tarihsel gerçeklikle uyuşmuyor. Bu kadar olacak! Hepsi bu! Kapitalizmden Türkiye insanının payına sadece bunlar düşüyor. Demokrasi de biraz" aşağı biraz yukarı bu kadar olacak! AKP bile 12 eylül referandumundumu ile ''ileri demokrasi'' vaat etmişti. Geldik diktatörlüğün kapısına dayandık. Burjuvazi özünde zaten diktatörlük olan bir yönetim biçimini açık bir diktatörlüğe dönüştürmeyi bilerek-isteyerek gerçekleştirmiyor. Olmadığı için, zorunlu olduğu için yapıyor. SOMA'yı kim ister, Tuzla cinayetlerine kim yıllardır gözlerini kapayabilir, taşeronlaşmayı, işçi sınıfını örgütsüz bırakmayı neden istesinler? Çünkü burjuva demokrasisi içinde, burjuvazinin mazi olmuş ''özgürlük'' yöntemleriyle az gelişmiş bir ülke burjuvazisinin gelişmiş sanayi ülke burjuvaları gibi sermaye birikimi gerçekleştirme olanağı yoktur. Bu yüzden Türkiye'de ''burjuva devriminin tamamlanması'' hayaldir, çarpıtmadır. Kılçer'in ironisi bu.
Sol için savunulması gereken ne mi? O da son iki cümlesinde yatıyor:
Ülkemizin kurtuluşu, yeni bir cumhuriyette, emekçilerin laik cumhuriyetinde saklıdır!
Yani tamamlanacak bir şey yok, yıkılacak ücretli kölelik düzeni ve gericilik var!
Kurtuluş Kılçer burjuva devriminin ''tamamlanmış'' olduğunu söylüyor aslında. Bu konuda bir ironi yapıyor ''tamamlayın artık şu burjuva demokratik devrimi'' derken. Liberallerden, sözde solculara (Birikimciler, DSİP), dinci kesimlerden kürt hareketine kadar hemen her kesimin ağzında bu demokratikleşme ve burjuva devriminin daha ileri taşınması veya tamamlanması konusu.
"burjuva devrimini tamamlamak"la "demokratikleşme" ayrı kavramlar. dsip vb partiler, birikim gibi çevreler birincisinden değil, ikincisinden söz eder. birincisi saçmadır, ikincisi somut bir mücadele alanı.
demokratikleşme ille de devrimle olmaz. hatta devrimle olan şey genelde demokratikleşme değil, uzun süren bir terör ve kargaşa dönemidir. fransız ihtilali'nde öyle olmuştur, sovyet devrimi'nde öyle olmuştur, kemalist devrim'de öyle olmuştur, çin ve diğer devrimlerde de öyle olmuştur.
"burjuva devrimi" derken kastedilen, burjuvajinin tarihsel görevlerinin tamamlanması, yani feodalizmin tasfiyesi, ulusal ekonominin ve merkezî devletin kurulması vb.dir. bunlar zaten bir asır önce olup bitmiş işlerdir.
türkiye'de hâlâ "yarı-feodal" düzen olduğunu sanan sol(!) kafalar var. bunlar için söylenebilir yukarıdaki "tamamlayın artık" ironisi.
ama türkiye'de demokratik kurumların yerleşmesini isteyenlere bu söylenemez. ayrı bir şey bu çünki.
AKP bile 12 eylül referandumundumu ile ''ileri demokrasi'' vaat etmişti. Geldik diktatörlüğün kapısına dayandık. Burjuvazi özünde zaten diktatörlük olan bir yönetim biçimini açık bir diktatörlüğe dönüştürmeyi bilerek-isteyerek gerçekleştirmiyor. Olmadığı için, zorunlu olduğu için yapıyor. SOMA'yı kim ister, Tuzla cinayetlerine kim yıllardır gözlerini kapayabilir, taşeronlaşmayı, işçi sınıfını örgütsüz bırakmayı neden istesinler? Çünkü burjuva demokrasisi içinde, burjuvazinin mazi olmuş ''özgürlük'' yöntemleriyle az gelişmiş bir ülke burjuvazisinin gelişmiş sanayi ülke burjuvaları gibi sermaye birikimi gerçekleştirme olanağı yoktur.
AKP'nin diktatörlükte hiç mi suçu yok yani? Kapitalizmin varacağı yer burası ise Erdoğan ve AKP yerine başka bir parti olsaydı hiç bir şey değişmez miydi? Bana doğru gelmiyor. AKP olmasaydı bu kadar kötü bir Türkiye olmazdı. AKP gerici düşüncelerini iktidara taşıyarak Türkiye'nin gericileşmesini sağlamıştır, yoksulluğu arttırmış, zenginliği bir avuç yandaşa aktarmıştır. Bu durumu görmemek bana göre yanlış
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.