İki haftadan az zaman kaldı; referandumdan ne çıktığını 12 gün sonra hep birlikte göreceğiz.
Sonuç, hem Evet hem Hayır durumunda kuşkusuz önem taşıyacaktır. Ancak, konuya düzen siyaseti açısından bakarsak, Hayır çıkması halinde süreçlerin daha da karmaşıklaşacağını, çok yönlü dinamikler ve boyutlar kazanacağını söyleyebiliriz.
Devam etmeden, sıkça kullandığımız düzen siyaseti terimiyle neyi kastettiğimizi açıklamaya çalışalım.
Sermaye sınıfının, bu sınıfın örgütlerinin, düşünce kuruluşlarının, medyasının, siyasal parti olarak örgütlenmiş temsilcilerinin ve düzenin örneğin ordu gibi yerleşik kurumlarının belirli bir toplumsal formasyonun kendini yeniden üretmesi için siyaset alanında sergiledikleri etkinliklerin toplamı düzen siyasetidir.
Hemen ekleyelim: İçerde, başat durumdakisiyasete Türkiye öyle değil böyle olmalı eleştirisi yapan, ancak düzenin temellerini sorgulamayan aktörlerle, dışarda Biz şöyle bir Türkiye görmek istiyoruz diyen odaklar da düzen siyasetinin aktörlerisayılmalıdır.
Devam edersek, Türkiyede düzen siyasetinin, referandumu önceleyen ve sonuç ne olursa olsun bundan sonraki süreçleri etkileyecek bir yapılanma içinde olduğunun görülmesi önem taşımaktadır.
Şöyle de söyleyebiliriz: Türkiyede düzen siyaseti, çeşitli aktörlerin önceki etkinliklerinin bir bileşkesi, sonucu olarak yeni bir yapılanma içindedir.Ülke referanduma bu yapılanmayla gitmektedir ve referandumun ardından ortaya çıkacak konjonktür de yine bu yapılanmanın etkilerini taşıyacaktır.
Yeni yapılanmanın özellikleri?
Birincisi: Türkiyede düzenin gerçek anlamda partili siyaset dönemi bitmiştir ve (çok istense bile) partili siyaset dönemine yeniden dönülmesi pek mümkün görünmemektedir.
Gerçek anlamda partili siyasette siyasal partiler vardır; insanlar umutlarının, beklentilerinin, taleplerinin vb. karşılığını bu siyasal partilerde bulurlar ve tercihlerini öyle yaparlar. Partili siyasetin bittiği noktada ise insanlar umut ve beklentilerinin ötesinde korkularının karşılığını (çaresini) siyasal partilere, ama daha çok liderlere atfederler. İlkinde bir tüzel kişilik ve oradan çıkarım, ikincisinde tekil bir figür ve ona bir atıf/yükleme, onda bulma ağır basar.
Türkiyede düzen siyaseti özellikle son dört beş yıl içinde ilkinden ikincisine geçmiştir ve partili siyaset bu anlamda bitmiştir.
İkincisi:Başta sıralanan düzen içi aktörlerin, hatta onların çeşitli ittifaklarının, düşündüklerini zorun şu ya da bu biçimine başvurmadan, onayla gerçekleştirme kapasitelerinde ciddi bir eksilme vardır. Yukarıdaki birinci noktayla bağlantılıdır: Normal partili siyasette sıradan bir yurttaş doğru ya da yanlış ama gerçek bir tercih yapar; bugünkü siyasette ise yurttaş korkularının ve koşullanmışlıklarının zorlamasıyla ancak atıflarda/yüklemelerde bulunabilmektedir. Sonuç ciddi bir yarılma ya da kutuplaşmadır; onay öğesini büyük ölçüde devreden çıkardığı gibi düzen aktörlerinin yapabilirliklerine de sınırlar çizmektedir.
Bu durumda referandumda Evet diyen bir Türkiyede atfedilen/yüklenilen olarak Erdoğanın işi ne kadar zor olacaksa, Hayır diyen bir Türkiyede pusuda bekleyen restorasyon güçlerinin siyaseti yeniden yapılandırma uğraşları da o kadar güçlükle karşılaşacaktır.
***
Bütün bunlar sol için ne ifade ediyor?
Bir kere, düzenin partili siyaset döneminin anlattığımız anlamda bitmiş olması, aynı durumun sol için de geçerli olduğu anlamına gelmez. Diyalektik bütünlük diyorsak ortadaki durumun sola uzanıp onu da etkileyen yanları kuşkusuz olacaktır; ancak aynı bütünlük kendi içinde çelişkili olacağından solun kendi partili siyaseti için mutlaka bir alan, bir boşluk çıkacaktır.
Daha önemlisi ise, düzenin partili siyaset döneminin bitmiş olması, mevcut kutuplaşma, düzen içi aktörlerin yapabileceklerinin sınırlı kalması ve düzen siyasetini yeniden merkezde toplamanın güçlüğü gibi olguların sola kaçak verme, sola yeni alan açma gibi imkânları da beraberinde getirecek olmasıdır.
Hayır çıkması halinde düzen içi senaryolar (ve elbette tuzaklar!) ne kadar çeşitlenirse çeşitlensin bu imkânlar da o kadar artacaktır.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.