Menü Üye Giriş

Şifre Sıfırla · Kayıt Ol

 SOL PAYLAŞIM  »
 Kültür-Sanat haberleri

NHKM'den Altın Portakal açıklaması

NHKM'nin Altın Portakal Film Festivali'nde yaşanan sansürleme olayına ilişkin açıklamasında, AKP'nin kültür sanat emekçileri üzerinde kurmaya çalıştığı baskıya değinildi ve AKP'nin kültür sanat politikalarına karşı topyekun mücadele etmenin gerekliliği vurgulandı.

NHKM'nin Altın Portakal Film Festivali'nde yaşanan sansürleme olayına ilişkin açıklamaısnda, AKP'nin kültür sanat emekçileri üzerinde kurmaya çalıştığı baskıya değinildi, AKP'nin kültür sanat politikalarına karşı topyekun mücadele etmenin gerekliliği vurgulandı.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

    " Basına ve Kamuoyuna;
    Başlamasına bir hafta kala, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne sansür gölgesi düştü.

    Haziran Direnişi’nin belgeseli olan Yer Yüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filmi, ön jüriden geçmesine rağmen, festival komitesince TCK’nın 125. ve 299. maddeleri gerekçe gösterilerek seçkiden çıkarıldı.

    Hakkında herhangi bir mahkeme kararı bulunmayan filmin, komitenin kendince yorumladığı hukuki kıstaslara göre elenmesi açık bir sansür girişimidir. Son yıllarda, ama özellikle geçen yıl Altın Portakal’da kürsü konuşmalarına Haziran Direnişi’nin damgasını vurmuş olmasından sonra, AKP hükümetinin festivali kontrol altına almak istediği biliniyor. Festivalin düzenleyicisi olan Antalya Belediyesi’nin son seçimlerden sonra AKP’nin eline geçmesi ve festival kurul üyeleri arasında AKP’ye yakın isimlerin de olması, hükümete ve o dönem başbakan olan Tayyip Erdoğan’a karşıt söylem içeren belgesele yönelik sansürün açık siyasi nedenlerini ortaya koyuyor.

    Bu sansürün doğrudan devlet eliyle değil de, festival komitesi tarafından uygulanmış olması, olayın farklı bir boyuttaki vahametini gözler önüne seriyor.

    Bu çağdışı uygulamaya sinema yazarları, sinema emekçileri ve bir grup meslek örgütü karşı çıkmış ve festival yönetimi, yönetmen Reyan Tuvi’yi “ufak bir düzeltme” yapmak zorunda bırakarak filmi festivale kabul etmiştir. Buna rağmen, sorumluluğu yönetmene yükleyen komiteyi sansürü meşrulaştırdıkları gerekçesiyle protesto eden bir jüri üyesi iki gün önce, 10 jüri üyesi de bugün istifa etmiştir. Birçok sinema yazarı festivali protesto ederek katılmayacağını açıklamıştır ve bu yılın Ulusal Belgesel Film Yarışması filmlerinin yapımcı ve yönetmenleri ise festival tarafından bir özeleştiri ve özür metni sunulmadığı takdirde festivalden filmlerini çekeceklerini ilan etmişlerdir.

    Bu tavır sevindiricidir.

    Ancak, AKP hükümetinin yıllardır kültür sanat hayatında ideolojik hâkimiyet kurmaya çalışıyor olduğu göz önünde bulundurularak, sansür girişiminin bir “yol kazası” değil sistematik bir politikanın parçası olduğu unutulmamalıdır.

    Sorun, bir kamu hizmeti olarak devlet tarafından desteklenmesi gereken sinemanın, AKP’ye ve onun “kriterlerine” bağlı hale getirilmesinde ve bunun kabullenilmesindedir. Festivalin iptal olma olasılığı, bir sonraki filmlerini yapmalarını tehlikeye atacak olması sebebiyle bir grup yönetmeni tedirgin etti. Bu durum, çoğu kişinin sessiz kalmasına, türlü gerekçelerle sansürün meşrulaştırılmasına yol açtı.

    Böylece AKP, mali kaynakları elinde tutarak kendisine “muhtaç” kılmak istediği sinemacılar nezdinde, gericiliği de “kimlikçilik” gibi türlü soslarla normalleştirmektedir. Sorun, bu ideolojik tercihe teşne liberalizmin ve temsilcilerinin sinema dünyasındaki yaygınlığıdır.

    AKP hükümeti sanata ve kültüre karşı topyekûn bir savaş halindedir ve bu savaşa bütünlüklü bir bakışla karşı durulabilir. Sansürün meşru görülebilmesi, festival komitesinin kendisinde bu hakkı görebilmesi, AKP gericiliğinin sonucudur. Türbanın ilkokula kadar girmesine “tercih” demek, gericiliği bir “inanç alanı” olarak kabul etmek ile bugün yaşanan kültürel yıkım arasında çok doğrudan bir bağ vardır.

    Bu saldırı karşısında ilkeli, kararlı durabilmek, yalnızca gericiliğe karşı, aydınlanma mücadelesini yükseltmekle mümkündür. Yalnız bırakılan, köşeye sıkıştırılan sinema emekçilerinin bu karanlığa karşı örgütlenmesi, hem kendilerinin, hem ülkemizin geleceği açısından yaşamsal önemdedir.

    Özgürce yaratımın önüne set çekilmesini önlemenin tek garantisi budur!

    Nâzım Hikmet Kültür Merkezi"

solcu  |  Cvp:
Cevap: 1
07.10.2014- 13:28

Gericiliğin hortladığı her yerde gericiliğe karşı mücadele edilmesi gerekir. Antalya Altın Portakal jürisi bu konuda güzel bir örnek sergilemiş. Bu gericiler başka dilden anlamıyor, sandıktan çıktım, her şeye yaparım, anlayışındalar. Geçen yıl Antalya film festivaline gezi direnişi damga vurmuştu, bunun izlerini silmek istiyorlar bu yıl. Tepki gösteren jüri üyeleri yalnız bırakılmamalı, sanatçılar Leman Sam'a da, bu jüri üyelerine de destek vermeyi görev saymalılar.

umut  |  Cvp:
Cevap: 2
15.10.2014- 20:08

Altın Portakal'dan çekilen filmler NHKM'de: 'Sansür oradaysa biz buradayız'

Resim Ekleme

Uygulanan sansür nedeniyle 51. Altın Portakal Film Festivali’nden çekilen filmler ve yönetmenleri, Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde buluşuyor!


51. Altın Portakal Film Festivali'ne bu yıl sansür ve sinema emekçilerinin sansüre karşı koyduğu büyük tepki damga vurdu.

Festivalden çekilen filmler, İstanbul'da Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde izleyicilerle buluşacak.

NHKM'nin 18-19 Ekim tarihlerinde yapacağı film gösterimleri için yayınladığı açıklama ve gösterim tarihleri şöyle;

Altın Portakal bu yıl sansür tartışmalarıyla açıldı. Görüldü ki, AKP'nin "yeni Türkiye”sinde, sanat eserleri TCK'ya göre değerlendirilip yasaklanabiliyor. Bunun için işi “hukuka” uydurmaya bile gerek duyulmuyor, sadece kanaat yeterli olabiliyor. Buna tepki gösteren sinema yazarları ve jüri üyeleri festivali boykot ettiği halde, bir şey olmamış gibi festival devam edebiliyor, sansür normalleştiriliyor, yaratım özgürlüğü önemsizleştiriliyor. 13 yönetmenin filmlerini çekerek zaten çok kısıtlı olan gösterim olanağından feragat ettikleri gerçeği sessizliğe boğulurken, hangi jüri üyesinin hangi lüks otelde ağırlandığı haberleri medyaya servis edilebiliyor.

Bu kabul edilemez, kanıksanamaz! Nâzım Hikmet Kültür Merkezi olarak yönetmenlerle buluşuyor ve ilan ediyoruz: Sansür oradaysa, biz buradayız! Sansürcü karanlığı, dayanışmanın ışığıyla dağıtıyoruz ve dayatılanı reddedişin filmlerini ve yönetmenlerini 18 - 19 Ekim tarihlerinde seyircilerle buluşturuyoruz.

Gösterimlerimize ülkemizin aydınlık birikimini davet ediyoruz. Filmlerle ve yönetmenlerle omuz omuza vermeye, sansüre dur demeye, gericiliğe karşı durmaya çağırıyoruz.

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Ruhi Su Salonu’nda yapılacak ücretsiz gösterim programı:

17 Ekim Cuma Ruhi Su Salonu:
18:00 - Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali kapsamında, Reyan Tuvi’nin Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek filmi.


18 Ekim Cumartesi Ruhi Su Salonu:
11:00 – Nail V. (Kurtuluş Özgen)
13:30 – Eymir Neden Paylaşılamadı? (Yasin Semiz)
16:00 - Ben Bir Slogan Buldum: Annem Benim Yanımda (Ayris Alptekin, Albina Özden, Fehime Seven, Nazlı Bulum, Sefa Tokgöz)


19 Ekim Pazar Ruhi Su Salonu:
11:00 – Arabeks (Cem Kaya)


13:00 – Diyar (Devrim Akkaya)
15:00 - O İklimde Kalırdı Acılar (Cenk Örtülü, Zeynel Koç)
17:00 - Külkedisi Değiliz (Emel Çelebi)

*Daha önceden yapılmış kimi anlaşma ve sözleşmeler nedeniyle, festivalden çekildikleri halde gösterimlerimizin parçası olamayan, ancak dayanışma duygularını dile getirerek destek veren yönetmenlerimize teşekkür ediyoruz.

*Sayın Cem Kaya'nın festivalde yer alan Motör filmi, yine sözleşmeler nedeniyle gösterim programımıza girememiş, yerini bir önceki filmi Arabeks almıştır.

Tam Sürüme Geç »
 phpKF Mobil Android Uygulaması Kullanın [X]