Vicdansız olmaya çağırıyorum!-Kurtuluş Kılçer
18 maden işçisi toprak altında
Tıpkı diğer sınıf kardeşleri gibi ekmekleri için ölüme gittiler. Bu lanet düzende, kapitalizmde ekmek parası kazanmak için ölüme giden binlerce işçiye Karamanın Ermenek ilçesinde 18 işçi daha eklendi.
Hep yazdık. Bir savaşta ölecek kadar insanın öldüğü bir gerçek var karışmızda. Son 10 yılda 10 bine yakın işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğini düşündüğümüzde büyük bir sınıf savaşı ile karşı karşıyayız.
Bu bir sınıf savaşıdır, bu savaşta işçiler ölmektedir.
Bu savaşın bir parçası sermaye düzeni ve AKPdir. AKPnin kurduğu emek karşıtı ve piyasacı bu düzenin özü budur. Gökdelenler bugün inşaat işçilerinin mezar taşı; madenler, toprağa gömülen işçilerin taşsız şehit mezarlığı gibi.
Somada, Mecidiyeköyde yaşanan işçi katliamlarını daha unutmadan bugün Ermenekte toprak altında kalan 18 işçinin acı gerçeği karşısında vicdanlarınıza sarılmayın!
Çünkü yetmiyor, vicdanlarınız bu ölümleri durduramıyor. Vicdanlı olmak iyi de acıları vicdanımızda yaşamak kötü!
Vicdandan daha ötesi lazım.
Bu kâr ve sömürü düzenini, bu ücretli kölelik düzenini ortadan kaldırmadıkça bu acılar son bulmayacak, vicdanlar yaralanmaya devam edecek çünkü.
Patronlar vicdansız. Onlar parasından başkasını düşünmez, ekonomik hayatın gerçekleri bunlar derler. Doğal afet derler, fıtrat derler, kader derler. Vicdanlarını paralarıyla temizlerler!
Haramilere, haramilerin saltanatına, AKPye ve düzenine karşı vicdansız olmaya çağırıyorum!
Vicdanlı olmak yetmiyor, bu düzeni değiştirmek için tek başına vicdanımız değil, aklımız, bilincimiz, öfkemiz ve örgütlülük gerekiyor!
Sırada 249 Ermenek daha var
TMMOB Yürütme Kurulu üyesi Torun: Somadan sonra 250 Soma daha var sırada demiştik. Ermenekten sonra Sırada 249 Ermenek var diyoruz
BirGün Ankara
Somada yaşanan ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamdan sonra diğer madenlerde yaşanabilecek yeni kazalara dikkat çekmek için Sırada 250 Soma daha var diyen TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun, Ermenekte yaşanan su baskınından sonra Sırada 249 Ermenek var dedi.
Torun, BirGüne yaptığı açıklamada, Ermenekte yaşanan olayın sadece teknik olarak ele alınmasının yanlışlığına dikkati çekerek, Bu siyasi, insani bir olay; tartışılması, konuşulması gereken artık bu. İçerdeki su mu çamur mu, ne kadar çekilir, ne kadar sürede çekilir, artık bunların anlamı kalmadı. 301 kişi öldü Somada, sonra 35 madenciyi bir bir, iki iki kaybettik, şimdi 18 kişi toprağın altında. Bir tane siyasetçi, bürokrat koltuğundan kalkmadı, artık neyi konuşacağız. Sözün bittiği yer... Söylüyorum tesiri yok, sussam gönül razı değil diyor şair, susmamak lazım. Israrla anlatmak gerekiyor. Bu zihniyet, vahşi kapitalizm, ucuz emek, ucuz işgücü, sermaye birikimi modeli devam ettikçe madencileri kaybetmeye devam edeceğiz. Somadan sonra 250 tane Soma var demiştik, şimdi 249 Ermenek var demek lazım diye konuştu.
Şırnaktaki madenlerin gözden çok uzak olduğunu, ne olup bittiğinin bilinmediğini vurgulayan Torun, Bundan sonra Zonguldakta da, Kütahyada da, diğer madenlerde de bunlar yaşanabilir diye konuştu.
ŞİMDİ DE AHTAPOT HİKAYESİ
Ermenekteki kurtarma çalışmalarında kamuoyundaki tepkiyi yatıştırmak için uydurma hikâyeler anlatıldığını, bunlardan birinin de ahtapot olduğunu ifade eden Torun, Ahtapot dedikleri su tulumbası. O da bir işi yaramadı, iki gün oyaladılar kamuoyunu. Madendeki çamurun temizlenmesi zaman alır dedi. İşçilerin hayatından umudun kesildiğini de belirten Torun, Afşinde 2011den beri 9 can hâlâ toprak altında. Umarım bu arkadaşlarımız bir an önce çıkartılır şeklinde konuştu.
maden kazalarında pek çok insan ölüyor. bu kazalar kaza olmaktan çıktı, cinayete dönüştü. başka bir ülkede olsa bu kazalardan sonra hükümetler istifa ederdi. bizde hiç bir şey olmuyor. halk tepkisiz izlemekle yetiniyor. böyle bir devletin dünyada benzeri olamaz.
Hay ben senin fıtratına...
L. DOĞAN TILIÇ
Ermenekte kara kömür sularında boğulan işçilerin acısına yanarken, umudun tükendiği madendeyken gözümüz, Yalvaçtan elma toplamaya giderken ölen kadın tarım işçilerinin haberi geliyor dün sabah. Ve yazı günü, bir şey yazmak gerek köşeye... Ne yazılır ki? Yazılmadık ne kaldı?
Ne yazayım, Necmi? diyorum, siyaset bilimci arkadaşıma. Öyle ya, gazetecinin yazıp çizdiğinden iki satır fazlası varsa, sosyolog bilecek, siyaset bilimci bilecek onu.
Küfret diyor Necmi. Bütün söylediği 1, küfür et diye yazarsanız da 2 sözcük. İyi de kime? İşçiyi emekçiyi böyle kolay öldüren düzene mi, bu düzenin düzenlerine mi, yoksa bunca ölüme karşın hâlâ işçiden emekçiden yana bir umudu büyütemeyenlere mi?
Geçen gün fıtrat diye yazmıştım ya; tam da bakanların makanların fıtrattan vazgeçtikleri, doğal afet bu diyen partidaş proflarına hafiften fırça attıkları dönemde ben fıtrata sarıldım.
Bu kabile devleti anlayışıyla sürdürülen ahbap çavuş kapitalizminin; ahlaksız sömürü düzeninin; kimilerinin gözlerinin kâr hırsıyla kör olduğu, kimilerinin de gözünü karartıp bir lokma ekmek için ucunda ölüm olan işlere koştuğu aşağılık sistemin fıtratında var.
Bu öyle bir fıtrat ki, hep işçi için fazla mesai yapıyor Azraili. Somada gazla boğuyor işçiyi, Ermenekte suyla... İnşaat işçisini asansörde yakalıyor, tarım işçisini yolda... Kah 45 kişiyi doldurup 30 kişilik midibüse, kah madenciyi indirip sondaj yapılmamış dehlize...
Allahın emri falan değil bu ölümler; yumurtaya can veren böyle basit, böyle sıradan, böyle ucuz mu gönderir ölümü?
Şeyini şey ettiğimin şeyi diyebiliyorsa birileri, memleketi yönettikleri yerlerden, bu köşeden fıtratını şey ettiğim demekte bir mahsur yoktur herhalde.
Bu fıtratını şey ettiğim düzende; ruhsatı devlet sırrı 1000 odalı saraylardan 1000 korumayla çıkıp, 18 işçinin gömüldüğü madene giderken yolu 30-40 km öncesinden güvenliğe boğunca, sahte umut ahtapot da zar zor ulaşıyor durmadan bozulduğu madene. Yer üstünde çalışsın diye yapılmış bir aleti, yer altına balçıkla karışık su çekmeye gönderince zırt pırt bozulması da işin fıtratından.
Elma toplamaya giden kadın tarım işçileri, neden en babayiğidi 31+1 kişi için dizayn edilmiş bir midibüse 45 kişi binerler? Daha dün yüzlerce arkadaşlarının öldüğü madenlere, aşağıda zeytin ekmek yiyip pet şişeye işeyerek, ayda bin küsür lira alabilmek için neden iner işçiler? Neden canlarını bir pamuk ipliğine bağlayıp gökleri delen binalara çıkar inşaat işçileri?
Suda boğulduysa madenciler; üç beş basit önlem alınmadığından... Bilmem kaçıncı kez yere çakıldıysa inşaatın bilmem kaçıncı katından işçi indirip çıkaran asansör; doğru dürüst bakılmadığından... Yük fazlalığından freni patlıyor midibüsün, yük fazlalığından! Eski model araba, kaza yerine 1 km kala rampa çıkıp da inişe geçince, şoförün yüklendiği fren 30 kişilik araçta 45 kişi olmasına isyan edip patlıyor işte.
Azrailin de fıtratı mı var; ondan mı gidip gelip işçileri buluyor hep? En çok El salvador ve Cezayirde, sonra da Türkiyede...
Yılın ilk 9 ayında 1 bin 414 işçi öldü bu memlekette; kayıtlara geçmeyenler var bir de. Son 5 yılda bir ilçe nüfusu kadar işçi ölmüş; tam 6 bin 580 kişi. Her ay, her iş kolundan işçiler üçer beşer, onar yirmişer ölüyorlar. Her yıl ortalama bin, son 10 yılda 11 bin işçi...
Azrailin fıtratından olamaz ama; Azrail her yerde aynı Azrail, ölümler bir bizde bir de bizimki gibi düzenlerde bu kadar çok!
İşçileri öldürmek düzenin fıtratında var! Yürütücülerine saraylar kuran düzen, bir lokma ekmek için ölüme gönderiyor işçileri. Yoksul hayatlarını sürdürebilmek, borç batağında boğulmayıp başı birazcık yukarıda tutabilmek için, bile bile ölüme gidiyor işçiler...
Hay ben senin fıtratına...
Ermenek'te 11 madencinin cansız bedenine ulaşıldı
Ermenek'te su baskını sonucu madende mahsur kalan 18 madenciden 11'inin cansız bedenlerine ulaşıldı. Eski sendikacı CHP Milletvekili: Tepkileri azaltmak için madenciler gece çıkarılacak.
SERBAY MANSUROĞLU
Ermenek'te su baskını sonucu madende mahsur kalan madencileri kurtarma çalışmalarını yürüten ekipler su ve balçık halini alan çamurlu toprağı çıkarırken 11 işçinin cansız bedenine ulaştı.
Eski DİSK Genel Sekreteri ve CHP Milletvekili Musa Çam'ın verdiği bilgilere göre akşamüstü saatlerde madencilerin cansız bedenine ulaşıldı. Ancak madencilerin çıkarılması gece saatlerini bulacak. Eski sendikacı Çam'a göre bakanlar Lütfi Elvan ve Taner Yıldız'a tepkileri azaltmak için madencilerin yer altından çıkarılması gece saatlerine bırakıldı. Bölgede toplanan kalabalığın dağılmasının ardından işçiler madenden çıkarılacak.
7 MADENCİYE HENÜZ ULAŞILAMADI
Madende ulaşılamayan 7 işçinin ise 70-80 metre daha derinde olduğu tahmin ediliyor.
birgün