Sn.proletersosyalist;
BHH'nin kürt hareketini dışladığını mı düşünüyorsunuz? Böyle bir düşünceniz varsa bence yanılıyorsunuz. ''Kürt hareketini sadece Öcalan'dan ibaret görmemek gerek'' demeniz ise, konu bağlamında doğru değil. Kürt hareketinde elbette daha solda olanlarla, daha sağda olanlar var ama burada tek belirleyici iradenin Öcalan olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kürt hareketinde tek belirleyen Öcalan olduğu için AKP'ye karşı olanların Öcalan'a rağmen farklı davranması mümkün değil. Böyle bir tavır kürt hareketinden ayrılmak anlamına gelir. Zaten BHH'nin kuruluşundan bugüne geldiğimizde BHH'ye katılım gösteren birileri bildiğim kadar yok.
Haziran kitlesinin üç temel özelliği vardı. Birincisi aydınlanmacılık, ikincisi laiklik, üçüncüsü ve en öne çıkanı AKP karşıtlığı. BHH'nin özü de bu. İlkelerinde bunu açıkladı. Bu ilkeler dışında hiç bir kırmızı çizgisi de yok. Bu ilkeleri savunan herkes bu harekete katılabilir ve katkı verebilir. BHH böyle bir hareket. HDP ile ilişkisinin veya seçim ittifakının olabilmesi için bu ilkeleri gözden kaçırmamak ve Haziran ayaklanmasındaki kitlelerin de bu ilkelere temel bir bağlılık içinde olduğunu gözden uzak tutmamak gerek. Daha kestirmeci bir soru soralım, bu ilkeler CHP kitlesine mi daha yakın, yoksa kürt ulusal hareketinin siyasetiyle özdeş hale gelmiş kitlesiyle mi? Haziran kitlesi de zaten ağırlıklı olarak CHP kitlesiydi. Siz kürt hareketinin sempatizan kitlesinin de olduğunu söylüyorsunuz ama bence durum hiç de dediğiniz gibi değildi. Kürt hareketinin sempatizan kitlesinden bu ayaklanmaya katılanlar olmuştur. Ama bunun belirleyici olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Sonra, kürt hareketi deyince bir siyasetten söz ediyoruz. O hareketin sempatizan kitlesinin tek tek neyi savunduğu, ne yaptığını değil.
Kürt hareketinde belirleyici unsur Öcalan'dır. Kim bilir hangi sözler verilmiştir, bilmiyoruz ama, Öcalan halinden memnun. Süreçten de memnun. AKP'yi iktidarda tutmaktan da memnun." Ve Öcalan'ın siyasetinde yüzseksen derece dönüş yapacağına ilişkin hiç bir emare de yoktur. Kısaca kürt hareketi Öcalan liderliğinde AKP'yi iktidarda tutmaya devam ediyor. Seçime aylar var. Ne olur bilinmez. Ama bugünkü görüntüsüyle BHH HDP'yle ittifak kuramaz. Mümkün değil. Böyle bir çaba bile BHH'nin açıkladığı ilkelerin iflası anlamına gelir. Kendi kendini reddetmiş olur. Ve ortada BHH diye bir şey kalmaz.
BHH CHP'yi de desteklemez, destekleme kararı almaz. Tıpkı HDP'yi desteklemeyeceği, destekleme kararı alamayacağı gibi. Ama BHH bir ittifak söz konusu olacaksa ki bence de böyle bir gündem mutlaka oluşacaktır, o zaman BHH'nin ittifakı HDP ile değil daha çok CHP ile söz konusu olacaktır. Destekleme değil, ittifak. Çünkü BHH'nin açıkladığı ilkeler HDP'den çok CHP'ye yakındır. CHP de böyle bir potansiyeli kendinden uzaklaştırmamak isteyecektir. Bu yüzden bence BHH'nin gizli veya açık seçim öncesinde bir masaya beraberce oturup ''pazarlık'' yapmaları çok yabana atılmayacak bir ihtimal.
Şunun da altını çizmek gerek. BHH 2015 seçimleri için bir araya gelmiş bir örgütlenme değil. Ama temel ilkelerinin aydınlanma, laiklik ve AKP karşıtlığı olması onu seçimlere kayıtsız kalamaz bir pozisyona getirecektir. Bu da söyleniyor zaten. BHH hem seçim öncesinde ve hem de seçim sonrasında nasıl bir tablo oluşursa oluşsun ilkeli ve ivmeli bir büyüme gösterirse umut olmayı sürdürür, tersi durumda sol için bir başka siyasi araç arayışı başlayacaktır ki, bu durum da solun toplum üzerindeki etkisizliğinin süreceği anlamına gelecektir.
"BHH CHP'yi de desteklemez, destekleme kararıda almaz...... Ama bir ittifak söz konus olursa ve öyle öyle bir gündem muhakkak oluşacak o zaman BHH CHP ile ittifak yapar. " BHH. Destek olmaz ama ittifak, yani CHP'ye bir kaç milletvekili şartıyla desteklerini vereceklerini söylüzorlar. Ama diğer taraftanda HDP ile aynı saflarda olanlara demediklerini bırakmıyorlar.
İnsan bu kadar kendisini aşağı çeker, her gün yeni çelişkilerini sergiler,.......
Zaten baştan belliydi bu söylenenler ama tabiiki inkar edildi ve halada ediliyor. Yavaş yavaş alıştıra alıştıra CHP'ye yedeklenmelerini tabana anlatıyorlar.
Birleşik Haziran Hareketini tutup bir seçim ittifaki gibi göstermek yanlıştır. BU bir cephe hareketi, daha doğrusu cepheleşmeye yönelik bir adımdır ki, kaçınılmazdır, yerindedir.
Türkiye'nin sorunlarını, buna Kürt sorunu da dahildir, ne seçimler çözebilir, ne emperyalizm ve onun uzantısı AKP. AKP destekçiliği, tüm sorunları kangren haline getirmekten başka işe yaramaz.
Öte yandan BHH'nin önümüzdeki seçimlerde milletvekili çıkarmak gibi bir derdi olduğunu sanmıyorum. Türkiye'nin sorunlarını zorlamayla Meclis'e girecek birkaç milletvekili ile çözemezsiniz. Bazı eski solcular BDP'den milletvekili oldu da ne oldu? Meclis'te sosyalizmin sesini mi duyurdular? Sıfıra sıfır elde var sıfır.
Oluşacak cephe hareketi her şeyden önce kitleselleşmeli, işçi sınıfı ve emekçiler içinde geniş taban bulmalıdır. Yapacağı iş de, tüm ülkeyi Taksim Gezisi gibi eylem alanı haline getirmektir. Yoksa birlaç küçük burjuva aydını milletvekili olsa ne yazar, olmasa ne yazar? Oldular da ne oldu?
"Kürt hareketi" diye adlandırılan PKK ve uzantıları şu anda Öcalan'ın kontrolunda gibi görünüyor. Ancak farklı görüşlerin olduğu da belli. AKP kuyrukçuluğuna karşı çıkanlar olduğu da kesindir. Ancak yasadışı bir örgütte bu sorunlar, sıkıntılar, farklı görüşler açıkça dillenemez. Böyle giderse, sonunda birileri kalkar, hapiste izole olmuş, tutsak duurmunda bir adam, MİT'le ve BDP'li iki üç kişiyle yaptığı görüşmelere dayanarak örgüte liderlik yapamaz der. Hareketin bir sembole ihtiyacı olduğu için sayın Öcalan deniliyor, Apo sloganları atılıyor ama, sonunda örgüt içinden bir grup, bu iş böyle olmaz, olmayacak der. Bu da unutulmasın.