2015'te yapılması düşünülen genel seçimlere yönelik tartışmalarda gözden kaçan bir olgu var; o da; şu 12-13 yıllık dönemde hiç olmadığı kadar ''AKP'nin geriletilmesi'' gerçeğinin hemen hemen toplumun tüm kesimlerinde öne çıkartılmaya çalışılıyor olmasıdır. Hiç böyle olmamıştı; AKP faşizmi toplumun büyük bir kesiminin gündemine gelip oturdu. ''AKP'ye darbe yapılmasına izin vermeyiz'' diyebilen kürt ulusal hareketinin sözcüleri bile ''AKP'yi biz geriletebiliriz'' demeye başladılar. Bir yandan ''AKP faşizmi'' diyorlar, öte yandan faşist olarak niteledikleri partinin Türkiye'yi demokratikleştireceği hülyalarına yatıyorlar ama, olsun! Hiç olmazsa geriletilmesi gerektiğini sözle de kullanmaya başladılar. Daha düne kadar ve özellikle TKP için ''AKP'den başka bildikleri yok'' diyenlerin bile aynı noktaya gelmiş olması sevindirici; içlerinde takiyye yapanlar, bukalemun gibi gündeme uygun davrananlar olsa bile...
Evet AKP geriletilmelidir; çünkü AKP toplumu gericileştirme yönünde çok büyük adımlar attı ve atmaya da devam ediyor. Burada (bence) bilinmesi gereken, AKP'nin parlamento içindeki partilerle geriletilemeyeceğidir. SOL bu yüzden toplumsal bir güç olma yönünde adımlar atmalı, atılan adımlar desteklenmeli ve özellikle BHH özelinde bağımsızlığını koruyabilmeli, iki ulusalcılık arasında sıkışmadan, sıkışmayı aşacak bir alanda kendine yol açması sağlanmalıdır. Çünkü sol olmadan AKP geriletilemez. AKP'nin geriletilmesi SOL'un aynı zamanda toplumsal güç olma yolunda adımlar atabilmesiyle mümkündür. Çok daha önemlisi sistem değişikliğini savunmadan AKP'nin geriletilme iddialarının da içi boştur. Bu yüzden CHP veya HDP AKP'nin geriletilmesi konusunda öncelikli değildir ve yeterli de değildir. Sistem gericileşmiştir, bu sistemin sistem içi payandalarla yaşatılma çabası da sonuçsuz kalmaya mahkumdur; her ne kadar AKP'nin parlamento içinde geriletilmesi önemsiz olmasa bile!
BHH bu yüzden önemli ve seçimlerde ne yapılması gerektiği yönündeki açıklamalar da yerindedir. Boykot yapılmayacağına göre BHH içi veya dışı solun seçimlerde ne yapması, kimin desteklenmesi gerektiğine ilişkin yorumları BHH dışında yapılmalı ve bu konuda BHH yıpratılmamalıdır. Kürt ulusalcılığının AKP'yi gerileteceğine inananlar gider oyunu HDP'ye atar. AKP'geriletilmesi konusunda HDP'yi değil, CHP'yi tercih edenler de gider CHP'ye mührü basar. Anketler ne gösterirse göstersin AKp gericiliğinin seçimden sonra da şu ya da bu şekilde süreceğini düşünüyorum. Önemli olan burada sol bir seçeneği sokakta örgütleyebilmek. Bu konudaki başarı ancak AKP sisteminin geriletilmesinde etkili olacaktır. Sonra...
Sonra bu yönetemez hale gelen sistemin devrilmesi için örgütlü bir halka ihtiyacımız olduğu gerçek değil mi? Haziran başka ne için örgütleniyor!
Hayret doğrusu, son yerel seçimlerinde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP'yi gerileteceğiz diye burada yazan çizenlerin bugünlerde AKP'nin sadece sokakta gerileteceği kanısına varmalarına bir anlam veremiyorum. Önceki söylemleri yanlışmıydı acaba? Yanıldılarmı?
Parlementoyu hiçe saymak, sadece sokağı işaret etmek yanlış bir yöntem. Her türlü araç iktidarın geritilmesi için önemlidir.
Sadece sokak diyenlerin sokak hareketlerinide elde edilecek başarılarla beraber görmek istiyoruz. Yoksa bu sokak hareketleri denilen olgu çoğu söylemler gibi sadece teoride ve kağıt üzerindemi kalacak?
''Ne zamandan beri EMEP senin için sosyalist? Hani "kuyrukcuydu", "sistem partisiydi", "sosyalizmin gereklerini red eden" bir partiydi?
Sen önce kendi söylemlerine bak. Burada keskin "sosyalistlik" taslayıpta Ekmeleddin için oy isteyen ve aynı zamanda EMEP gibi partileri sosyalist kabul etmeyende sensin.
Benim yazdığımı doğru anla, ben Ekmeleddin gibilerin CHP'den aday olmasını ve Altan Tan gibilerinde HDP'den aday olmalarını normal karşılıyorum diyorum çünki, o partiler ulusal partilerdir, sosyalist değiller. Yani Altan Tan EMEP'ten aday olsa onları eleştiririm ama HDP'den aday olduğu için eleştirilecek bir yanı yok. HDP eşitir EMEP değil ve EMEP HDP ile sosyalizmi kuracağız da demiyor. Sen elmalarla armutları karıştırmayı bayağı seviyorsun.
Burada çelişkili olan sensin, "keskin bir sosyalist" olarak Altan Tan gibilerin HDP'den aday olmasını eleştirirken aynı zamanda Ekmeleddin ve benzerlerinin CHP'den aday olmalarına alkış tutuyorsun, onlar için oy istiyorsun,..... Çelişkini hala anlayamadın demi, anlarsan şaşarım vallahi.''
Kuyrukçunun tanımı nedir? Sosyalist olduğunu söylediği halde, sosyalizmi savunduğunu söylediği halde sınıfsal perspektifi ve mücadeleyi arka plana atan, Kürt Hareketi'nin kimliksel mücadelesine angaje olmuş buna ek olarak içine girdiği oluşumu sola doğru yöneltmeyi bırak kraldan çok kralcı refleksler gösterenlere denir. Emep de ne yazık ki bu tanıma uyuyor. Yani kuyrukçu tabiri havada bir tabir değil. Sosyalist olduğunu iddia edenler için kullanılan bir tabir. Dolayısıyla 'nasıl hem kuyrukçu hem sosyalist dersiniz' gibi bir eleştiride bulunman ya denilenleri okumadığını yada konuyu çarpıtmak istediğini gösterir.
Ben Ekmeleddin'in CHP'den aday olmasını normal karşılamıyordum. Altan Tan'ın da HDP'den aday olmasını normal karşılamıyorum. Neden? Çünkü bu partiler solcu olduklarını, aydınlanmayı, laikliği savunduğunu iddia eden partiler. Peki böyle partilerde İslam Teşkilatı başkanlığı yapmışların (gerçi Ekmeleddin CHP'nin içinde bulunmadı ama CHP'nin yine de onu desteklemesi Kemalist-aydınlanmacı çizgiyle çelişen bir durum), 'şeriat istiyorum' diyenlerin işi var mı? Tabi ki hayır. Ulusalcı olmaları bu gerçekliği değiştirmez. Zaten her ulusal hareket içinde her kesimi barındıracak diye bir şey söz konusu değil. Mesela daha sağcı ulusal hareketler vardır. Feodal toprak ağalarıyla, dincilerle işbirliği yaparlar veya önderliğini bu kesimler üstlenir. Birde daha solcu, feodalizme karşı çıkan, toprak reformunu savunan, aydınlanmacı önderliğini küçük burjuva radikallerin üstlendiği ulusal hareketler vardır. Kürt Hareketini biz ikinciden sayıyoruz, ikinciden saydığımız için eleştiriler yapıyoruz. Bu eleştirilere karşı çıkıyorsan birinci tip ulusal hareket olarak Kürt Hareketi'ni gördüğün anlamına gelir. Buda solcu, ilerici demokrat çizginle çelişir.