akp chp görüşmeleri iyi gitmiş, bakalım chp'liler akp ile koalisyonu içlerine sindirebilecek mi.
M
Türkiye sosylist herkettine ,, egemen sınıfın saldırıları kürt siyasalının ulusallık çıkışı arasında sıkıştığı da gerçek.
Kürt siyasalının ulusallık hedefli çıkışı Türk ulusalcılığınında ortaya çıkmasına hizmet etmesine rağmen ,burjuva emperyalizm döneminde ulusacı niteliğini yitirmesi nedeniyle bu yöne de güçlü biçimde meyletmedi. iŞte, CHP bunun için cumhurriyet dönemi poltikasına yönelemedi. Bunun yerine MHP gibi varlığını Türk ırkçılığına dayana bu ortamdan yararlandı diyebiliriz. Yoksa 12 eylül gibi bir süreçten geçen MHP nasıl olur bu topraklarda kendine yaşam bulabilirdi ki? MHP ırkçılığını ilk kendi içilerinde turan ülküsünü amaç edinenler terk etti. Kendilerinin kullanıldığını ve paçavra gibi kıya atıldığı duygularına kapıldılar.
Egemen güç ise bunları ANAP iktidarın vasıtası ile arkasında olup onlara imkanlar sağladılar. Yani it kaka hükümet olma avantajı ile ANAP ve daha sonraki sağ kesim bunların sırtlarını okşadılar,onlara para,imkan ekonomik güç verdiler . Çünkü burjuva böyle bir oluşumun ilerde lağzım olabileceğini ,elinde bu karttı kaybetmek istememesinde yatar.
Eğer bugün MHP gibi soy ,ırk temelli yakalaşım yapan siyasal duruş 80 milletvekili ile mecliste temsilediliyorsa,bu Türkiye sosyalistlerinin 12 eylül öncesi bu kesimin yüzünü topluma göstermesidir. Yoksa kürt ulusalcılığının körüklemesi ile MHP bugün bu ülkede iktidar da olabilirdi. Elbette bu konuda ve daha berbat olmamasında bu konuda sosyalistler başardı demiyorum. Çünkü MHP de kendisine verilecek rolü ya da rolün zamanı gelmediğini ve o koşulların olmadığını değerlendirebilindi. Bunun için özelikle çatışmalardan uzak kalmaya çalışan bir MHP karşımıza çıktı. Yoksa güçlü ( mesela Kürt siyasalının yaptığı gibi) irade kulansa idi ,yani Türk Kürt savaşının yollarını tıpkı Kürt siyasalı gibi kullanmaya yönelse idi ,yani cumhurriyet döneminin ulus olmak zorundayızı burada Turan ülküsü temelinde Türk ırkçılığna yönelse idi ,yani CHP nin yapamadığını ,katmerlicesini yapmaya siyasal irade olarak otaya koysa idi,şu anda Türkiye de TÜRKler-Kürtler birbirini yemekte olabileceğini sanırım görebilirdik. Bu MHP nin çatışmalardan uzak kalaması yönünde irade kulandığını da bizlere gösterir. 12 eylül öncesinde çatışma ,kaos ,kargaşaklık gibileri amaç edinen ,hiç gerek yokkan durmadan kargşaklık çıkaran bizzat çatışmayı körükleyen sokakta solcu olarak birine bile tahammül edemeyen MHP ,bugün ise çatışmaları yatıştırmaya çalışan ve bunları sesiz sakin bir hale sokan MHP:
Buna rağmen tersi Türk şövenliğini körükleyen Türk Kürt çatışmasını isteyen Kürt siyasalı. Türk devletti ve Kürtler bu Türklerin devlettinde ezilen sömürülen bir toplum olarak tanımlanması ..
Kürt siyasalı 40 yıldır burjuvanin yapmak istediği kemalistlerden (küçük burjuva idelojisinden )devletti kurtamak projesine dolaylı olarak hizmet etmiştir. Halbu ki Türkiye Burjuvazisi Kemalist idelojik duruşu sürekli sistemde varlığını sürdüren Feodelere karşı kullanamıştır. Ancak seksen sonrası artık Kemalistlerden de kurtulma zamanının geldiğine inanmıştır. İşte seksen sonrası Kemalistlerden kurtulma anlayışı ,onların ekonomik temelleri olan kamu işletmelerini ve dolayısıyla geçmişten gelen siyasal üst yapıda egemenliklerini tasfiyeye yönelmesi dönemidir.
Kürt siyasalı ve liberal solcularda buna destek sunmuşlardır. Yani Türkiye burjuvazisi 80 yıldır yapamadığını seksen sonrası yapmış en son hepsini içeriye tıkmakla noktayı koymuştur.
Ancak toplumsal mücadelede siyasal kültür ve egemenlik öyle bir gecede ki ekonomik dayanaklarını yok etseniz de yok olacak değildir. Bundan dolayı bu süreç 0n yılları kapsar. Nasıl ki feodel sistem ,Şeyh Sait ve bunun gibi iç ayaklanmalarla direniş göstermişse ve hala siyasal yapıda burjuva ile uzalşamalar arıyorsa ,kemalist denilen devlet utku ve tutkusunun güçlü olması temel yaklaşımıyla bu topraklarda kovmak yok etmek kolay değildir. Böyle si sınıflar arası mücadeleler gel gitler uzlaşma ve çaışmalar içeren süreçtir de .
e son örenği AKP bugün geri adım atarak o kemalist denilen kesimle uzalaşmaya çalışmaktadır. Bunu seçimler öncesi yapmaya başlamıştır. Burjuva ile Kemalist anlayışı farklı ama eskisi gibi olmayan ,boynu ,kolu kanadı kırılmış vaziyette uzalşmaya çalıştırma poltikasına dönmüştür. Bunun yanıtınıda Kemalist denilen kemalistlikle alakası olmaktan öte sadece kast sitemi gibi olan taraftanda karşılığını görmektedir. Doğu Perincekin bugünkü tutumları bunun en iyi örneğidir.
Evet Türkiye sosyalistleri bu arenada sıkıp kalmıştır. Çünkü bu arenada olan sosyalistlerin rol alabileceği arena değildir. Pis ,toplumsları birbirine düşüren,toplumları birbirne düşman edilen arenadır. Böyle bir alanda sosyalistler yer alamaz.
Üstleri pislenir.
Türkiyede her türlü koğalisyon hükümeti olabilir.
Ama türkiyenin 13 yıllık siyasi tarihine baktığımızda AKP-HDP koğalisyonu daha çok ihtimal gibi geliyor bana.
Kamuoyu nu da bu yönde ikna ettiler sanırım.
Seçimlerden sonra millet bayramını yaptıktan hemen sonra basına bir haber sızdı HDP den 20 cıvarında millet vekili istifa edecek bir parti kuracaklar o partide AKP ile koğalisyon yapacak diye.
Ama o haber hemen ört bastır yapıldı.
Muhalefet partilerinin bir araya gelerek hükümet kurması artık ihtimal dışı bu sanaryoda MHP kötü oğlan rolü oynadı.
CHP -HDP koğalisyonuda hiç konuşulmadı çünkü bu senaryo da MHP nin desteği istenecekti
İş MHP ve AKP koğalisyonuna geldi onun içinde MHP illada ana muhalefet rolü istemekte bu da mümkün görünmüyor AKP -CHP koğalisyonu bana göre olmaz. Çünkü deniz Baykal a atılan kazık bunu gösteriyor.
Ortada en çok olasılıklı koğalisyon AKP-HDP durmakta.
Bu koğalisyon zaten yazılmış çizilmiş olmasada 13 yıldır var.
PKK nın son çıkışları T.Erdoğanın gürültüleri uluslar arası emperyalist ülkelerin orta doğudaki gelecek planları bu koğalisyon için en uygun zemini teşkil ediyor.
Son zamanlarda PKK nın HDP de bizde ödünç oy yok demesi HDP nereden türkiye partisidir oluyor demesi bu işte taşların yerine oturduğunu gösteriyor.
Siyasi partilerin gelecek hesapları vardır HDP her ne kadar çeşitli şeyler söylese de kürt partisidir ve bütün kürtlerin gönlünü kazanmaya yönelik planlar yapmaktadır son ürettiği idolojiler ve son seçimledeki kazanımlar bunu göteriyor. Buna birde dünya sisteminin orta doğuya verdiği önemi kürt siyasetçilerinin bu işlerden kazanımlarını da düşündüğümüzde bu iş türkiyede en iyi AKP ve onun zihniyeti ile olacaktır.Bu güne kadar bu böyle yürüdü bundan onrada böyle yürüyecektir.
AKP desen on dönemlerin postmodern siyasi yapılanması onunda MHP ye giden milliyetçi oylara ihtiyacı var o milliyetçi oyların milliyetçiliği tırpanlayıp İslamcı bir yapıya bürünüp eritilmesi gerekiyor bu işide artık AKP gibi parti yapabilir.
CHP ve MHP gibi partiler modern zamanların siyasi yapılanması dünya bu tür yapılarla yürüyemiyor onlar küresel güçlere engeller koyuyor tasviye olması gerekiyor artık.
Belki CHP sosyal demokrat bir kılığa bürünebilir Ama MHP artık zaman hiç uymuyor.
Dünyada bu tür projeler hayata geçirilirken Türkiye bu işte Fransız kalamaz.
Onun için sistem için bence en uygun koğalisyon AKP-HDP koğalisyonu.
Bu işte tek sakınca sistem dışı kalan bizim sol dediğimiz siyasi yapıların yönlendirilmesi onu için de HDP yi hem muhalefette hem iktidarda tutacak bir proje gerekiyor.
Bunu nasıl yaparlar bilmiyorum O basına düşen sonradan çekilen proje bu iş için en uygunudu.
Fuat Avni ye sorsak o bilirmi acaba..