Hakkı arkadaş; sosyalizmi nasıl tanımlıyorsun ki tek ülkede sosyalizm olmaz diyorsun. Siyasal devrimin olabileceğini söylerken kafanda dolaşan şey ne? Proleter diktatörlük kurulacak mı, özel mülkiyetin burjuvaziden başlayarak kaldırılması planlanacak mı, ekonominin planlamasına çalışılacak mı, işte bu döneme sosyalizm diyoruz, bu dönem tek ülkede yaşanabilir ve komünizme yürüyüş bu dönemde sürer. Sosyalizm olur derken komünizm olur denmiyor. Sosyalist dönem tamamlanabilir de denmiyor. Sen ise konunun özünü bırakıp başka yerlere savrulup gidiyorsun.
------------------------------
Sosyalizm Toplumsal sistemdir yani Dünyasal.
Nasıl tek bir ülkede kapitalizm olmazsa sosyalizmde olmaz.
Sosyalizm mükleştiren mülkiyeti devletleştirerek başlar ama bir sistem olması için mülküyetin en azından kamulaşması gerekir bu bile yetmez mülkiyet toplumsallaşması gerekir.
Sosyalizmde merkezi planlama vardır dünya ile ilişki ve dünyayı değiştirme enerjisi bunlar için üremek gerekir .İktidarı almakla başlayan ilişkiler insan için en güvenilir sistemi yaratmak zorundadır.
Bunun için dünyada ilişki kuracak sistemler lazımdır.
Proleter diktatörlük başlangıçtır. Onun için demokrasi konusunda ısrarlıyım. İşte o demokrasi sayesinde bu sistem tüm halkın malı olacak ve geri sistem beklentileri kaldıracaktır.
Savaşsız silahsız sömürüsüz sermayesiz bir düzeni ilke edinmiş sistem tek başına ayakta kalamaz.
Bak komünizm e yürümekten söz ediyorsunuz peki bunun pratik koşulları nedir Konun özü özgür insandır insanın özünün akıl olması gibi.
Sosyalizmdede insan vardır hemde sınıfların tasviye edildiği insan.
Tek bir ülkede sosyalizm ancak hayalidir.
Hatta kapitalist anlamda gelişmemiş bir ülkede hiç mümkün değildir.
Onun bir çok komünist entelektüel zayıf halkanın en gelişmiş ülkelerde olacağını söylüyorlar.
Yani biz biraz bekleyecek gibi görünüyoruz. Bizim ihtiyacımız demokrasi olacak. Ama umudu kesmeyelim belki zincirin halkaları hızlı kopar.
Tek ülkede devrim olduğunda enternasyonal devrimin önü açılabilir. Devrimin yapan parti enternasyonale öncülük de yapabilir. Başka ülkelerin proleteryası ile ilişki içine de girebilir ve dünya devriminin nasıl gerçekleşeceği konusunda teoriler üretebilir. Ülke içinde iktidarın sınıfsal değişimi yapılabilir. İşçi sınıfının sınıf bilincini arttıracak kültürel devrim de gerçekleştirilebilir. Bütün bunlar o ülkede sosyalizmin gerçekleştirilmesini ve dünyada tecrit hale gelinmesini gerektirmez. Örneği yaşandı, aynı yanlışı tekrarlamak hatalardan ders alınmadığının kanıtı olur.
Nasıl tek bir ülkede kapitalizm olmazsa sosyalizmde olmaz.
Neden olmasın; tek ülkede kapitalizm de olur, sosyalizm de. ''Tek ülke'' denildiğinde kendi dışıyla hiç bir ilişkiye girmeyen ülke mi anlıyorsun?
Sen hayal bile kuramıyorsun, gerçekleri saptırıyorsun. Bir ülke sistemini özel mülkiyet üzerinde kurmuşsa o ülke kapitalist bir ülkedir. Emperyalizmin küreselleşmesi, her ülkenin emperyalist ülke olması anlamına gelmiyor. Otomobilin dört beş ülkede ki yapılan parçalara ihtiyaç duyması ülkelerin kapitalist olduğu gerçeğini değiştirmez.