Marks'ın hayaline bir adım kaldı
Sanayideki üretimin tamamen robotlarla gerçekleştirilmesine ilişkin örneklerin ortaya çıkması Karl Marksı akıllara getirdi.
İletişim araçlarındaki hızlı ilerlemeyle birlikte sanayide de topyekun bir değişim gerçekleşiyor. İlk olarak Almanyada ortaya çıkan Endüstri 4.0 kavramı, sanayi de insansız çalışma ve tüm üretimin robotlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Sanayideki üretimin tamamen robotlarla gerçekleştirilmesine ilişkin örneklerin ortaya çıkması Karl Marksı akıllara getirdi.
Dünya gazetesinden Hilal Sarı Başaranın haberine göre, Siemens'in Amberg'deki fabrikası "insansız çalışma" seviyesine en yaklaşmış tesislerden biri. Almanya Başbakanı Merkel'in özel olarak ziyaret ettiği fabrikada işin %75'ini birbiriyle bağlantılı ve iletişimde olan üretim hatları gerçekleştiriyor. "Endüstri 4.0" olarak adlandırılan sistemle çalışan insansız fabrika, başka fabrikalar için otomasyon sistemleri üretiyor. Üstelik, aynı üretim hattında binden fazla ürünü yüzde %99.9988 kalite oranıyla imal ediyor.
Karl Marks ise üretim araçlarının sahibinin toplumun olmasıyla işçilerin çalışma saatlerinin düşürülebileceğinin teorisini yazmıştı. Marks'ın ütopyasına göre teknolojinin gelişmesiyle insanın ihtiyaçları için gerekli çalışma zamanı azalacak, üretim araçlarının özel mülkiyetten kurtarılmasıyla fazladan çalışma da ortadan kaldırılacaktı. Böylece insanın kendisine ayırdığı zaman günün çoğunluğunu oluşturacaktı. Teoriden esinlenen Marksın damadı Lafargue de kapitalizmi eleştirdiği Tembellik Hakkı kitabında insanın çalışmaya ayırdığı zamanın azalmasıyla oluşacak bir "tembellik hakkı"na dikkat çekmişti. Teknoloji neredeyse insansız çalışma imkanlarını yaratırken Marks'ın ütopyası için geriye bir tek devrim yapılması kalmış gibi.
Odatv.com
Bu haber Marks'ın öngörülerinin çağımızda gerçekleştiğini gösteriyor. Üretimin büyük çoğunlukla robotlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi marksist bilime göre çalışanların kendilerine daha çok zaman ayırabileceklerini gösteriyor. Sanayi devrimiyle birlikte teknolojinin gelişmesi böyle bir olanağı çalışanlar için ortaya çıkardı. Bunun gerçekten olabilmesinin yolunun sosyalizmden geçtiğini biliyoruz. Kapitalizm altında teknolojik gelişme nereye varırsa varsın ortaya çıkardığı sonuç işçilerin çalışma zamanlarında büyük bir değişiklik olmaması, bunun yerine işsiz ordusunun artmasıdır. Sosyalizm bu sorunu da ortadan kaldıracak hem işsizliği ortadan kaldırırken hem de çalışanların çalışma sürelerinin de kısalmasına neden olacak. Bu bakımdan kapitalizmde teknolojik gelişmenin ilerlemesinin sosyalist dünyanın altyapısını oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Bu Marks ın hayali değil yazar yanlış hayalle meşgul
Marks hayalinde işçi sınıfı varlık koşularını değiştirmesi için önce iktidara gelecekti daha sonra kendi egemenliğinde toplumsal ilerlemeyi gerçekleştirecekti kendi köleliğini ortadan kaldıracak insanlığada doğayı armağan edecekti.
Marks insansız makinaları hayal etmedi.
Bu hayali Adam Simith kurdu bu hayal ona aitti. O demişti makine yapan makinaların olacağını o demişti burjuvaların işçilerden bir gün kurtulacağını.
Marks sadece işçilere eğer bir gün egemen olamazsanız dilenci olursunuz, sadakaya muhtaç olursunuz. Hayat sizi beklemez teknoloji siz müdahil olmasanızda ilerleyecek.
Engels demişti eğer bir gün makine yapan makinalar çıkarsa değer yasası çöker.
Şimdi 30 yıl sonra Türkiyeye gelecek olan insansız çalışan makinalar dünyanın farklı yerlerine gelmiş demektir.
İşte işçi sınıfın Türkiye gibi ülkelerde müdahil olması için 30 yıllık bir zamanı kamış demektir İşte işçi sınıfın bende varım hayata el koyuyorum demesi için 30 yıllık bir zamanı kalmış demektir.30 yıl sonra kimsenin işçi sınıfına ihtiyacı kalmıyacak zaten onlarda kendini sınıf olarak var etmenin anlamıda kalmayacağını bilecek.
Demekki Almanya ve bazı gelişmiş ülkelerde artık işçi sınıfına ihtiyaç bitti
O zaman oralarda işçi sınıfı idolojileride bitti teorilerde bitti Eh 30 yıl daha buralarda sancılı şekilde devam eder belki
Bizde işçisi olmayan devrim planlarız hazır sosyalizm görmeden komünizm e yürümüş oluruz
Rast gele.
Her yere aynı yorumu yapıyorsunuz, işçi sınıfı buhar olacak? İşçi sınıfı buhar olursa işçi sınıfıyla da devrim olmayacak? Sadece mantıkla yaklaşmaya çalışıyorum. Peki ne olacak. Diyelim ki tam anlamıyla robot teknolojisi geldi. Dünün işçileri işsiz kaldı? İşsiz olunca başka bir sınıfa mı dahil olacaklar?
Sn.hakkı;
Kapitalizmin iç çelişkisi laflarını herhalde duymuşsunuzdur. Bu yanlış yorumladığınız süreç kapitalizmin iç çelişkilerinden kaynaklanır ve yeryüzünde kapitalizmin sonunu getirecek süreç de bu olacaktır.
Şöyle:
Kapitalizm altyapıda mutlaka teknolojik gelişmeye muhtaçtır. Ar-Ge çalışmaları da bunun için yapılıyor. Bir otomobil fabrikası, bir cep telefonu fabrikası düşünün. Üretim tek bir model üzerinde yürüdüğünde tüketici elindeki modelin değişmesi ihtiyacı duymaz. Üretilen ürün de stokda kalmaya mahkum olur. Tüketimin kapitalistin çıkarına göre yürümesi için mutlaka farklı modellere ihtiyaç duyulur Bu yolla kapitalistin kar etmesi sağlanır. Hep aynı marks aynı modellerle ve hiç bir yenilik olmadan pazara çıkarsa neden satın alınsın? Neden tüketim olsun? Adamın elindeki telefon veya kullandığı araba zaten aynı. Kapitalist zorunlu olarak bu yola girer. Ne varki bu süreç aynı zamanda kapitalistin aleyhine de işler. İşçi çıkarmak zorundadır. İşsizlik artar ve tüketim bu sefer yoksulluğun artması alım gücünün olmaması nedeniyle tehlikeye girer. Yani iki ucu keskin bıçak. Bu kaba yorum, kapitalizmin iç çelişkisidir. Eğer robot teknolojisi gelişir ve ekonomide belirleyici hale gelirse bu kez üretilen ürünü kim satın alacak?
Kapitalizm Marks tarafından çözümlenmiştir. Geleceğin dünyasının insanlık için sosyalizm olması gerektiği bütün bu çözümlemelerden yapılan çıkarsamadır. Marks'ın bilimsel çözümlemeleri her geçen gün daha da berrak biçimde kanıtlanıyor. Burada sorun iktidarın alınması için gerekli olan kitlesel iradenin ortaya çıkartılması konusunda yaşanıyor. Komünistlerin, komünist partilerin işlevi de zaten budur ve bu yüzden komünist partiler için sınıfın aklını temsil ederler-etmelidirler diyoruz. Tarihsel misyonları budur.
( Kapitalizm teknolojiyi geliştirip işsiz sayısını işçi sayısına göre arttırken, sistemi sürdürmenin yolunun hem ekonomide sadaka ekonomisine geçişi planlamak ve hem de kendi çıkarlarını işçi sınıfının (yoksulun-işsizin) çıkarlarıymış gibi benimsetmek zorundadır. Türkiye'nin bugünkü durumuna bakarsanız yaşanan sürecin tam da bu olduğunu görürsünüz! Bizdeki kapkaç ekonominin sonucu, ama roboy teknolojisinin gelişmesiyle yaşanacak olan süreç de bundan farklı olmayacaktır.)
Her yere aynı yorumu yapıyorsunuz, işçi sınıfı buhar olacak? İşçi sınıfı buhar olursa işçi sınıfıyla da devrim olmayacak? Sadece mantıkla yaklaşmaya çalışıyorum. Peki ne olacak. Diyelim ki tam anlamıyla robot teknolojisi geldi. Dünün işçileri işsiz kaldı? İşsiz olunca başka bir sınıfa mı dahil olacaklar?
-----------------------------------------------------------
Aslında sorunun cevabını yorumunuzda vermişsiniz gelişmenin karşısında işçi sınıfını bekleyen sadaka ekonomisi olduğu söylemekte haklısınız.
Kabitalizm meta üretimidir pazar yoksa kapitalizmde yok işte robot sanayi artı değer üretimini kaldırır kapitalizmi tamamen kaldırmaz ama işçileri farklı yönde istihdam edemedimi yani robotları o yönde de kullandımı kapitalizm diye bir sistem de ortadan kalkar.
Bir insanın işçi olabilmesi için emek gücünü satabileceği bir alan bulması gerekir bu alan yoksa işçide yoktur.
Melnur ( Kapitalizm teknolojiyi geliştirip işsiz sayısını işçi sayısına göre arttırken, sistemi sürdürmenin yolunun hem ekonomide sadaka ekonomisine geçişi planlamak ve hem de kendi çıkarlarını işçi sınıfının (yoksulun-işsizin) çıkarlarıymış gibi benimsetmek zorundadır.
Kapitalizm kar etmiyorsa hüküm sürmesi zorlaşır her kesi sadakaya bağlayamaz bağlarsa kar yoktur .Evet kapitalizm sadece yatay büyümez dikeyde büyür işte o dikey büyüme rekabet ve ekonomiye müdahaledir bu amaçla başkalarını sermayeleri en büyük sermayelerin altında toplanır
Bu gün dünyamız bu tür sermaye birikimin egemenliğindedir bunu da devletler ve bankalar aracılığı ile yapmaktadır kapitalizmin yaşadığı kriz işte budur. Bankalar ha bire kredi verir yine de para sıkıntısı çekilir. Çünkü para çok hızlı biçimde bankaya geri dönmektedir.
Dünyada kapitalizm sürekli kriz yaşamakta eski çağlarda bu krizler 10-15 yılda bir olurdu şimdi hiç bitmiyor.
Evet işçi sınıfının işi henüz bitmedi ama bitmek için çok ta zamanı kalmadı Robot sanayi hizmet sektörüne girdimi işçi sınıfı sınıf olarak varlığını da sürdüremeyecektir. İşçi saınfının varlık koşulları burjuva sistemine bağlıdır burjuva dev şirketler yüzünden çok sancılı bir süreç yaşıyor o da işçi sınıfı gibi son anlarını yaşıyor.
İşçi sınıfının buharlaşmasından söz etmişsin Dünyada kendisinden önceki sınıflar ne olmuşsa işçi sınıfının akibeti de o olacaktır.Bu gün dünyada köle sınıfı köylü sınıfı kaldımı kalmadığına göre yeni ekonomik sistem onları yok etmişse robotla (yapay akıl) gelen ekonomik sistemde işçi sınıfını yok edecektir.
İşçi sınıfını özelliğe neydi kol gücünü beyin gücü ile birleştirmesi Robotun bu işi yaptığını düşün
Melnur:Kapitalizm Marks tarafından çözümlenmiştir. Geleceğin dünyasının insanlık için sosyalizm olması gerektiği bütün bu çözümlemelerden yapılan çıkarsamadır. Marks'ın bilimsel çözümlemeleri her geçen gün daha da berrak biçimde kanıtlanıyor. Burada sorun iktidarın alınması için gerekli olan kitlesel iradenin ortaya çıkartılması konusunda yaşanıyor. Komünistlerin, komünist partilerin işlevi de zaten budur ve bu yüzden komünist partiler için sınıfın aklını temsil ederler-etmelidirler diyoruz. Tarihsel misyonları budur.
Bu bölümü sizin yazınızdan özellikle seçtim ve dikkat i renklendirdiğim bölüme çekmek isterim.
Komünist partileri sınıfın aklını temsil etmesi biraz garibime gitti .
Komünist partileri sınıf partisi değilmi ? İçinde komünistlerin olması komünistlerle işçilerin ortak çıkarları gereği değil mi.?
Komünist partisine bir işçinin müracatı sonucu o işçi çeşitli sınavlardan mı geçecek ? Niçin işçinin aklını temsil etsin işçi aklı ve ayakları ile birlikte komünist partisinde yer almayacak mı.?
Komünist partisi bir nevi işçiler ve komünistler için okul da sayılmaz mı.?
Bu aklı konusun bana garip geldi. Hangi şartlarda komünist partileri işçinin aklı olmaktadır. Tarihsel misyonu niçin öyle olsun.
Hani bir söz söyleriz bu sözü de hep Leninden duyduğumuzu iddia ederiz. Komünist partileri öncü işçileri örgütler diye bu düşünceden yola çıkarak mı bu sözü söyledin merak ettim.
Ben Marks da bu tür bir fikre rastlamadım. Lenin de var.