SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
Aylık liberal kültür dergisi: Birikim           (gösterim sayısı: 4.659)
Yazan Konu içeriği
Üye Profili boşluk
denizcan
[ devrimci ]

Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 24.12.2013
İleti Sayısı: 2.431
Konum: Trabzon
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder


Konu Yazan: denizcan
Konu Tarihi: 10.03.2015- 09:25


Aylık liberal kültür dergisi: Birikim- Eski Solcu  

Genç dostlarım; size itibarlı bir liberal olmanın ipuçlarını vermeye devam ediyorum. Aslında özet geçeceğimiz olaylar; 90’ların sonu, 2000’lerin başında gelişti.

Sovyetler Birliği’nin çökmesiyle   bir ‘reel sosyalizm eleştirisi’ ihtiyacı doğmuştu. Yeni Yüzyıl, Radikal 2 gibi gazete ve eklerde genç, parlak akademisyenler artık emeğin en yüce değer olmadığını, teknoloji devrimiyle birlikte kol emeğinin tarihe karıştığını müjdeliyordu.

Örneğin 2000 yılında Ahmet İnsel, “Solu Yeniden Tanımlamak” kitabında artık birincil olanın emek değil, özgürlük olduğunu söylüyordu.

Artık Radikal Gazetesi’nde mesela bir belediyenin açtığı çukura düşerek ölmüş birinin haberi, ‘bu kafayla Avrupa Birliği zor’ başlığı ile yayınlanıyordu.

Bu coşkuyla kendinden geçenler de vardı, daha ‘cool’ olanlar da…

Mesela 2004 yılında Mehmet Altan coşkuyla kendinden geçti ve ‘Marksist Liberal’ kitabını yazdı.

Fakat Murat Belge, kendini cesaretle öne çıkaran bu yeni entelektüel kadronun abisi olarak daha soğukkanlıydı.

Murat Belge’nin – edebiyat eleştirisi kuramları da dahil – yazdığı tüm kitaplarda bir ‘ortalama militan’ tipi vardır. Ortalama militan tipi reel sosyalizm eleştirisini anlamaz, kabadır. Bu tip çeviri metinlere gereken hassasiyeti göstermez, köylüdür.

Tam da o zamanlarda Türkiye AKP ile tanıştı. AKP; Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne taşıyacak muhafazakar demokrat irade.

Zaten Birikim Dergisi, 90’ların başında Ali Bulaç’ın Medina Vesikası teorilerini yayınlayarak bize islamcıların da demokrat olabileceğini göstermişti.

2002’de ortaya çıkan bu muhafazakar demokrat irade arka arkaya seçim başarıları elde edince Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner heyecanına yenik düştü ve ‘otantik burjuvazi’ kavramını ortaya attı.

Laçiner otantik burjuvazi kavramı ile Türkiye’nin tamamlayamadığı demokratik burjuva devrimini islamcıların tamamlayacağını öngörüyordu.

Buraya kadar gördüğünüz gibi Birikim Dergisi çevresi tam bir düşünce okulu. Tespitler, analizler, öngörüler uçuşuyor. Doğal olarak çekim alanı da genişliyor.

Yine de bazen marksizmden itibar devşirmek ihtiyacı hala geçerli ve ortada 11. Tez var. Öyleyse partiler kurmak ya da var olan partileri yukarıdan aşağıya etkilemek gerek.

Birikim Dergisi çevresi, Ufuk Uras üzerinden   Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyelerine o muhteşem çekim güçlerine girme fırsatını sundu.

Fakat devrimci siyaset   ofiste makale çevirmeye benzemediği için bu girişim hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

Bu hayal kırıklığı ve öfkeyi anlamak için Ahmet İnsel’in 2007 civarı Radikal Gazetesi’nde ‘Derin ÖDP’, ‘ vb. devrimcilerden ( ortalama militanlardan ) şikayet ettiği makalelerine göz atabilirsiniz.

Birikimciler yılmadı; önce Eşitlik ve Demokrasi Partisi sonra da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi kuruldu.

Formül aslında basit; Türkiye’de modernlerin/kemalistlerin tehlike olarak gördüğü iki kavram var: Bölücülük ve irtica.

Kimliğin ve kültürün sınıfla bir ilişkisi olmadığına emin olduktan sonra ( bunun için yıllarca utangaç Gramsci, Althusser çevirileri yapıldı, emek verildi ) yapılması gereken; hem Kürt Hareketi’ne hem de İslamcılara destek verecek batılı bir partiydi.

Size bütün bunları neden mi anlattım; kartvizitinize liberal yazdıracaksanız bazı davranış biçimlerini öğrenmek zorundasınız.

Örneğin, çoğu öngörünüz, tespitiniz, önerdiğiniz politik hat doğru çıkmadı. Bunu kendinize sorun mu edeceksiniz? Tabii ki hayır.

Yanlış çıkan sizin öngörünüz değil, öngörünüzün öznesi yanlış yaptı. Siz niyet okumadınız ve İslamcılara bir fırsat sundunuz, onlar bu fırsatı tepti.

Siz hala aynı yerde duruyorsunuz. İlkelisiniz ve doğal olarak AKP’ye muhalifsiniz.

Siz dünyanın merkezisiniz, sizin paradigmanızı ortalama militanlar ( bugün Haziran Hareketi’ne denk geliyor ) anlayamaz.

İşte genç arkadaşlarım; buradan kendinize tekrar bir meşruiyet ve itibar devşireceksiniz. Şunu unutmayın; liberal bir entelektüel meşruiyet musluğuna ağzını dayamalıdır.

İlk virajda ortalama militanları yine, yeni iktidarın önüne atarsınız, endişe etmeyin.



Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 11.03.2015- 01:44


Laçiner otantik burjuvazi kavramı ile Türkiye’nin tamamlayamadığı demokratik burjuva devrimini islamcıların tamamlayacağını öngörüyordu.

Çok zaman geçmedi üzerinden; ve sadece Ömer Laçiner-Birikimciler değil, burada adı geçen geçmeyen pek çok dönek ve sözde sosyalistin AKP'ye destekleri bu düşünceye dayanıyordu. AKP ''otantik burjuvazi'' idi, askeri vesayeti kaldıracak ve yarım kalmış burjuva devrimini tamamlayacaktı. Böylesi öngörüsüzlük içinde o dönemde AKP'yi tahkim etmekten başka bir işe yaramadılar. DoğanTarkan'ın, Roni'nin DSİP'i de aynı yolun yolcusuydu. Utanmadan, sıkılmadan AKP'yi cilalamaktan başka bir şey yapmıyorlar, bu gerici düşüncelerini gerici kanallarda hemen her gece dile getiriyorlardı.

Bu saçmalıklar önemsiz görülüp geçiştirilmemeli. Bu adamlar söylediklerini sol-sosyalizm adına dillendirdiklerini iddia ediyorlardı. Etkileri de çok fazla oldu. Bu liberal söylemler, AKP'yi demokrat ilan etmeler şu anda bile kendisini solcu sanan çevrelerin üzerine yapışıp kaldı.   Bu öngörüden yoksun   dönek tayfa kendilerinde bulunmayan devrim perspektifini özellikle sanalın keskin ''komünist''lerine de bulaştırdı. Bu keskin ''komünistler''in kuyrukçuluk bataklığına saplanmalarında da bu dönek tayfanın büyük etkisi var. Günahları bu yüzden oldukça yüklü.

Şimdi, aradan geçen onca zaman ve gelinen noktada 'biz ne yaptık?'' diyerek bir özeleştiri yapıyorlar mıdır? Hiç sanmıyorum, bildikleri yolda yürümeye devam ediyorlardır. Kaldı ki, özeleştiri yapsalar ne olacak,iş işten geçmedi mi? Hem AKP devlet partisi haline geldi ve mezhepçi faşist anlayışını devreye soktu ve hem de saçtıkları ''demokratizm'' zehiri pek çok sempatizanı, kendini solcu sanan liberalleri ve dahi sanalın keskin ''komünist'', namı-diğer kuyrukçularını bilimsel sosyalizmden, siyasal devrim perspektifinden uzaklaştırdı!

Az şey mi bunlar!



Yeni Başlık  Cevap Yaz



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör Kültür ve sınıf mücadelesi ... melnur 1 449 20.07.2023- 00:02
Konu Klasör Liberal ihanet mi, liberal cehalet mi; Hayko Bağdat.. melnur 2 4144 10.06.2018- 19:14
Konu Klasör İlerici birikim ve Kürt sorunu melnur 0 3163 13.09.2016- 19:01
Konu Klasör Bir barınaktan yükselen çığlık... melnur 2 594 25.05.2024- 08:20
Konu Klasör 'Ayla' filmi Kore Savaşı'nı nasıl çarpıtıyor? melnur 2 3947 02.11.2017- 18:01
Etiketler   Aylık,   liberal,   kültür,   dergisi:,   Birikim
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS