SolPaylaşım  
Ana Sayfa  |  Yönetim Paneli  |  Üyeler  |  Giriş  |  Kayıt
 
OTURUYORSAN KALK; AYAKTAYSAN YÜRÜ; YÜRÜYORSAN KOŞ!
Yurt ve dünya sorunlarına soldan bakan dostlar HOŞGELDİNİZ .Foruma etkin katılım yapabilmeniz için KAYIT olmalısınız.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 3 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   1   2   [3] 
Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 04.05.2022- 10:36


Kuyrukçuluk daha doğrusu kuyrukçuluğun bir zamanlar sözde sol, sosyalist ve dahi enternasyonal forumlara yansıyan biçimiyle günceli Kürt ulusalcılığı perspektifinden yorumlamaktır. Böyle yorumlanabilir. Yine buralardaki yorumlayış biçimiyle enternasyonalist ve hatta ''enternasyonalist komünist'' olmak da çok farklı bir şey değil. Yine kuyrukçu bir anlayışın hakimiyetinde ve ''ulusal olanın karşıtlığı'' anlamında kumuyor ama okuyormuş izlenimi vermeye çalışıyor, denilebilir.. Ulusalcılık, sosyal şovenist ve hatta neo-faşist olarak yaftalanmak da zaten bu kuyrukçuluğun, bu tür enternasyonalist olanın benimsenmediğ durumlarda ortaya çıkmaktadır. Kuyrukçu ve enternasyonalist değilsen ulusalcısın, sosyal şovensin ve neo-faşistsin.!

Bilmemek kaynaklı denilebilir; doğrudur, samimi unsurları için böyle bir yorumda bulunmak mümkün. Solculuğun ''ezilmişlerden yana olmak'' gibi genel bir doğrusu varken, dışlanmış, baskılanmış bir halkın her türlü tepkisini ve o tepkiyi kapsayan siyasi ve ideolojik duruşu benimsemeyen kesimleri kulaktan dolma ve çoğu kez de ayırdına varmadığı sözcüklerle yorumlayan (siz yaftalayan olarak anlayın) ve ulusalcı, faşist, neo-faşist, sosyal şoven vb. olarak nitelemek çok uzun zaman dilimizden düşürmediğimiz bir ezber halindeydi. Ama bence herşey bu kadar basit değil. Bozuk saat bile günde iki kez doğruyu gösterir denir ya, bir de bu karmaşanın içinde kendine yer bulmuş ve kendini solcu, sosyalist, enternasyonalist vb. gibi tanıtmaya çalışan kişilerin yazıp çizdikleri var ki, bir yerlerden aşırma cümleleri çoğu kez de yanlış yorumlayarak...-evet, bir kez olsun sol bir yorumda da bulunamıyorlar. İnsan, evet, onca yazıp çizerlken ve bir şeyleri savunmaya çalışırken tek bir doğru yorumda bulunmaz mı? Bulunmuyorsa ve ülkeye 20 yıldır çöreklenmiş bir baskıcı zihniyet de varsa, ülkede karanlığın egemenliği her geçen gün daha da artıyorsa bu karanlığa bu otoriterliğe, bu totaliterizme, bu faşist anlayışa karşı muhalefet etmek yerine   komünist toplumun ileri aşamasında itfaiye teşkilatının nasıl olacağı üzerine ipe sapa gelmez yrumlarda bulunmayı önemser görünüyorsa, aklımıza hiç mi başka şeyler getirmeyelim?

Sözgelimi trollük; binlercesinin dolaştığını biliyoruz sosyal medyada...
Ya da ajan provokatörlük;bilinçli veya bilinçsiz, planlı ya da plansız...

Başka bir yorumumda değinmiştim, bir sosyalistin sosyalizmin teorik başlıklarına ilgi duyması bir zorunluluktur. Az çok bilmek zorundadır. Ama bir sosyalist daha fazla sosyalist, keskin enternasyonalist görünümünü bu teorik konuları içinde boğularak almamalı. Kuramlarımız, ustaların söylemleri, Marksizm Leninizmin dünyayı çok daha güzel bir hale getirecek olan ideolojisi güncel olanla harmanlanamaktan sonra boş bir ezber, kuru bir sözcük yığınından başka bir şey değildir. Birikimlerimizle günceli demokrasi ve sosyalizm doğrultuunda yorumlayamıyorsak, güncel olanı bu pencereden   bakarak tekrar tekrar kuramıyor ve özellikle baskının arttığı dönemlerde siyasetimizi bu baskının karşısında konumlayamıyorsak gevezeliklerimizin bir anlamı olamaz. Olsa olsa hep o değinmeye çalıştığım konuyla ilişkilidir, yani, yine...- trollük ve ajan provokatörlük...

Şunu söylemek isterim;   bir solcu sempatizan gereksizce bir akademisyen olma çabası içine girmemeli. Böyle bir uğraş ciddi bir çaba gerektirir. Çok zaman ayırma ve gerçekten yoğun bir okuma gerektiriyor. Okuduklarımızdan edindiklerimizi de pratikte test edebilme çabasını da buna katmalıyız.Bunun dışında bir sol sempatizanın önceliği aynı zamanda içimizde bulunan bilgisi çok da yeterli olmayan samimi unsurlar ile,kendini bilgili ve araştırmacı olarak göstermeye çalışan şarlatanlar arasındaki farkı görebilmesidir, bu yönde bir yeterlilik kazanmasıdır. Bunu önemsiyorum önemsenmeli, yoksa iş gerçekten çığırından çıkıyor. Kim bu tipler arasında aktrol bulunmadığını, ajan provokatörlerin olmadığını iddia edebilir ki?

( Yine bir kuyrukçuluk-enternasyonalizm başlığı ve yine Kürt halkının mücadelesini önemsememe gibi bir yorumda bulunduğum algısı...Defalarca yazdım çizdim, hem sanaldaki kuyrukçuluğun ve hem de burjuva kozmopolitizmini enternasyonalizm olarak algılyan -veya işine, misyonuna öyle gelen- kişilere yönelttiğim eleştirilerin Kürt halkının ve onun siyasi temsilcilerinin siyasetleriye doğrudan hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Kürt hareketinin ayrılıkçı söylem ve eylemlerini hiçbir zaman desteklemedim. Bunu yıllardır söylüyorum. Ama Kürt gençlerinin genç yaşta toprağa düşmelerini hep yüreğim sızlayarak 'izledim'. Kürt anaların yüreklerindeki acıları hep içim sızlatmıştır. Sorun sadece sıradan bir hümanizma konusu da değil. Kürt hakıyla Türk halkının birlikteliğinin de bir şekilde gevşemesi rahatsız edici. Daha birlikçi siyasetlere dönmemiz gerekiyor. Daha sınıfsal bir yaklaşıma, demokrasi mücadelesini sosyalizm mücadelesinden soyutlamadan svunmaya ihtiyacımız var. Kuşkusuz detaylandırılabilir ama, burada gerek de yok; sanalın koyrukçuluk ve sözde nternasyonalist anlayışına eleştiri getirirken böyle bir algıya yol açabilirim kaygısını da hep içimde taşıdığımın bir kere daha hatırlatmak istedim.)




Cvp:
Yazan Cevap içeriği
Üye Profili boşluk
melnur
[ Gelenek ]
Kurucu
Varsayılan Kullanıcı Resmi
Kayıt Tarihi: 02.08.2013
İleti Sayısı: 11.434
Konum: İstanbul
Durum: Forumda Değil
İletişim E-Posta Gönder
| Özel ileti Gönder

53 kere teşekkür edildi.
37 kere teşekkür etti.
Cevap Yazan: melnur
Cevap Tarihi: 08.05.2022- 05:02


Sözde sol, sosyalist ve dahi enternasyonalist forumlarda enternasyonalist olmak, kabaca söylersek, kuyrukçu olmak anlamına gelirdi. Kuyrukçu olmayan biri ise ulusalcı, sosyal şoven ya da neo-faşistti... Böyle anlatılmazdı tabi; o zaman işin sihri bozulurdu; aslında hiç anlatılmazdı, anlatılamazdı. Enternasyonalizmin en fazla ulusalcılık, ulusalcılığın da enternasyonalizm karşıtlığı olduğu söylenirdi. Böyle kalsa o da iyi aslında, ulusalcılık aynı zamanda bir hakaret gibi yorumlanırdı, hatta ''gibi''si de fazla...

Geçenlerde face'te bir yorum düştü sayfama; şöyle diyor ''ben enternasyonalist marksistim, sense milli ve yerli.'' Kime söylendiğini bilmiyorum, sanıyorum bir yerde ''Ermeni katliamı'' demiş, ve benzer cümleler de kurmuş, biri de karşı çıkmış, o da böyle bir yanıt vermiş. Ama aynı sorun bu arkadaşta da var. ''Anlat da öğrenelim'' diye bir karşılık geldiğinde, bir türlü yanıt vermemiş, verememiş.

Arkadaşı kimi yorumlarından ve kes-yapıştırlarından tanıdığımı sanıyorum; kesinlikle kuyrukçu da değil. ( Bu tür cümleler kurduğumda Kürt dostların kırıldığı hissine kapılıyorum ve küçük açıklamalarda bulunma gereği hissediyorum, kuyrukçu söüzüyle Kürt hareketine yöneltilmiş bir eleştiri falan yok, bu sözle kuyrukçulara, özellikle ''ben kuyrukçu değilim'' diyen kuyrukçulara eleştiride bulunuyorum, sadece.) Evet, kuyrukçu değil ama enternasyonalizmi de sanırım pek çoğumuz gibi yanlış yorumluyor. Şöyle, enternasyonalist olmayı sanki ulusal sınırlar içinde olup biten her şeye kayıtsız kalmak, bir anlamda küçümsemek ve hatta reddetmek, Kürt ulusalcılıını da amasız, fakatsız ve kayıtsız koşulsuz desteklemek gibi bir şey sanıyorlar. Böyle bir tavrı solcu olmanın bir gereği sayıyorlar. Böyle bir şey değil ki, böyle bir şeyi içerse bile böyle bir şey değil. :) ( ''Bir şey olmasa bile kesinlikle bir şey oldu'' demişti, AKP'li bir yönetici,yitirdikleri 31 Mart İstanbul Belediye seçimlerinden sonra, benim cümlem de aynen ona benzedi.)

Menşevik Martov Lenin için ''Rüyasında bile devrim görür'' demişti ya, enternasyonalist olmak böyle bir şey. Enternasyonalist olmak önce ''yerli ve milli'' yani ulusal ölçekte bir devrim perspektifine sahip olmak ve her koşulda sınıfın çıkarlarını savunmaktan geçer. Çok spesifik bir örnek olduğu için söylemek istiyorum, bu coğrafyada sadece 1915'te   değil, pek çok katliam yaşandı. Acılı bir coğrafya bu. Sosyalistler yeri geldiğinde elbette bu acıları dile getirecekler, yapanları, parmağı olanları deşife edecekler ama, kendi sınıfsal konumlarına ve siyasal ve ideolojik duruşlarına göre...Yoksa emperyalizmin söylemlerine, onların yorumlayış biçimlerine göre değil. Bir liberalin bakış açısıyla ve onların kavramlarıyla hiç değil.

Enternasyonalizm kavramının ulusal olanla ilgili hiçbir özelliği yokmuş gibi bir algı var ve sanıyorum ulusalcılığın ne olduğu bile tarif edilemeden iki kavram gereksizce karşı karşı karşıya getirilerek, enternasyonalizm çok farklı bir yöne çekiliyor ve zihinlerde farklı bir algıya yol açıyor. Oysa enternasyonalizm proletaryanın evrensel çıkarlarından yana olmaktır. Enternasyonalizm proletaryanın ve dolayısıyla insanlığın kurtuluşunun dünya ölçekli bir kurtuluş   olduğu ama bu sürecinin ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini de savunmaktan geçtiği gerçeğini kapsar. Enternasyonalizm bu çerçevede ''yerli ve milli'' yani ulusal olanla da ilgilidir. İlgili; örnekse milliyetçi değildir, yutseverdir. Örnekse, ulusal ölçekte işçi sınıfına alan açmayacak konularda, dahası bu konuda daraltıcı etkide bulunma potansiyeli olan konularda kendi söylemini yaratmak durumundadır. ''Ermeni soykırımı'' konusu da bu tür hassasiyet içeren bir konudur ve gerçek bir enternasyonalist ve hatta ''enternasyonalist marksist leninist'' belirli duyarlıklar gözeterek konuya yaklaşmalıdır, emperyalist çerçevede liberal bir yaklaşım ve söylemle konuya yaklaşmamalıdır...- diye düşünüyorum. Hırant Dink'in   her iki halkın incinmemesine yönelik tavrı ve duyarlı yaklaşımı önemsenmelidir.


Proletaryanın ve dolayısıyla insanlığın kurtuluşunun enternasyonal düzeyde olması öncelikle ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifimi gerekli kılar. Proletarya ulusal ölçekte iktidara gelmeden enternasyonalizmi hayali kurabilmenin hiçbir gerçekçi yanı yoktur ve olamaz. Ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifini savunmadan, geliştirmeden ve gereğini de yapmadan, ulusal ölçekte olan biteni önemsemeden, değersizleştirmeden sürekli olarak ''ben enternasyonalistim'', ya da ''enternasyonal komünistim'' veya ''enternasyonalist marksist leninistim'' şeklindeki ifadeler anlamsızlıktan öte hiçbir şey ifade etmez. Ulusal olan burjuvaziyle olan mücadelenin en temel zeminini/yerelliliğini kapsar. Proletaryanın evrensel (enternasyonal) çıkarlarıyla çatışmayacak bir biçimde ulusal olanla ilgilenmek, ulusal olanı dert edinmek, ulusal parçada siyasal devrim perspektifinin gereği demokrasiyi daha da genişletmek, halk sınıflarıyla bağ kurmak ve buradaki siyaset tarzını proletaryanın çıkarlarına uygun bir şekilde ortaya koymak enternasyonalist olmanın bir gereği, dahası bir zorunluluğudur. Ulusal olanla bağ kurulmadan, ulusal olanda yaşananlara uygun bir konum almadan, siyaset geliştirmeden o siyasetin gereklerini yapmadan sürekli dillendirilen, sürekli köpürtülen ve sürekli üzerinde tepinilen bir enternasyonalim kavramı gerçekte bir gevezelikten başka bir şey değildir. Lenin buna ''devrimci lafazanlık'' derdi, bence devrimciliği bile fazla...


Bir eksiğimiz, bir sorunumuz var: yaşam koşullarımızın giderek daha da arttığı gerçeği karşısında   okumaya, öğrenmeye yeterince zaman ayıramıyoruz. Üstelik Marksizm konusunda belli bir yaştan sonra belli bir birikim elde etmek de   kolay değil. Örgütlü olmanın, örgüt içinde öğrenmeye çalışmanın bu açıdan kolaylaştırıcı bir yanı da var. Ama en önemlisi, bence bir solcunun, bir devrimcinin sahip olması gereken nitelik bilmediğimiz, derinliğine vakıf olamadığımız konularda gereksizce abartılı bir tavır almamak, keskin cümleler kurmamak ve hatta biliyormuş gibi yapmamak olacaktır. Yanlış. Doğru değil. Ve   solcu olana, sosyaliste gerçekten yakışmıyor.

Yinelemekte yarar var; enternasyonalizm işçi sınıfının tarhi ve evrensel çıkarlarını savunmaktır. Ulusal ölçekte siyasal devrim perspektifi gerektirir. Ulusal olanda olan biteni dert edinir ve yine bu ölçekte halk sınıflarının desteğini almak gibi bir misyonu da yüklenerek, sürekli olarak sola-sosyalizme alan açıcı siyasetlerden yana olur. Her konuda böyle bir tavrı savunur ve içselleştirir. Dolayısıyla bu coğrafyada gerçekleşen 1915 olayları için de, Kürt coğrafyasında yaşanan acılar için de salt hümanist bir tavırla sorunlara yaklaşmaz. Hiç kuşku yok enternasyonalist tavır bu tür hümanist yaklaşımları da kapsar ama yeterli de değildir, belirleyici olan da değildir. Sınıfsal bir bakış açısı, sınıfa yarar sağlayıcı, alan açıcı bir söylem, bir dil ve kuşkusuz bir siyaset ortaya konmadıkça hemen hemen hiçbir siyasal tavrın enternasyonalist olma iddiası olamaz. Ne enternasyonal düzeyde ve ne de ulusal ölçekte...










Bu ileti en son melnur tarafından 09.05.2022- 03:59 tarihinde, toplamda 3 kez değiştirilmiştir.
Yeni Başlık  Cevap Yaz
 Toplam 3 Sayfa:   Sayfa:   «ilk   <   1   2   [3] 



Forum Ana Sayfası

 


 Bu konuyu 1 kişi görüntülüyor:  1 Misafir, 0 Üye
 Bu konuyu görüntüleyen üye yok.
Konuyu Sosyal Ortamda Paylas
Benzer konular
Başlık Yazan Cevap Gösterim Son ileti
Konu Klasör ''Liberal'', ''işbirlikçi'', ''kuyrukçu''... melnur 0 2434 02.03.2019- 08:38
Konu Klasör İlerlemecilik mi kurtuluşçuluk mu? melnur 1 2244 03.04.2020- 08:28
Konu Klasör İlerlemecilik mi, kurtuluşçuluk mu? melnur 0 1970 25.10.2020- 02:51
Konu Klasör Bolşevik Parti ve Enternasyonalizm spartakus 1 3451 21.12.2014- 03:14
Konu Klasör Enternasyonalizm ve sosyalist devrim bedrettin 7 4591 12.06.2024- 06:53
Etiketler   Enternasyonalizm,   sosyalizm,   kuyrukçuluk
SOL PAYLAŞIM
Yasal Uyarı
Sitemiz Bir Paylasim Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine yollayabilirsiniz.
Forum Mobil RSS