Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, MİT TIRlarıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle tutuklandı.
SON DAKİKA: Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül tutuklandı.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, sevk edildikleri İstanbul Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
Tutuklanan iki ismin Silivri Cezaevi'ne götürüldüğü öğrenildi.
Tutuklama kararının ardından Can Dündar'ın ilk yorumu, "Üzülmeyin, bunlar şeref madalyası" oldu.
Dündar ve Gül'ü tutuklama istemiyle mahkemeye sevkeden savcılık, "Silahlı Terör Örgütü Üyeliği, Siyasal ve Askeri Casusluk, Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açığa Çıkarmak" suçlarının işlediğini iddia etmişti.
Her iki isim de çıkarıldıkları 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
Dündar tutuklama kararını Twitter'dan duyurdu. Bu son tweet, rekor seviyede paylaşım aldı.
Nöbetçi 7inci Sulh Ceza Hakimliğince verilen tutuklanma kararı ve tutuklama kararının açıklandığı anlar,Çağlayan Adliyesinde bulunan ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ve CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem tarafından Periscope üzerinden canlı yayınladı.
TALİMATLI ADALET... Can Dündar ve Erdem Gül tutuklandı
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, tutuklandı.
Savcılık, Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar ve Ankara Temsilcimiz Erdem Gül'ün "silahlı terör örgütüne üye olmak, siyasi veya askeri casusluk ve devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak" iddiasıyla çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandılar. Dündar ve Gül, Silivri Cezaevi'ne götürülüyor.
Tutuklama kararının ardından Can Dündar'ın ilk yorumu, "Üzülmeyin bunlar şeref madalyası" oldu.
CAN DÜNDAR: GAZETECİLİK YARGILANIYOR
Tutuklama talebinin ardından Can Dündar, Twitter hesabından bir fotoğrafını paylaştı. 7. Sulh Ceza Hakimliği Duruşma Salonu önünden bir fotoğraf paylaşan Dündar, "Sıra duruşmada, gazetecilik yargılanıyor" diye yazdı.
ADLİYEDE DESTEK İÇİN TOPLANILDI
Dündar ve Gül'e, çok sayıda meslektaşı ve CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu, Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda kişi destek verdi.
İFADE VERMEDEN ÖNCE AÇIKLAMA YAPTILAR
İfade vermeden önce adliye önünde basına açıklama yapan Can Dündar, "Biliyorsunuz MİT TIR'larında silah taşındığına dair yaptığımız haberden dolayı bir soruşturma yürütülüyor. Bizzat Cumhurbaşkanı'nın şikayetçi olduğu bir soruşturma bu" dedi. "Gazeteciliği, halkın haber alma hakkını, kamuoyunun hükümet yalan söylüyorsa bunu bilme hakkını savunmaya geldiklerini" dile getiren Dündar, "Hükümetlerin hiçbir şekilde illegal yollara sapmaması gerektiğini göstermeye, kanıtlamaya, bunun savunmasını yapmaya geldik" dedi.
Can Dündar: Yayınlansa ne olur, yayınlanmasa ne olur? - VİDEO
"BU SIR DEVLETE AİT BİR SIR MI?"
Cumhurbaşkanı'nın bu durumu kendi kişisel davası olarak ele aldığını, "Takipçisi olacağım" dediğini söyleyen Dündar, Cumhurbaşkanı'nın tek başına şikayetçi olmasının nedenini bilmediğini söyledi. Dündar, "Bu sır devlete ait bir sır mı? Kendi şahsi sırrı mı? Bunu da herhalde bu soruşturma gösterecek" dedi. Casuslukla suçlandıklarını ve Cumhurbaşkanı'nın "Vatana ihanet" dediğini belirten Dündar, "Bizler casus değiliz, hain değiliz, kahraman değiliz. Bizler gazeteciyiz. Burada yapılan şey de baştan sona gazetecilik faaliyetidir" diye konuştu. Cumhurbaşkanı'nın iddialarına ilişkin haklarında iki kez müebbet istendiğini belirten Dündar, olayın bu çapta büyümesini anlayabildiğini, çünkü ortada bir suçüstü olduğunu söyledi. Dündar, "Suçüstü yakalanmış bir hükümet var. Bunun yarattığı bir panik var. Bu anlaşılabilir birşey. Ama bütün bu soruşturma sürecinin bu paniği daha da büyüteceğini düşünüyorum. Bunu uluslararası boyuta taşıyacağını ve bize de burada gizli ibaresi altında yapılan silah ticaretini, insan ticaretini belgeleme ve bütün dünyaya kanıtlama şansı vereceğini düşünüyorum" dedi.
"ASIL SUÇLULARI DEĞİL, SUÇU ORTAYA SERENLERİ SORUŞTURMA KONUSU YAPTILAR"
Cumhurbaşkanı'nın önceki gün "Silah taşınsa ne olur taşınmasa ne olur" ifadesinde bulunduğunu söyleyen Dündar, "Ben de aynı şekilde yayınlansa ne olur yayınlanmasa ne olur diyorum" dedi. TIR'lar için önce gıda yardımı dediklerini, sonra içinde silah çıktığını, bunun da Türkmenlere gittiğini söylediklerini hatırlatan Dündar, "Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş 'Vallahi de billahi de Türkmenlere gitmiyordu' açıklamasını yaptı. Herhalde bizim soruşturmamızda gelip tanıklık yapacaktır. Bugünkü hükümet adına o sözünü tekrarlayacaktır diye düşünüyorum" diye konuştu. Dündar, "Türkmenler'in de bize gelmediğini söylemeleri üzerine bu kez asıl suçluları değil, bu suçu ortaya serenleri soruşturma konusu yaptılar" dedi.
"DEVLET BİR ŞEY YAPIYORSA MİLLETİN BUNU BİLMEYE HAKKI VAR"
Can Dündar, bir gazetecinin "Rus uçağının düşürülmesinin ardından MİT TIR'larının, Türkmenler'e gittiği yönünde yapılan iddianın tekrar gündeme getirildiği gün ifadeye çağrılmasını nasıl değerlendirdiğini" sorması üzerine ise "Hikmet diyelim. Biliyorsunuz bazı TIR'lar tekrar bombalandı Rus uçakları tarafından. Devlet birşey yapıyorsa milletin bunu bilmeye hakkı var. Çünkü bu devlet bizim devletimiz. Ve biz de gazeteci olarak milet adına kamuyu denetlemekle görevliyiz. Bu kez karşılarında hemen sinmeye hazır gazeteciler yok. Bu kez kararlılıkla bu işi takip edecek, dik duracak, sonuna kadar arkasında duracak gazeteciler var" diye konuştu.
"HALK TEHLİKE ALTINDAYSA GAZETECİ BUNU YAZMAKLA GÖREVLİDİR"
Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül de, "Gazeteci aynı zamanda, eğer ülke tehdit ve tehlike altındaysa bu tehlikeyi halka bildirmek zorundadır. Geriye doğru dönersek, Suruç katliamı ve Ankara katliamı var. Bu haberler biraz da bununla ilgili haberler. Dolaysıyla halk tehlike altındaysa gazeteci bunu yazmakla görevlidir" diye konuştu.
Açıklamanın ardından Can Dündar ve Erdem Gül, ifadelerini vermek üzere adliyeye girdiler. Dündar ve Gül, saat 11.20 sıralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan'ın odasına alındılar. Bu arada savcının odasının bulunduğu 5. kattaki koridor gazetecilere kapatıldı.
4 AYRI SUÇLAMA
MİT TIRları haberi, Cumhuriyet Gazetesinde İşte Erdoğanın yok dediği silahlar manşetiyle 29 Mayıs tarihinde yayımlanmıştı.
Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, bu haber hakkında Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, Siyasi ve askeri casusluk, Gizli kalması gereken bilgileri açıklama, Terör örgütünün propagandasını yapma suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığını bir basın açıklamasıyla duyurmuştu.
ŞİKÂYETÇİ: ERDOĞAN
Hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel olarak da şikayetçi olmuştu. Cumhurbaşkanı dilekçesinde, Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez denilmiş ve Dündarın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istenmişti.
KİRLİ OPERASYON
Bu haberden 2 hafta sonra da Erdem Gülün Kirli Operasyon başlıklı haberi yayınlanmış, orada da IŞİD bayrağının dalgalandığı Atme kampına nasıl cihatçı taşındığı, görüntülerle belgelenmişti. Haberde cihatçıları taşıyan otobüs şoförlerinin ifadelerine de yerverilmişti. Gül, 12 Hazirandaki haberinde de Erdoğanın yok dediği silahların, Jandarma Genel Komutanlığı laboratuvarında yapılan inceleme raporunu yayımlamıştı.
Yüzde 50 oy alarak seçimden çıkanlar ülkenin diğer yüzde 50'sini tepelemeye kararlılar. Cumhuriyet gazetesine yapılan bu sindirme hareketi sadece başlangıç. Yazmayacaksınız, korkacaksınız diyorlar. Erdoğan bir de padişah olduğunda bu baskılar nereye varır, tahmin etmek bile zor.
Cumhurbaşkanı hukuk sistemine bu kadar müdahil olmamalı. Türkiye'nin kargaşaya sürüklendiğini görebilmeli. Her yazıya, her eleştiriye hakaret davası açması, savcıların harekete geçip, hakimlerin bu yönde kararlar vermesi demokrasi konusunda Türkiye'yi geriye götürüyor. Hükümet bu konuda pasif kalıyor. Cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki yetki paylaşımı bürokraside de zaaflara yol açıyor olabilir. Cumhurbaşkanı bu konuda yalnız kalırsa, tek başına karar verici pozisyonda olursa ben sorunların daha da ağırlaşacağını düşünüyorum. Doğudaki terör batıya da sıçrarsa Türkiye artık yönetilemez bir hale gelir. Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması, benzer davaların artması, doğudaki savaş hali, Tahir Elçi'nin öldürülmesi aklımıza gelmeyen müdahalelerin yaşanmasına sebeb olabilir.
Bu ileti en son tekyoldevrim
tarafından 28.11.2015- 21:50 tarihinde, toplamda 1 kez değiştirilmiştir.
Bu tutuklama çok geniş kesimler tarafından tepkiyle karşılanacaktır. Yurt dışından gelecek tepkilere de hükümet dayanamaz. Can Dündar ve Erdem Gül serbest kalacaktır. Yoğun tepkilere rağmen bu faşist uygulamayı sürdüremezler. Ancak bu olay bize nasıl bir zihniyet tarafından yönetildiğimizi bir kere daha göstermiş oldu.
Gazetecilikten tutuklanma gericiliğin dilinde Silahlı Terör Örgütü Üyeliği, Siyasal ve Askeri Casusluk, Gizli Kalması Gereken Bilgileri Açığa Çıkarmak" haline geldi. Böyle bir ülke olduk. Erdoğan önce yalanlamış sonra itiraf etmişti, ''o tırlarda silah olsa ne olur, olmasa ne olur'' demişti. Bir gazeteci yurt dışındaki terör örgütlerine silah sevkedilmesini gazetesine haber yapmayacak da ne yapacak? Gazetecilik faşizmin dilinde terör örgütüne yardım, casusluk faaliyeti ve paralelcilik olarak suçlanmaya başlanmışsa halkın haber alma özgürlüğü de tamamen bitmiş demektir. Bundan böyle faşizm istediğini yapacak, faşizmin yandaşı haline getirilen basın da bu yapılanları faşizmin çıkarları doğrultusunda yazacak. O noktaya geldik.
Sitemiz Bir Paylasim
Forum sitesidir Bu nedenle yazı, resim ve diğer materyaller sitemize
kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenebilmektedir. Bu
nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara
aittir. Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazı ve
materyalleri 48 Saat içerisinde sitemizden
kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi info@solpaylasim.com adresine
yollayabilirsiniz.